Oameni şi sîmbete (de altădată...)

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Spital, în Franţa jpeg

Pe vremea copilăriei mele, sîmbetele aveau oarece tradiţie. Nu doar pentru că după-amiezele lor reprezentau începutul de weekend, ci pentru că la noi veneau, în fiecare sîmbătă, anumiţi musafiri.

„La noi“ însemna la părinţii mei, de fapt: erau nişte prieteni de-ai lor care veneau sîmbătă de sîmbătă. Apartamentul în care stăteam pe atunci era departe, pe Şoseaua Giurgiului, într-o zonă în care casele vechi, ale mahalelor de altădată rămase nedemolate, se îmbinau cu noile blocuri ceauşiste.

Noi aveam două camere, comandate, undeva la etajul 5. Una era plină de cărţi şi una – de jucării. Spaţiul era mic şi obiectele – multe, mai ales că la noi aproape nimic nu se arunca. Şi totuşi, în casa noastră era ordine şi era curat. Lucrurile erau mereu şterse de praf şi aşezate la locurile lor, care nu erau nicicînd întîmplătoare. Căci casa din Giurgiului şi viaţa noastră din ea funcţionau ca o mitologie. O mitologie multiplă, cu diverse categorii de personaje. Pot spune doar atît: jucăriile mele, foarte multe pentru vremurile de atunci, se numeau „Bandă“; iar noi, membrii familiei, aveam şi identităţi de... împrumut, pornind de la personaje din benzi desenate sau desene animate, precum Hercule (din Pif), Lupul din Cei trei purceluşi şi diverşi motani (simplificînd...).

O asemenea existenţă poate părea cel puţin fantastică. Dar nu era decît o joacă, mai avansată, pe care părinţii găsiseră de cuviinţă s-o inventeze pentru mine, copilul lor, într-o epocă în care realitatea nu era prea plăcută.

În contextul ăsta se plasau şi vizitele, de sîmbăta, ale prietenilor noştri, vreo trei-patru cupluri aproximativ de vîrsta părinţilor mei, dintre care doar unul avea copii. Cînd veneau prietenii noştri în vizită, ştiam, din start, o regulă de aur pe vremea ceauşistă, pe care eu însămi, copil fiind, o formulasem: „Să fim patrioţi în bloc!“. E clar ce voiam să spun cu asta: că nu e bine să ne lansăm, în apartamentul cu pereţii subţiri şi, posibil, cu microfoane (lumea crede că orice era posibil, pe atunci...), în speculaţii împotriva regimului ceauşist.

Prietenii părinţilor mei discutau de ale lor. Mă includeau şi pe mine, care nu mă plictiseam cu ei, în ciuda diferenţei de vîrstă. Vorbeau cu orele, lucruri şi mai importante, şi mai mărunte, mîncam supă de roşii şi ne uitam la serialele de atunci, precum Kojak, sau Manix şi, mai tîrziu, Dallas. Pentru mine ei erau... oamenii mari.

Pe atunci, desenam mai tot timpul. Poate şi pentru că una dintre doamnele care venea la noi sîmbăta era pictoriţă: Clarette Wachtel. Personajele ei fantastice, pisici, cai, vaci, vrăjitoare, clovni, sirene, oameni-măşti – toate într-o lume de bîlci suprarealist (de altfel, a fost comparată cu Chagall) – mi se păreau fireşti şi de la sine înţelese. Ele se potriveau cît se poate de bine cu mitologia noastră de familie extinsă pe care o trăiam în Şoseaua Giurgiului. Reta – căci aşa îi spuneam noi – mă încuraja să desenez, şi chiar m-a învăţat să pictez icoane pe sticlă. Am pictat una, ţin minte, cu toate zodiile; o am şi acum.

Din păcate, de peste o lună (18 decembrie a.c.), Reta nu mai e printre noi. Ea aparţine lumii copilăriei mele, unde totul părea perfect şi posibil. Ţin minte că ea şi soţul ei, Vadic, printre altele autor de proză pentru copii, mi-au înregistrat pe o bandă de magnetofon (era epoca lui atunci...) o poveste genială, despre care, din păcate, nu-mi amintesc amănunte.

Tot la noi venea şi Erich Nussbaum, prieten al tatălui meu şi coleg cu el la Studioul „Sahia“, regizor de filme documentare şi, în ultima perioadă, profesor la Universitatea Media. Erich povestea, cu umor, anecdote de la studio. Mai povestea, cu duioşie, de negrul cîine Jimmy, aproape de garsoniera lui, de care aveau grijă soldaţii de la ambasada SUA de atunci.

Nici Erich nu mai e, de anul tecut. Tatăl meu a fost primul care s-a dus, marcînd finalul unei lumi pe care, odată mutată din de altfel îndepărtatul Giurgiului, nu am mai regăsit-o.

Doar, poate, se regăseşte la ceilalţi prieteni de atunci, care au păstrat pînă azi cîte ceva din mitologia de atunci. Tot aşa cum, de altfel, mă tot străduiesc s-o păstrez şi eu.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.