O luptă-i strada...

Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Spital, în Franţa jpeg

În bazarul precedent vorbeam de păcăleli stradale. În cel de azi scriu de-a dreptul despre supravieţuiri. Tot stradale.

De ce? Pentru că în perioada zăpezilor şi gerurilor, bucureştene, am descoperit pe propria-mi piele că supravieţuirea, în exterior, nu e lucru uşor. Fără confortul maşinii înzăpezite prin faţa blocului, strada chiar a devenit, la propriu, o luptă. O luptă pentru spaţiu, uneori chiar acerbă: între taxiul greu prins pe o străduţă – altădată salvatoare din ghearele traficului şi cu dublu sens – şi maşina venită, cu egale şi depline drepturi, din sens opus.

Senzaţia de două capre pe un pod nu mai era, din nefericire, doar o senzaţie, ci un fapt meschin şi neplăcut cu potenţial agresiv: „cine trece“ şi „cine dă înapoi“ nu mai reprezentau doar întrebări, ci înfruntări. Ideea generală era că trebuia să dea înapoi cel care parcursese, pînă în momentul întîlnirii, mai puţin din stradă. O treime contra două treimi.

Dar simţul măsurii şi măsurătorii, în atari situaţii, devenea lax şi alunecos. Cu greu ceda cineva. Pe post de client al taxiurilor, te vedeai cumva obligat să iei partea şoferului care se-ndurase să te ducă, chiar dacă nu avea întotdeauna dreptate, ca un arbitru corupt într-un meci de box.

Un alt tip de pseudo-opţiune o aveai (şi încă o mai avem) între două ameninţări deja cotidiene: cea a ţurţurilor care te pot strivi dacă alegi mersul pe trotuar vs cea a maşinilor care te pot lovi dacă o iei pe carosabil. Afişele binevoitoare cu „Atenţie, cad ţurţuri!“ au avut (şi mai au) darul de a îngroşa horror-ul primei opţiuni: te uitai în sus, vedeai ditamai ţurţurele, şi alegeai să treci pe sub el mai în cunoştinţă de cauză, întrucîtva precum în tragediile greceşti. Mărturisesc că am fost aproape (similar multora dintre noi, conform poveştilor auzite) de o asemenea întîmplare: un bloc de gheaţă zdravăn a căzut nu departe de locul pe unde tocmai trecusem, dar, ce-i drept, mai aproape de un domn care, văzîndu-l, s-a aplecat uluit asupra lui şi a tras concluzia că, dacă l-ar fi atins, nu ar fi scăpat.

Lupta cu strada nu era, în toate situaţiile, pe viaţă şi pe moarte. Uneori avea loc doar pentru chestiuni minore, precum deplasarea dintr-un loc în altul: staţiile de autobuz, de pildă, erau ocupate de adevărate movile de zăpadă. Ca să urci, trebuia să dovedeşti calităţi atletice (asemenea celor pe care e necesar să le ai ca să pătrunzi în majoritatea trenurilor neoaşe). Dintr-odată, categoriile fragile, precum bătrînii, femeile cu copii în braţe – ca să nu mai vorbim de cei cu dizabilităţi – erau excluse. Cei sănătoşi se aflau, în schimb, într-o continuă întrecere: cine apuca primul să escaladeze troianul şi să prindă loc pe potecuţa mijită pe panta acestuia spre locul în care adăsta, sporadic, în graba lui, autobuzul. Cu ocazia asta mi-am măsurat şi eu condiţia fizică: am ratat vreo două autobuze pentru că am început să am probleme cu un genunchi.

Lupta pentru supravieţuirea stradală a dat naştere şi unui nou tip de folclor urban: poveşti cu ţurţuri şi zăpezi căzătoare. Am aflat, tot de la un şofer de taxi, cum o maşină a fost cu totul îngropată în zăpadă şi cum era gata să fie luată cu plugul; cum, chiar lîngă Cinema Studio, două fete cucuiete care stăteau la bine-cunoscutul semafor din zonă s-au trezit cu zăpadă în cap de pe clădirea locală deja celebră şi ea prin afişele perpetue cu „Cad ţurţuri!“.

Noroc că nu a fost gheaţă, zice acelaşi şofer de taxi. De altfel, şi pe maşina lui căzuse zăpadă, şi fuseseră doar cîteva minore bucăţi de gheaţă…

Legendele urbane între înfricoşătoare şi picante au mai detensionat numita luptă. Clienţi şi prestatori, narînd poveşti ale altora asemenea lor („şi l-a dat, doamnă, jos din taxi, nu exagerez, şi i-a dat un pumn“) devin mai apropiaţi în bătălia, comună, cu nămeţii..

Nămeţi care, din nefericire, nu mai au nimic comun cu cei din aproape singura poezie cu Moş Crăciun pe care o ştiu şi eu pe dinafară: „Prin nămeţi, în fapt de seară / A plecat către oraş / Moş bătrîn c-un iepuraş / Înhămat la sănioară…“ (Otilia Cazimir – „Uite, vine Moş Crăciun!“)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.