O lume ipotetică

Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
E cool să postești jpeg

„Pentru voi a fost Regina voastră, pentru noi a fost Regina” – cuvintele din discursul președintelui Franței, Emmanuel Macron, ca omagiu adus Reginei Elisabeta a II-a, au explicat probabil cel mai bine emoția simțită de miliarde de oameni din întreaga lume la aflarea veștii morții celei mai longevive regine din istoria Marii Britanii. 

O emoție care s-a răspîndit cu puterea unei unde de șoc, provocînd un sentiment de pierdere și de suferință la nivel planetar. O întristare globală care a părut că suspendă, brusc, toate celelalte probleme ale omenirii. În mass-media și social media, oameni de pretutindeni, care n-aveau nimic de-a face nici cu Marea Britanie, nici cu monarhia, oameni din toate categoriile sociale și din toate țările și-au exprimat, fiecare în felul său, sentimentele de dezolare și acel gol care nu e pe deplin comprehensibil – căci, pînă la urmă, lăsînd la o parte indiscutabila personalitate a Reginei, ce anume poate justifica această suferință exprimată și simțită într-un mod atît de profund, de atît de mulți oameni? Ce anume am pierdut, odată cu pierderea Reginei? Este o suferință autentică și, dacă da, ce anume ne dezvăluie aceste sentimente despre noi înșine? 

Mi-am pus întrebarea în siajul unor voci cinice, existente în mod inevitabil, care au criticat „cerebral” această afișare a mîhnirii, la nivel global, etichetînd-o a fi un simplu „sentimentalism” sau o chiar o autosugestie în masă. Cum să suferi pentru cineva cu care n-ai nici în clin, nici în mînecă? Este, susțineau acele voci, mai degrabă un comportament de tip efect de domino, influențat de cutume sociale – dă bine, adică, să te arăți întristat la moartea unei asemenea personalități.

Însă de ce ar da „bine”? Și nu cumva această suferință este, totuși, una autentică? Am deplîns pierderea unei personalități sau a unui simbol?

Relațiile para-sociale

În 1956, doi sociologi americani,  Donald Horton și Richard Wohl, au patentat termenul de relație para-socială, în lucrarea Mass communication and para-social interaction: Observations on intimacy at a distance, analizînd, pentru prima oară, acea suferință publică provocată de pierderea unei personalități – este aceasta reală sau, mai degrabă, o influență mentală? Într-un mod firesc, acceptăm suferința provocată de moartea unui membru al familiei sau a unui prieten ca fiind autentică, însă pe ce temei putem accepta autenticitatea unei dureri simțite la moartea unei personalități pe care nu am cunoscut-o decît prin prezența ei publică?

Relațiile para-sociale, susțin sociologii, se dezvoltă și există unilateral, între o persoană și o personalitate publică, o celebritate, un politician sau un membru al regalității, ca un soi de exteriorizare a unei admirații. În zilele noastre, acest tip de relații sînt intermediate, mai ales de către mass-media și social media – ceea ce le poate da un caracter fictiv. Expunerea repetată la detaliile vieții acelei personalități, pe care o admirăm, dezvoltă în noi un sentiment de intimitate care creează mai apoi o senzație de prietenie și chiar de identificare cu personalitatea respectivă. Este un fel de îndrăgostire, ca atunci cînd ne regăsim în celălalt, identificînd puncte comune. Or, cum, într-o relație para-socială, îndrăgostirea se raportează la cineva superior, mai degrabă un model, ajungem, inevitabil, și la o gratificare de sine: „Și eu gîndesc în felul acesta!”. 

În plus, o asemenea relație ne motivează să consolidăm în noi acele calități pe care le identificăm, la un nivel superior, în persoana admirată. În funcție de intensitatea acestor relații para-sociale putem simți bucurii, dar și suferințe reale (în cazul în care personalitatea de care sîntem conectați este afectată de un eveniment pozitiv sau negativ). 

Ce se întîmplă însă atunci cînd personalitatea depășește statutul uman, devenind un simbol? Cînd sîntem îndrăgostiți nu de personalitatea mediatizată, ci de ceea ce această personalitate reprezintă, la nivel metaforic?

„Nu văd de ce ar trebui să credem că singura durere care ar putea avea o justificare socială, și care ar fi considerată drept reală, ar putea să apară doar în contextul unor relații reciproce”, a declarat recent, pentru revista Nature, Michael Cholbi, filozof și etician la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, adăugînd că există un sens legitim ca oamenii să deplîngă pierderea unor personalități publice în care, de fapt, și-au investit propriile identități, prin adoptarea și perpetuarea acelorași valori. „Este vorba despre pierderea cuiva care a jucat un rol important în construirea și sedimentarea propriilor valori și preocupări. Astfel că, la moartea acelei personalități, se simte nu doar o pierdere de ordin fizic, ci, într-o oarecare măsură, există sentimentul de pierdere a unui segment al propriei persoane.”

În același articol, Louise Richardson, filosof și co-autor al cercetării  Grief: A Study of Human Emotional Experience (Universitatea din York), afirmă că durerea resimțită într-o relație para-socială denotă și o pierdere a posibilităților și a aspirațiilor. „În general, experiența durerii este resimțită ca un fel de perturbare a lumii. Cînd ne copleșește, se declanșează în noi un soi de sentiment de distrugere a propriilor aspirații. Tipul de pierderi pentru care ne întristăm sînt cele care perturbă acea lume ipotetică, ceea ce poate explica sentimentele de durere legate de moartea Reginei”, a conchis Richardson, amintind de „Teoria spulberării lumii ipotetice”, dezvoltată de Ronnie Janoff Bulman (profesor emerit al Departamentului de Științe Psihologice din cadrul Universității din Massachusetts), în 1992.

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Lumea ipotetică

Lumea ipotetică este acea lume lăuntrică a fiecăruia dintre noi, care funcționează ca un soi de ancoră. Definită de Ronnie Janoff Bulman, ca fiind un set de credințe fundamentale pe care le avem despre lume și cu care ne naștem, lumea ipotetică este un soi de ghid al predictibilității, care ne conferă un sentiment general de siguranță, care ne permite să înfruntăm viața și care ne motivează în fiecare zi să ne dăm jos din pat. 

Prima credință a acestei lumi ipotetice este că, în general, lumea este bună. Chiar dacă sîntem asaltați zi de zi de știri violente, pline de cruzime și atrocități, nu ne va fi frică să ieșim pe stradă, terorizați că trecătorii vor sări să ne bată. A doua credință se referă la sensul acestei lumi – căci, în ciuda evenimentelor haotice care dau buzna peste noi, purtăm în noi convingerea că există de fapt o ordine, o stabilitate și o predictibilitate, în virtutea acelei legi metafizice a compensației: un eveniment, fie el negativ sau pozitiv, se petrece, în general, în funcție de comportamentul unei persoane, astfel încît funcționăm cu convingerea că lucrurile nu ni se întîmplă în mod aleatoriu. În plus, tot în baza acestei credințe, avem certitudinea că, de fapt, ne putem controla destinul, prin comportamentul pe care îl adoptăm – și că cele mai importante evenimente din viața noastră depind doar de noi. A treia credință de bază a acestei lumi ipotetice este valoarea de sine: cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.

Revenind la relațiile para-sociale, acestea se dezvoltă în ambianța acestei lumi ipotetice. Un model spre care aspirăm ne confirmă și, mai mult, ne dă încredere că această lume lăuntrică nu este doar o himeră, o părere personală. Se formează astfel o punte solidă cu exteriorul, iar lumea din afară devine într-adevăr mai bună, are un sens, o stabilitate, iar faptul că valorile noastre imanente au o reflexie în acel model ne ridică stima de sine. Drept care, cînd această relație este întreruptă, la fel ca în cazul unui eveniment care ne afectează, lumea noastră ipotetică este zdruncinată, devenim vulnerabili și trăim un sentiment real de pierdere, de debusolare. Totuși, la nivel mental, există un mecanism care ne poate ajuta să trecem peste durere: introiecția, asimilarea eului unei alte persoane în propriul eu, pe care mai apoi îl manifestăm prin imitarea inconștientă a comportamentului acelei persoane. Cu alte cuvinte, nu ne delimităm de acele valori, ci continuăm să credem în ele și să le propovăduim.

„În mijlocul lumii noastre în schimbare rapidă și deseori tulbure, prezența ei calmă și demnă ne-a dat încredere să înfruntăm viitorul așa cum a făcut ea, cu curaj și cu speranță”, a rostit David Conner, decanul de Windsor, în timpul ceremoniilor funerare. 

Și este posibil ca Regina Elisabeta a II-a să fi fost cel mai iubit lider din lume și datorită acestei prezențe calme și demne, devenind un simbol într-o lume care, deși clamează pacea și demnitatea pe toate gardurile, se consumă în conflicte și dezonoare. Relația para-socială pe care oamenii au stabilit-o cu Regina a fost, mai degrabă, o relație cu întreaga lume ipotetică pe care a reprezentat-o. O aspirație pentru acea lume frumoasă și demnă spre care, de fapt, tînjim și de care avem nevoie ca de o ancoră.

Și la fel de posibil este ca, pentru mai bine de jumătate din populația Terrei, cei peste patru miliarde de oameni care au urmărit funeraliile, noțiunile de demnitate și grație să rămînă încă valorile și credințele lor fundamentale. Iar simbolul Reginei va sălășlui și de acum înainte și în lumea ipotetică pe care a demonstrat-o, dincolo de orice dubiu, ca fiind una posibilă, dar și în lumea reală.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.