O inundaţie – şi alte calamităţi

Publicat în Dilema Veche nr. 577 din 5-11 martie 2015
La drum – propriul road movie jpeg

Vin acasă, într-o zi frumoasă de primăvară. Universul părea că ţine cu mine, toate păreau să se lege în ziua aceea. Cînd intru în hol, am sentimentul că ceva se întîmplă altfel decît de obicei: în liniştea obişnuită, imperfectă de felul ei, detectez o altfel de imperfecţiune – un zgomot constant şi iritant: pic, pic, pic… 

Evident, o picătură. Curgea din tavanul holului. Curgea din lampa WC-ului de serviciu. Curgea pe biblioteca stil, moştenită de la tatăl meu. Un şuvoi se prăvălea din lampa cîndva considerată interesantă, de sticlă, pătrată, din sufragerie. Pe scurt, era un asalt în toată regula al unei ape necunoscute şi insistente. 

De fapt, ceva foarte banal: o inundaţie. Eram din nou inundată. Ceea ce contează din propoziţia anterioară e „din nou“-ul. De cînd mă mutasem în apartamentul ăsta (să tot fie vreo 17 de ani), inundaţia fusese un leitmotiv. Şi asta în condiţiile în care toate celelalte lucruri fuseseră bune aici: energia, cum le tot place unora să spună, era OK, vecinii la locul lor, linişte destulă… Doar că vecinii de sus îşi puseseră centrală proprie şi umblaseră la ţevi şi calorifere într-un mod destul de barbar. Ca atare, încălzirea pe o anumită coloană mereu nu mergea şi, din cînd în cînd, atunci cînd lăsau robineţii de la calorifer deschişi (sistem care, pe vremea aia, ni se părea foarte inovator), se producea cîte o inundaţie. 

Succesiunea de inundaţii ne-a determinat să ne cunoaştem vecinii. Şi, culmea, vecinii ne-au plăcut: erau amîndoi frumoşi, chiar spectaculoşi, un pic mai mari decît noi, dar fără să fie plini de fumuri. În mod evident, o duceau mai bine şi încercaseră să-şi facă un apartament avangardist pentru vremea aceea, cu pereţi sparţi şi un living uriaş, cu gresie. Cînd încercai să te cerţi cu ei, îşi cereau scuze. Ea, în special, era o adevărată doamnă, rafinată. În condiţiile astea, cînd se petreceau inundaţiile, mi-era şi ruşine să le mai spun despre ele, ca şi cum eu aş fi avut vreo vină. Între timp, s-au şi despărţit. A rămas în apartament doar ea, care, din cînd în cînd, uita cîte un robinet de la calorifer deschis. Dar nu cu rea intenţie. 

Inundaţiile lor erau, însă, medii. Niciodată nu curgea foarte multă apă. Nu ştiu cum se făcea, dar se terminau repede. Inundaţia de acum, însă, era fabuloasă. Apa venea cu putere. Am alergat cu oale peste tot, încercînd să nimeresc punctele-cheie. Între timp, am încercat să iau legătura cu vecinii de sus: la etajul superior nu răspundea nimeni. Singurul care te întîmpina era un uriaş şuvoi de apă neagră ce invadase jumătate din etaj. Am sunat la administrator şi am aflat că vechea vecină vînduse apartamentul altei familii. Inundaţia le aparţinea, nu degeaba era o altfel de inundaţie… 

Agitîndu-mă şi dînd disperată telefoane, am realizat că, aproape de fiecare dată, inundaţiile mi-au aparţinut. Eu am fost persoana responsabilă care era acasă atunci cînd se petreceau diverse calamităţi. Cînd a luat foc, la un moment dat, tabloul de siguranţă, pentru că pusesem prea multe în prizele noastre proaste, în acelaşi timp, tot eu eram „de serviciu“ cu copilul mic şi cu bona. Ăsta a fost exemplul extrem (deşi s-a terminat fără victime, cu excepţia uşii de la intrare, care a trebuit să fie schimbată). 

Inundaţia de acum, pe care am rezolvat-o în oarecare solitudine (dar cu ajutorul prietenului meu, instalatorul de o viaţă, care a venit imediat), a fost abundentă, dar nu atît de spectaculoasă. Sau, de fapt, mie nu mi s-a mai părut cine ştie ce. În timp ce mă agitam să strîng apă şi cioburi (s-a spart şi acoperitoarea

de lampă, care oricum era inutilă şi pretenţioasă şi nu, nu a lovit pe nimeni…), am avut chiar un sentiment de bună dispoziţie (mi-am adus aminte că şi după cutremurul din ’77 mi-a venit să rîd – e drept că eram mică, sub şoc şi scăpasem cu viaţă).  Micile calamităţi casnice îţi redau sentimentul că nimic nu e definitiv, nimic din partea materială, şi că, oricînd, totul se poate duce de rîpă şi trebuie s-o iei de la capăt. Şi cînd te gîndeşti că eu nu am avut decît de uscat nişte prosoape şi de stors nişte cîrpe…  

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.