O altfel de medicină – interviu cu Ionuţ CORBEA

Publicat în Dilema Veche nr. 551 din 4-10 septembrie 2014
O altfel de medicină – interviu cu Ionuţ CORBEA jpeg

Sînteţi medic, dar cu o evoluţie mai puţin obişnuită. Cum v-aţi prezenta (ce aţi pune mai întîi)?

Ca formaţie, sînt medic. Ca evoluţie, însă, rămîne de discutat. Dacă am evoluat sau nu.

Ce v-a determinat să nu vă opriţi la medicina alopată? Cît timp aţi practicat-o doar pe aceasta? Ce specializări aţi avut?

Dragostea mea cea mai mare este medicina alopată. Din nefericire, organismul uman este mai complex şi e posibil să existe şi o altă dimensiune a lui, pe care medicina alopată, deosebit de materialistă şi carteziană, refuză să o vadă.  

Am practicat exclusiv medicina alopată timp de vreo 10-12 ani. În Grecia şi în România. Sînt medic de medicină generală şi psihoterapeut. Ceea ce am început în Grecia – cardiologia – nu a fost recunoscut în ţară. Apoi am început să învăţ pentru a pleca în SUA. Nu am mai plecat însă şi, pe la începutul secolului ăstuia, am descoperit valoarea medicinei numite pe atunci „alternativă“.  

Înţeleg că aţi fost, la un moment dat, şi medic pe Salvare. Cum a fost această experienţă?

A fost o perioadă extraordinar de fastă pentru mine. Am petrecut patru-cinci ani, cu pacienţi foarte diverşi. Am învăţat să iau rapid decizii. 

Chiar dacă pacientul nu prezintă semne evidente, se poate vedea pe faţa lui dacă are ceva. Cazul care m-a impresionat cel mai mult a fost al unui om relativ tînăr – în jur de 50 de ani. Solicitarea – febră. L-am consultat rapid şi am hotărît să-l duc la spital, pentru simpul motiv că pe faţa lui se citea că va muri. Avea pneumonie, dar părea destul de bine în rest. A mers pînă la Salvare. La primul spital i s-a refuzat internarea pentru că părea într-o stare bună. L-am dus pe targă la Spitalul de Urgenţă, unde bietul de el a murit.  

Au fost şi cazuri mai grele. Am avut o pacientă cu o situaţie extraordinar de gravă. Dacă aş fi ajuns cîteva minute mai tîrziu sau dacă nu aş fi acţionat aşa cum am făcut-o, doamna ar fi murit atunci. De mai multă vreme era în tratament cu morfină, pentru dureri atroce. După care a mai trăit două luni – două luni cu dureri de neînchipuit. Şi atunci, ce i-am oferit? Două luni de dureri, sau două luni de viaţă? Nu ştiu.

Aţi lucrat un timp în Grecia, tot ca medic. Cum aţi ajuns acolo şi cum este sistemul lor medical în comparaţie cu al nostru – cît de avansaţi sînt, cum îşi tratează pacienţii?

Imediat după facultate, am plecat în Grecia, însurat fiind cu o grecoaică. După examenele de echivalare, am lucrat la unul din cele mai mari spitale din Salonic şi, de asemenea, la un cabinet destul de mare. Sistemul lor este oarecum mai eficient, mai uman şi mai „mînă spartă“. Mi s-a părut că se cheltuie mai mult pentru un pacient. Mai avansaţi nu mi s-au părut. Rezultate mai bune însă aveau. Şi erau, repet, mai umani.

Aţi studiat acupunctura şi a devenit una dintre specializările dumneavoastră. De ce aţi ales-o? Unde aţi studiat-o? E ceva obişnuit în România?  

În 2000, am fost diagnosticat cu scleroză multiplă. Avusesem simptome de multă vreme – de prin ’95-’96. Am început să caut alternative la tratamentul alopat şi am decis să învăţ acupunctură pentru a mă autotrata. România are una dintre cele mai bune şcoli de acupunctură. Am învăţat aici şi, de curînd, am fost în China la un curs intensiv. În România, acupunctura capătă, încet-încet, un alt statut. Cred că la presiunea oamenilor care au beneficiat de pe urma ei. E adevărat că nici un spital de la noi nu are secţie de Medicină Tradiţională Chineză, ceea ce este păcat. În China se utilizează acupunctura chiar şi în secţiile de terapie intensivă.

Practicaţi acupunctura. Care sînt beneficiile ei şi ce face, de fapt, aceasta?  

Acupunctura are o vechime de cîteva mii de ani. (Medicina alopată – de cîteva zeci.) Tratează orice afecţiune şi vindecă multe. OMS a lărgit, în ultima vreme, numărul de afecţiuni pentru care acupunctura este prima alegere. Ce face? Nu prea ştie nimeni de pe planetă. Ce ştiu sigur este că funcţionează.

Care este relaţia dvs. cu China şi medicina chineză?

Medicina chineză se apropie de ceea ce cred că ar trebui să fie medicina. O parte a jurămîntului lui Hipocrate spune cam aşa: acţiunile mele să fie făcute numai spre folosul şi buna stare a bolnavilor. Asta încerc.

În al doilea rînd, experienţele pe care le-am trăit acolo mi-au rămas înscrise în minte, în inimă. Una dintre „preocupările“ mele este de a trăi momente, ca şi cum nu le-aş mai trăi vreodată. Acolo, am făcut o excursie la o statuie a lui Buddha, aflată la cîţiva kilometri, sus pe munte. Pentru mine a fost o realizare deosebită şi, cel mai important, acum am un reper. Pot cataloga „excursia“ ca spirituală. Ca un botez.  

În cabinetul dvs. există şi un aparat... miraculos. Ce este şi ce face acesta? Are vreo legătură cu medicina chineză?  

E doar un aparat. Tehnologie. Şi da, are o mare legătură. Este un fel de amplificare a acţiunii acelor.

În acelaşi timp, am văzut că v-aţi luat şi diploma de medic în SUA. Aţi lucrat acolo? Cum erau medicii?

Nu am lucrat în SUA. Am echivalat diploma. Am doar dreptul de a lucra acolo. Şi da, a fost destul de dificil. Am văzut cîteva săptămîni cum se lucrează acolo. E senzaţional. Nu aparatele sau medicamentele, ci organizarea şi grija faţă de oameni m-au impresionat. De la felul în care se prezintă medicii, cum fac examenul fizic şi pînă la perfuzii încălzite.

Călătoriile sînt una dintre pasiunile dvs. Care au fost cele mai interesante, cele mai palpitante?  

Am avut norocul să călătoresc în cîteva ţări. Cel mai mult îmi place să „citesc“ oamenii. Şi să învăţ de la ei. Singurul loc unde am văzut mulţi oameni fericiţi a fost Kenya, iar singurul loc unde am văzut oameni liberi a fost China. Oameni dezinvolţi am văzut peste tot. În America, în Olanda, în Marea Britanie. Dar liberi – doar în China. Senzaţii „tari“ am avut pe vulcanul Kilauea, în Hawaii, unde la cîţiva centimetri sub tălpi se afla lavă lichidă şi fierbinte rău, sau în Kenya, unde la cîţiva metri de mine se afla o familie destul de numeroasă de lei. În Alaska am văzut gheţari care se rupeau. Cădeau în mare bucăţi de zeci de metri. Cuburi de gheaţă pentru Poseidon...

O altă pasiune este scrisul. Aveţi două cărţi publicate, ambele pe teme „esenţiale“: Ghid de utilizare a bărbaţilor şi alte povestiri şi Autobiografia lui Dumnezeu. Despre ce scrieţi, de fapt?

Scrisul mă relaxează. Şi, de fapt, am început să scriu cu mult timp înainte de a deveni şi psihoterapeut. Intuitiv, am simţit că poveştile pot fi terapeutice şi, din cînd în cînd, dau pacienţilor poveşti să citească. Sigur că există un tîlc al fiecăreia dintre ele. Povestea „Ghid de utilizare...“ a fost scrisă pentru o doamnă cu nişte probleme maritale care, apoi, s-au rezolvat. Sper că a ajutat-o şi povestea mea. Ceea ce vor poveştile este doar să declanşeze un proces de căutare transderivaţională, iar metaforele sînt cele mai potrivite. Sigur că pare destul de straniu să te duci la medic să stai cu ace în trup şi să citeşti poveşti. Tot ansamblul constituie un mediu propice pentru adîncirea în sine şi pentru descoperirea soluţiilor.

Cealaltă carte, Autobiografia lui Dumnezeu, este mai degrabă un strigăt antidogme. Mi-ar plăcea ca oamenii să-şi utilizeze creierul cît mai mult. Să renunţe la „se ştie“ sau „doar aşa se face“. O albină face un stup cu nişte hexagoane perfecte. Dar ea are doar cîţiva neuroni şi se descurcă cu ei. Noi ne pretindem fiinţe inteligente şi ne comportăm ca albinele. Nu putem să ieşim din hexagoanele educaţiei noastre, pentru că ştim că doar „aşa se face“.  

Toate modelele cosmogonice de pînă acum au fost greşite. Acum ştim că Pămîntul nu este plat, că nu este centrul sistemului solar sau al Universului. Asta ar trebui să ne înveţe să căutăm continuu. Iar cartea nu este blasfemie, ci doar felul meu de a respinge dogmele. Deşi toată lumea acceptă că Universul are ceva mai mult de 6000 de ani, cei care studiază Biblia consideră, în cel mai bun caz, că e vorba de altfel de ani – mai speciali. Dar nu contestă cei 6000 de ani şi nu li se pare sub nici o formă o fractură logică. Eu nu pot să confirm sau să infirm existenţa lui Dumnezeu. Doresc doar ca cel mai minunat instrument pe care îl avem – creierul – să fie folosit.

Sînteţi o excepţie pentru România, cu interesele dvs. atît de diferite, pe care le îmbinaţi? Contraziceţi imaginea doctorului clasic, care stă ani de zile la acelaşi spital, în aceeaşi specialitate... Există un viitor în această posibilă îmbinare?

Sigur că există. Ştiu că fac bine ceea ce fac şi, cu cît învăţ mai mult, cu atît pot face mai bine. Rău este că, în acelaşi timp, îmi dau seama că am din ce în ce mai mult de învăţat. În viitorul imediat – cîteva luni –, sper să mi se vîndă o invenţie în SUA. Acum învăţ şi alte tehnici de psihoterapie.  

Şi, ca să revin la prima întrebare, cred că eu sînt doar vindecător. 

Ionuţ Corbea este medic, psihoterapeut şi specialist în acupunctură.  

a consemnat Iaromira POPOVICI

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Gabriel Cotabita
Unde va fi înmormântat Gabriel Cotabiță. Mesajul familiei: „Dorim să îl onorăm cu aceeași discreție și eleganță de care a dat dovadă în timpul vieții”
Fanii care vor să-și ia rămas bun de la marele artist Gabriel Cotabiță sunt așteptați luni, 25 noiembrie, la Capela Cimitirului Ortodox Bellu. Ultima slujbă se va ține în cadru restrâns, doar cu cei foarte apropiați, a anunțat familia.
toni grebla foto SGG.gov.ro
Pot vota locuitorii din Ilfov în București și invers la alegerile prezidențiale? Reclamații în Capitalǎ și răspunsul șefului AEP
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a explicat pentru ”Adevărul” dacă locuitorii din Ilfov pot vota în București și invers și unde puteți vota în caz că nu sunteți în localitatea de reședință la primul tur al alegerilor prezidențiale.
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (39) jpg
Suspiciuni de fraudă la vot în Olt. O femeie s-ar fi prezentat cu două acte de identitate și ar fi primit două buletine de vot
În județul Olt s-a sesizat o posibilă fraudă la vot, dintr-un birou electoral din mediul rural fiind sesizat, prin 112, că o femeie s-a prezentat cu două acte de identitate și a primit două buletine de vot, pe care le-ar fi ștampilat și introdus în urne.
inmormantare masina india jpg
„Înmormântare” faraonică pentru o mașină veche: „Ne-a fost loială 20 de ani”
O familie din Padarshinga, India, a devenit recent virală pentru decizia de a-și înmormânta mașina, un vechi Suzuki Wagon R, într-o ceremonie fastuoasă, în loc să o ducă la fier vechi. La eveniment au participat aproximativ 1.500 de persoane, relatează Oddity Central.
alegeri elecorale sectie de vot jpeg
Alegător amenințat de o persoană într-o secție de votare din Capitală. Polițiștii confirmă conflictul
Un scandal a avut loc duminică, într-o secție de votare de votare din Capitală. Un alegător a fost amenințat de către o altă persoană, fiind chemată Poliția.
Spital bombardat in Gaza FOTO Profimedia jpg
Loviturile israeliene în Gaza au ucis 11 persoane, inclusiv copii. Directorul unui spital a fost rănit
Directorul spitalului Kamel Adwan din nordul Fâşiei Gaza a fost grav rănit, sâmbătă seara, în urma unui atac cu dronă asupra instituţiei, iar unsprezece locuitori din Gaza au fost ucişi în lovituri israeliene, a anunţat Apărarea civilă din teritoriul palestinian.
Radu Dragusin si Erling Haaland (EPA) jpg
gabriel cotabita a murit foto facebook jpg
Primele informații despre înmormântarea lui Gabi Cotabiță. Mesajul transmis de fiicele artistului: „Cei care vor să îi aducă un ultim omagiu...”
Îndurerată, familia regretatului Gabriel Cotabiță a anunțat detaliile referitoare la slujba de înmormântare a acestuia. Cei care l-au iubit și l-au apreciat atât ca și om, cât și ca artist, pot veni să-i aducă un ultim omagiu mâine, 25 noiembrie, la Capela Cimitirului Ortodox Bellu între orele 08:00
presedintele romaniei administratia prezidentiala foto inquam photos octav ganea
Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Pe ce loc se situează și cine este la coada clasamentului european
Viitorul președinte al României are un salariu cunoscut din ultima declarație de avere depusă de Klaus Iohannis, în mai 2024.