Noua limbă de lemn. Cu drag!

Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

În ultimii ani au apărut cîteva expresii în limba română care mă scot din minți. Cele mai multe vin din zona „progresistă”, hipsterească, a „băieților deștepți”. Expresii jmechere, care se vor amuzante și originale, își propun să nuanțeze și să revoluționeze the new limbaj. Folosite pînă la epuizare, în orice situație, se golesc de orice fel de conținut, dacă or fi avut vreodată vreunul, și se transformă în jalnice clișee. Noua limbă de lemn de astăzi e cool (așa cum a tradus cineva, într-un meniu de restaurant, „Language with olives”). Iată doar cîteva exemple.     

● Nu ne mai facem bine! / Să facem bine România! Chiar dacă e vorba de gropi, borduri, gunoaiele de la colțul străzii, acțiunile vreunui primar corupt sau ale unui partid, concluzia e aceeași – „Nu ne mai facem bine!”. Orice merge prost în România ține, de fapt, de o boală incurabilă, aflată în faza de metastază. Însă decesul întîrzie să apară, e o situație pe termen nedefinit, nu avem ce să facem, trebuie să o acceptăm. Întrebarea logică care se pune este: din ce nu ne mai facem bine? Nu contează. La polul opus sînt acei „oameni frumoși” (alt clișeu!) care vor cu orice preț „să facă bine România!”. Poate o întrebați și pe ea – pe România, desigur – dacă vrea.   

 Opriți planeta, vreau să cobor! Pandemie, criză sanitară și economică, război ș.a.m.d. Totul e absurd, totul merge prost. Soluția individualistă de a ieși din toate astea este din nou super-cool – „Opriți planeta, vreau să cobor!”. Ni și-i imaginăm pe cei care au „coborît” – oameni care plutesc în spațiu, gravitează în jurul bietei noastre planete, un hîrb de autobuz în care stăm înghesuiți cu toții, ținîndu-ne de bară. Sînt cei care s-au plictisit și își bagă picioarele în ea de planetă. Treaba voastră ce faceți cu ea,  pe noi nu ne mai interesează. 

 Cu drag! Am tot auzit această exprimare a gratitudinii în copilăria mea, în Ardeal, unde oamenii poate sînt mai calzi, mai prietenoși. Era rostită cu naturalețe, atunci cînd nu era la modă. La orice magazin, dacă spuneai „Mulțumesc!”, ți se răspundea din cînd în cînd „Cu drag!”. Am folosit-o eu însămi în scrisori atunci cînd acestea încă mai existau și ulterior la final de e-mail-uri. Acum însă e peste tot. Totul ne este drag și ne arătăm dragul ăsta oricui, mai ales oamenilor necunoscuți. Plesnim de drag, ce mai! E de-o ipocrizie fantastică.     

 Ce să faci? N-ai ce să faci! Are și o prescurtare în scris, deja celebră în mediul virtual: csf? / ncsf. Vrea să exprime, într-un mod mai modern și mai tîmpit, fatalismul mioritic, acceptarea sorții potrivnice. Căci așa e în România! Din nou, nimic nu merge bine, dar dacă planeta nu oprește ca să coborîm la prima, ridicăm din umeri – „N-ai ce să faci!”. Și, desigur, „N-ai cu cine!”.   

 A ieși din zona de confort. Asta vine din zona terapeutică atît de la modă acum, psihologie for dummies, dezvoltare personală și texte ce conțin sfaturi „de suflet”. Se presupune că toți am avea o zonă de confort și că trebuie să ieșim din ea ca să devenim mai buni. Nimeni nu definește însă celebra „zonă de confort”. Ce-i aia? O canapea unde stai și mănînci chips-uri, te îngrași uitîndu-te la televizor? Și „zona de inconfort” care o fi? În spațiul cosmic, după ce am coborît de pe planetă? Oricum, toți vor acum să iasă din zona de confort unde vegetează și să se războiască cu demonii personali în zona de inconfort. Nu, mulțumesc, prefer să rămîn pe canapea.   

 A petrece timp de calitate. În general, cu copiii tăi. Sau cu părinții mai în vîrstă. Cu partenerul/partenera, cu prietenii. Vine din aceeași zonă – chipurile, terapeutică. Motivațională, inspirațională, fără din astea nu mai putem trăi. Am și eu o întrebare: există și timp de necalitate? Timp derizoriu, aruncat la gunoi? Dacă eu, într-o zi, aleg să nu fac absolut nimic (ceea ce se mai întîmplă), nici măcar să deschid computerul, înseamnă că mi-am petrecut un timp prost din punct de vedere calitativ? Dacă mă întîlnesc cu o prietenă și începem să trăncănim aiurea, timpul nostru petrecut împreună e grav afectat? Și cum arată timpul ăsta de calitate? Are etichetă de produs superior? Are și certificat de garanție? Vă rog, lămuriți-mă.   

image

 Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?” (aici n-am înțeles niciodată de ce vaca e văcuță, dar bietul porc rămîne porc), „Vă aduc și pîinică?”, la unele mai cool.Frumosul s-a demonetizat, acum e „frumi”. Bebelușul tocmai a împlinit șapte lunițe de cînd a ieșit din burtică (pe unde oare? prin vulvuță?). Grădinița merită și ea răsfățată cu „grădi”. Nu mai există mame și tați, doar mămici și tătici. Iar copiii sînt pitici (ce m-aș înfuria eu dacă aș fi copil și cineva m-ar alinta așa) și, în fond, nu e discriminatoriu față de persoanele care suferă de nanism? Vrei să închei un e-mail mai drăguuuț, transmiți pupici sau pupicei.    

 Va juca / cînta / scrie pentru îngeri. În general, toate necrologurile de pe net sînt cît se poate de kitsch. Vrei să demonstrezi că ești îndurerat de moartea cuiva (însă de multe ori te doare-n fund), trîntești un „drum lin către îngeri”. Cînd mai moare cîte o personalitate – actor, cîntăreț, scriitor, mai ales din vechea generație –, mai întîi oftezi și te lamentezi public: „Uite cum ne dispar valorile!”. Eventual e musai să povestești că l-ai întîlnit și tu o dată în viață. După care ajungi la concluzia că poate e mai bine așa pentru că, oricum, el va juca / cînta / scrie mai departe pentru îngeri. Deci i-ai dat deja un job, l-ai aranjat pentru eternitate. Next!      

 Dumnezeu e român / Românica. Expresia asta cred că pleacă din clișeele comentatorilor sportivi care, la cîte un meci la care echipa de fotbal României avea noroc (mai demult se mai întîmplau și din astea), afirmau: „În seara asta, Dumnezeu e român!”. Între timp, s-a generalizat, se folosește în multe situații. A susține așa ceva, chiar și în glumă, denotă o credință profundă că noi, românii, sîntem buricul pămîntului. Și, în fond, ar fi chiar atît de grav dacă Dumnezeu ar fi maghiar? Sau bulgar? La polul opus, este bagatelizarea țărișoarei prin feștelirea numelui – Românica. Nu, nu este o formulă de alint. Sîntem mici, insignifianți – cu alte cuvinte, de căcat. (Tot românii au inventat expresia intraductibilă „a face căcatul praf!”.) Mă întreb care alt popor își bate joc de numele propriei sale țări.   

 Nu se merită / nu mă risc etc. Astea două pleacă dintr-o necunoaștere a limbii, dar sînt folosite atît de des încît uneori te întrebi care mai sînt exprimările corecte.

● Mă pun la somn. În ziua de azi, nimeni nu mai merge la culcare pur și simplu. Acestea fiind spuse, mă pun și eu la somn, că nu se mai poate altfel. Pupici.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

foto rifai si sebastian popescu colaj foto instagram facebook png
Sebastian Popescu, dat afară din emisiunea lui Rifai după discuții tensionante: „Sunteți extraordinar de obraznic”
Denise Rifai i-a acordat „cartonaș roșu” candidatului la prezidențiale Sebastian Constantin Popescu și a oprit emisiunea, pentru prima dată, în urma unei discuții tensionante dintre cei doi.
turista america piata in romania webp
Surpriza uriașă de care a avut parte o turistă din America după ce a făcut cumpărături într-o piață din România: „De ce a durat 10 săptămâni ca vânzătoarea să...”
O turistă din America a vizitat o piață din România și și-a împărtășit experiența pe rețelele de socializare. Femeia a avut parte de o surpriză de proporții atunci când a ajuns la tarabă.
ilie bolojan angele gheorghiu jpg
Ilie Bolojan a primit-o la Cotroceni, cu flori, pe soprana Angela Gheorghiu
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, joi, la Palatul Cotroceni, pe soprana Angela Gheorghiu, unul dintre marii artiști ai României.
Owen Cooper, Pinterest jpg
Owen Cooper, starul din „Adolescence”, a întâmpinat probleme la școală după succesul serialului. Ce i s-a întâmplat tânărului actor? „Niște prostii”
Owen Cooper (15 ani), starul serialului de succes „Adolescence” de pe Netflix, a dezvăluit recent că a întâmpinat probleme la școală după lansarea producției. Ce i s-a întâmplat?
lesotho blog.continentalcurrency.ca
Țara despre care Trump spune că „nimeni nu a auzit” se află în fața unui dezastru economic după tarifele SUA
Una dintre cele mai sărace țări din lume riscă pierderi economice uriașe din cauza tarifelor vamale de 50% impuse de SUA.
shutterstock 291496841 jpg
Au femeile auzul mai ascuțit decât bărbații? Ce au descoperit cercetătorii
Conform cercetătorilor britanici și francezi, impresia că femeile au adesea un auz mai ascuțit decât bărbații ar putea fi adevărată, întrucât există dovezi științifice care demonstrează că acest lucru este adevărat.
elena lasconi facebook jpg
Elena Lasconi dezvăluie secretul succesului său în alegerile prezidențiale din toamnă. „Mă uit în ochii lor”
Elena Lasconi a dezvăluit care este secretul succesului său în cariera politică. Primarul municipiul Câmpulung a precizat ce i-a răspuns unui om atunci când acesta i-a zis că nu va mai merge la vot.
Mark Carney premier Canada, foto Facebook jpg
Canada contraatacă. Impune tarife reciproce de 25% pentru mașinile importate din SUA
Premierul canadian Mark Carney a anunțat joi un set limitat de contramăsuri împotriva tarifelor vamale americane.
Lansare Cataloage Regina Maria Young Blood 3 Ion Theodorescu Sion Landscape png
Art Safari anunță un eveniment cu acces liber, sâmbătă, 5 aprilie: lansarea a trei noi albume de artă dedicate Reginei Maria, artistului Ion Theodorescu-Sion și noii generații de artiste, Young Blood 3.0
Art Safari continuă să promoveze arta românească de patrimoniu și arta contemporană prin publicarea a trei noi albume dedicate unora dintre cele mai apreciate expoziții organizate până acum: „Maria a României. Regină și artistă”, „Ion Theodorescu-Sion.