Noua limbă de lemn. Cu drag!

Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

În ultimii ani au apărut cîteva expresii în limba română care mă scot din minți. Cele mai multe vin din zona „progresistă”, hipsterească, a „băieților deștepți”. Expresii jmechere, care se vor amuzante și originale, își propun să nuanțeze și să revoluționeze the new limbaj. Folosite pînă la epuizare, în orice situație, se golesc de orice fel de conținut, dacă or fi avut vreodată vreunul, și se transformă în jalnice clișee. Noua limbă de lemn de astăzi e cool (așa cum a tradus cineva, într-un meniu de restaurant, „Language with olives”). Iată doar cîteva exemple.     

● Nu ne mai facem bine! / Să facem bine România! Chiar dacă e vorba de gropi, borduri, gunoaiele de la colțul străzii, acțiunile vreunui primar corupt sau ale unui partid, concluzia e aceeași – „Nu ne mai facem bine!”. Orice merge prost în România ține, de fapt, de o boală incurabilă, aflată în faza de metastază. Însă decesul întîrzie să apară, e o situație pe termen nedefinit, nu avem ce să facem, trebuie să o acceptăm. Întrebarea logică care se pune este: din ce nu ne mai facem bine? Nu contează. La polul opus sînt acei „oameni frumoși” (alt clișeu!) care vor cu orice preț „să facă bine România!”. Poate o întrebați și pe ea – pe România, desigur – dacă vrea.   

 Opriți planeta, vreau să cobor! Pandemie, criză sanitară și economică, război ș.a.m.d. Totul e absurd, totul merge prost. Soluția individualistă de a ieși din toate astea este din nou super-cool – „Opriți planeta, vreau să cobor!”. Ni și-i imaginăm pe cei care au „coborît” – oameni care plutesc în spațiu, gravitează în jurul bietei noastre planete, un hîrb de autobuz în care stăm înghesuiți cu toții, ținîndu-ne de bară. Sînt cei care s-au plictisit și își bagă picioarele în ea de planetă. Treaba voastră ce faceți cu ea,  pe noi nu ne mai interesează. 

 Cu drag! Am tot auzit această exprimare a gratitudinii în copilăria mea, în Ardeal, unde oamenii poate sînt mai calzi, mai prietenoși. Era rostită cu naturalețe, atunci cînd nu era la modă. La orice magazin, dacă spuneai „Mulțumesc!”, ți se răspundea din cînd în cînd „Cu drag!”. Am folosit-o eu însămi în scrisori atunci cînd acestea încă mai existau și ulterior la final de e-mail-uri. Acum însă e peste tot. Totul ne este drag și ne arătăm dragul ăsta oricui, mai ales oamenilor necunoscuți. Plesnim de drag, ce mai! E de-o ipocrizie fantastică.     

 Ce să faci? N-ai ce să faci! Are și o prescurtare în scris, deja celebră în mediul virtual: csf? / ncsf. Vrea să exprime, într-un mod mai modern și mai tîmpit, fatalismul mioritic, acceptarea sorții potrivnice. Căci așa e în România! Din nou, nimic nu merge bine, dar dacă planeta nu oprește ca să coborîm la prima, ridicăm din umeri – „N-ai ce să faci!”. Și, desigur, „N-ai cu cine!”.   

 A ieși din zona de confort. Asta vine din zona terapeutică atît de la modă acum, psihologie for dummies, dezvoltare personală și texte ce conțin sfaturi „de suflet”. Se presupune că toți am avea o zonă de confort și că trebuie să ieșim din ea ca să devenim mai buni. Nimeni nu definește însă celebra „zonă de confort”. Ce-i aia? O canapea unde stai și mănînci chips-uri, te îngrași uitîndu-te la televizor? Și „zona de inconfort” care o fi? În spațiul cosmic, după ce am coborît de pe planetă? Oricum, toți vor acum să iasă din zona de confort unde vegetează și să se războiască cu demonii personali în zona de inconfort. Nu, mulțumesc, prefer să rămîn pe canapea.   

 A petrece timp de calitate. În general, cu copiii tăi. Sau cu părinții mai în vîrstă. Cu partenerul/partenera, cu prietenii. Vine din aceeași zonă – chipurile, terapeutică. Motivațională, inspirațională, fără din astea nu mai putem trăi. Am și eu o întrebare: există și timp de necalitate? Timp derizoriu, aruncat la gunoi? Dacă eu, într-o zi, aleg să nu fac absolut nimic (ceea ce se mai întîmplă), nici măcar să deschid computerul, înseamnă că mi-am petrecut un timp prost din punct de vedere calitativ? Dacă mă întîlnesc cu o prietenă și începem să trăncănim aiurea, timpul nostru petrecut împreună e grav afectat? Și cum arată timpul ăsta de calitate? Are etichetă de produs superior? Are și certificat de garanție? Vă rog, lămuriți-mă.   

image

 Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?” (aici n-am înțeles niciodată de ce vaca e văcuță, dar bietul porc rămîne porc), „Vă aduc și pîinică?”, la unele mai cool.Frumosul s-a demonetizat, acum e „frumi”. Bebelușul tocmai a împlinit șapte lunițe de cînd a ieșit din burtică (pe unde oare? prin vulvuță?). Grădinița merită și ea răsfățată cu „grădi”. Nu mai există mame și tați, doar mămici și tătici. Iar copiii sînt pitici (ce m-aș înfuria eu dacă aș fi copil și cineva m-ar alinta așa) și, în fond, nu e discriminatoriu față de persoanele care suferă de nanism? Vrei să închei un e-mail mai drăguuuț, transmiți pupici sau pupicei.    

 Va juca / cînta / scrie pentru îngeri. În general, toate necrologurile de pe net sînt cît se poate de kitsch. Vrei să demonstrezi că ești îndurerat de moartea cuiva (însă de multe ori te doare-n fund), trîntești un „drum lin către îngeri”. Cînd mai moare cîte o personalitate – actor, cîntăreț, scriitor, mai ales din vechea generație –, mai întîi oftezi și te lamentezi public: „Uite cum ne dispar valorile!”. Eventual e musai să povestești că l-ai întîlnit și tu o dată în viață. După care ajungi la concluzia că poate e mai bine așa pentru că, oricum, el va juca / cînta / scrie mai departe pentru îngeri. Deci i-ai dat deja un job, l-ai aranjat pentru eternitate. Next!      

 Dumnezeu e român / Românica. Expresia asta cred că pleacă din clișeele comentatorilor sportivi care, la cîte un meci la care echipa de fotbal României avea noroc (mai demult se mai întîmplau și din astea), afirmau: „În seara asta, Dumnezeu e român!”. Între timp, s-a generalizat, se folosește în multe situații. A susține așa ceva, chiar și în glumă, denotă o credință profundă că noi, românii, sîntem buricul pămîntului. Și, în fond, ar fi chiar atît de grav dacă Dumnezeu ar fi maghiar? Sau bulgar? La polul opus, este bagatelizarea țărișoarei prin feștelirea numelui – Românica. Nu, nu este o formulă de alint. Sîntem mici, insignifianți – cu alte cuvinte, de căcat. (Tot românii au inventat expresia intraductibilă „a face căcatul praf!”.) Mă întreb care alt popor își bate joc de numele propriei sale țări.   

 Nu se merită / nu mă risc etc. Astea două pleacă dintr-o necunoaștere a limbii, dar sînt folosite atît de des încît uneori te întrebi care mai sînt exprimările corecte.

● Mă pun la somn. În ziua de azi, nimeni nu mai merge la culcare pur și simplu. Acestea fiind spuse, mă pun și eu la somn, că nu se mai poate altfel. Pupici.

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.