Normalitatea, azi

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
Zizi și neantul jpeg

Știu că „normalitate” e un termen cît se poate de relativ, care evoluează cît ai clipi din ochi. Și, totuși, nu pot să nu remarc că, în zilele astea de pandemie, accepția termenului pare să fie tot mai departe de cea din vremurile, deja imemoriale, de dinainte.

Mă sui de curînd într-un taxi și constat că șoferul e fără mască. Era genul și fără aer condiționat, cel cu geamurile întredeschise pentru tradiționalul curent. Pînă acum, pînă ca numărul de cazuri de COVID-19 să fie atît de ridicat, am avut și eu, recunosc, o perioadă mai aeriană: în sensul în care, deși eu purtam mască, îi lăsam în pace pe cei care nu purtau, chiar dacă se aflau în aceeași încăpere cu mine. Ieșisem din izolare, mi se părea că viața e frumoasă, oamenii se iubesc și zburdă fericiți.

Timpul trecînd, iar zburdatul ăsta în turmă, fără distanțare și fără măști, ducînd, evident, la creșterea numărului de cazuri, sentimentul de plutire și încredere în umanitate s-a mai diminuat. Frica și spiritul de conservare au reintrat în horă. Așa că, în cazul șoferului de taxi despre care vorbeam, n-am putut să nu-l întreb: „Dumneavostră nu purtați mască?”.

Atît i-a trebuit. Întrebarea a declanșat o cavalcadă: pe scurt, părerea lui era aceea că virusul nu există. Că oamenii care ar fi murit de COVID oricum ar fi murit, căci aveau alte afecțiuni. Am auzit părerea asta, chiar din gura unor apropiați, de la începutul pandemiei și m-a exasperat încă de atunci, mi s-a părut nedreaptă și aproape fascistă. Era ca și cum oamenii de o anumită vîrstă și cu (detest termenul) „comorbidități” ar fi trebuit să fie considerați inferiori și dispensabili. Ceea ce nu poate fi aceptabil nici cu vreo urmă de gînd, și la care refuz să mă mai refer, pur și simplu.

Să spui așa ceva tocmai în societatea noastră în care, în sfîrșit, părea că să suferi de o boală cronică, inclusiv de cancer, nu mai e așa o tragedie. În care oamenii trăiau ani de zile cu cancere, boli de inimă, diabet, ca să nu mai vorbim de hipertensiune arterială. Duceau o viață aproape normală, cu oarece restricții și tratamente. Iar să ai 65 de ani, ori chiar 70, 75 de ani, nu mai era (și sper că așa a rămas) deloc ca prin anii ʼ80, chiar ʼ90: era și e, sper, în continuare, ceva iarăși normal, că tot vorbim de normalitate. Oamenii de vîrstele astea, și am nenumărate exemple, fac, în continuare, multe, de la agricultură și comerț la scris cărți, afaceri, politică, avocatură etc.

Așa că nu-i adevărat, nu ar fi murit oricum acum. Ci peste 10, 20 de ani, cine știe… Nu e treaba noastră să evaluăm asta. Iar oamenii, precum șoferul de taxi, care cred în aberații de genul ăsta și mai au și prostul gust să le debiteze în public, în loc să respecte niște reguli minimale de igienă și să-și pună o mască – căci nu moare nimeni din asta, și nicidecum nu se sufocă, astea-s aiureli și fițe – nu mai sînt deloc simpatici. Nici comici.

Ajung să fie tragici, pentru că iresponsabilitatea lor atrage după ea nu doar îmbolnăvirea și, posibil, moartea lor, ci și a celor din jur, ceea ce e mult mai grav. Derizoriul discursului lor, care altădată mi se părea ca făcînd parte dintr-un fel de „normalitate” distorsionată neaoșă, și-a pierdut acum nuanțele ludice. A intrat în sfera unei gravități scuturate de orice urmă de umor.

Un prieten din Viena îmi atrăgea mereu atenția asupra „felului românesc” de a face lucrurile, de a lua totul în bășcălie, de a comenta excesiv, de a nu respecta regulile. Mereu mă revoltam împotriva discursului lui și luam apărarea inventivului și alunecosului spirit autohton, care nu se lasă supus și nici îndesat în cutiuțe. Acum, însă, după vreo patru luni de stat în casă și încă una de purtat mască, și după încercări de distanțare socială, nu mă mai încălzește deloc spiritul ăsta de „lasă-mă să te las”, în care punem totul la îndoială și nimic nu e alb sau negru.

Căci șoferul de taxi nu e nicidecum singurul care, nepurtînd mască și nerespectînd nici o regulă, mi-a servit aiureala asta. Nu, și doamna care vindea fructe pe marginea drumului de la Urziceni la București tot așa credea. Ea, măcar, mai avea vreo îndoială: după ce am cumpărat masiv fructe și legume din grădina ei și a căpătat încredere în noi, înainte să plecăm ne-a pus întrebarea fatală: „Dvs. credeți în COVID?”.  Și ne-a dat și răspunsul personal: „Eu nu”.

Mai grav e că o prietenă de-a noastră, cu background și preocupări asemănătoare, din lumea  mică de primprejur, a ales și ea să creadă că virusul nu există. Cum o altă prietenă a pus de curînd pe Facebook că ne raportăm la virusul ăsta ca la un zeu: credem, nu credem, mai rupem o petală, cine știe… Nu vrem să ne asumăm nici o responsabilitate, nu vrem să credem că lumea e rea, că se poate întîmpla așa ceva în zilele noastre, asta e normalitatea noastră (a celor care știm să ne modelăm propria realitate convenabilă, deși paranoică) de azi.

Dacă e să murim, murim în tranșee, fideli necredinței noastre, liberi și iresponsabili. Trăgîndu-i după noi și pe cei care au avut ghinionul să ne fie prin preajmă.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Brexit FOTO Shutterstock
Britanicii plâng după UE. Majoritatea votanților Brexit „ar accepta libera circulație” pentru a avea acces la piața unică
Majoritatea britanicilor care au votat pentru ieșirea din UE ar accepta acum revenirea la libera circulație în schimbul accesului la piața unică, potrivit unui studiu realizat în Europa, care a constatat și o dorință reciprocă în statele membre pentru legături mai strânse cu Regatul Unit.
corvinul jpeg
Ce s-a ales de cel mai faimos restaurant din Hunedoara? Aici au luat cina Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nikita Hrușciov
Cândva acest restaurant era unul dintre cele mai faimoase din Hunedoara, cât și din întreaga țară. Unele dintre cele mai importante personalități istorice au luat cina aici, printre care și Nicolae Ceaușescu. Însă, astăzi, această locație istorică a fost uitată de lume.
bancomat jpeg
O bancă mare dispare din România. Ce se întâmplă cu clienții actuali ai unității bancare
O nouă schimbare în peisajul bancar românesc aduce în prim-plan o fuziune de proporții. OTP Leasing, parte a grupului OTP Bank România, a fost recent achiziționată de Banca Transilvania (BT), cea mai mare bancă din țară.
wizz air avion jpg
Wizz Air lansează două noi curse din România și anunță frecvențe crescute în 2025
Wizz Air, compania maghiară low-cost, continuă să investească în dezvoltarea bazei sale operaționale din Craiova, odată cu alocarea unei a doua aeronave Airbus A320neo în vara anului 2025,
shutterstock 2373185457 jpg
Elita Rusiei trage un semnal de alarmă în privința economiei. Industria de apărare, amenințată
Strămtorate de sancțiunile occidentale și de ratele dobânzilor extrem de mari, întreprinderile din Rusia se tem de faliment, în timp ce Vladimir Putin își continuă războiul în Ucraina, relatează Washington Post
diagnosticat cu Alzheimer Foto   Shutterstock png
Studiu: Legătura dintre mușchi și demență
Un studiu recent sugerează că o schimbare subtilă într-un mușchi din zona capului ar putea fi un semn timpuriu al riscului de Alzheimer.
Kari Lake FOTO EPA EFE jpg
Donald Trump face încă o nominalizare controversată. Cine este Kari Lake, cea care va conduce postul de radio Vocea Americii
Președintele Donald Trump a numit-o pe Kari Lake în funcția de director al Voice of America, instalând o loialistă convinsă și o adeptă a liniei dure în materie de imigrație la conducerea postului de radio finanțat de Congres.
marelbo png
Cum a apărut cea mai mare fabrică de încălțăminte din România? „Viața printre străini este foarte amară”
Astăzi, este cea mai cunoscută fabrică de încălțăminte din țara noastră, dar puțini români știu povestea fascinantă din spatele ei. Aurel Bobu a petrecut trei ani dincolo de hotare, iar după ce s-a întors în țară, a pus pe picioare una dintre cele mai mari afaceri din România
Politie Marea Britanie FOTO EPA-EFE
Un bărbat s-a spânzurat după ce a fost acuzat de gesturi rasiste în timpul unui meci de fotbal
Un bărbat din Marea Britanie a fost găsit mort a doua zi după ce ar fi făcut gesturi rasiste către un jucător de culoare în timpul unui derby local.