Normalitatea anormalității noastre

Publicat în Dilema Veche nr. 983 din 9 februarie – 15 februarie 2023
E cool să postești jpeg

Zilnic, doar în Capitală, zeci de oameni sînt mușcați de cîini, vagabonzi sau care, chipurile, au stăpîni care îi lasă „liberi”. Potrivit datelor furnizate de Institutul „Matei Balș“, citate de TVR, „numai anul trecut, peste 3.500 de oameni muşcaţi de cîini au ajuns la Centrul antirabic de la «Matei Balş». Peste 1.000 fuseseră atacaţi de maidanezi”. Potrivit acelorași date, în doar trei săptămîni de la începutul anului 2023, peste 150 de persoane s-au prezentat la institut pentru tratament contra mușcăturilor de cîine. Iar datele se referă doar la cazurile înregistrate în București.

Un București care este, de mulți ani, scena acestor atacuri zilnice, atacuri care provoacă nu doar răni sau mutilare, ci chiar moarte. Iar asta nu se întîmplă doar în Capitală, ci și în celelalte orașe ale țării. O problemă care „sare” în atenția autorităților doar cînd moare cineva (mușcăturile, zecile de oameni care se prezintă zilnic la centrele de vaccinare nu mai impresionează de mult pe nimeni, sînt „normale”) – însă nici atunci nu se iau măsuri care să rezolve acest fenomen social. 

Pentru că în România ținerea de minte nu este o virtute, cînd implică acțiune. Să vociferezi e mult mai simplu decît să rezolvi, însă, deși meteahna generală este o apatică indignare, poate n-ar fi rău să ne amintim cazurile de oameni morți din cauza cîinilor maidanezi – cel puțin pe cele semnalate în presă, de-a lungul vremii. 

Unul dintre primele cazuri puternic mediatizate a fost cel din 2006 – cînd un cetățean japonez, Hajime Hori, a fost omorît în centrul Bucureștiului, de un maidanez, chiar lîngă sediul Guvernului României, în Piața Victoriei. Și chiar dacă e greu să ne amintim, să nu uităm întregul circ care a urmat după această moarte revoltătoare și cumplit de absurdă – circ consemnat într-un articol din Adevărul, din 7 februarie 2006.

„Moartea cetăţeanului japonez (...) a stimulat în aşa măsură autorităţile locale încît, după numai opt zile, prinderea cîinilor fără stăpîn a fost suspendată temporar. Cele două baze ale municipalităţii sînt ocupate la capacitate maximă (...), în cele două adăposturi fiind aproape o mie de cîini, jumătate din aceştia fiind prinşi după moartea omului de afaceri japonez Hajime Hori. Maidanezii continuă să îi muşte pe bucureşteni, numărul celor care ajung la spital pentru îngrijiri medicale fiind, zilnic, între 30 şi 50. Între timp, cîinele suspectat de uciderea cetăţeanului japonez, cunoscut sub numele de Bosquito, a fost revendicat în instanţă de fundaţia Cuţu-Cuţu, care ar dori să adopte animalul după finalizarea anchetei, a declarat Simona Panaitescu. Ea a adăugat că «S-a prezentat la noi cu un ordin judecătoresc prin care se interzice eutanasierea cîinelui”. A urmat „procesul lui Bosquito”, cu avocați care pledau pe la televiziuni, înlăcrimați iubitori de animale și tot felul de alți asemenea clovni, potriviți unui spectacol de circ ieftin.

N-a mai fost același circ cînd au murit alți oameni, atacați și sfîșiați de haitele de cîini vagabonzi. Doar tăcere și umbrele lor prin presa vremii: pe 14 aprilie 2008, o fetiță de 6 ani a murit mușcată de cîinii aciuați pe un teren de lîngă Primăria Constanța; pe 25 ianuarie 2011, o femeie a fost găsită în curtea ADP Sector 5, în stare foarte gravă, cu traumatisme severe, plăgi adînci provocate de mușcături de cîini, șoc hipotermic și hemoragic. Taniușa Stanchievici a fost dusă la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, unde a decedat după trei zile. Tot în 2011, o femeie de 62 de ani din Argeș a murit după ce a fost mușcată de cîini pe stradă. Tot în 2011, o fetiță de 5 ani dintr-o comună băcăuană a murit din cauza rabiei, ca urmare a unei mușcături de maidanez. În ianuarie 2012, o femeie de 71 a murit din cauza hemoragiei după ce a fost sfîșiată de o haită de maidanezi la periferia orașului Baia Mare. În martie 2012, un băiețel de 6 ani a fost omorît de un cîine fără stăpîn în comuna Dărmănești, județul Suceava. În același an, în Vaslui, un bărbat care a plecat să cumpere pîine a fost dat dispărut, fiind găsit după cîteva zile mort, sfîșiat de o haită de cîini.

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Anul 2013 ar fi trebuit să rupă acest șir lugubru, din nefericire, tot printr-o moarte – cea a lui Ionuț Anghel, un copil în vîrstă de 4 ani, ucis de o haită de cîini în București, lîngă Parcului Tei. Atunci lucrurile au părut că se vor schimba. La doar cîteva săptămîni după aceea, Curtea Constituțională a declarat, în sfîrșit, constituțională legea privind eutanasierea cîinilor fără stăpîn, decizie promulgată rapid de președintele Traian Băsescu, fiind demarat și un plan-fulger de adunare a cîinilor de pe stradă – la acel moment, potrivit ziarului Adevărul, doar în București erau 65.000 de cîini vagabonzi pe străzi. În 18 luni au fost duși în adăposturi peste 50.000. 

„Se pare că sacrificiul lui Ionuț nu a fost în zadar. De sus, din Împărația Cerurilor, ne-a luminat și ne-a dat gîndul cel bun, pentru ca alți Ionuți să nu mai pățească ce a pățit el. Ne bucurăm că legea a trecut, sperăm să fie aplicată și să nu mai auzim de tragedii” – a declarat la vremea respectivă mama copilului ucis.

Însă, în scurt timp, elanul autorităților a scăzut, vocile activiștilor s-au impus – potrivit noii forme a legii, cîinii din adăpost nu pot fi eutanasiați decît dacă un medic veterinar constată că sînt agresivi sau grav bolnavi, iubitorii de animale se fac că-i adoptă, doar ca să-i scoată din adăpost și să le dea drumul din nou pe străzi, controale post-adopție practic nu există și așa ne-am reîntors, nu încet, ci foarte rapid, la loc, în cercul vicios al tragediilor. Căci după doar un an a mai murit un om, apoi altul, și încă unul. Iar anormalul începe să devină normal – în România e la ordinea zilei să fii omorît pe stradă de cîini vagabonzi.

 2014, Brăila. „Bărbat «mîncat de viu» de cîini în judeţul Brăila” – titra site-ul Radio România Actualități știrea potrivit căreia, în luna aprilie, 2014, în localitatea Albina a fost descoperit cadavrul unui bărbat de 52 de ani. Medicii legişti au declarat că bărbatul a fost atacat şi omorît de cîinii maidanezi. „Sfîrşitul tragic al unui brăilean de 52 de ani din oraşul Însurăţei, al cărui cadavru eviscerat a fost descoperit marţi seară pe cîmp, lîngă o şosea, la cîţiva zeci de metri de locul unde, în luna martie, fusese găsit un alt cadavru sfîşiat de cîinii vagabonzi, cel al unei femei.”

 2015, Zalău. În 2015, cadavrul unui bărbat, în vîrstă de 54 de ani, a fost descoperit la marginea orașului Zalău. Bărbatul se afla într-o plimbare cînd a fost atacat de cîini agresivi – ancheta a conchis că proprietarul acestora nu-i hrănea, dar îi lăsa liberi. Potrivit unui reportaj PRO TV, „omul ucis era căsătorit și avea un băiat. Expertiza medico-legală a confirmat că a murit din cauza rănilor”.

 2016, Rîmnicu Vîlcea. „Doi oameni au fost ucişi de cîini, într-un cartier din Rîmnicu Vîlcea” – potrivit unui reportaj Digi24, din 2 martie 2016. „Prima tragedie a avut loc în luna decembrie. O femeie a fost găsită ucisă pe un cîmp din cartierul Copăceni. Două luni mai tîrziu, un bărbat a murit în aceleaşi chinuri.” La vremea aceea, Daniel Ionescu, purtător de cuvînt al Primăriei din Rîmnicu Vîlcea, a declarat reporterilor că „s-au primit sesizări şi din acel cartier, s-a intervenit, dar s-a intervenit în măsura posibilităţilor existente, din punct de vedere al personalului de la echipele de ecarisaj, cît şi al cadrului legal”. 

 2017, Mizil. În 2017, un reportaj al PRO TV titra: „Scene înfiorătoare la Mizil, în județul Prahova. O femeie de 51 de ani a fost găsită moartă la marginea orașului, cu trupul sfîșiat de cîinii vagabonzi”. Potrivit reportajului, tragedia s-a petrecut în cursul nopții, dar femeia a fost descoperită abia dimineață, de un localnic plecat la serviciu. „Oamenii spun că zona e plină de haite de cîini hămesiți, care-i atacă. Primăria a avut un adăpost, dar l-a desființat. Acum, autoritățile se gîndesc să-l reînființeze. Zona unde s-a petrecut tragedia e locuită, dar nimeni n-a auzit strigăte de ajutor. Cu lătrăturile cîinilor oamenii sînt obișnuiți.”

 2022, Onești. „Bărbat omorît de maidanezi la Onești. Unii dintre locuitorii orașului cer uciderea animalelor, ceilalți se opun” – titra cotidianul Adevărul un articol despre moartea unui localnic, de 40 de ani, sfîșiat de haitele de cîini vagabonzi. „Vineri, 16 decembrie, în jurul orei 14,00, pe un teren agricol situat în satul Răcăuți (comuna Buciumi), aproape de municipiul Onești, a fost descoperit cadavrul unui bărbat de 40 de ani din aceeași localitate. Potrivit IPJ Bacău, bărbatul decedat a fost sfîșiat de o haită de aproximativ 15-20 de cîini, extrem de agresivi.”

 2023, Brașov. Pe 20 ianuarie, site-ul Radio România Tîrgu Mureș anunța decesul unui bărbat de 71 de ani, care a fost găsit inconștient, ca urmare a atacului unei haite de cîini vagabonzi. Ulterior, a fost declarat decesul persoanei. 

 2023, București. Pe 21 ianuarie, Ana Oroș Daraban a murit sfîșiată de cîini.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.