Normalitatea anormalității noastre

Publicat în Dilema Veche nr. 983 din 9 februarie – 15 februarie 2023
E cool să postești jpeg

Zilnic, doar în Capitală, zeci de oameni sînt mușcați de cîini, vagabonzi sau care, chipurile, au stăpîni care îi lasă „liberi”. Potrivit datelor furnizate de Institutul „Matei Balș“, citate de TVR, „numai anul trecut, peste 3.500 de oameni muşcaţi de cîini au ajuns la Centrul antirabic de la «Matei Balş». Peste 1.000 fuseseră atacaţi de maidanezi”. Potrivit acelorași date, în doar trei săptămîni de la începutul anului 2023, peste 150 de persoane s-au prezentat la institut pentru tratament contra mușcăturilor de cîine. Iar datele se referă doar la cazurile înregistrate în București.

Un București care este, de mulți ani, scena acestor atacuri zilnice, atacuri care provoacă nu doar răni sau mutilare, ci chiar moarte. Iar asta nu se întîmplă doar în Capitală, ci și în celelalte orașe ale țării. O problemă care „sare” în atenția autorităților doar cînd moare cineva (mușcăturile, zecile de oameni care se prezintă zilnic la centrele de vaccinare nu mai impresionează de mult pe nimeni, sînt „normale”) – însă nici atunci nu se iau măsuri care să rezolve acest fenomen social. 

Pentru că în România ținerea de minte nu este o virtute, cînd implică acțiune. Să vociferezi e mult mai simplu decît să rezolvi, însă, deși meteahna generală este o apatică indignare, poate n-ar fi rău să ne amintim cazurile de oameni morți din cauza cîinilor maidanezi – cel puțin pe cele semnalate în presă, de-a lungul vremii. 

Unul dintre primele cazuri puternic mediatizate a fost cel din 2006 – cînd un cetățean japonez, Hajime Hori, a fost omorît în centrul Bucureștiului, de un maidanez, chiar lîngă sediul Guvernului României, în Piața Victoriei. Și chiar dacă e greu să ne amintim, să nu uităm întregul circ care a urmat după această moarte revoltătoare și cumplit de absurdă – circ consemnat într-un articol din Adevărul, din 7 februarie 2006.

„Moartea cetăţeanului japonez (...) a stimulat în aşa măsură autorităţile locale încît, după numai opt zile, prinderea cîinilor fără stăpîn a fost suspendată temporar. Cele două baze ale municipalităţii sînt ocupate la capacitate maximă (...), în cele două adăposturi fiind aproape o mie de cîini, jumătate din aceştia fiind prinşi după moartea omului de afaceri japonez Hajime Hori. Maidanezii continuă să îi muşte pe bucureşteni, numărul celor care ajung la spital pentru îngrijiri medicale fiind, zilnic, între 30 şi 50. Între timp, cîinele suspectat de uciderea cetăţeanului japonez, cunoscut sub numele de Bosquito, a fost revendicat în instanţă de fundaţia Cuţu-Cuţu, care ar dori să adopte animalul după finalizarea anchetei, a declarat Simona Panaitescu. Ea a adăugat că «S-a prezentat la noi cu un ordin judecătoresc prin care se interzice eutanasierea cîinelui”. A urmat „procesul lui Bosquito”, cu avocați care pledau pe la televiziuni, înlăcrimați iubitori de animale și tot felul de alți asemenea clovni, potriviți unui spectacol de circ ieftin.

N-a mai fost același circ cînd au murit alți oameni, atacați și sfîșiați de haitele de cîini vagabonzi. Doar tăcere și umbrele lor prin presa vremii: pe 14 aprilie 2008, o fetiță de 6 ani a murit mușcată de cîinii aciuați pe un teren de lîngă Primăria Constanța; pe 25 ianuarie 2011, o femeie a fost găsită în curtea ADP Sector 5, în stare foarte gravă, cu traumatisme severe, plăgi adînci provocate de mușcături de cîini, șoc hipotermic și hemoragic. Taniușa Stanchievici a fost dusă la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, unde a decedat după trei zile. Tot în 2011, o femeie de 62 de ani din Argeș a murit după ce a fost mușcată de cîini pe stradă. Tot în 2011, o fetiță de 5 ani dintr-o comună băcăuană a murit din cauza rabiei, ca urmare a unei mușcături de maidanez. În ianuarie 2012, o femeie de 71 a murit din cauza hemoragiei după ce a fost sfîșiată de o haită de maidanezi la periferia orașului Baia Mare. În martie 2012, un băiețel de 6 ani a fost omorît de un cîine fără stăpîn în comuna Dărmănești, județul Suceava. În același an, în Vaslui, un bărbat care a plecat să cumpere pîine a fost dat dispărut, fiind găsit după cîteva zile mort, sfîșiat de o haită de cîini.

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Anul 2013 ar fi trebuit să rupă acest șir lugubru, din nefericire, tot printr-o moarte – cea a lui Ionuț Anghel, un copil în vîrstă de 4 ani, ucis de o haită de cîini în București, lîngă Parcului Tei. Atunci lucrurile au părut că se vor schimba. La doar cîteva săptămîni după aceea, Curtea Constituțională a declarat, în sfîrșit, constituțională legea privind eutanasierea cîinilor fără stăpîn, decizie promulgată rapid de președintele Traian Băsescu, fiind demarat și un plan-fulger de adunare a cîinilor de pe stradă – la acel moment, potrivit ziarului Adevărul, doar în București erau 65.000 de cîini vagabonzi pe străzi. În 18 luni au fost duși în adăposturi peste 50.000. 

„Se pare că sacrificiul lui Ionuț nu a fost în zadar. De sus, din Împărația Cerurilor, ne-a luminat și ne-a dat gîndul cel bun, pentru ca alți Ionuți să nu mai pățească ce a pățit el. Ne bucurăm că legea a trecut, sperăm să fie aplicată și să nu mai auzim de tragedii” – a declarat la vremea respectivă mama copilului ucis.

Însă, în scurt timp, elanul autorităților a scăzut, vocile activiștilor s-au impus – potrivit noii forme a legii, cîinii din adăpost nu pot fi eutanasiați decît dacă un medic veterinar constată că sînt agresivi sau grav bolnavi, iubitorii de animale se fac că-i adoptă, doar ca să-i scoată din adăpost și să le dea drumul din nou pe străzi, controale post-adopție practic nu există și așa ne-am reîntors, nu încet, ci foarte rapid, la loc, în cercul vicios al tragediilor. Căci după doar un an a mai murit un om, apoi altul, și încă unul. Iar anormalul începe să devină normal – în România e la ordinea zilei să fii omorît pe stradă de cîini vagabonzi.

 2014, Brăila. „Bărbat «mîncat de viu» de cîini în judeţul Brăila” – titra site-ul Radio România Actualități știrea potrivit căreia, în luna aprilie, 2014, în localitatea Albina a fost descoperit cadavrul unui bărbat de 52 de ani. Medicii legişti au declarat că bărbatul a fost atacat şi omorît de cîinii maidanezi. „Sfîrşitul tragic al unui brăilean de 52 de ani din oraşul Însurăţei, al cărui cadavru eviscerat a fost descoperit marţi seară pe cîmp, lîngă o şosea, la cîţiva zeci de metri de locul unde, în luna martie, fusese găsit un alt cadavru sfîşiat de cîinii vagabonzi, cel al unei femei.”

 2015, Zalău. În 2015, cadavrul unui bărbat, în vîrstă de 54 de ani, a fost descoperit la marginea orașului Zalău. Bărbatul se afla într-o plimbare cînd a fost atacat de cîini agresivi – ancheta a conchis că proprietarul acestora nu-i hrănea, dar îi lăsa liberi. Potrivit unui reportaj PRO TV, „omul ucis era căsătorit și avea un băiat. Expertiza medico-legală a confirmat că a murit din cauza rănilor”.

 2016, Rîmnicu Vîlcea. „Doi oameni au fost ucişi de cîini, într-un cartier din Rîmnicu Vîlcea” – potrivit unui reportaj Digi24, din 2 martie 2016. „Prima tragedie a avut loc în luna decembrie. O femeie a fost găsită ucisă pe un cîmp din cartierul Copăceni. Două luni mai tîrziu, un bărbat a murit în aceleaşi chinuri.” La vremea aceea, Daniel Ionescu, purtător de cuvînt al Primăriei din Rîmnicu Vîlcea, a declarat reporterilor că „s-au primit sesizări şi din acel cartier, s-a intervenit, dar s-a intervenit în măsura posibilităţilor existente, din punct de vedere al personalului de la echipele de ecarisaj, cît şi al cadrului legal”. 

 2017, Mizil. În 2017, un reportaj al PRO TV titra: „Scene înfiorătoare la Mizil, în județul Prahova. O femeie de 51 de ani a fost găsită moartă la marginea orașului, cu trupul sfîșiat de cîinii vagabonzi”. Potrivit reportajului, tragedia s-a petrecut în cursul nopții, dar femeia a fost descoperită abia dimineață, de un localnic plecat la serviciu. „Oamenii spun că zona e plină de haite de cîini hămesiți, care-i atacă. Primăria a avut un adăpost, dar l-a desființat. Acum, autoritățile se gîndesc să-l reînființeze. Zona unde s-a petrecut tragedia e locuită, dar nimeni n-a auzit strigăte de ajutor. Cu lătrăturile cîinilor oamenii sînt obișnuiți.”

 2022, Onești. „Bărbat omorît de maidanezi la Onești. Unii dintre locuitorii orașului cer uciderea animalelor, ceilalți se opun” – titra cotidianul Adevărul un articol despre moartea unui localnic, de 40 de ani, sfîșiat de haitele de cîini vagabonzi. „Vineri, 16 decembrie, în jurul orei 14,00, pe un teren agricol situat în satul Răcăuți (comuna Buciumi), aproape de municipiul Onești, a fost descoperit cadavrul unui bărbat de 40 de ani din aceeași localitate. Potrivit IPJ Bacău, bărbatul decedat a fost sfîșiat de o haită de aproximativ 15-20 de cîini, extrem de agresivi.”

 2023, Brașov. Pe 20 ianuarie, site-ul Radio România Tîrgu Mureș anunța decesul unui bărbat de 71 de ani, care a fost găsit inconștient, ca urmare a atacului unei haite de cîini vagabonzi. Ulterior, a fost declarat decesul persoanei. 

 2023, București. Pe 21 ianuarie, Ana Oroș Daraban a murit sfîșiată de cîini.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.