Normalitatea anormalității noastre

Publicat în Dilema Veche nr. 983 din 9 februarie – 15 februarie 2023
E cool să postești jpeg

Zilnic, doar în Capitală, zeci de oameni sînt mușcați de cîini, vagabonzi sau care, chipurile, au stăpîni care îi lasă „liberi”. Potrivit datelor furnizate de Institutul „Matei Balș“, citate de TVR, „numai anul trecut, peste 3.500 de oameni muşcaţi de cîini au ajuns la Centrul antirabic de la «Matei Balş». Peste 1.000 fuseseră atacaţi de maidanezi”. Potrivit acelorași date, în doar trei săptămîni de la începutul anului 2023, peste 150 de persoane s-au prezentat la institut pentru tratament contra mușcăturilor de cîine. Iar datele se referă doar la cazurile înregistrate în București.

Un București care este, de mulți ani, scena acestor atacuri zilnice, atacuri care provoacă nu doar răni sau mutilare, ci chiar moarte. Iar asta nu se întîmplă doar în Capitală, ci și în celelalte orașe ale țării. O problemă care „sare” în atenția autorităților doar cînd moare cineva (mușcăturile, zecile de oameni care se prezintă zilnic la centrele de vaccinare nu mai impresionează de mult pe nimeni, sînt „normale”) – însă nici atunci nu se iau măsuri care să rezolve acest fenomen social. 

Pentru că în România ținerea de minte nu este o virtute, cînd implică acțiune. Să vociferezi e mult mai simplu decît să rezolvi, însă, deși meteahna generală este o apatică indignare, poate n-ar fi rău să ne amintim cazurile de oameni morți din cauza cîinilor maidanezi – cel puțin pe cele semnalate în presă, de-a lungul vremii. 

Unul dintre primele cazuri puternic mediatizate a fost cel din 2006 – cînd un cetățean japonez, Hajime Hori, a fost omorît în centrul Bucureștiului, de un maidanez, chiar lîngă sediul Guvernului României, în Piața Victoriei. Și chiar dacă e greu să ne amintim, să nu uităm întregul circ care a urmat după această moarte revoltătoare și cumplit de absurdă – circ consemnat într-un articol din Adevărul, din 7 februarie 2006.

„Moartea cetăţeanului japonez (...) a stimulat în aşa măsură autorităţile locale încît, după numai opt zile, prinderea cîinilor fără stăpîn a fost suspendată temporar. Cele două baze ale municipalităţii sînt ocupate la capacitate maximă (...), în cele două adăposturi fiind aproape o mie de cîini, jumătate din aceştia fiind prinşi după moartea omului de afaceri japonez Hajime Hori. Maidanezii continuă să îi muşte pe bucureşteni, numărul celor care ajung la spital pentru îngrijiri medicale fiind, zilnic, între 30 şi 50. Între timp, cîinele suspectat de uciderea cetăţeanului japonez, cunoscut sub numele de Bosquito, a fost revendicat în instanţă de fundaţia Cuţu-Cuţu, care ar dori să adopte animalul după finalizarea anchetei, a declarat Simona Panaitescu. Ea a adăugat că «S-a prezentat la noi cu un ordin judecătoresc prin care se interzice eutanasierea cîinelui”. A urmat „procesul lui Bosquito”, cu avocați care pledau pe la televiziuni, înlăcrimați iubitori de animale și tot felul de alți asemenea clovni, potriviți unui spectacol de circ ieftin.

N-a mai fost același circ cînd au murit alți oameni, atacați și sfîșiați de haitele de cîini vagabonzi. Doar tăcere și umbrele lor prin presa vremii: pe 14 aprilie 2008, o fetiță de 6 ani a murit mușcată de cîinii aciuați pe un teren de lîngă Primăria Constanța; pe 25 ianuarie 2011, o femeie a fost găsită în curtea ADP Sector 5, în stare foarte gravă, cu traumatisme severe, plăgi adînci provocate de mușcături de cîini, șoc hipotermic și hemoragic. Taniușa Stanchievici a fost dusă la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, unde a decedat după trei zile. Tot în 2011, o femeie de 62 de ani din Argeș a murit după ce a fost mușcată de cîini pe stradă. Tot în 2011, o fetiță de 5 ani dintr-o comună băcăuană a murit din cauza rabiei, ca urmare a unei mușcături de maidanez. În ianuarie 2012, o femeie de 71 a murit din cauza hemoragiei după ce a fost sfîșiată de o haită de maidanezi la periferia orașului Baia Mare. În martie 2012, un băiețel de 6 ani a fost omorît de un cîine fără stăpîn în comuna Dărmănești, județul Suceava. În același an, în Vaslui, un bărbat care a plecat să cumpere pîine a fost dat dispărut, fiind găsit după cîteva zile mort, sfîșiat de o haită de cîini.

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Anul 2013 ar fi trebuit să rupă acest șir lugubru, din nefericire, tot printr-o moarte – cea a lui Ionuț Anghel, un copil în vîrstă de 4 ani, ucis de o haită de cîini în București, lîngă Parcului Tei. Atunci lucrurile au părut că se vor schimba. La doar cîteva săptămîni după aceea, Curtea Constituțională a declarat, în sfîrșit, constituțională legea privind eutanasierea cîinilor fără stăpîn, decizie promulgată rapid de președintele Traian Băsescu, fiind demarat și un plan-fulger de adunare a cîinilor de pe stradă – la acel moment, potrivit ziarului Adevărul, doar în București erau 65.000 de cîini vagabonzi pe străzi. În 18 luni au fost duși în adăposturi peste 50.000. 

„Se pare că sacrificiul lui Ionuț nu a fost în zadar. De sus, din Împărația Cerurilor, ne-a luminat și ne-a dat gîndul cel bun, pentru ca alți Ionuți să nu mai pățească ce a pățit el. Ne bucurăm că legea a trecut, sperăm să fie aplicată și să nu mai auzim de tragedii” – a declarat la vremea respectivă mama copilului ucis.

Însă, în scurt timp, elanul autorităților a scăzut, vocile activiștilor s-au impus – potrivit noii forme a legii, cîinii din adăpost nu pot fi eutanasiați decît dacă un medic veterinar constată că sînt agresivi sau grav bolnavi, iubitorii de animale se fac că-i adoptă, doar ca să-i scoată din adăpost și să le dea drumul din nou pe străzi, controale post-adopție practic nu există și așa ne-am reîntors, nu încet, ci foarte rapid, la loc, în cercul vicios al tragediilor. Căci după doar un an a mai murit un om, apoi altul, și încă unul. Iar anormalul începe să devină normal – în România e la ordinea zilei să fii omorît pe stradă de cîini vagabonzi.

 2014, Brăila. „Bărbat «mîncat de viu» de cîini în judeţul Brăila” – titra site-ul Radio România Actualități știrea potrivit căreia, în luna aprilie, 2014, în localitatea Albina a fost descoperit cadavrul unui bărbat de 52 de ani. Medicii legişti au declarat că bărbatul a fost atacat şi omorît de cîinii maidanezi. „Sfîrşitul tragic al unui brăilean de 52 de ani din oraşul Însurăţei, al cărui cadavru eviscerat a fost descoperit marţi seară pe cîmp, lîngă o şosea, la cîţiva zeci de metri de locul unde, în luna martie, fusese găsit un alt cadavru sfîşiat de cîinii vagabonzi, cel al unei femei.”

 2015, Zalău. În 2015, cadavrul unui bărbat, în vîrstă de 54 de ani, a fost descoperit la marginea orașului Zalău. Bărbatul se afla într-o plimbare cînd a fost atacat de cîini agresivi – ancheta a conchis că proprietarul acestora nu-i hrănea, dar îi lăsa liberi. Potrivit unui reportaj PRO TV, „omul ucis era căsătorit și avea un băiat. Expertiza medico-legală a confirmat că a murit din cauza rănilor”.

 2016, Rîmnicu Vîlcea. „Doi oameni au fost ucişi de cîini, într-un cartier din Rîmnicu Vîlcea” – potrivit unui reportaj Digi24, din 2 martie 2016. „Prima tragedie a avut loc în luna decembrie. O femeie a fost găsită ucisă pe un cîmp din cartierul Copăceni. Două luni mai tîrziu, un bărbat a murit în aceleaşi chinuri.” La vremea aceea, Daniel Ionescu, purtător de cuvînt al Primăriei din Rîmnicu Vîlcea, a declarat reporterilor că „s-au primit sesizări şi din acel cartier, s-a intervenit, dar s-a intervenit în măsura posibilităţilor existente, din punct de vedere al personalului de la echipele de ecarisaj, cît şi al cadrului legal”. 

 2017, Mizil. În 2017, un reportaj al PRO TV titra: „Scene înfiorătoare la Mizil, în județul Prahova. O femeie de 51 de ani a fost găsită moartă la marginea orașului, cu trupul sfîșiat de cîinii vagabonzi”. Potrivit reportajului, tragedia s-a petrecut în cursul nopții, dar femeia a fost descoperită abia dimineață, de un localnic plecat la serviciu. „Oamenii spun că zona e plină de haite de cîini hămesiți, care-i atacă. Primăria a avut un adăpost, dar l-a desființat. Acum, autoritățile se gîndesc să-l reînființeze. Zona unde s-a petrecut tragedia e locuită, dar nimeni n-a auzit strigăte de ajutor. Cu lătrăturile cîinilor oamenii sînt obișnuiți.”

 2022, Onești. „Bărbat omorît de maidanezi la Onești. Unii dintre locuitorii orașului cer uciderea animalelor, ceilalți se opun” – titra cotidianul Adevărul un articol despre moartea unui localnic, de 40 de ani, sfîșiat de haitele de cîini vagabonzi. „Vineri, 16 decembrie, în jurul orei 14,00, pe un teren agricol situat în satul Răcăuți (comuna Buciumi), aproape de municipiul Onești, a fost descoperit cadavrul unui bărbat de 40 de ani din aceeași localitate. Potrivit IPJ Bacău, bărbatul decedat a fost sfîșiat de o haită de aproximativ 15-20 de cîini, extrem de agresivi.”

 2023, Brașov. Pe 20 ianuarie, site-ul Radio România Tîrgu Mureș anunța decesul unui bărbat de 71 de ani, care a fost găsit inconștient, ca urmare a atacului unei haite de cîini vagabonzi. Ulterior, a fost declarat decesul persoanei. 

 2023, București. Pe 21 ianuarie, Ana Oroș Daraban a murit sfîșiată de cîini.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

someri
Șomajul în rândul tinerilor ia amploare în România: 19,4% nu sunt nici angajați, nici studenți
România a devenit țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), depășind state precum Spania și Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor a fost mereu o problemă constantă.
bere halba de bere Shutterstock
Românii nu-și mai permit nici să bea bere la terasă
Românii nu-și mai permit să bea bere la terase, din cauza scăderii de cumpărare, consideră reprezentanții industriei care dețin 89 de fabrici de bere și microberării în România.
masini Tesla incendiu Italia, captura video jpg
Mai multe mașini Tesla au ars la o reprezentanță de lângă Roma. Este al doilea incendiu în doar o săptămână. Ce suspectează autorităţile
Cel puțin 17 mașini Tesla au fost distruse în urma unui incendiu izbucnit luni dimineață la o reprezentanță de la periferia Romei. Este al doilea incident de acest fel în interval de o săptămână, astfel că autorităţile italiene nu exclus ipoteza unui sabotaj.
bere istock jpg
Tot mai puțini români consumă bere la terasă, pe fondul scăderii puterii de cumpărare și al efectelor pandemiei
Berea la draft este din ce în ce mai rar întâlnită pe mesele teraselor din România, pe fondul scăderii puterii de cumpărare a populației și altor factori.
shutterstock 2574469139 jpg
Europa are un „plan puternic” de ripostă la tarifele masive cu care a amenințat Trump. Ce opțiuni are UE
Uniunea Europeană ia în considerare deschiderea unui nou front propriu în timp ce președintele Donald Trump se pregătește să impună miercuri așa-numitele tarife vamale reciproce tuturor partenerilor comerciali ai Americii, relatează Politico.
Victor Ponta George Simion FOTO Mediafax
S-a dat startul acuzațiilor electorale. Contre între Ponta și Simion: „Continuă să se comporte ca un huligan din galeria politicii!”
George Simion, candidatul și șeful AUR în alegerile prezidențiale, a susținut că Victor Ponta, candidat independent înscris în cursa prezidențială ar fi beneficiat de un lobby plătit de 7 milioane de euro pentru a crea impresia că are susținerea administrației Trump.
Lidia Buble, foto Instagram jpg
Lidia Buble, anunț șoc pentru fani! Se retrage din industria muzicală? „Nu am chef să dau prea multe explicații”
Lidia Buble, îndrăgita cântăreață de muzică ușoară a făcut recent o dezvăluire care i-a șocat pe fanii săi. Cântăreața a anunțat că se va retrage din industria muzicală chiar de 1 aprilie, ceea ce a stârnit mari confuzii în rândul urmăritorilor ei.
Natalia Intotero 1 jpg
Reacția ministrului Culturii, în urma insultelor proferate de Mihail Neamțu: „Este un om pregătit, dar astfel de atitudini pot avea consecințe”
Natalia Intotero, ministrul Culturii, spune despre deputatul Mihail Neamțu, care a insultat pe rețelele sociale pe cei care îl fac putinist, că este un „om pregătit” și dă vina pentru derapajul său pe agitația din ultima perioadă.
image png
Președintele Zambiei își avertizează miniștrii să nu mai doarmă în cabinet
Președintele Zambiei, Hakainde Hichilema, a avertizat miniștrii să nu doarmă în timpul ședințelor, atribuind lipsa lor de atenție „indulgenței” și absenței autocontrolului.