Noi ce mai mîncăm azi?

Publicat în Dilema Veche nr. 992 din 13 aprilie – 19 aprilie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

Imediat după Revoluție, cînd pe piața de la noi au năvălit bomboanele Bonibon, acadelele Topi Top, ciocolata Kiss cu două arome (căpșuni și banane) și un fel de suc de portocale într-un ambalaj imposibil de perforat cu paiul, la „consignațiile” care aduceau toate aceste produse, alături de blugi, cercei și VHS-uri cu muzică, era atîta lume la coadă încît nici nu vedeai de dinainte ce ai putea cumpăra. Arătai, pur și simplu, ce îți făcea cu ochiul cînd ajungeai în sfîrșit în față, respectînd limitele buzunarului tău. Nimic nu era „sănătos” dintre toate aceste bombe calorice pline de E-uri, conservanți și arome artificiale, exact cum percepeam pe atunci și gustul democrației.

Ani întregi, în adolescență, masa mea a fost formată dintr-o pungă mare de chips-uri și un croissant sau două cu ciocolată – mofturoasă fiind la mîncarea gătită, mi se iertau multe doar să „bag ceva în stomac”. Stomacul a avut o anduranță considerabilă, dar pe la vîrsta de mijloc a decis să înceapă războiul cu mine. Astăzi mă atenționează pentru orice – dacă mănînc prea mult sau prea puțin, prea dulce sau prea condimentat, dacă exagerez cu cafeaua sau fac combinații bizare. Vremurile în care veneam din Vama Veche molfăind niște snacks-uri care costau mai puțin de un leu, combinate cu o sticlă de suc „cu aromă de” pere nu se vor mai întoarce niciodată, așa cum nici la soare nu voi mai sta în acel mod iresponsabil după care ți se mai vede doar albul ochilor. Cred că foamea din comunism ne-a intrat în suflet și în sînge, mai ales dacă, la fel ca mine, ați fost copii în cei mai grei ani, cei de final. De asta ni se rotesc ochii după mîncare oriunde am fi, sîntem în stare să planificăm următoarea masă în timp ce încă mîncăm și cumpărăm abuziv, să fie mereu frigiderul plin. Să avem de toate. În cazul meu, răspunsul la întrebarea „Ți-e foame?” este mai mereu „Aș putea mînca ceva”.

Un raport de cercetare lansat săptămîna trecută de Asociația CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză – și realizat alături de Reveal Marketing Research, cu scopul de a obține o imagine actualizată asupra obiceiurilor zilnice și de consum, plasează alimentația pe primul loc într-un top al celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții. Au indicat-o 67% din cei care au completat chestionarul online, pe locurile următoare fiind somnul sau odihna (54%) și echilibrul dintre viața personală și cea profesională (45%). S-a remarcat o modificare a ierarhiei față de finalul anului 2021, cînd alimentația era abia pe locul al treilea, iar oamenii țineau cel mai mult la somn. Și în privința influenței pe care scumpirile au avut-o asupra elementelor ce țin de calitatea vieții alimentația conduce, fiind considerată de 78% din cei care au răspuns segmentul cel mai afectat, urmată fiind de echilibrul între viața personală și cea profesională (51%) și de somn sau odihnă (40%). (Studiul a fost realizat în luna martie a acestui an și poate fi consultat pe site-ul cipra.ro.)

Prof. univ. dr. Corina Zugravu, medic primar Igiena Alimentației și Nutriție, ne sfătuia recent într-o conferință să nu scoatem plăcerea din mîncare, ci să încercăm să stabilim un echilibru între ceea ce consumăm cu bucurie și ceea ce este nutrițional corect. Ce mîncăm ne caracterizează etnic și religios, mîncarea este asociată cu ritualuri și evenimente din viața noastră și are simbolistica ei. Mulți dintre noi ne ținem de niște „ancore alimentare” care, poate, ne ajută să trecem mai ușor peste o zi încărcată de probleme. Din păcate, mîncarea devine și recompensa cea mai la îndemînă, iar alimentele cele mai ieftine din magazine sînt, de multe ori, și cele mai nesănătoase.

© Dean Hochman / flickr
© Dean Hochman / flickr

Nici nu mai avem nevoie de confirmarea datelor oficiale de la Institutul Național de Statistică pentru a fi convinși că pîinea rămîne alimentul de bază al românilor. Probabil, încă nu am uitat cu totul cartela pe care se bifa cîte un sfert de pîine zilnic, pentru fiecare membru al familiei. Încă nu sîntem pe deplin familiarizați cu alimentele de origine vegetală, după cum arată și datele unui studiu al ONG-ului Good Food Institute Europe, dar recuperăm accelerat: vînzările de lapte de origine vegetală au crescut în România, în perioada 2020-2022, cu 61%, iar cele de carne vegetală cu 83%, în ciuda inflației care a mărit prețurile. Preocuparea pentru o alimentație sănătoasă oscilează pe o linie întreruptă între modă, stil de viață și dorința de a rămîne supli și cîștigă teren după vîrsta de 40 de ani, cînd perspectiva (sau chiar realitatea) unor afecțiuni și conștientizarea dureroasă a faptului că acest corp nu mai duce prea multe excese ne fac să alegem, oftînd, mai înțelept.

Mai cumpăr uneori un croissant în înveliș albastru, care îmi amintește că, în 1995, în Padiș, într-o excursie de la finalul clasei a zecea în care ne-a plouat aproape zilnic, pînă ne-a luat apa corturile și nu mai aveam nimic uscat, iar apoi niște cai ne-au mîncat toată pîinea, am găsit la o cabană un fel de cornuri similare și cam asta a fost distracția noastră. Mușc din el și împlinesc din nou 16 ani sub stelele de iunie care se văd aproape, părinții nu pot da de noi pentru că nu avem telefoane, Robbie Williams e încă în Take That, iar viața nici nu și-a aprins fitilul.

* * *

Raport de cercetare: Obiceiurile cu risc crescut care au un impact direct asupra calității vieții românilor (Asociația CIPRA, martie 2023)

România: Raport privind piața de comerț cu amănuntul a alimentelor de origine vegetală (GFI Europe, 2020–2022)

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

VOT SEARA 06 INQUAM Photos Octav Ganea 1620x1080 jpg
Profesorul Daniel David – un lider pro-european care înțelege România și românii. Cinci argumente pentru o discuție urgentă și necesară
Într-o perioadă în care România are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate, viziune și de o orientare clară către valorile euroatlantice, de care doar comunismul ne-a ținut departe (!), eu cred că discuția despre viitorul președinte al țării este una esențială.
Banner Andrei Aradits
Jamie Foxx Foto profimedia 0791236353 jpg
Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în față cu un pahar. Incidentul a avut loc de ziua lui
Actorul american Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în gură cu un pahar la un restaurant din Beverly Hills. Incidentul ar fi avut loc în timpul unei încăierări care a avut loc chiar de ziua de naștere a actorului.
Pârtiile de schi omologate în România Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Lista completă a pârtiilor de schi omologate în România. Sunt răspândite în 22 de județe
România are mai multe pârtii omologate, cu diferite grade de dificultate, potrivite atât pentru cei care abia încep să se îndrăgostească de sporturile de iarnă, dar și pentru cei mai experimentați. Acestea sunt amplasate în 22 de județe din țară.
dacii  jpg
Care era, de fapt, originea dacilor. În școală am învățat cu toții total altceva despre ei
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi o enigmă. De-a lungul timpului, istorici și arheologi au oferit multiple ipoteze, dar un consens clar asupra acestui subiect nu există.
Autostrada in Grecia FOTO Shutterstock jpg
Cele 5 autostrăzi noi ale Greciei care ar putea interesa și pe turiștii români. Stadiul lucrărilor și termenele de finalizare
Noile axe rutiere vor spori siguranța rutieră și vor elimina orice bariere de accesibilitate din zonele izolate geografic ale Greciei.
controlor tren jpg
Biletele de tren, mai scumpe de duminică, 15 decembrie 2024. Cât costă abonamentul în zona metropolitană București
Biletele pentru o călătorie cu trenul sunt mai scumpe începând de duminică, 15 decembrie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor. Ultima scumpire a a avut loc în decembrie 2023.
Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
Prima reacție a femeii plimbată în lesă, în patru labe, la gala de lupte RXF: „Trebuie să te iubești pe tine”
Gala de lupte de la mijlocul acestei săptămâni a fost cu siguranță un eveniment controversat care a stârnit reacții puternice în rândul opiniei publice.
camion lovit de tren FOTO Captură video
Momentul în care șoferul unui camion sfidează moartea. Cum a reușit să se salveze înainte să fie lovit de tren
Un șofer de camion a trăit un moment terifiant când a rămas blocat pe o trecere la nivel cu calea ferată. Acesta a reușit să sară din camion cu câteva secunde înainte ca un tren de marfă să-l lovească și să distrugă vehiculul.