Nevoia de magie

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
E cool să postești jpeg

În 2016, un studiu publicat în Lancet Psychiatry avea să lanseze omenirii o dezbatere de importanță crucială asupra existenței lui Moș Crăciun. 

Potrivit semnatarilor acestui studiu, psihologul Christopher Boyle (profesor la Universitatea din Exeter) și cercetătoarea în domeniul sănătății mintale Kathy McKay (profesoară la Universitatea New England din Australia), faptul că ne-am obișnuit copiii cu această credință este o minciună care poate avea consecințe dintre cele mai nefaste. În plus, cei doi puneau sub semnul întrebării și motivațiile părinților de a perpetua acest mit, părinți pe care îi bănuiau de egoism – căci nu urmăresc doar crearea unei atmosfere de magie pentru copiii lor, ci și satisfacerea propriei nevoi de a se reîntoarce, fie și pentru o noapte, în lumea copilăriei. „Dacă sînt capabili să mintă în legătură cu ceva atît de special și magic, ne mai putem baza pe ei să continue să fie gardienii înțelepciunii și ai adevărului?“, s-ar întreba copiii, potrivit cercetătorilor. De asemenea, ideea că Moș Crăciun este un judecător care decide cadoul, în funcție de comportamentul copilului, este „terifiantă“. „Moralitatea de a face copiii să creadă în astfel de mituri trebuie pusă la îndoială“, a susținut Boyle într-un articol pe site-ul Universității din Exeter. „Toți copiii vor afla în cele din urmă că au fost mințiți în mod constant de ani de zile, iar acest lucru i-ar putea face să se întrebe ce alte minciuni li s-au spus. Dacă este corect să-i facem pe copii să creadă în Moș Crăciun este o întrebare interesantă și, de asemenea, este interesant să ne întrebăm în cîte feluri, care n-au fost luate în considerare pînă acum, această minciună îi va afecta pe copiii noștri.“

Studiul celor doi a avut ecou, producînd cercuri concentrice, mai ales că s-a pliat de minune vremurilor noastre, căci trăind într-o lume bîntuită de frica de fake-news și de nesiguranța părinților că își pot crește copiii fără sprijinul sfaturilor specialiștilor și a rețetelor de tip parenting, Moș Crăciun este candidatul perfect pentru a fi legat de stîlpul infamiei.

Deja, la firul ierbii, există o reală modă îmbrățișată de părinții care găsesc de cuviință să le spună copiilor că Moșul este o invenție, căci, susțin ei, înghiontiți de sfaturile specialiștilor, nu vor să-i mintă și să le piardă astfel, pentru totdeauna, încrederea, aburindu-i cu povești. Pe de altă parte, cealaltă categorie de părinți, cei care îl iubesc pe Moș, sînt angoasați că acest „adevăr absolut“, trîmbițat peste tot ca un soi de victorie a rațiunii, le va lovi copiii, la școală sau pe rețelele de socializare, iar revelația impusă de acest social îmbibat de corectitudine le va ciunti pentru totdeauna atît din magia sărbătorilor de iarnă, cît și din cea a copilăriei. 

image

„E bine să-i mințim pe copii în legătură cu Moș Crăciun?“ este titlul unui articol din Time, care pleacă de la premisa că Moș Crăciun este o minciună, iar minciuna, potrivit lui Robert Feldman, profesor de psihologie la Universitatea din Massachusetts, este o deviație comportamentală care are loc în copilărie, indusă de comportamentului părinților. Cu cît aceștia ne înșală mai mult, cu atît avem și noi tendința să-i imităm, afirmă psihologul, făcînd aluzie la Moș Crăciun. „Motivul pentru care copiii ajung să mintă este că noi, părinții, le arătăm cum s-o facă, prin propriul nostru comportament. Un studiu de la Universitatea din California, San Diego, a constatat că preșcolarii și elevii de școală elementară care, într-un experiment, au fost mințiți erau mai predispuși atît să înșele (încercînd, de pildă să copieze la teste), cît și să mintă, mai apoi, în legătură cu copiatul.“

Vine la rînd și problema etică – potrivit lui Justin Coulson, doctor în psihologie și expert în parenting: „Cînd folosim o strategie coercitivă și manipulativă pentru a-i determina pe copiii noștri să se comporte într-un mod acceptabil social, ne bazăm pe contingențele extrinseci, spunîndu-le că doar dacă vor fi buni vor obține ceea ce își doresc. Însă, dacă această motivație dispare, de unde știm că se vor simți în continuare obligați să se comporte ca atare? Este, în cel mai bun caz, dubios din punct de vedere moral, etic și științific să folosim mitul lui Moș Crăciun ca instrument pentru a ne motiva copiii să fie oameni mai buni“ – a declarat acesta într-un interviu acordat site-ului fatherly.com.

Pe de o parte, mă îndoiesc că Moș Crăciun s-ar supăra să fie folosit ca instrument pentru a clădi în oameni bunătatea și generozitatea, pe de alta, că poți manipula pe cineva spunîndu-i că faptele bune (sau rele) se întorc, într-un fel sau altul, într-o formă sau alta. Sau poate că un copil ar fi mai receptiv la această realitate citind eseul lui Ralph Waldo Emerson despre legea compensării decît visînd la magia Crăciunului. 

Bineînțeles, există și contraargumente. Într-un interviu pentru Le Point, Valérie Sengler, psihanalistă, declara că „pentru cei mici, Moș Crăciun reprezintă arhetipul tatălui bun, al uriașului cumsecade, este posibilitatea ca lucruri bune să se întîmple. Intrînd în această lume imaginară, copilul conștientizează faptul că totul este posibil“. Cît despre părinții care refuză să-și lase copiii să creadă în Moș Crăciun, aceștia nu sînt ghidați neapărat de integritate, ci mai ales „sînt oameni dezamăgiți, care și-au pierdut partea lor de magie și ghidușie. Vor să-și aducă cît mai rapid copiii într-o lume a adulților. Însă, dacă e să mergem pe firul acestei logici, atunci ar trebui să-i lipsim și de basme“.

image

Atunci cînd cred în Moș Crăciun, sus-ține Sengler, copiii învață atît să aștepte, să spere și să își formuleze dorințele, cît și noțiunea de generozitate. Învață cum să primească cadouri, iar bucuria aceasta îi face să vrea, la rîndul lor, să ofere, învățînd, pe scurt, cum e să faci fericit pe altcineva. „La fel ca basmele sau desenele animate, Moș Crăciun este o paranteză minunată. Copilul nu face diferența dintre ceea ce este real și imaginar înainte de aproximativ 4 ani. Apoi, treptat, chiar dacă se va întreba cum este posibil ca Moș Crăciun să acopere întregul Pămînt într-o singură noapte, va găsi răspunsul, căci imaginația i-a fost hrănită suficient. A nu-ți lăsa copilul să creadă în Moș Crăciun înseamnă să-l privezi de accesarea unei lumi magice. Or, un copil care a avut partea lui de magie va fi a priori un adult care se simte bine în viața lui. Cu cît înain-tează în vîrstă, va crede că totul poate fi posibil și își va permite să creadă în visele sale.“

În ceea ce mă privește, n-am înțeles niciodată de ce existența lui Moș Crăciun ar trebui să fie un subiect de discuție care naște atîtea patimi. În copilărie, cînd învățătoarea le-a spus că el nu există, frații mei i-au tăiat-o scurt și filosofic: „Există, pentru cei care cred în el“. Recunosc că eu n-am fost atît de profundă și, cînd mi-a venit rîndul să aud acest adevăr ideologic din gura învățătoarei, am vrut s-o ajut și i-am răspuns, pe un ton sfătos, că poate ar fi bine să-și facă lecțiile și să citească mai mult. Erau secretele pe care mi le dăduse și mie mama, ca magia să se petreacă. Și se petrecea din plin. Cum-necum, toate acele dorințe pe care i le împărtășeam doar mamei, Moș Crăciun mi le îndeplinea. Îmi spunea mama că părinții au acest dar: să-l invoce pe Moș. Și-l invoca în fiecare seară de Ajun cînd plecam cu toții de acasă, la plimbare sau la cinematograf, iar la întoarcere, încă de pe aleea blocului, vedeam fereastra sufrageriei luminată de zeci de beculețe colorate. Iar acea emoție pe care o ai doar în fața magiei mi s-a păstrat pînă azi. Atunci, alături de frații mei, dădeam buzna pe scară și urcam cele trei etaje ale blocului în goană, sperînd să-l „prindem“. N-a fost chip, chiar dacă mai era prin casă, ne spunea mama, oamenii nu-l puteau vedea – și ne-a povestit odată că Moș Crăciun este precum un fluture, dacă îi atingi aripile, îndepărtezi praful magic care îl ajută să zboare. 

În timp, mama ne-a predat nouă, copiilor, acea putere de a-l invoca. Schema este aceeași, însă rolurile s-au inversat nițel, căci azi ea este cea care ne spune nouă dorințele de Crăciun, iar noi le transmitem mai departe Moșului. Și, în fiecare an, există acea clipă fermecată, în care stingem luminile din casă, ne retragem discret și-l așteptăm cu emoție să aducă bradul, să aprindă beculețele colorate și să ne mîngîie sufletele.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

printul andrew foto getty images
Un apropiat al prințului Andrew a primit interdicție în Marea Britanie. Se presupune că ar fi un spion chinez
Agenția britanică de contrainformații MI5 investighează banii chinezești primiți de Prințul Andrew, ducele de York. Afacerea prințului ar fi fost sponsorizată de donatori chinezi ce au legături cu un posibil spion al Partidului Comunist, dezvăluie The Telegraph
draghici jpg
Viral pe Internet. Cum a reușit un profesor să explice elevilor regimurile politice cu exemple inedite din viața de zi cu zi
O lecție de economie predată de un profesor de liceu a ajuns virală pe internet. S-a întâmplat după ce dascălul a povestit pe Facebook modul în care le-a explicat copiilor doctrinele și ideologiile politice dar și felul în care acestea se reflectă în activitatea economică a unei țări.
dinamo facebook jpg
Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.
dulciuri jpg
Un român a dat lovitura cu afacerea lui! Ce le vinde străinilor: „S-au folosit de rudele din țară ca să le poată savura”
Cu toții apreciem gustul delicios al dulciurilor tradiționale din țara noastră. Iar pentru unii români, acestea pot fi și o afacere de succes! Astfel de produse sunt apreciate, în mod special, de către cei care locuiesc dincolo de hotare și care își doresc să se bucure de gusturile de acasă.
Consiliul Europei blog unteanu
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția după ce CCR a anulat alegerile prezidențiale
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția pentru a dezbate standardele în interiorul cărora o curte constituțională poate invalida alegerile, după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Tot mai mulți români pleacă din București și se mută în acest oraș! Aici îți poți cumpăra un apartament cu doar 40.000 de euro
Bucureștiul este cel mai mare oraș al României și este greu să negăm faptul că aici avem parte de cele mai multe oportunități economice din țară. Însă, dezavantajele sunt din ce în ce mai greu de ignroat.