Neam de şmecheri

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
Neam de şmecheri jpeg

„Scrieţi, băieţi, numai scrieţi!“ nu mai e suficient; ca să ne putem plăti facturile, trebuie să mai facem şi altceva. În ceea ce mă priveşte, nu cunosc personal decît un singur om care trăieşte doar din scris (cel puţin aşa afirmă el), în rest, fiecare dintre noi se descurcă cum poate. N-am idee despre soluţiile găsite de colegii mei de branşă (n-ar fi rău să facă Dilema veche un Dosar pe subiect), dar în ceea ce mă priveşte, fac de toate: sînt şi baby-sitter, şi plimbător de cîini, şi Moş Crăciun (de Ajun), şi Grinch (de Crăciun), şi „negru“ pentru studenţii mai slăbuţi (care, nu ştiu de ce, sînt în general studente venite din oraşele mici), şi cărător de mobilă, şi profesor de engleză (cu ora!), şi prooflistener*, şi ghid turistic, şi bucătar… şi n general orice mi se cere din partea celor cu bani mulţi şi timp puţin. Totuşi, grosul bugetului e ţinut din munca de arborist.

Echipele de arborişti sînt plătite fie de Primăriile locale, fie de oamenii foarte bogaţi, dar treaba lor e aceeaşi: să toaleteze copacii periculoşi, din raţiuni de siguranţă (a persoanelor, a traficului etc.). În general, Primăriile preferă să cheme la muncă echipe de oameni slab calificaţi, care fac şi ei ce pot, cu rezultate care se văd prin toate oraşele ţării (nu vreau să jignesc pe nimeni, există şi excepţii); motivele ţin de conexiunile politice ale patronilor. Pe de altă parte, cei foarte bogaţi aleg să cheme echipe care-au învăţat meseria în străinătate (din nou, acel „afară“, devenit obsesie naţională) şi şi-o respectă: odată ce s-a bătut palma, lucrarea se execută în timpul stabilit, fără costuri suplimentare („Mai dă şi mata ceva, şefu’, că sîntem şi noi oameni!“) şi fără alte milogeli (ţigări, bere etc.).

Aşa am ajuns eu să lucrez pentru securişti. Nu se ştie de ce (!), oamenii „foarte bogaţi“ din România sînt fie securişti, fie copii de securişti, fie rude, prieteni sau parteneri de afaceri ai securiştilor. Departe de mine gîndul să emit vreo judecată: asta e ce văd pe teren. O singură dată ne-a chemat la muncă cineva care nu era securist, dar a fost vorba de un caz special: respectivul nene era sas, bătrîn şi disperat să-şi vîndă casa, peste care stătea să cadă un nuc imens, iar nucul nu putea fi tăiat, pentru că sasul era certat cu primarul, iar primarul refuza să-i dea autorizaţie de tăiere. Sasul, legalist, ne-a adus pe noi să i-l toaletăm şi ne-a dat cît i-am cerut, dar asta-i altă poveste… acum vorbeam de securişti („cei mai buni prieteni ai arboriştilor“?). Iată faptele, de la concluzii mă abţin.

Anul trecut am avut o lucrare mare, undeva în nordul Bucureştiului, într-o zonă, cum să spun, exclusivistă: pînă să ajungă să ne cunoască, vecinilor mai că le venea să ne legitimeze! Totuşi, după cîteva zile, le-a dispărut frica de „invadatorii“ cu drujbe şi greble şi-au devenit vorbăreţi, mai ales cei în vîrstă (am auzit lucruri chiar inedite despre Revoluţie, de exemplu, dar nu-i momentul acum). Clientul nostru, proprietarul copacilor, s-a purtat foarte frumos, ne-a respectat pauzele, ne-a tratat cu fursecuri, apă minerală şi cafea, a admis de la bun început că e securist (nu cum fac majoritatea) şi, mai presus de orice, ne-a adus nişte ajutoare, nişte „oameni cu ziua“. Şmecherii din titlu, adică.

Yonel avea ochi albaştri, pielea foarte albă, bolnăvicioasă, şi părul foarte negru, dat cu mult gel. În urma căţărătorilor din echipa mea rămînea mult débris (crenguţe, frunze, rumeguş etc.), aşa că eu greblam, făceam totul grămezi, apoi căram grămezile în remorcă, c-o roabă uşoară, de plastic. Yonel stătea şi se uita, c-o atitudine foarte stranie, pe care n-am înţeles-o: ceva între agresivitate tăcută, sfială şi jenă. Cum nu ştiam cine e (securistul nu ne spusese), m-am dus către el şi m-am prezentat, dar fără să-l întreb nimic. El mi-a zis că-l cheamă „Yonel, cu Y, ca pă adevăraţi“, şi cu asta s-a încheiat discuţia: eu căram gunoi cu roaba, el stătea şi se uita la mine, din ce în ce mai stîn­jenit. Nu pricepeam ce se întîmplă, dar aproape că mă pufnea rîsul cînd îl vedeam aşa, ruşinat de mama focului şi încercînd să pară mîndru, „nemuritor şi rece“. Într-un tîrziu, după ce se foise de pe un picior pe altul (eu trecusem între timp înapoi la greblă), şi-a luat inima în dinţi, a venit şi mi-a zis: „Dă că duc eu cu roaba“. Din momentul ăla am muncit amîndoi, fără să vorbim şi fără să ne încurcăm unul pe altul, dar cu mare eficienţă; amîndoi căţărătorii, care pînă atunci mă bombăniseră de sus că mă mişc ca ochiu’ mortului şi-mi aruncaseră ghinde-n cap, au remarcat schimbarea şi s-au înjurat prieteneşte, ca să aibă spor.

În pauză, Yonel a mîncat cu noi şi atitudinea lui marţială s-a mai înmuiat, dar nu de tot. În ziua următoare, Yonel l-a adus la muncă şi pe frate-său (mai tînăr, mai gras şi mult mai vorbăreţ), cu care am reuşit, treptat, să încheg o comunicare cît de cît firească, din care am aflat că ei doi sînt din Olteniţa, că stau în Bucureşti numai pe perioada lucrării, la o gazdă din Rahova, că securistul le decontează cazarea, transportul şi mîncarea, iar pentru fiecare zi de lucru le dă o sumă fixă (adică indiferent de cît muncesc efectiv). Aici mi s-a rupt filmul, la suma asta fixă. Era exact dublă faţă de cîştigul zilnic al unui căţărător al meu!

Paranteză: căţărătorii sînt cei mai bine plătiţi arborişti, şi pe bună dreptate. Îşi asumă riscuri incomparabile cu cele de la sol, dar, mai ales, ei sînt „creierele“ echipelor sau, cum se spune în branşă, „Căţărătorul gîndeşte copacul, ceilalţi doar trag de cracă“. Un om bine calificat de la sol (groundsman) cîştigă mai puţin decît căţărătorul (climber), iar ultimul venit în echipă (helper-ul, adică omul cu grebla, adică eu), cîştigă mai puţin decît grounds­man-ul, aşa cum e natural. Cu toate astea, securistul îi plătea regeşte pe cei doi olteniţeni necalificaţi, cu mult mai mult decît pe noi (şi vă asigur că n-avem tarife mici!). Am crezut că e vorba de o minciună, dar am verificat „pe surse“ (l-am tras de limbă pe socrul securistului) şi era perfect adevărat**. Pe de altă parte, nici olteniţenii nu ne credeau că luăm „aşa puţin“, ziceau că-ncercăm să ne batem joc de ei şi imediat redeveneau ţîfnoşi. În cele din urmă, aproape fără să vrea, fratele lui Yonel a tranşat problema cînd ne-a spus, aproape scuzîndu-se: „Da, dar noi sîntem neam de şmecheri!“

Despre ce este vorba: fără a fi ţigani (au fost foarte indignaţi cînd i-am întrebat direct), Yonel şi cu frate-său aparţin unui, nu ştiu cum să-i spun, grup social din Olteniţa, grup cu reguli foarte clare. Orbitor de clare, dacă îmi este permis acest lezcărtărescianism improvizat: şmecherii nu pun mîna. Dacă te-ai născut într-un neam de şmecheri e aproape ca şi cum ai fi un napolitan din Camorra, nu faci ce vrei tu, aşa, de capul tău, că-ţi faci neamul de rîs; există o linie roşie pe care n-o poţi trece fără a fi decăzut din drepturi. Ea sună aproximativ aşa: „Ai voie să prestezi orice activitate lucrativă, cît timp ea nu este muncă fizică“. Poţi fi medic, poţi fi avocat, poţi fi poliţist, parlamentar, codoş, ziarist, tîlhar de drumul mare, „om de televiziune“ sau cîrciumar, dar îţi este absolut interzis să ţi speli singur maşina, de exemplu. Orice fel de blue collar job este apanajul neamurilor de proşti, iar celor născuţi în purpura neamului de şmecheri le este oprit. Din acest motiv era Yonel aşa stresat în prima zi: îi era frică să nu cumva să rîd de el. Mie mi s-a părut stupid cînd mi-a explicat, că doar şi eu făceam acelaşi lucru, iar el nu înţelegea mirarea mea („Da, dar tu nu eşti neam de şmecheri!“). Parcă eram în celebra scenă din Tom Sawyer, cea cu văruitul gardului: cel de pe margine îl invidiază pe cel ce dă cu bidineaua. Mai era un motiv pentru care nu vorbise cu noi la început, şi anume, se temea ca nu cumva vreun băiat din echipă să ştie pe cineva din Olteniţa şi să-l pîrască pe Yonel că-mpinge la roabă. Tragedie olteniţeană! Oaia neagră a neamului de şmecheri! Să i se taie capul!

Lăsînd gluma la o parte, situaţia nu mi se pare deloc veselă. Ca să cîştige şi el un ban cinstit, un om tînăr şi-n putere trebuie să se strecoare pe uşa din dos a comunităţii şi să se ascundă în marele Bucureşti, unde nu-l ştie nimeni. Vi se pare amuzant? Mie, cîtuşi de puţin. Poate n am simţul umorului. Dacă nu sînt neam de şmecheri?!

* http://dilemaveche.ro/sectiune/singular-plural/articol/saracia-este-buna

** O explicaţie parţială ar fi că securistul însuşi era neam de şmecheri (după spusele lui socru-său, care nu era) şi simţea o nevoie imperioasă de a-şi ajuta congenerii. Sau de a-i umili, n-am înţeles exact.

Mihai Buzea este jurnalist la Cațavencii.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
Cine este tânăra care a câștigat Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani. VIDEO
S-a decis Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani.
sinner fritz facebook jpg
belgia suedia profimedia jpg
Care a fost decizia UEFA la ultimul meci abandonat din Europa, anul trecut
Partida România - Kosovo a fost întreruptă de oaspeți.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciolacu, în vizită de lucru la Bruxelles. Întâlniri cu Mark Rutte, Roberta Metsola şi António Costa
Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, luni, 18 noiembrie, unde va avea o întâlnire cu Mark Rutte, noul secretar general al NATO, marcând prima întâlnire cu un oficial român de la preluarea mandatului de conducere a alianței.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care rupe topul din România! Este un thriller captivant, iar în rolul principal joacă un actor legendar
Filmul care rupe toate topurile pe platforma Netflix este "Un spion care știa prea multe". Acest thriller captivant despre spionajul din Războiul Rece reprezintă povestea unui agent englez revenit la MI-6 și bănuit de colaborare cu sovieticii.
bela karoly pe coperta cartii fara teama amazon com
Bela Karolyi, despre primii ani de antrenorat: „Erau copii sălbatici. Era înspăimântător să stau în faţa lor și să-i îndrum”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite ale Americii. Bela și Marta Karoly au făcut istorie în gimnastica internațională, însă povestea lor ca antrenori a început în anii ‘60, în Valea Jiului.