Ne vedem în zona de confort

Publicat în Dilema Veche nr. 963 din 22 septembrie – 28 septembrie 2022
Cea mai bună parte din noi jpeg

Mă provoc mereu să ies din zona de confort. Dacă nu părăsești zona de confort, nu crești. Ce am făcut azi e complet în afara zonei mele de confort. Cred că „zona de confort“ e cea mai folosită expresie a ultimilor ani, popularitatea ei o egalează pe cea a celebrei „dacă îți dorești cu adevărat ceva, întregul Univers conspiră la împlinirea visului tău“, intrată pe piața de citate de la noi acum douăzeci de ani și întrebuințată pînă la epuizare. Prin urmare, dacă nu încerci zilnic ceva nou, ceva ce nu-ți stă în fire, ceva ce te sperie, pe alocuri te irită, pierzi esența vieții. Du-te la mare, deși faci alpinism, ieși cu oameni cu care nu ai subiecte în comun, vizitează locuri care nu te atrag și chiar începe lucruri la care nu te pricepi – se pare că este singura, dar singura cale spre învățare. Unde mai pui că, altfel, cei din jur vor zice că ești comod, poate chiar leneș, un fricos. Ești cel care nu pleacă de acasă fără să știe destinația și traseul, prognoza meteo, orarul mijloacelor de transport și cursul valutar. Un plicticos, într-o lume în care e recomandat „să fii spontan“.

Pot spune cu certitudinea vîrstei de mijloc că știu ce începe dincolo de zona de confort: cea de disconfort. Că nu este nici o rușine să nu vrei să încerci ceva extraordinar azi. Să fii prudent, conservator, un temător care se ține cu dinții de ce știe. Zona ta de confort înseamnă toate lucrurile de care îți pasă, la care ai constatat că te pricepi fără mare efort sau cărora le-ai dedicat timp pînă să-ți iasă, pe care le-ai testat și nu te-au dezamăgit. Sînt prietenii care înțeleg că, într-o mlaștină la fel de adîncă peste tot, unii dintre noi avem picioare mai scurte. Mai pot fi madlenele copilăriei tale, cărțile Cireșarii sau filmul Top Gun. Zona de confort este stîlpul de care legi în fiecare seară barca atunci cînd o tragi la mal, de multe ori cu năvodul gol.

Nimic nu trebuie. Așa cum Alice a lui Lewis Carroll se gîndea, uneori, la șase lucruri imposibile chiar înainte de micul dejun, aș putea enumera și eu o jumătate de duzină de „lucruri care trebuie“ doar pînă ieșim din casă. Trebuie să mănînci și să ai ce mînca, să dormi și să ai unde, să relaționezi cu oameni care îți plac mai mult sau deloc, să te îngrijești cînd ești bolnav, să-ți legeni copiii, să plătești un bilet, să dai din mîini ca să nu te scufunzi. Nu toate odată, poate nu toate zilnic, dar trebuie. Ne place să ne spunem că nimic nu e o obligație pentru că asta ne dă iluzia libertății, credința că putem alege mereu, amăgirea că am deține controlul. Poate fi adevărat, în unele aspecte, pe altele, trăind în societate, nu le putem evita. Mai degrabă am putea aplica definiția pe care Nina Simone o dădea libertății: „I’ll tell you what freedom is to me: no fear“ și, în loc să pretindem că nu sîntem obligați să facem unele lucruri, să încercăm să nu ne temem de ele. 

N-o lua personal. Scuza perfectă pentru lipsa de respect, atenție, educație și maniere, pentru tupeu și insistență. Tu ești de vină, ești prea sensibil, nu separi omul de problemă, nu te poți detașa, o iei personal. Mi se pare, uneori, că toate cărțile de dezvoltare personală din lume și toți banii dați terapeuților au fost ca să reușim să digerăm comportamentele altora, cei care nici măcar nu-și pun problema că ar deranja. Ba mai mult, dacă ai limite slabe, nu ești în stare să zici „nu“ și nu ai încredere în tine se țin după tine în apa în care ești nevoit să înoți zilnic pentru supraviețuire ca niște piranha înfometați, îți adulmecă de la distanță sîn­gele care mai iese prin rănile cicatrizate prost și sînt în urma ta orice ai face. 

Nina Simone © wikimedia commons
Nina Simone © wikimedia commons

Știu și eu că un pic de spontaneitate nu a omorît pe nimeni. Că povești reușite au ieșit din drumuri neplanificate. Că oamenii noi pot să-ți ofere revelații, răs­punsuri, pot să lege barca mai strîns împreună cu tine. Dar lucrurile de acest fel ar fi de preferat să aibă un ritm firesc, nu să fie impuse cu orice preț. Pînă la vîrsta de mijloc ai aflat, uneori greșind repetat, ce ți se potrivește, ce persoane îți fac bine, ce compromisuri ai de evitat. Ai construit zona asta de confort în timp, de la fundație, fără să sari peste etape, și meriți să te bucuri de ea ca de o oază. Ai înțeles că, chiar dacă țipi la fel de tare și ai replicile potrivite, cu unii oameni nu poți cîștiga niciodată, sînt din alt aluat. Dar și că, în momentul în care îți încalcă limitele, nu te respectă prin ceea ce spun sau fac sau, și mai grav, te atacă direct, tocmai a devenit personal. Ai tot dreptul să reacționezi exact cum crezi de cuviință.

Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică. Frică să recunoaștem că, în cea mai mare parte a timpului, avem nevoie de liniște, că încă ne plac Cireșarii (mai ales Aripi de zăpadă) și Top Gun (ambele filme), că vom ieși din mlaștini în ritmul nostru. Frică de piranha care apar inevitabil, zilnic, în orice ape am înota. Pînă la vîrsta asta cred că am învățat că n-au cum să ne muște dacă nu-i lăsăm.

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

Alice Weidel
Filiala AfD din Saxonia, desemnată de instanţă drept grupare extremistă: „Face campanie împotriva demnităţii umane și împotriva principiilor democraţiei”
Filiala din landul Saxonia a partidului „Alternativa pentru Germania” (AfD) poate fi desemnată drept grupare extremistă de dreapta, a decis marţi, 21 ianuarie, o curte de apel din Saxonia, transmite DPA.
Dezbaterea și votul asupra legii carantinei si izolării, în Senatul României, joi 16 iulie 2020 jpeg
Moment tensionat în Senat. Bololojan i-a taiat microfonul liderului senatorilor USR. Partidul cerea convocarea lui Iohannis în parlament
Ședința de plen a Senatului în sesiune extraordinară a adus momente tensionate în Legislativul României. USR a cerut convocarea președintelui Klaus Iohannis în Parlament pentru a da explicații cu privire la anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut.
cladire cu bulina rosie jpeg
România va avea o hartă cu riscul seismic al localităţilor. În baza ei Guvernul va da bani pentru consolidarea clădirilor
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a anunţat că ministerul pe care îl conduce va face publică o hartă a României cu riscul seismic pe fiecare localitate în parte.
Serghei Lavrov FOTO EPA EFE jpg
Rusia reacționează după ce Trump a anunțat prioritățile SUA în lume. Serghei Lavrov: „Interesul constă în a fi mereu mai puternic decât orice rival”
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat marți, 21 ianuarie, metodele anunțate de noul președinte american Donald Trump pentru a promova interesele SUA în lume.
banner pensii png
Creșteri de pensii între 100 și 400 de lei începând din februarie. Ce documente trebuie să depună pensionarii
Unele pensii vor crește cu sume cuprinse între 100 și 400 lei, din februarie 2025. Unii pensionari vor recupera aceste sume de bani la Mica Recalculare. Pensionarii care muncit înainte de 2001 pot depune acte care să arate că au avut venituri nepermanente.
Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
A fost aprobat Planul fiscal pe 7 ani al României. Barna: E un semnal de încredere
Consiliul pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN) a aprobat marți, la Bruxelles Planul fiscal de reducere a deficitului bugetar pe 7 ani al României, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spunând că decizia este un semnal de încredere pentru țara noastră.
Citroen e C3, model low cost electric v1 cropped jpg
Unul dintre cei mai mari producători auto din Franța recheamă la service automobile din toată Europa
Citroën extinde în Europa rechemarea modelelor C3 și DS3 din cauza problemelor la airbag-urile Takata, 98.000 de vehicule urmând să ajungă la service până la sfârșitul lunii ianuarie, a anunțat grupul Stellantis.
profimedia 0953516379 jpg
Ce impact au loviturile cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia, potrivit șefului armatei ucrainene
Intensificarea atacurilor cu arme cu rază lungă de acțiune în Rusia a dus la o scădere considerabilă a utilizării muniției de artilerie de către forțele ruse, potrivit șefului armatei ucrainene Oleksandr Sirski.
image png
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina
România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina – EUFOR, cea mai mare operație multinațională din Balcanii de Vest desfășurată sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC).