Nazism. Și comunism...

Publicat în Dilema Veche nr. 384 din 23 - 29 iunie 2011
Despre prietenie jpeg

Am văzut The Soviet Story – povestea colaborării dintre comunişti şi nazişti, a crimelor în masă pe care le-au înfăptuit cot la cot, a puterii pe care şi-au împărţit-o cu drept de viaţă şi de moarte asupra celor ocupaţi. The Soviet Story arată, cu imagini şi documente rareori dezvăluite, cu mărturii ale supravieţuitorilor Gulagului sau analize ale unor profesori renumiţi din Est şi Vest, cum s-au înfiinţat lagărele de concentrare naziste, dar şi cele sovietice, cum şi de ce a omorît Stalin milioane de ucraineni sau şi-a masacrat propriul popor, în ce fel ascensiunea partidului comunist în lume a avut ca unică ideologie nu binele celor mulţi şi necăjiţi, ci dorinţa crîncenă de putere şi răzbunare a unor bande de criminali.  

Filmul, realizat în 2008 de regizorul Edvins Snore şi finanţat de un grup de parlamentari europeni, a fost prezentat în numeroase festivaluri de film, dar, cu toate acestea, e foarte puţin cunoscut, comentat, aici şi aiurea. Circulă prin e-mail-uri, fără ecouri oficiale sau jurnalistice, naţionale sau internaţionale, într-un soi de samizdat straniu, în plină libertate cîştigată în urma unor revoluţii anticomuniste. 

Pe urma acestui film, am găsit, pe net, la o rapidă căutare, nenumărate alte filme în care sînt prezentate atrocităţile comise de comunişti: The Truth about Communism, Hitler and Stalin, The Roots of Evil, The Bloody History of Communism etc. Cu alte cuvinte, pentru cei ce încă nu ştiu, din cauza vîrstei sau a biografiei străine de Europa de Est, pentru nostalgici, dar şi pentru cei care cred încă în utopia „omului nou“ – informaţie există, la îndemînă, uşor de asimilat, de înţeles, de văzut. Cu toate astea, şi în ciuda multor altor dovezi – cărţi, documentare, mărturii – ale genocidului produs de această ideologie, comunismul încă mai produce fiori de entuziasm, îndoieli în privinţa consecinţelor lui nefaste, idealuri juvenile.  

Nu există nici un motiv pentru care comunismul să nu fie socotit o ideologie criminală, falimentară din toate punctele de vedere – social, cultural, economic, moral. Nu există nici un motiv pentru care comunismul să nu fie condamnat, alături de nazism. De aceea, cred că generaţiile tinere ar trebui să cunoască adevărul, pînă în cele mai mici detalii, despre ultimii 100 de ani ai Europei de Est. Îmi doresc ca, nu numai din poveştile mele, ci şi din şcoală, mass-media, conferinţe internaţionale, cărţi, copilul meu să ştie ce a fost comunismul, pentru că, astfel, va cunoaşte sensurile adevărate ale cuvintelor „dictatură“, „libertate“, „drepturi“, „umanitate“, „sacrificiu“ şi va învăţa să le folosească în mod responsabil; pentru că va înţelege că lucrurile de care se bucură acum, în libertate, nu sînt garantate pe viaţă decît prin eforturi proprii; pentru că va fi ferit, prin cunoaştere, de iluzia deşănţată vîndută de nostalgici şi ignoranţi, că o ideologie care îţi ia libertatea şi-ţi promite în schimbul ei „un om nou“, crescut între ziduri de beton, este o ideologie cumsecade; pentru că va şti să recunoască, din timp, impostura, promisiunile seducătoare, dar nefaste, răul pe care-l poate face o adeziune ignară la un program utopic, falşii profeţi; pentru că va afla că a existat un timp cînd lucrurile de care, pe drept, astăzi se bucură – cărţi, informaţii, instrumente de cunoaştere, excursii sau rude în străinătate – erau tot atîtea motive pentru care îţi pierdeai libertatea în ani grei de puşcărie. Pentru că nu va putea înţelege ce se întîmplă azi în ţara lui, fără să ştie de unde vin cei care îi construiesc România de mîine.  

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Cum putem evita substanțele cancerigene din alimente. Medic: „Foarte rar să consumăm mezeluri, doar ocazional”
Deși să renunțăm la toate alimentele care ne pun în pericol este aproape imposibil, anumite decizii putem adopta.
image
Imaginile sărăciei în cele mai bogate orașe din țară. „S-ar fura tot dacă n-am face asta”
România a avut în ultimul an o creștere economică de aproape 5%, iar pe hârtie lucrurile arată cum nu se poate mai bine. De o cu totul altă părere sunt tot mai mulți români care trec pragul magazinelor și a piețelor alimentare.
image
Fructul astronauților s-a „cuplat” cu papanașii și clătitele românești. Detaliile unui produs cu succes neașteptat
Procesul tehnologic durează până la trei ore, atât cât trebuie pentru a obține același gust ca atunci când dulceața e făcută acasă.

HIstoria.ro

image
Cele mai vechi cutremure care au lovit Țările Române în Evul Mediu
Unul dintre cele mai vechi cutremure despre care avem informații este cel petrecut în anul 1411, menționat de Emil Turdeanu în lucrarea „Un manuscris religios din timpul lui Mircea cel Bătrân”.
image
Cine a ajuns primul în Antarctica?
Acest cel mai sudic continent (mai mare decât Oceania și Europa), care acoperă aproximativ 20% din întreaga emisferă sudică, este singurul din întreaga lume ce nu are o populație nativă și nici locuire permanentă.
image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.