Natura-n bucate

Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
image

Recent, deși aveam să aflu că nu e o idee chiar recentă, am dat peste o „înghețata de colivă“, ceea ce, pe de o parte, m-a amuzat, iar pe de alta, m-a făcut să mă gîndesc la modele culinare de azi, mai ales la acelea care o iau serios pe panta ortorexiei – căci obsesia de a mînca sănătos este o patimă cultivată de ani buni de industria alimentară și manevrată cu multă abilitate de domeniul publicitar.

Revenind la colivă, se pare că aceasta nu mai e de mult apanajul pomenirii morților, ci, din contra, o celebrare a vieții – căci este „sănătoasă“ –, invocîndu-se ingredientele – „desertul cu grîu“ fiind unul dintre produsele care se vînd prin galantare și care face mai ales deliciul oamenilor cu muncă de birou, cei care își iau mîncarea la pachet din supermarket și care vor să compenseze o muncă sedentară printr-o mîncare sănătoasă.

De altfel, în mai toate magazinele mari există raioane destinate exclusiv acestei nutriții sănătoase: fructe netratate chimic, alimente eco, bio, mîncare organică, produse vegane sau raw-vegane. Chiar și acele alimente considerate a fi nesănătoase și-au cosmetizat în ultima vreme minusurile: băuturile carbogazoase se laudă că au în compoziție ingrediente „naturale“, iar pungile de chips-uri îți fac cu ochiul invocînd de acum coptul „natural“ în cuptor, fără grăsime.

Sănătatea în bucate este promovată astăzi de peste tot – de la campanii naționale la emisiuni TV care ne dau sfaturi cum, cît și ce să mîncăm –, de parcă radarul personal a fost bruiat pînă la aneantizare de pofte gurmande nestăvilite. La răstimpuri apar fructe sau legume vedetă (precum goji sau avocado), apar proprietăți miraculoase ale cărnurilor, cafelei, vinului, contrabalansate, tot la răstimpuri, de efectele lor nocive. Personal, am cunoscut oameni atît de vrăjiți de promisiunile unei vieți sănătoase asigurate de alimentație, încît își făcuseră un ritual din a consuma zilnic 12 nuci de macadamia sau cîte o linguriță de miere de Manuka, ajungînd să mănînce nu de plăcere, ci ca și cum ar fi luat un medicament. Sînt însă aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?

Mîncarea „naturală“

În 2017, Laura J. Miller, sociolog și profesoară la Universitatea Brandeis, din Massachusetts, a publicat o carte, Building Nature’s Market: The Business and Politics of Natural Foods – o cercetare istorică a curentului nutriției sănătoase, pornind de la primele inițiative comerciale și pînă la răspîndirea acestei ideologii în întreaga lume. Căci dacă în trecut alimentația sănătoasă era considerată a fi o activitate cultural marginală, asociată cu religia, aceasta a devenit treptat un stil de viață al tinerilor, iar astăzi e considerată o reală ideologie: cu cît mănînci mai „natural“, adică neprocesat și nealterat de îngrășăminte chimice, cu atît pui un umăr la salvarea planetei.

Potrivit cercetării lui Miller, curentul mîncării „naturale“ a luat naștere în secolul al XIX-lea, în SUA, în curtea doctrinei Bisericii Adventiste, iar printre promotorii acestei alimentații naturale, dincolo de granițele religioase, a fost dr. John Harvey Kellogg, adventist și directorul unei stațiuni de sănătate, Sanatoriul Battle Creek, din Michigan. Sanatoriul funcționa din 1866 în virtutea principiilor Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, care propovăduia mîncarea vegetariană, excluzînd alcoolul, cafeaua sau ceaiul, pe motiv că acestea ar atenta la puritatea corporală și spirituală.

În dorința de a produce un aliment sănătos și „ușor de mestecat“ pentru pacienții sanatoriului, John H. Kellogg a realizat un aluat din grîu, ovăz și porumb, copt îndelungat, la temperaturi ridicate, pentru a descompune moleculele de amidon din boabe, pe care inițial l-a denumit „Granula“, însă, în urma acuzelor venite din partea unui alt lider adventist, James Caleb Jackson, care patentase înaintea sa un produs similar, cu același nume, a redenumit produsul – „Granola“. Datorită influenței sale majore în sînul Bisericii Adventiste, Kellogg a reușit să comercializeze acest produs și în afara sanatoriului, iar brand-ul său a devenit cunoscut în întreaga lume, pînă în zilele noastre.

În 1890, John H. Kellogg a înființat Sanitas Food Company pentru a dezvolta și comercializa produse alimentare „sănătoase“ – doar în primul an de producție compania a vîndut zeci de mii de kilograme de Granola. Succesul acestui mix de cereale l-a făcut pe fratele său, Will Kellogg, să dorească să dezvolte ideea, propunînd adăugarea zahărului în compoziție, însă cum John nu a fost de acord, Will și-a înființat propria companie, Battle Creek Toasted Corn Flake Company, ceea ce a dus la o dispută de decenii între cei doi frați.

Totuși, avîntul pe care l-a avut Sanitas Food Company nu s-a oprit la cereale – au urmat mult cunoscutul unt de arahide și înlocuitorul de carne numit Protose, de la succesul căruia a pornit de fapt întreaga cultură a mîncatului sănătos. (Sora lui John, Ella Kellogg, a descris acest produs, în 1898, ca fiind o „combinație de înlocuitori de carne“, „asemănător în formă și gust cu carnea“, obținut din ingrediente „naturale“, care conțineau aceleași substanțe nutritive.) Cum cererea din partea consumatorilor începuse să crească, compania decis să comercializeze Protose la scară mare, chiar dacă, pentru aceasta, produsul trebuia ambalat în conserve.

Totuși, comentează autoarea, cum se împăca acest înlocuitor de carne, făcut dintr-un sortiment oarecum ambiguu de ingrediente și, pe deasupra, și conservat, cu o ideologie alimentară care se baza pe simplitatea și pe nealterarea naturii?

Începînd cu cerealele Granola, John Harvey Kellogg a motivat fabricarea alimentelor sănătoase prin procesarea lor, susținînd că cerealele, deși sănătoase, nu pot fi digerate în starea lor naturală, afirmînd că stomacul uman va respinge cerealele în stare crudă și, prin urmare, gătitul este necesar pentru a face alimentele mai digerabile. „Astfel, Kellogg a promovat ideea că mîncarea naturală nu poate fi luată direct din natură, ci consumatorii au nevoie de intervenția unei procesări care să medieze relația dintre natură și consumator.“

În timp, Kellogg a îmbrățișat toate celelalte metode industriale de procesare a mîncării, extinzîndu-și astfel afacerea. Produsele nu mai erau promovate cu idei religioase (deși acestea au stat la baza afacerii), iar în 1907, printr-un raport intern în companie, chiar a recomandat să se schimbe numele corporației și să se elimine cuvîntul „Sanatorium“ din toate actele oficiale, iar produsele să fie asociate, de atunci încolo, cu știința care avea să susțină calitatea superioară a produselor. „Astfel, ideea unei diete sănătoase n-a mai clamat calea dreaptă a Domnului, ci rațiunea sănătății, susținută de știință.“ În urma acestor decizii, Kellogg a fost renegat de Biserica Adventistă – unul dintre criticii momentului comentînd ascensiunea afaceristului: „Interesele comerciale au primat, iar banii au fost mai importanți decît calea dreaptă și scopul major pe care îl are adevărul adventist“.

O viață bio, eco și organică

Revenind în prezent, ideea de aliment „natural“ a fost reconvertită în mai multe direcții: bio, eco, organic, chiar dacă între cele trei nu există, practic, nici o diferență. Toate susțin aceleași reguli de producție și toate promovează atît idei ecologice (precum protejarea naturii), cît și beneficiile asupra sănătății (clamînd, mai ales, protejarea de boli precum cancerul).

Pe ce se susțin însă aceste idei nobile? Realitate, utopie sau, mai degrabă, interese economice?

În primul rînd, ecologia invocată nu este chiar una sustenabilă – dacă am sta strîmb și am judeca drept, alimentele bio, fie că sînt fructe, legume, carne sau lactate, presupun mai multe investiții din partea producătorilor și deci un preț mai mare la raft, drept care aceste produse vor fi accesibile doar celor care au mai mulți bani și care vor fi dispuși să îi cheltuiască, mai ales pentru protejarea sănătății.

Și cît de mult mai sănătoasă este o alimentație bio? Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford în 2012, produsele bio nu au mai multe vitamine și minerale decît cele tratate cu pesticide. Iar în ceea ce privește efectele pesticidelor, încă nu este clar dacă acestea influențează sau nu starea generală de sănătate.

„Alimentele eco sînt cultivate după reguli care exclud folosirea îngrășămintelor chimice și a pesticidelor sintetice. Multe studii clinice au confirmat acest lucru, prin probe de urină sau sînge, în diferite țări: consumatorii de produse ecologice sînt mai puțin expuși la reziduurile de pesticide. Însă care sînt efectele pe termen lung?“ – este întrebarea de la care pornește un recent articol din Le Point, semnat de Géraldine Woessner.

Potrivit articolului, oamenii de știință încă ezită să se pronunțe. Chestionat asupra subiectului, profesorul Daniel Niziri, președintele Ligii împotriva Cancerului, a declarat că nu a găsit nici un studiu care să demonstreze că într-adevăr alimentele bio ar avea vreun beneficiu pentru sănătate. La fel, dr. Nigel Brockton, director la Institutul American de Cercetare împotriva Cancerului, a afirmat că „pînă acum, foarte puține studii la scară largă au analizat consecințele asupra sănătății ale alimentelor ecologice, iar rezultatele acestora nu sînt consistente“.

Articolul menționează și primul studiu efectuat la scară largă, Women Million, care a examinat impactul alimentelor organice asupra cancerului – timp de nouă ani, peste 600.000 de femei din Marea Britanie au fost monitorizate, rezultatele nefiind concludente: „Nu s-a demonstrat nici un efect asupra riscului general de a dezvolta cancer și, dacă riscul de a dezvolta limfom non-Hodgkin (o formă de cancer rară a sistemului imunitar) părea redus la cele care consumau frecvent alimente bio, nu același lucru se poate spune în ceea ce privește riscul dezvoltării cancerului care era cu 9% mai mare“.

Există, bineînțeles, și multe cercetări, bazate mai ales pe sondaje, care susțin beneficiile alimentației bio – totuși, comunitatea științifică îndeamnă la prudență, căci majoritatea acestora suferă, pe de o parte, de limitări metodologice, iar pe de alta, chestionarele care stau la baza acestor cercetări sînt completate mai ales de oameni preocupați de sănătatea lor pe mai multe niveluri (fumează mai puțin, spre deloc, beau alcool mai puțin și fac sport mai mult decît majoritatea populației).

Desigur, alimentația sănătoasă nu este un mit – și cunoaștem cu toții principiile de bază. Însă ideea că doar o etichetă „bio“ ne asigură un întreg arsenal de sănătate și chiar de moralitate pare că ține mai degrabă de tărîmul utopic al unei povești frumoase.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Sfinxul din Bucegi. FOTO wikipedia
Zamolxis, reinventat de români în teorii aberante. De la zeul dacilor la extraterestru și guru ascuns sub Sfinxul din Bucegi
Zamolxis, divinitatea misterioasă a dacilor, descrisă de antici ca zeu, profet, mare preot sau filozof, a devenit pentru numeroși români un personaj actual. Lipsa unor izvoare istorice clare a fost suplinită cu legende bizare și teorii fanteziste care au inundat spațiul online.
image png
3 semne la o nuntă care prevestesc divorțul. Fotograful de nuntă le observă înaintea mirilor
Ce se întâmplă între cuvintele „da” și „pentru totdeauna”? Ce energii ascunse circulă între două suflete care se reunesc în momentul celei mai importante promisiuni ale vieții?
image png
Șoc în showbiz! Fiul unei celebre influencerițe a murit la doar 1 an și 10 luni: a căzut oglinda peste el
Dramă pentru o creatoare de conținut, după ce bebelușul ei care nu avea nici măcar 2 ani împliniți s-a stins din viață în urma unui accident care s-a petrecut chiar în casă. Cu toate că medicii au încercat să îi salveze viața, nu s-a mai putut face nimic pentru el.
ecoduct autostrada foto daniel guta adevarul
Podul animalelor peste râul Olt intră în șantier. Cum va arăta ecoductul spectaculos de lângă Autostrada Sibiu – Pitești
Construcția ecoductului Călinești de pe Valea Oltului intră în linie dreaptă. Structura, una dintre cele mai mari din România, va fi ridicată în zona montană a Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești și va avea un rol esențial în protejarea faunei din masivele Carpaților Meridionali.
Efecte apa de trandafiri si cum s o prepari in casa  Sursa foto shutterstock 411614062 jpg
Femeile cu piele impecabilă pariază pe apa de trandafiri. Un truc de frumusețe care face pielea să strălucească rapid
Fața ta poartă povestea ta în fiecare zi, așa că merită mai mult decât o îngrijire obișnuită. Apa de trandafiri nu este doar un parfum subtil, ci o atingere delicată a naturii care redă pielii prospețime și strălucire.
image png
Portret de candidat. Cine este John Ion Banu Muscel, românul ajuns milionar în SUA
John Ion Banu Muscel este printre candidații mai puțini cunoscuți. Românul plecat în SUA și-a mai încercat norocul într-o cursă prezidențială, însă fără succes. Acum pare că este hotărât să câștige, pornind în campanie cu mai multe teme surprinzătoare.
Nucile caju fructele bogate în colagen cunoscute drept „aurul tinereții” Colaj DMS
„Aurul tinereții”. Fructele uscate bogate în colagen care încetinesc îmbătrânirea și ajută la slăbit
Deși nu sunt printre cele mai consumate alimente de acest tip în România, nucile caju sunt o adevărată comoară nutrițională, oferind o sursă bogată de „vitamine, proteine și colagen”.
durere genunchi jpg
Planta medicinală cu proprietăți curative care alină durerea de genunchi și reduce rigiditatea
Durerea de genunchi este o afecțiune comună care afectează milioane de persoane din întreaga lume, cauzată de uzura articulațiilor, artrită sau îmbătrânirea naturală a corpului.
image png
Celebrul prezentator care spune „adio” unei cariere de 43 de ani în televiziune: „Nu e păcăleală!”
Unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori de la TVR a anunțat ieri, 1 aprilie 2025, că pune punct carierei sale de 43 de ani în televiziune. Acesta a postat un anunț pe rețelele de socializare prin care își ia rămas-bun de la publicul său.