Muzeu imaginar

Publicat în Dilema Veche nr. 574 din 12-18 februarie 2015
Muzeu imaginar jpeg

Găteala capului constituie o componentă esenţială a portului popular, marcînd diferenţe specifice de la o regiune la alta a ţării. Pentru zona Făgăraşului, Gridul reprezintă o oază aparte, căiţa fiind o particularitate exclusiv a vestimentaţiei gridanelor, ceea ce atestă vechimea portului din această zonă încă foarte bine conservată. În satele din jur, care fac parte administrativ din aceeaşi comună cu Gridul, portul are alte caracteristici, fără legătură cu ceea ce se mai păstrează încă, sporadic, în Grid. 

Căiţa 

(În limba literară: scufiţă de copil) denumeşte un vechi obiect de podoabă, purtat de femeile măritate mai ales pînă la Primul Război Mondial. Croită pe forma capului, este confecţionată din pînză neagră, cu flori roşii, iar lateral are două „urechi“ din panglică de moar negru încreţit, numite „reţe“. Pe urechi, femeile tinere aplicau „fluturaşi“ sau „părăluţe“. În timp, căiţa a fost bogat ornamentată cu panglici de mătase, de diverse culori, cu mărgele, de diferite mărimi şi culori, în modele variate şi bogat împodobite, căci idealul nerostit era ca fiecare căiţă să fie unicat, cu modele care nu se împrumutau, „nu se spuneau“. Acesta ar putea fi un argument al faptului că în tradiţionalele şezători nu întîlneai borese care să coase la căiţă. De altfel, puţine erau, în sat, ţărăncile care să ştie confecţiona acest obiect de podoabă.

În arealul semantic al aceluiaşi cuvînt, ar fi de menţionat şi expresia „s-a născut cu căiţă“ (despre un nou-născut cu un rest de placentă pe creştet), care se spune despre cineva norocos; cuvîntul trimite la soartă, semnificaţie nu lipsită de importanţă pentru „destinul“ acestei componente a portului gridănesc; căiţa se dădea cadou la nuntă, miresei, de către naş, şi nu putea fi înstrăinată, obiceiul spune că trebuie să te îngropi cu căiţă, moment care practic închide traseul pămîntean al celei care a purtat-o. 

Jocul miresei se mai numeşte, deloc întîmplător, „Jocul căiţei“. Fiecare nuntaş învîrteşte mireasa, după ce a pus cîţiva bănuţi în farfuria de pe masă. Jocul e însoţit de strigături: „Astă nuntă nu-i tîrţ-pîrţ / Că nu-i făcută din cîlţi / Că-i făcută din fuioare / Şi mireasa-i ca o floare / Că-i făcută din fuior / Mirele ca un bujor.“ 

Expresia îndeobşte folosită „s-a gătit cu căiţă“ nu reţine însă şi cea de-a doua componentă a acestui mod de împodobire a capului, dar

completează în chip deosebit de original întregul edificiu. 

Pomeselnec (polmesenec, pomneselnec) 

Este un ştergar alb, de 2 m lungime şi 30-35 cm lat, din pînză ţesută în casă, cu alesături în „ciurele“ şi vărguţe simple cu mătase albă sau neagră. Se poartă obligatoriu de către femeile măritate, peste căiţă, legat în diferite feluri, în funcţie de vîrstă şi ocazie, fie „învăluit“, fie „peste cap“ sau „pe sub barbă“. 

S-a făcut chiar legătura şi cu polonezul

, cuvînt însemnînd „semilună“ (care trimite la forma în care se leagă acest ştergar), dar nu toţi cercetătorii susţin această ipoteză.

Cunoscuta cercetătoare-etnograf Elena Băjenaru descrie acest important şi „straniu“ veşmînt: 

„Unic şi ancestral, ţesut în război, întotdeauna în trei iţe, din bumbac şi cu puţine elemente decorative, pomeselnicul se purta atît vara cît şi iarna. În mod obişnuit, pomeselnicul se purta peste căiţa cu urechi sau reţe şi fruntar, înconjurînd obrazul într-un cadru negru şi alb de formă trapezoidală. Căiţa cu urechi era făcută din material negru înflorat cumpărat, ca şi fruntarul care era o bentiţă lată de 7-8 cm, decorată cu mărgele. Lateral, la căiţă, erau prinse două urechi din material negru încreţit manual. 

Pomeselnicul, piesă puţin ciudată şi bizară, va mai rămîne o perioadă ca piesă de ceremonie, la nuntă, pentru a marca intrarea în rîndul femeilor căsătorite, mireasa îl purta. La femeile mai în vîrstă, pomeselnicul se trecea pe sub bărbie. La spate, capătul de deasupra se întindea cît era de lat pentru a se vedea cît mai bine motivele decorative. De asemenea, cu cît înaintăm în vîrstă, cu atît pomeselnicul este mai puţin împodobit. Locul pomeselnicului a fost luat de cîrpa de cap neagră.“ 

În Grid, ţărăncile vîrstnice se mai gătesc cu căiţă, la marile sărbători, sau, ca horitoare, cînd mai participă la cîte un festival de artă populară organizat la Făgăraş, Braşov sau Sibiu. Dar tot mai puţine sînt femeile care ştiu a împodobi capul cu căiţă, căci „filmul“ derulării acestei îndeletniciri nu e deloc uşor de urmărit, cu atît mai puţin de aplicat.  

„Noi avem un port foarte special, iar cea mai importantă piesă este căiţa, veşmîntul care se pune pe cap. Înainte, femeile în vîrstă – bunicile şi mamele noastre – purtau căiţa cu colac şi cînd mergeau la seceră, la munca cîmpului. Acest port diferă un pic de la femeile tinere la cele mai în vîrstă. Femeile tinere purtau căiţă cu coarne şi pomeselnic, rochie şi două şurţuri, în faţă şi în spate, iar femeile în vîrstă, căiţă cu colac, pomeselnic şi fiţioni şi crătinţă sau şurţ covoresc. Fiţionii erau făcuţi din păr natural. 

Femeile tinere primeau căiţa de la naş, înainte de a se mărita, dar pentru acest lucru ea trebuia să-i dea naşei cîteva cadouri: o pereche de mîneci şi un batic frumos împodobit. De asemenea, după ce se logodeau, mireasa trebuia să-i facă mirelui o cămaşă. Mirele, la rîndul lui, trebuia să-i facă şi el miresei un cadou – de obicei o panglică frumos lucrată pe care fata urma să o poarte la gît. Obiceiul spune să porţi căiţa de cînd te măriţi şi pînă după moarte. Noi ne gîndim însă de multe ori că, la cît de puţine femei mai ştiu să facă acest port, dacă îl mai şi băgăm în pămînt, atunci o să se piardă de tot, din păcate.“ – Victoria Coman, 77 de ani. 

Avînd în vedere particularitatea „căiţei“, păstrată cu sfinţenie de gridane, poate n-ar fi lipsit de interes un demers din partea autorităţilor, asistate de specialişti în domeniu, pentru a trece „căiţa“ în rîndul elementelor ce atestă autenticitatea şi originalitatea portului popular din această zonă. 

Cătrinţa 

Şi cătrinţa cu colţ, specifică numai Gridului, atestă eleganţa boreselor locului. Un pătrat cu latura de 1 m, din aba neagră, ţesută în război şi bătută în piuă, cătrinţa se montează pe partea din spate, pe diagonală, peste poalele albe ale iei, iar în partea din faţă se pune şurţul, tot ţesut în război, a cărui încărcătură cromatică s-a schimbat semnificativ în ultima sută de ani. Cînd, astfel gătite, femeile porneau la muncă, şurţul era negru, cu vinişoare firave, colorate în culori naturale de roşu-cărămiziu, verde şi alb. În timp, fundalul negru a fost înlocuit de roşu masiv, pentru ca ulterior desenul geometric să piardă teren în favoarea decoraţiei florale, bogată cromatic, la care însă intervenţiile dure, din anii ’80, cu fir de lame sau cu sclipici, nu lipsesc. Astfel gătite, urcînd în şir indian scările spre biserică, cu căiţele care-şi aruncă umbra pe zăpada dintîi, ca nişte corăbii părăsite în golfuri labirintice, gridanele duc cu ele, spre hotarul de dincolo, chipul unei alte lumi, a aristocraţiei ţărăneşti – prin ţinută, gestică, mîndria, dar şi smerenia cu care ştiau a-şi purta veşmintele. Este o lume care se voalează treptat, în ritmul lent al obiectivului de filmat, iar clişeele vor folosi, cu siguranţă, cîndva, la reconstituirea ei documentară. Privilegiul de a-i fi contemporani ar trebui însă să ne oblige să acţionăm sub semnul imperativului. 

Dialog între nepoată şi bunică 

Andreea Molodău (masterandă ASE, 22 de ani): Toate ţărăncile ştiau să confecţioneze căiţa?

Erau femei pricepute care ştiau să coase căiţe, nu erau neapărat din sat, din cîte ştiu. În urmă cu aproximativ 70 de ani, ştiu că era o femeie din Pîrîu.

A.M.: Se mai fac căiţe azi?

Căiţe nu se mai fac de vreo 80-100 de ani.

A.M.: Boresele se mai gătesc cu căiţă?

Foarte rar, doar cînd sînt solicitate să participe la vreun eveniment.

A.M.: Dar mai demult cum era?

Se îmbrăcau doar femeile măritate şi în special la nunţi, dar acum o sută de ani femeile purtau căiţă şi cătrinţă, şi în zi de lucru.

A.M.: Există azi tinere preocupate să înveţe a-şi împodobi capul cu căiţă?

Din cauză că în Grid au mai rămas aproximativ 50 de familii, nu există o persoană care să se preocupe de a transmite acest obicei în rîndul tinerilor. Nu sînt foarte multe familii de tineri, mulţi sînt plecaţi.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Foto: Facebook / Ministero della Cultura
Artefacte etrusce dezgropate de jefuitori de morminte „amatori”, recuperate de autoritățile italiene
Autoritățile italiene au recuperat artefacte prețioase datând din secolul al III-lea î.Hr. provenind dintr-o necropolă etruscă din Umbria, jefuită de doi hoți de morminte „amatori”.
George Simion FB jpg
Presa străină despre alegerile de duminică: „România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO. Acest lucru s-ar putea schimba acum”
Românii sunt chemaţi la urne trei weekend-uri la rând, iar toţi ochii sunt aţintiţi asupra partidului de extremă dreapta AUR. Se va alătura România oscilaţiei globale către dreapta dură?
image png
Iulia Vântur și Ștefan Bănică Jr. au fost surprinși sărutându-se și îmbrățișându-se în fața a numeroși martori. Imaginile care i-au surprins pe fani!
Iulia Vântur și Ștefan Bănică Jr. nu au nevoie de nicio prezentare atunci când vine vorba de legătura lor specială. Publicul își amintește cu drag de aceștia din perioada în care prezentau emisiunea „Dansez pentru tine” la Pro TV
Starship shutterstock jpg
Starship, cea mai puternică rachetă construită vreodată poate provoca daune la sol prin boomurile sonice
Starship, racheta creată de SpaceX sub conducerea lui Elon Musk, este cea mai mare și mai puternică rachetă construită vreodată. Iar forța sa impresionantă vine la pachet cu riscuri considerabile.
find the smiling face jpg
Poți găsi fața zâmbitoare în doar 6 secunde?
Iluziile optice sunt mai mult decât simple distracții vizuale.
referendum bucuresti da nu  Foto Facebook jpg
Aproape 1,8 milioane de alegători din Bucureşti sunt așteptați duminică la referendum. Care e procedura de vot
Aproape 1,8 milioane de bucureşteni sunt aşteptaţi duminică la referendumul local iniţiat de primarul Nicuşor Dan, desfășurat concomitent cu primul tur al prezidențialelor, unde vor trebui să răspundă la 3 întrebări ce vor reorganiza capitala.
turiști morți laos sursa pixabay jpg
Șase turiști au murit după ce ar fi consumat băuturi alcoolice într-un hotel din Laos
Șase turiști, care au vizitat orașul Vang Vieng, au murit după o presupusă otrăvire cu metanol după ce ar fi consumat băuturi alcoolice la un hotel local.
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
foto 1 schengen croatia jpg
Austria ar putea debloca aderarea României și Bulgariei la Schengen. „Vedem că aceste eforturi dau roade”
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, o expectativă în creştere înaintea întâlnirii miniştrilor de interne ai celor trei ţări care se desfăşoară vineri la Budapesta, relatează EFE.