Mulțimi și concerte

Publicat în Dilema Veche nr. 384 din 23 - 29 iunie 2011
Mai mult decît servicii jpeg

De cîte ori am fost la un concert, am fost fascinată de mulţimea de spectatori transfiguraţi, adorînd disciplinat trupele de pe scenă. De fiecare dată am simţit puterea manipulării fanilor de către subiectul adoraţiei lor, adoraţie care devine aproape un ritual religios. 

La concertele Sting şi Scorpions am simţit din plin puterea muzicienilor şi nevoia de adoraţie a publicului. Dacă la Sting totul s-a încadrat în limite permise, concertul fiind bine organizat, iar muzicianul... disciplinat, la Scorpions lucrurile au scăpat uşor de sub control.  Dezlănţuirea a avut şi partea ei bună, în sensul că trupa a oferit momente fascinante de solo-uri la baterie şi chitară, dar şi unele nu întotdeauna inspirate (dar foarte gustate) – precum dialogurile cu publicul şi dezbrăcarea pînă la brîu pe scenă (desigur toate programate şi intrînd într-un repertoriu al concertelor rock). Şi mai ales bis-urile finale, pentru care au fost lăsate deoparte, deliberat, multe piese celebre.  

Concertul a fost un succes, cu siguranţă: trupa a fost punctuală, muzica – impecabilă, şi relaţia cu publicul profesionist – entuziastă. Pînă şi eu, una, care am o relaţie controversată şi schimbătoare cu muzica, care fac parte din categoria dificilă a persoanelor ce se lasă cu greu stăpînite de ceva exterior, mi-am dat drumul, cum se spune... M-am lăsat în voia muzicii, m-am lăsat manipulată în sens pozitiv, uitînd de îndoielile mele despre cum să te porţi la un concert rock şi cum să intri, semideliberat, în postura  de adulator.   

Scorpions au oficiat perfect, după toate regulile jocului, şi mulţimea a reacţionat la maxim. Concertul a dezlănţuit „fiara pozitivă“ din mulţime (chiar am constatat, la mai toate concertele la care am fost, că publicul e foarte disciplinat, bucurîndu-se  în limite şi cu gesturi permise, aşteptate). Organizatorii, însă, cei de la  Zone Arena, în mod special, au trezit cealaltă fiară în mulţime, şi anume cea... rea. Organizarea, la Zone Arena, e mereu sub orice critică. Nu contează cîte milioane plăteşti pe bilet, oricum eşti tratat ca şi cum ţi s-ar face o favoare că eşti primit acolo, pe micul tău loc tare, îngust şi jegos, orientat în altă direcţie decît scena, de pe care trebuie să întorci mereu gîtul ca să vezi ceva.  

Asta dacă ai reuşit să intri  în zona desemnată pentru spectatori, în sectorul unde ai locurile. Noi am reuşit cu greu. Am ajuns, din start, la poarta care trebuia, după ce ne-am luptat cu puhoaiele  alergînd disperate spre locurile lor. Bodyguarzii destul de irascibili care acordau informaţii (!) ne-au spus că nu acolo avem locurile, ci la poarta următoare. La poarta următoare, unde am ajuns la fel de greu, ne-au informat că trebuie să ne întoarcem. Am făcut scandal, în vînt, la propriu... 

Cînd ne-am întors, la poarta cea bună, ne-am trezit că era blocată. Înăuntru se făceau controale şi trebuia să aşteptăm. Deşi nu întîrziasem din cauza noastră. Stînd la gard, şi văzînd nepăsarea body-guarzilor, mulţimea ce fremăta pre-adulator a fost, brusc, străbătută de un fior: şi-a dat seama de puterea ei. A fost suficient ca o doamnă din frunte, foarte aranjată şi rujată, să ia cuvîntul – gen Ana Ipătescu (apropo – de ce i-or fi scos numele de pe bulevard?), ca scînteia să se aprindă şi să se răspîndească. Mulţimea s-a simţit brusc, nu ca la concert, ci ca la revoluţie, şi, în frunte cu un domn cu ochelari în negru – recunosc că nici eu nu eram departe...) a pornit cu asalt asupra gardului mobil. Gardul a fost împins, pe lîngă bodyguarzii care se cam albiseră la faţă, şi oamenii (toţi posesori de bilete, de la 300 de lei în sus!) au dat năvală înăuntru. Să-şi ia în posesie, cu forţa, drepturile.  

Recunosc că nu a fost frumos, dar s-a dovedit a fi... sănătos. Am intrat, ne-am ocupat locurile. Ne-am bucurat de aceeaşi mizerabilă organizare la ieşire, unde am aşteptat minute întregi pe un culoar îngust, călcîndu-ne din nou în picioare şi călcînd, în acelaşi timp, pe resturi de sticle şi pahare de plastic. 

A fost o dublă experienţă legată de mulţimi: cît de repede se pot inflama şi cît de uşor pot fi manipulate.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Vietnamezii din Timișoara, filmați când prind popândăi pentru a-i mânca. Animalele sunt protejate de lege VIDEO FOTO
Mai mulți cetățeni vietnamezi, care locuiesc în căminul fabricii Smithfield de pe strada Polonă din Timișoara, au fost filmați în timp ce săpau pe un câmp și prindeau popândăi.
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.