Moș Nicolae și alți moși

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Zizi și neantul jpeg

Sîntem norocoși noi, cei din România: avem doi Moși care ne aduc cadouri, la mică distanță unul față de celălalt. Și aproape la fel de frumoase, deși se știe că tradiția e ca Moș Nicolae să pună în ghete doar dulciuri și fructe, lăsîndu-i partea leului lui Moș Crăciun. De fapt, dacă e să ne luăm după numele occidental al moșului, Santa Claus, care evident vine din Saint Nicholas, noi primim cam același Moș de două ori.

Sigur că, dincolo de nume, cei doi Moși, și în tradiția românească, și în cea occidentală, nu sînt chiar același, Sf. Nicolae fiind episcopul din Asia Mică ce a ajutat fetele sărace, pe cînd Santa Claus se trage din Saint Nicholas, dar contaminat de o zeitate germanică precreștină. Iar la noi, Crăciun nu e un personaj prea simpatic: i-a tăiat mîinile nevestei sale pentru că a adăpostit-o pe Fecioara Maria să nască. Dar nu despre originile și legendele Moșilor mi-am propus să scriu. Ci despre cum îi serbam pe amîndoi în perioada comunistă, așa cum o făcea mai toată lumea, de altfel, deși oficial nu exista decît cel de-al treilea moș – Moș Gerilă, care venea odată cu Anul Nou (singura sărbătoare din decembrie oficial permisă) la serviciul părinților.

Noroc că părinții mei îl sabotau pe Moș Gerilă: în sensul că, deși mergeam și eu alături de ceilalți copii la serbarea de pe 30 decembrie, îmi primeam cadoul și-mi recitam poezia, știam că acela nu e adevăratul Moș, ci un coleg al tatălui meu (știam și care) și că adevăratul Moș Crăciun vine la noi acasă, pe 24 seara. Dar pînă la el, venea, în fiecare an, și Moș Nicolae. Regulamentar, pe 5 seara punea ce avea de pus în ghete, ba chiar îmi lăsa de fiecare dată cîte o scrisoare. Aceasta era scrisă cu litere de tipar, ca să nu recunosc scrisul mamei, și-mi vorbea despre mine în perioada respectivă și despre ce-i cerusem Moșului. Îmi aducea de obicei fix ce-i cerusem, în ciuda vremurilor de atunci. Eram cu mama și cu tata cînd găseam cadourile, ne uitam pe îndelete și le comentam. Iar tata avea mereu același discurs comic despre Moș: spunea că îl zărise la unul din birturile locale, unde cam trăgea la măsea, și-n loc de Nicolae îi spunea Niculiță. Și bunicul meu avea o poveste asemănătoare, cînd mă duceam să-mi iau cadourile și de la ei.

Dar nu era un discurs peiorativ. Era doar o modalitate de apropriere a unui element exterior, fantastic, o modalitate de a-l aduce în decorul familiar. Un mijloc de alint, pînă la urmă: Moșul era unul de-al nostru. Și, ca să nu devenim foarte sentimentali, alegeam calea asta, mai jucăușă. La fel se întîmpla și cu Moș Crăciun, „interpretat“ de unchiul meu, cum am mai scris. Și el se ținea de glume, cu fiecare membru al familiei. Dar, în același timp, nu era răutăcios. Glumele respective uneau, nu dezbinau, nu atacau. Era tot un mod de a aduna familia și de a-ți exprima iubirea fără pompă și fără cascade de lacrimi și sughițuri.

După un timp, cînd m-am prins că Moș Nicolae și Moș Crăciun sînt ai mei, am preluat eu rolul. Eram mare, ce-i drept, cred că aveam vreo 12-13 ani, am crezut mult, am vrut să cred. Și cînd am descoperit, asemenea celor mai mulți dintre copii, cadourile în cămară, am ales să nu devin cinică și să distrug tradiția, ci să mi-o asum: mă pricepeam destul de bine, aș zice, după toți anii ăștia... Am făcut chiar rost de o mască de Moș și am început, de atunci încolo, să-l întrupez eu, adaptînd modelul unchiului meu, pe cît mă pricepeam: spuneam glume, nu la fel ca ale lui, nimeni nu l-ar fi putut imita pe unchiul meu. Ci glumele mele erau benigne și mai fără sare și piper, mai politic corecte avant la lettre, să nu supere pe nimeni.

Nu doar spuneam glume, ci dădeam și cadouri. Pe vremea aceea nu se găseau multe, așa că we had to keep it simple. De cele mai multe ori, mă duceam la librăria Papirus și cumpăram agende pentru anul următor și pixuri adiacente. Agendele erau toate în culori terne, negre în cea mai mare parte, iar în interior, din cîte-mi amintesc, singura poză colorată era cu harta României. Nu conțineau nimic simpatic ori vesel, doar informații utilitare, Și totuși, mie mi se păreau foarte cool. Nici nu știu de unde aveam bani să le cumpăr – evident, îmi dădeau ai mei.

Dar știu că m-am bucurat de ele și de dăruirea lor mai mult decît de multe alte cadouri colorate și de-a dreptul alambicate care au intrat în trend după ’90. De la mașinuțele cu telecomandă la Wii Fit, tabletă, skateboard, ba chiar cameră de filmat – pe care le-a primit copilul meu în anii buni de la diverși membri ai familiei. Era ca un fel de întrecere între cadouri, care dă cadoul cel mai complicat etc.

A ținut cîțiva ani și povestea asta, și a trecut. Mi se pare că acum, cu pandemia și toate neajunsurile ei, ne-am întors, din fericire, la cele mai simple. Am simțit ce bucurie e să poți cumpăra pur și simplu o carte frumoasă și atît, pe care s-o dăruiești cuiva drag. Să alegi cartea potrivită, s-o împachetezi. M-am întors, cumva, cu Moșii de acum, la agendele de altădată, dar avînd mai multe opțiuni. Și nu-mi pare rău.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: