Moș Nicolae

Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
image png

Moș Nicolae venea, dintotdeauna, pe 5 decembrie seara. Inclusiv pe vremea lui Ceaușescu, sau mai ales atunci. Pentru că atunci eram copil. Nu știam mare lucru despre Moș Nicolae. Sau, mai bine zis, despre Sf. Nicolae, căci, pe atunci, nu se prea aducea vorba de sfinți. Despre Moș mai circulau niscaiva legende: unele ale tuturor, altele doar în familia noastră. 

Cele ale tuturor se bazau pe ceea ce, azi, ar fi ideea de „naughty or nice”. Dacă erai cuminte, Moș Nicolae îți aducea îndeobște dulciuri și fructe. Ceea ce nu era puțin lucru pe vremea aceea: nici unele, nici altele nu se găseau ușor. În anii 1970, portocalele erau ceva dacă nu obișnuit, măcar posibil fără prea mare efort. Din cîte mi amintesc, mandarinele –ceva mai puțin. Iar bananele erau supremul trofeu.

Ciocolate existau. Mi le aduc aminte cît e poate de clar pe cele mici și rotunde cu Scufița Roșie, lupul și toată gașca. Ciocolata Kandia, de diverse feluri. Bomboanele de pom, învelite în poleieli colorate, pe care le netezeam și le păstram într-una din nenumăratele colecții. Chiar și figurine de ciocolată, cred. 

Asta dacă erai „nice”. „Cuminte”, cum se spunea pe atunci. Dacă erai „naughty”, legenda spunea că ți se aducea o nuielușă, eventual poleită. N-am primit, din fericire, niciodată așa ceva. Dar „amenințările” în legătură cu asta le tot auzeam în poveștile mai mult sau mai puțin umoristice din jur. 

Căci, pe vremea de atunci, exista și un imaginar „ușor” horror al copilăriei. Metodele de educație a copiilor nu erau mai deloc dintre cele care ar fi aprobate azi. Printre altele, puradeii de atunci erau speriați cu „Bau-bau”-ul dacă nu făceau cutare lucru. Nuiaua lui Moș Nicolae venea și ea în același context, dar sezonier. 

Partea cea mai rea e că nu venea doar în contextul ăsta. Ci și într-unul mai crud, al momentului: pedepsele fizice nu erau excluse pe atunci. Pe scurt, erau destui părinți care-și altoiau copiii și cărora asta li se părea un fel de lege a firii. Din fericire, părinții mei nu se numărau printre aceștia. Erau avangardiști, pentru epoca respectivă, sau în contra curentului, slavă Domnului. Poveștile cu nuielușa le auzeam mai curînd de la bunicii mei, care însă nu le-au aplicat niciodată. Erau, ca și cele cu „Bau-bau“-ul, spuse mai curînd ironic. 

De altfel, în familia noastră se făceau diverse glume cu Moș Nicolae, așa cum se spuneau și cu Moș Crăciun. Pentru că lumea din jurul meu era în general laică, exista tendința de înlocuire a miraculosului cu o mitologie mai personală. În care supranaturalul și credința în el își găseau cumva locul. Era un imaginar situat undeva între basm și umor. Unul care-ți permitea să supraviețuiești realității cotidiene, de multe ori apăsătoare. Unul mai light, în care puteai evada ușor. Aici intra și imaginea pe care bărbații din familia mea i-o creaseră lui Moș Nicolae (femeile erau mai blînde și mai afectuoase cu el, rămînînd la povestea, cunoscută, cu ghetuțele și scrisorile). 

Tatăl și bunicul meu îi spuneau Niculiță și povesteau cum se întîlniseră cu el la o bere, la cîrciuma de pe lîngă benzinăria de la Viilor (pe vremea aceea stăteam pe Șoseaua Giurgiului, iar bunicii mei pe la Adesgo, cîrciuma asta era între noi și treceam mereu pe acolo). 

Povestea asta îl mai umaniza un pic pe Moș, fără să-l demitizeze de tot. Nu era în intenția lor să mă determine să nu mai cred, căci eu credeam cu ardoare. Ci să facă din întreaga poveste una mai puțin crispată, mai digerabilă. Fiindcă eu eram prea dedicată, trup și suflet, celor doi Moși. Și obsedată de confirmarea miraculosului în cotidian. 

Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși. Dimpotrivă, anecdotele lor cu „Niculiță” l-au făcut mai credibil chiar.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

horoscop saptamana 16 23 ianuarie jpg
Zodia care o să aibă parte de o surpriză imensă pe 1 aprilie. A visat toată viața la acest lucru
În fiecare an, ziua de 1 aprilie aduce cu sine surprize și momente amuzante, dar pentru o anumită zodie, acest început de lună va fi cu totul special.
Ronda aerial jpg
Trei destinații turistice de lux care nu-ți lasă gaură în buget. Sunt puțin cunoscute, oferă experiențe de neuitat și au costuri decente
Să-ți petreci concediul în destinații exotice, cu facilități de lux, pare mai degrabă un vis interzis pentru mulți români din cauza costurilor ridicate. Pasionații de călătorii au găsit însă imposibilul: peisaje spectaculoase şi condiții de lux la prețuri decente.
blocuri pixabay jpg
Schimbări majore pe piața imobiliară: apetitul speculanților scade; taxele ar putea crește după alegeri
Încă din primele luni ale acestui an s-au conturat la nivelul pieței rezidențiale o serie de tendințe care au potențialul de a marca evoluția sa în 2025. Semnale vin și din sectorul de creditare, în contextul în care mulți dintre români se bazează pe împrumuturi pentru a deveni proprietari.
coaja banana jpg
Este sănătos să mănânci prima mușcătură de banană? Ce spun nutrioționiștii
Bananele sunt fructe extrem de populare și apreciate pentru dulceața lor și beneficiile nutriționale. Însă, mulți dintre noi s-au întrebat dacă este sănătos să consumi prima mușcătură.
lingouri de aur Foto Magnor png
Prețul aurului nu îi sperie pe investitori. Se așteaptă noi recorduri în 2025
Piața aurului a înregistrat o tendință ascendentă în ultimii ani, depășind record după record și atingând noi maxime istorice. Și în România, prețul aurului a crescut cu aproximativ 50% în ultimele 12 luni, ajungând la 450 lei/gram.
somn (1) jpg
Cum să adormi rapid în 10, 60 sau 120 de secunde. Sfaturile specialiștilor pentru un somn mai rapid
Dacă adormi greu sau petreci mult timp încercând să adormi, nu ești singurul. Se estimează că aproximativ 1 din 3 persoane din Statele Unite suferă de privare de somn, iar problemele legate de somn pot avea efecte negative asupra sănătății fizice și mentale.
clasa pregatitoare 0 jpeg
Care e vârsta perfectă pentru înscrierea copilului la școală? Învățătoare: „Deprinderile de acasă contează, uneori, mai mult decât vârsta”
Luni a început înscrierea copiilor la clasa pregătitoare, iar la secretariatele unităților de învățământ s-a făcut coadă încă de dimineață.
image png
10 dintre cele mai frumoase înțelepciuni arabe care te vor inspira să trăiești o viață mai bună. Toată lumea te va respecta
Cultura arabă este o comoară de înțelepciune. Deși în multe cazuri aceasta poate părea o lume îndepărtată, proverbele și învățăturile ei sunt universale și ne pot transforma perspectivele asupra vieții.
Extract de bromelaină din ananas Foto Jairamdas Khushiram
Arma secretă pentru reducerea celulitei. Suplimentul natural recomandat de experți
Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și capacității de a îmbunătăți circulația și drenajul limfatic, există un supliment care joacă un rol esențial în menținerea sănătății pielii și a frumuseții corporale.