Minuscule miracole

Publicat în Dilema Veche nr. 619 din 24 decembrie 2015
Cui i e frică de educaţia sexuală? jpeg

F ilmele de Crăciun, cu morala lor siropoasă, și miracolele lor previzibile, și aproximativ mereu aceleași, cu schema lor fixă și cele cîteva variațiuni – în loc să mă dezguste, continuă să mă atragă. Mă pot uita la ele aproape infinit, cu stoicism (uneori sînt, recunosc, îngrozitor de plicticoase) și un zîmbet tîmp. E ca și cum mi-aș lua doza necesară de dulceață amestecată cu miraculos facil, „a spoonfull of sugar“ din Mary Poppins – lingurița de medicament cu gust poate de zmeură, care face amăreala generalizată să se mai estompeze.

Buddy, ciobănescul german (

din filmul cu același nume – Terry Ingram, 2104 –, evident fiind jocul de cuvinte) pleacă de acasă, speriat de o furtună și ajunge la o altă familie alcătuită din tată și fiică, pe al cărei cap îl va ajuta să se unească cu stăpîna sa singuratică. O mamă singură și disperată e ajutată de un înger rubicond de pe o monedă norocoasă să-și găsească o slujbă de sezon (Moș Crăciun la un mare magazin!) și ...un iubit

Graeme Cambell, 2014). Fata unui croitor din Philadelphia, ce-i drept, și designeriță în timpul liber, descoperă că iubitul ei e... prinț și are un Crăciun la dispoziție ca s-o îmblînzească pe fioroasa lui mamă regală

2104, Alex Zamm).  O profesoară de școală generală își trăiește, de ani, rivaliatea cu o colegă cu care-și disputase, la o serbare din copilărie, un solo la Silent Night. Un concurs de prăjituri și un nou tată (!) disponibil rezolvă problema

1999, Christie Will). 

C ele de mai sus sînt doar cîteva umile exemple de filme de Crăciun de serie B sau C. Modelul este, de multe ori, cel al dickensianului Scrooge: un personaj care trăiește în... întuneric, care nu numai că nu știe să se bucure de sărbători, și de viață în general, ci care nu e capabil, cel puțin temporar, să fie generos și altruist, să-i pună pe alții înaintea lui însuși. El poate învăța toate aceste lucruri și se poate schimba doar prin intervenția supranaturalului; într-un mod tipic omenesc, și anume de frică (de frica unui viitor sumbru care i se arată); ori prin diverse pilde și chiar mărinimii. Pe lîngă Scrooge-ul conștient, există, în unele filme, și un alt tip de Scrooge, unul să-i zicem reprimat, care nu e egoist și orgolios, ci doar singuratic și dezamăgit. Aceleași ființe supranaturale, de genul îngeri, spiriduși, sau  chiar Moși Crăciun îi scot și pe acești Scrooge din ale lor, redîndu-le zîmbetul pe buze și cheful de oameni. 

În finalul filmelor de Crăciun, cam toată lumea își găsește rostul, cît și perechea. Cu toții își însușesc lecțiile, devenind mai atenți la nevoile celorlalți. Totul în sînul unei familii, în general, extinse, care pare antipatică, dar, de fapt, la greu e participativă, și pe fundalul unui decor abundent de Crăciun, cu brazi, moși, stele, oameni de zăpadă, șeminee...

În viața de toate zilele, mai ales în perioada de dinainte și de după Crăciun, se petrec tot soiul de mici miracole. Atît de mici încît, de multe ori, treci pe lîngă ele fără să le bagi în seamă. Unele nici nu pot fi catalogate, de fapt, drept mircaole, ci pur și simplu drept întîmplări mai neobișnuite și benigne: de pildă, într-o zi, trebuia să ajung la un eveniment important. Nu găseam nici un taxi, așa că am ieșit în fața blocului, așteptînd. A apărut unul, cu un șofer foarte tînăr, care, cînd a auzit unde merg, a zis că-i aglomerat și că mai bine mă duce la o gură de metrou decît pînă acolo. L-am convins, cu chiu, cu vai. De la un punct încolo, chiar era foarte aglomerat, așa că mi‑a povestit viața lui: cum i-au murit părinții, mic fiind, într-un accident, și a rămas singur pe lume. Cum s-a căsătorit la 19 ani, apoi a făcut cinci copii și a trecut la pocăiți.  Și cum de atunci, deși are numai opt clase, își vede treabă, tot lucrînd la casa uriașă pe care o construiește pentru copiii lui.  

Tot vorbind așa, am ajuns în locul ce părea a fi destinația mea. Era o curte părăsită, cu un bodyguard înăuntru, care mi-a explicat unde e adevărata mea destinație.  Noroc că s-au nimerit acolo și alți doi oameni care mergeau în același loc, și se rătăciseră la fel ca mine. Am intrat în vorbă, ca-n filmele de Crăciun  (da, știu, putea fi și ca-n filmele de groază, dar n-a fost...) și m-au luat cu jeep-ul lor și m‑au dus pînă unde trebuia să ajungem cu toții. Undeva foarte aproape, de fapt. 

Acolo, am ajuns aproape la fix pentru un moment emoționant. Chiar ca-n filmele de Crăciun, aș zice. Și într-un cadru adecvat unei asemenea producții: o sală uriașă, cu lume-n alb și negru, așezată-n grupuri de vreo zece pe la mese, printre care se perindau chelneri cu platouri pline de frunze și cu sticle diverse. 

A  fost o minune mică, dar necesară. Foarte în spiritul sărbătorilor. Dacă aș vrea neapărat să mai găsesc una, la fel de minusculă, l-aș pomeni pe motanul portocaliu, gen Garfield, care aștepta, mai deunăzi, aliniat, alături de mine și alți doi oameni, ca o doamnă dintr‑un bloc să ne deschidă ușa și să ne ducem, fiecare, la treburile noastre.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic