Micii răsfățați, marii neadaptați?

Publicat în Dilema Veche nr. 986 din 2 martie – 8 martie 2023
E cool să postești jpeg

Zilele trecute am trecut pe lîngă Dl Goe: un puști, de vreo cinci ani, enervat că nu era lăsat să mănînce un baton de ciocolată sustras din sacoșa cu cumpărături proaspăt făcute, dezlănțuise un potop de anateme asupra mamei și bunicii – pe care le și înghiontea cu pumnișorii și cu toată ura verbală de care era capabil. Femeile își cereau scuze, rugîndu-l să nu se supere, să mai aștepte pînă după masă, promițîndu-i, în același timp, „mult mai multă ciocolată“. Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Azi, în cultura parenting este la mare preț conceptul de educația permisivă – acel tip de educație menită să nu inhibe personalitatea copilului și să construiască un adult încrezător în sine – care a luat naștere în urmă cu mai mulți ani, ca reacție la vechile metode de educație, cele restrictive, bazate pe pedepse și pe îngrădiri, care, potrivit multor psihologi și specialiști în domeniu, au fost traumatizante. Se înțelege însă, cu adevărat, esența educației permisive?

Dacă strictețea educației de odinioară a provocat răni adînci, construind adulți timorați, cu o serie de complexe născute într-o copilărie plină de interdicții și pedepse, educația permisivă, dusă în extremă, nu va construi, la rîndul ei, suferințe și adulți inadaptați?

Fără limite

„La cabinet îmi vin părinți cu capul pe umeri, extrem de raționali, care au picat însă victime dezinformării în ceea ce privește educația parentală permisivă“ – a declarat psihologul Caro-line Goldman, într-un recent interviu pentru Le -Monde, referindu-se la o proastă înțelegere a ceea ce înseamnă acest tip de educație. Să fii un părinte bun și permisiv nu înseamnă să elimini din vocabular cuvîntul „Nu“, eliminînd cu aceasta orice interdicție. 

Goldman explică, printre altele, că acei copii care sînt prea răsfățați, în sensul că nu sînt învățați cu anumite limite, pot fi chiar diagnosticați greșit cu afecțiuni precum ADHD (tulburare de deficit de atenție cu sau fără hiperactivitate). Există mulți părinți care ajung să apeleze la psiholog din cauză că nu-și mai pot stăpîni copiii, acei micuți „răsfățați în exces“ care ajung să se dezvolte „într-o lipsă îngrijorătoare de limite educaționale“, dăunătoare atît pentru cei din jurul lor, cît și pentru ei înșiși. Goldman afirmă că aceasta este concluzia la care a ajuns, alături de mulți alți specialiști în domeniul psihologiei copilului: „Tulburările de comportament explodează în Franța, în special din cauza capcanelor unei educații pozitive difuzate pe scară largă în mass-media de un deceniu“.

Însă nu doar Franța se confruntă cu această epidemie de răsfăț excesiv.

Traversînd oceanul, în Statele Unite, potrivit Time Magazine, incidența tulburării de personalitate narcisică este de aproape de trei ori mai mare pentru tinerii de 20 de ani decît pentru generația care are acum 65 de ani sau mai mult. Citînd un studiu complex al National Institutes of Health, în ceea ce privește potențialul de narcisism, în 2009 scorurile înregistrate de tinerii de azi erau cu 58% mai ridicate decît cele ale tinerilor din 1982. Time Magazine susține că tinerii angajați de azi au primit atît de multe gratificări de-a lungul vieții, precum trofee la concursuri doar pentru participare, încît ajung la concluzia că trebuie promovați la fiecare doi ani, indiferent de abilitățile lor. „Sînt obsedați de faimă (...) și atît de convinși de propria lor măreție încît 60% declară că știu foarte bine ce au de făcut și că nu au nevoie de nici o ghidare în viață.“ Totuși, dezvoltarea lor este înceată: în 1992, Institutul Families and Work a raportat că 80% din persoanele sub 23 de ani și-au dorit într-o zi să aibă un loc de muncă cu mai multă responsabilitate; zece ani mai tîrziu, doar 60% din aceștia au și făcut-o.

„Chiar și în China, unde istoria familiei este mai importantă decît dezvoltarea individuală, Internetul, urbanizarea și politica copilului unic au creat o generație la fel de încrezătoare și implicată în sine ca și cea occidentală. Și acestea nu sînt doar probleme ale copiilor bogați: tinerii care provin din medii sărace au rate și mai mari de narcisism, materialism și dependență de tehnologie în viețile lor fabuloase din ghetou.“

image

O epidemie de narcisism

Noua formă de educație permisivă are o istorie mai lungă, în care mișcarea socială din mai ’68 a avut un cuvînt greu de spus. Potrivit Time, începînd cu anii ’70 părinții și-au dorit să îmbunătățească șansele de succes ale copiilor prin insuflarea stimei de sine, a credinței în libertate și a depășirii limitelor sociale setate la acea vreme. 

„A fost o greșeală sinceră“, a declarat, pentru Time, Roy Baumeister, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Florida. „Descoperirile timpurii au arătat că, într-adevăr, copiii cu stima de sine ridicată s-au descurcat mai bine la școală și trec mai ușor peste diferite probleme. Doar că stima de sine este un rezultat al unor experiențe personale, nu ceva ce vine din exterior.“ 

Cînd încerci să induci copilului stima de sine – acceptînd sau chiar lăudînd o boroboață, etichetînd-o drept „istețime“ și „dovadă“ a unei personalități „originale“ – nu educi, ci inoculezi narcisismul.

„Spune-le copiilor tăi că îi iubești. Este un mesaj mai bun“, susține Jean Twenge, profesoară de psihologie la Universitatea de Stat din San Diego, autoarea volumului Generation Me and The Narcissism Epidemic.

„Cînd sînt mici, pare drăguț să le spui că sînt speciali, prinți, prințese sau o vedete. Însă cînd au 14 ani, nu mai este atît de drăguț.“ Acea stimă de sine pe care părinții încearcă să le-o insufle prin neimpunerea nici unui soi de limite îi face pe mulți victime ale lumii exterioare.

„Noua generație are cea mai mare șansă de fi nefericită, deoarece așteptările clădite în copilărie vor fi nesatisfăcute“, afirmă și Sean Lyons, co-editor al revistei Managing the New Workforce, adăugînd că în viitor vom putea avea de-a face chiar cu o criză a visurilor neîmplinite.

Unde e greșeala?

În mod categoric, e o greșeală să-ți e-duci copilul prin restricții și pedepse, în-tr-o mentalitate arhaică de „stăpîn“, nu de părinte, căci asta înseamnă să con-struiești o personalitate traumatizată. Un asemenea copil va deveni, cel mai pro-babil, un adult timorat sau, din contra, un zbir pentru viitorii săi copii, perpetuînd modelul. 

A evita însă această greșeală nu înseamnă s-o înlocuiești prin alta: căderea în cealaltă extremă, adică neimpunerea nici unei limite. Un copil căruia nu i se spune „Nu“ va căpăta un fals sentiment al propriei valori, avînd impresia că totul i se cuvinte, de vreme ce asta i s-a demonstrat în primii ani de viață. Obișnuit doar să primească, fără să ofere nimic în schimb, convins că este buricul pămîntului, un copil răsfățat va deveni un adult care nu va știi ce este respectul, nici pentru părinți, nici pentru cei din jurul său. 

În cartea sa File dans ta chambre!, Caroline Goldman susține că problema limitelor educaționale n-ar trebui să se pună înainte de vîrsta de 10-12 luni. Pe de altă parte, nici un părinte nu poate contesta impunerea unor limite absolut necesare, imediat după ce copilul începe să capete libertatea de mișcare și, odată cu aceasta, nevoia de a explora mediul înconjurător. Ce faci cînd copilul se apropie de o priză sau de marginea unei balustrade? Îi dai libertatea de a „explora“ sau îl tragi înapoi?

Potrivit lui Goldman, în prima etapă a dezvoltării noastre emoționale (care durează pînă în primul an de viață) ne construim baza identitară, adică ancorarea în realitate. „Pentru aceasta e nevoie de o prezență adultă (de obicei parentală) disponibilă și veselă, dragoste (zîmbete, tandrețe, cîntece, îmbrățișări), confort imediat în fața plînsului, repere și consecvență în ritmul său zilnic.“ Însă după un an, limitele educaționale trebuie să intre în funcțiune – prin insuflarea valorilor sociale. Între vîrsta de 1 și 5 ani, grație primelor repere afective, căpătăm treptat siguranța afectivă, iar prin asta, capacitatea de a ne detașa, construindu-ne o formă pozitivă de narcisism. Între 5 și 7 ani, dacă toate etapele au fost trecute în mod optim, începem să dezvoltăm capacitățile necesare pentru disponibilitate emoțională și socială. Cunoscînd acele limite, benefice atît pentru cei din jur, cît și pentru noi, putem evalua realitatea din jurul nostru, ne putem integra în societate și ne putem da seama de valoarea noastră în raport cu aceasta. 

Bineînțeles, meseria de părinte nu este una ușoară. Dintotdeauna a fost o misiune grea, copleșită de responsabilitate, azi devenind chiar mai dificilă, copleșită, în plus, de provocările sociale ale tehnologiei, de nenumăratele „rețete“ de parenting și de blamul ușor de dat – un melanj hipnotic care atenuează rațiunea și tentează către mode care nu au nimic de-a face cu dezvoltarea armonioasă a unui viitor adult. Să nu spui niciodată „Nu“, de teamă că vei „inhiba“ personalitatea copilului, înseamnă, de fapt, să-i creezi o viziune haotică, fără repere și fără valori, atît asupra societății, cît și asupra propriei persoane.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump a luat în vizor mai multe țări care „joacă murdar”. Cine se află pe lista neagră a președintelui SUA
Oamenii se confruntă cu noile creșteri de taxe impuse de administrația SUA. În tot acest timp, președintele Donald Trump anunță așa-numita „Zi a Eliberării” în privința economiei americane.
miel pixabay jpg
O activistă vegană a furat un miel de la o fermă pentru „a-l salva”. I-a pus scutec și l-a ținut în casă, fiind la un pas să îl omoare
O femeie vegană care a furat un miel dintr-un câmp, l-a îmbrăcat într-un scutec și l-a ținut în dormitor timp de trei săptămâni a fost găsită vinovată de cruzime împotriva animalelor, după ce încercările ei greșite de a-l îngriji aproape că l-au ucis.
viza temporara in sua Foto Ambasada Sua în România FB jpg
Ambasada SUA în România a schimbat regulile programării interviului pentru solicitanţii de viză temporară
Persoanele care solicită viză temporară în Statele Unite trebuie să prezinte o copie tipărită a paginii de confirmare cu codul de bare, pentru a demonstra că au utilizat același formular de cerere pentru a-și programa interviul.
image png
Liber la împușcat turturele în scop sportiv în Europa, după ce UE a ridicat interdicția de vânătoare a acestor păsări
Interdicția, în vigoare din 2021, a dus la creșterea numărului de turturele, o specie vulnerabilă la nivel mondial, care este aproape de extincție în Regatul Unit.
Emmanuel Macron. FOTO EPA EFE
Emmanuel Macron vorbește pentru prima dată despre condamnarea lui Marine Le Pen: „Justiția este independentă”
Președintele Emmanuel Macron a vorbit pentru prima dată despre condamnarea lui Marine Le Pen, acuzată de deturnare de fonduri publice.
children paleolithic cave art 1 webp
Rolul surprinzător al copiilor în arta rupestră paleolitică: creatori, ucenici sau mediatori spirituali?
Un studiu recent realizat de Universitatea din Tel Aviv propune o nouă ipoteză privind prezența copiilor în siturile de artă rupestră preistorică. Până acum, cercetătorii credeau că aceștia îi însoțeau pe adulți în peșterile adânci pentru a învăța tradițiile culturale. Însă, potrivit unei echipe de
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
Horoscop joi, 3 aprilie. Balanțele au parte de relații noi, iar Fecioarele primesc vești bune
Horoscop joi, 3 aprilie. Balanțele au parte de relații noi, iar Fecioarele primesc vești bune.
Călin Georgescu FOTO Inquam Photos / Eduard Vînătoru
TikTok, despre amenințările în legătură cu alegerile din România: Rețea de 27.217 conturi a încercat să promoveze AUR și pe Călin Georgescu
Într-un nou raport către Comisia Europeană, TikTok relatează, în legătură cu Alegerile Prezidențiale 2024, despre eliminarea a șase rețele ilegale de influențare a publicului din România, altele decât cele asociate Sputnik. Peste 27.000 conturi care încercau promovarea lui Georgescu, eliminate.
Zid gif