Mici întîmplări, printre lumini

Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
Mici întîmplări, printre lumini jpeg

După ce am scris titlul, mi-am dat seama că anul ăsta, de fapt, nu mai e cu totul valabil. Că în fiecare an am trăit „magia luminițelor“ de Crăciun, mai puțin anul ăsta. În fiecare an mi-a plăcut să mă plimb și să văd, cu alți ochi – mai îngăduitori, mai binevoitori – lumea prin tunelul strălucitor. Oricît de kitsch ar fi fost, era „în spiritul Crăciunului“.

Anul ăsta, însă, kitsch-ului de Crăciun, tolerat, i s-a adăugat și cel naționalist. Iile și clopurile uriașe, cruciulițele tricolore și cele trei figurine încinse-n horă aparțin, evident, unui cu totul alt imaginar decît cel cu reni, îngeri, stele și Moși. Unui imaginar pe care generația mea, de pildă, trecută printr-o copilărie comunistă în care naționalismul nu avea deloc o tentă pozitivă și era doar una dintre formele de manipulare și de acoperire a altor păcate, nu-l poate aprecia.

Și totuși, cu toată tenta asta căreia nu i găsesc rostul, am umblat zilnic pe sub bolta de lumini, pierzîndu-mă în mulțimi și-n minuscule întîmplări. Unele mai tenebroase, altele mai zglobii. Au fost zile în care am mers ca un buldozer pe sub lumini, fără să văd în stînga ori în dreapta, simțind doar oamenii care alunecau pe lîngă mine ca două șuvoaie cenușii, fără chipuri concrete. Zile în care mă urcam în taxiuri în care șoferii, după ce mi se adresau ceremonios cu un cvasi-țîfnos „doamnă“, habar nu aveau pe unde s-o ia și nici cum să conducă, și erau mereu gata să intre-n alte mașini. Tot ce puteai face, ca pasager devenit, brusc, copilot, era doar să le semnalezi, pe un ton aparent neutru, eventualele obstacole care-ți puteau ieși în cale, ca-ntr-un joc pe computer. Și, tot ca-ntr-un asemenea joc, să vezi dacă te transformi într-o explozie de luminițe roșii și albastre ori cîștigi punctele și treci la etapa următoare.

Nu știu cum și de ce, nu mi-a fost teamă nici de varianta cu luminițe. Cumva, tot hălăduind singură prin mulțimi, am dezvoltat un soi de sentiment al invizibilității. Era ca și cum mi-aș fi pus mantia lui Harry Potter (și a altor eroi de basm de dinaintea lui) și mi-aș fi permis să umblu cît se poate de liberă de colo pînă colo, fără frică, pentru că nimeni nu mă știa. Sau, cel puțin, așa credeam. S-a dovedit, însă, că-n realitatea plină de surprize erau cîteva creaturi care mă vedeau, totuși. De pildă, o pisică cenușie, pe o stradă întunecată, care mi s-a frecat de picioare cu excesivă tandrețe. Vînzătoarea de îngeri (știu, sună pompos și prea metaforic, era de fapt doar o fată care vindea podoabe de pom din ceramică, handmade, cu chipuri de zîne și îngeri) din Tîrgul de Crăciun, care m-a salutat cu căldură, căci mă știa printre puținele ei cumpărătoare fidele din toți anii. Cîinele Luca (!) de la taraba de ziare din Piața Romană, care a ieșit, la un moment dat, de sub tejghea, a pus labele pe ea și mi a lătrat în semn de salut în timp ce cumpăram un calendar cu pisici. Șoferul de taxi, tînăr și prezentabil, care, în sfîrșit, zîmbea: era aproape primul om pe care l vedeam binedispus după o pleiadă de deprimați și demoralizați care mi-au tot ieșit în cale. I-am spus că mă bucur să mai văd pe cineva binedispus. A continuat să zîmbească și mi-a povestit o întîmplare halucinantă: o doamnă care i s a urcat în mașină, cu ceva timp în urmă, l-a reclamat pentru că i s a părut prea vesel, iar la ea în familie oamenii erau veseli doar cînd luau ceva la bord…

Alți oameni, cunoscuți, au fost precum ajutoarele lui Făt-Frumos (în cazul meu, al Ilenei Cosînzeana, dar să nu exagerăm) pentru mine. Într-o perioadă în care lumea mi se cam decolorase, devenind spălăcită și rărită, pe cale de destrămare, ei m-au introdus în lumile lor. Mai ciudate, poate, dar interesante. Altfel, oricum. O creatură m-a purtat prin lumea frunzelor, florilor, peisajelor și a contemplației în general. O alta într-una a manualității și meșteșugurilor, în care din orice se poate făuri ceva, totul se poate transforma, există posibilități nelimitate și nu te plictisești niciodată. M-am lăsat pentru scurt timp antrenată chiar și-ntr-un joc pe care-l practicam cînd ne plimbam pe străzi, în liceu: dacă atunci ne uitam pe geam prin casele oamenilor (știu, nu i frumos), acum ne uitam doar la animalele de prin curți: eram însoțită de o expertă, care le cunoștea pe toate din anumite zone.

Am reușit, chiar, dintr-o întîmplare, la biserică, să ajut la o o­pe­rațiune importantă: punerea anafurei în pachețelele care urmau să fie împărțite credincioșilor. Oricît de hilar ar părea, am fost foarte fericită să desfac pungile în care doamna de lîngă mine punea bucățile de pîine. Am simțit că fac parte din comunitate (partea aia fără pretenții). Și, datorită acestei operațiuni și altora dintre cele amintite, am simțit că lumea se mai despălăcește și începe să prindă, timid, culoare.

Foto: adevarul.ro

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.