Mentalități din alt film

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
Zizi și neantul jpeg

Nu numai obiceiurile și gesturile erau altele în copilăria mea, ci și mentalitățile. Aici erau, evident, diferențele cele mai profunde. Acum, de-abia îmi mai vine să cred că oamenii gîndeau cu totul altfel, în destule, prin anii ’70-’80.  

În multe privințe, felul în care eram obligați să privim și să facem lucrurile ne ajută, cumva, acum. Sîntem mai obișnuiți cu greul, chiar cu răul, cu nedreptul și, ca atare, putem duce situații care celor din generațiile mai recente li se par insuportabile. Avem, oarecum, un obraz mai gros, ne-am învățat, de nevoie, să fim mai puțin sensibili în momente în care, de fapt, ar trebui să fim. Nu ne mai mișcă destul gesturi și întîmplări care ar trebui să ne impresioneze sau să ne scoată din sărite.

E, în noi, undeva, îngropată, mai mult sau mai puțin adînc, o anumită deformare. O anumită relativitate morală, maleabilitate și duplicitate. Nu în toți, și nu în aceeași proporție, în nici un caz nu generalizez. Toate astea nu sînt evidente și nici vizibile cu ochiul liber. Dar undeva, diferit la fiecare, s-a păstrat ceva din aceste deprinderi, de gîndire și de acțiune, cam barbare, aș putea zice azi, folosind un termen exagerat.

Încă, de pildă, sînt obișnuită, cum am mai spus, să-mi iau tot ce trebuie cu mine oriunde m-aș duce, chiar și pînă la magazinul din colț. Acum, cît de cît, am mai înțeles că o sticlă de apă găsesc de unde să-mi cumpăr, dacă mor de sete. Dar mult timp o luam cu mine de acasă. Pentru că exteriorul nu era sigur că-mi oferea ceva. În anii ’80, în care am crescut suficient încît să pot umbla singură, se găseau, cum știm, tot mai puține lucuri. Nu era în nici un fel ca acum: să intri într-un magazin și să-ți iei ce ai nevoie. Nu găseai produse să le zicem de supraviețuire, precum alimentele de bază, hîrtie igienică ori absorbante pentru femei (care, de altfel, nici nu existau în forma asta), săpun, pastă de dinți, deodorante, ca să nu mai vorbim de prezervative și anticoncepționale. Chiar apa, care, pe atunci, se bea doar de la robinet, nici vorbă de filtre ori aparate cu bidoane, nu era sigur că ai de unde s-o bei. Pentru că existau tîșnitori pe stradă, care fuseseră chiar o rezolvare, dar care, prin anii ’80, cînd totul se prăbușea, din cîte-mi amintesc, de-abia mai funcționau.

Așa că soluția era tot sticluța de-acasă – sau mai bine zis termosul, căci nici sticluțe nu prea aveai de unde să iei – pusă frumos în geantă. Aș fi zis în rucsac, dar nici rucsacuri nu prea erau precum azi, pe toate drumurile. Doar cele de la magazinele de produse montane, sau alpine, cum să le zic, care nu erau atît de estetice și erau uriașe. Așa că totul (cu excepția ghiozdanelor de școală, care se puteau pune în spate) se căra în mînă sau, cel mult, pe umeri, spre oripilarea doctorilor de coloană de azi.

Relația cu sistemul, cu exteriorul social nu era deloc una armonioasă. Aș putea spune că era o luptă, dar nu una pe față, deschisă. Era o luptă ca-n bătăliile românilor împotriva turcilor despre care tot învățam la școală: prin învăluire. Era o eludare constantă a sistemului, o ofensivă ascunsă, plină de tactici și strategii subversive. De la furatul hîrtiei igienice din toaletele hotelurilor, de pildă (oricît de incredibil și meschin ar suna azi), la vîndutul săpunului și tacîmurilor de plastic din avion, pînă la copiatul și chiulitul de la școală – în condițiile în care tot ce învățai, o făceai, de fapt, la meditații, în sistemul privat de învățămînt paralel –, la mituitul, despre care am mai scris, al vînzătorilor de la Alimentara, al funcționarilor publici, ba chiar și al medicilor pentru a obține diverse produse, acte, concedii.

După ’89, mereu apăreau mirări legate de modul în care „românii” (așa se spunea în diverse comentarii și emisiuni) tratau spațiul public. Lăsau, de pildă, gunoiul cu zilele în anumite locuri. Nu îngrijeau în nici un fel grădinile, spațiile verzi din fața blocurilor, dintre blocuri. Aruncau hîrtii pe jos și-i durea-n cot de cîinii vagabonzi care deveniseră o amenințare. Parcau mașinile pe trotuar, nelăsîndu-le pietonilor, de multe ori, nici un loc de trecere. Făceau toate astea, evident, fără să se gîndească, instinctiv. Desigur, din nesimțire și proastă creștere, în mare parte. Din lipsă de practici civice și de precedente, din lipsă de educație în domeniul ăsta, care pentru cei mai mulți dintre ei era inexistent.

Dar și, în mare parte, din lipsă de încredere în sistem. Lipsă perpetuată de pe vremea lui Ceaușescu, rămasă undeva în mințile și în fricile oamenilor. Exteriorul, spațiul public, tot ce se afla dincolo de locuințele personale, dincolo de familia fiecăruia dintre noi, nu era ceva cu care simțeam nevoia să empatizăm. Nu era ceva pe care-l consideram noi, cei trăiți în comunism, al nostru și pe care voiam să-l îmbunătățim, să-l ajutăm să se dezvolte și să înflorească. Ci rămăsese ceva străin. Chiar dușman, care ne agresa și de care simțeam nevoia să ne apărăm.

Despre asta, mai multe într-un articol viitor. Dar și despre alte mentalități de atunci.

header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.