Mass-media publică sau guvernamentală?

Publicat în Dilema Veche nr. 667 din 1-7 decembrie 2016
Mass media publică sau guvernamentală? jpeg

Dacă, acum cîteva luni, Liviu Dragnea era „acuzat“ că doreşte încălcarea libertăţii de exprimare prin acel proiect de lege privind defăimarea socială – un proiect care a picat, în octombrie, preşedintele PSD a obţinut victoria printr-un nou proiect, aprobat şi votat pe repede înainte de Parlament, o lege care vizează, din nou, în opiniile experţilor mass-media şi ale societăţii civile, libertatea presei.

Vorbim despre o nouă lege controversată, legea prin care Dragnea a propus eliminarea a mai bine de o sută de taxe. Controversa e legată mai ales de faptul că printre taxele vizate se numără şi cea pentru posturile de radio şi televiziune publice. Vorbim despre o decizie populistă venită cu puţin timp înainte de alegeri sau/şi o decizie prin care Guvernul va putea controla, politic, instituţiile publice de mass-media? Legea urmează să fie aplicată de la 1 ianuarie 2017, dacă va fi promulgată şi dacă nu va fi contestată la Curtea Constituţională. Pe marginea ei au existat multe dezbateri, dar, din păcate, toate au avut loc după ce legea a fost votată, lucru punctat şi de preşedintele României, Klaus Iohannis, într-o conferinţă organizată de Active -Watch pe 10 noiembrie, la Biblioteca Naţională. Preşedintele a descris dezbaterea ca fiind „atipică, nu prin conţinut, ci prin temporizare“.

„La mijlocul lunii octombrie“, adaugă Klaus Johannis, „a existat o iniţiativă legislativă care a fost depusă la Parlament şi cred că această iniţiativă ar fi avut un impact pozitiv dacă s-ar fi respectat cîteva condiţii minimale: e vorba, evident, de o iniţiativă care a propus eliminarea unor taxe, lucru care în esenţă n-ar fi rău, avem prea multe taxe şi trebuie să reducem din ele în aşa fel încît situaţia să devină mai uşor de înţeles, mai uşor de aplicat. Să eliminăm o anumită birocraţie. Dar, din păcate, Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu-l cunosc, dar bănuiesc că din cauza unui puseu de autosuficienţă, a intrat în procedură de urgenţă cu această iniţiativă şi cred că în nici două săptămîni au trecut iniţiativa ambele Camere şi a primit şi vot final. Important de ştiut e că, în esenţă, Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv. Cu multe amendamente. Dacă n-ar fi fost printre aceste taxe şi cele care se plătesc pentru Televiziunea publică şi Radioul public, probabil aş fi promulgat legea pur şi simplu, chit că ar fi meritat şi celelalte taxe o abordare publică, o discuţie asupra felului în care se înlocuiesc ele şi multe alte lucruri. (…) În această situaţie mi s-a părut că întreg demersul are o problemă majoră. S-a eliminat, fără discuţie publică, finanţarea de bază pentru Televiziunea publică şi Radioul public fără a pune altceva în loc. Acea afirmaţie care s-a vehiculat că, în continuare, TVR şi RTV vor trăi foarte bine cu bani de la bugetul de stat e o chestiune care, după părerea mea, se poate realiza uşor, dar nu sînt foarte convins că asta ne dorim. (…) Am aflat cu foarte mare surprindere că nici conducerea TVR şi nici cea a Radioului n-au fost consultate în acest demers legislativ care îi priveşte. Mi se pare o abordare ciudată pentru că nu este vorba despre două SRL-uri. (…) Această dezbatere, în mod normal, ar fi trebuit să aibă loc înainte de a fi votată iniţiativa în Parlament şi nu după.“

La rîndul său, Mircea Toma, directorul Active Watch, a afirmat, într-o dezbatere găzduită de TVR, că iniţiativa „este actul final în politizarea definitivă a instituţiilor publice de mass-media care vor deveni dependente de cel care dă banii, adică Guvernul. Dependenţa de cel care dă banul o cunoaştem din experienţa televiziunilor private, unde se vede în ce hal se poate ajunge şi cît de departe de misiunea ziaristului poate să ajungă o instituţie media cînd e, practic, dependentă integral de sursa de finanţare. Prima obiecţie pe care o face Active Watch nu este însă asta, ci maniera: cum poate fi luată o decizie de o asemenea anvergură fără dezbatere publică? Cel care a luat această decizie se confundă cu Dumnezeu. Are viziune pe termen lung, ştie din ce va trăi televiziunea şi de unde vor veni acei bani şi că va fi bine. Mă refer explicit la iniţiatorul acestui proiect, Liviu Dragnea. Şi la parlamentarii care au votat in corpore această măsură. Vestea bună e că s-au tăiat nişte taxe, să ne bucurăm! Deci nu mai trebuie să dăm, teoretic, cetăţeanul primeşte ceva. În acest caz particular nu ni se dă nimic, ci ni se ia.“

De cealaltă parte a baricadei, în aceeaşi emisiune, Ana Birchall, deputat PSD, a afirmat că „trecerea acestei legi este o mare victorie. Un lucru pe care l am comis şi arătăm prin fapte că noi ne ţinem de promisiune. Legat de politizare, politizare nu se face prin asigurarea sursei de finanţare, se poate face prin numirile şi procedura de numire a consiliului de administraţie, care e numit de către Parlamentul României care e forul democratic reprezentativ al statului român. După aceea bugetul e dat de Parlamentul României.“ În plus, deputata PSD, apărînd eliminarea taxei radio-TV, a spus că aceasta era „luată cu forţa de la români, pentru că era inclusă în factura de curent. Problema pe fond este toată această panică că bugetele TVR şi ale Radioului public vor fi diminuate – e neadevărată. (…) De aceea am venit cu propunerea asta acum şi atît de repede. Pentru că am vrut s-o includem în dezbateri şi să fie adoptată pînă la începerea discuţiilor şi adoptarea bugetului pentru anul viitor ca să-şi poată produce efecte anul viitor.“

Instituţiile de mass-media publice nu o duc pe roze. Cu toate acestea, Radioul public are o audienţă şi o calitate profesională superioare Televiziunii, iar faptul că le bagi pe amîndouă în acelaşi pachet este un abuz. Chiar dacă restructurarea e necesară, după cum a afirmat într-un interviu acordat postului Bucureşti FM Cristian Tudor Popescu, „nici în cazul Televiziunii, nici în cazul Radioului această suprimare a taxei nu va îmbunătăţi activitatea celor două instituţii. A aplica Televiziunii publice această măsură e echivalent cu a lua sînge unui bolnav de cancer.“

Acest text a fost realizat într-un program de parteneriat cu Osservatorio Balcani e Caucaso pentru Centrul European de Presă şi Libertatea Presei (ECPMF), cu sprijinul Comisiei Europene. Responsabilitatea pentru conţinutul acestui text aparţine exclusiv revistei Dilema veche şi nu se poate în nici un fel considera că el ar reflecta punctul de vedere al Uniunii Europene.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.