Top 10 ştiri media 2016

Publicat în Dilema Veche nr. 671 din 29 decembrie 2016
Top 10 ştiri media 2016 jpeg

2016 a fost anul în care lucrurile s-au întîmplat mai ales în televiziune pe piața media din România și e normal să fie așa, fiindcă două treimi din banii de publicitate, principala sursă de venit a presei private, în televiziune se duc. Televiziune face și Internetul prin lansări de platforme Video-on-Demand, iar atunci cînd nu e așa, devine o rampă de lansare pentru intoxicări preluate pe TV.

6 ianuarie 2016: Netflix se lansează și în România, ca parte a unei expansiuni în 190 de teritorii. Lansarea a fost întîmpinată cu scepticism de publicul românesc, din cauza numărului relativ mic de titluri disponibile la noi. E totuși primul pas la o aliniere a țării la consumul global de Video-on-Demand. Netflix se vede pe ecranul calculatorului sau al mobilului, dar poate fi urmărit foarte ușor și la televizor, grație aplicațiilor de smart TV sau unor dispozitive auxiliare gen Google Chromecast.

4 martie 2016: Haluk Kurçer, boss-ul de la Kanal D, anunță că 2015 a fost primul an de profit de la Kanal D (700.000 de euro), după alți opt de pierderi în România. Știrea e un semnal optimist pentru piața TV, după ani de zile în care majoritatea banilor din publicitate au fost împărțiți între cele două principale grupuri de media, PRO TV SA și Antena Group + Antena 3, și puțini considerau viabil un al treilea business audiovizual, mai ales format dintr-un singur post. Celelalte canale pe care le puteți vedea pe cablu sînt fie internaționale, precum cele de desene animate sau filme, fie ale cabliștilor, ca Digi24, fie conectate cu politicul, ca România TV, B1 TV, Realitatea TV sau (din nou) Antena 3. Lor li se adaugă posturile televiziunii publice, care trăiește în principal din abonamente.

1 mai 2016: România TV depășește Antena 3 ca rating mediu pe întreaga zi. Nu e prima victorie punctuală a postului fondat de Sebastian Ghiță, dar ea prefigurează o toamnă în care facțiunea desprinsă în 2011 din Realitatea TV va depăși postul lui Gâdea și ca medii lunare. Mutatis mutandis, noua Antena 3 e acum România TV, prin violența discursivă și partizanat, cu care Antena 3 se impusese în anii în care Valentin Stan apărea la Sinteza zilei. Antena 3 devine oarecum noua Realitatea TV, fiindcă satisface reflexul unei mari părți a doritorilor de știri de a muta pe un post anume în momentul în care are loc un anume eveniment, cum a fost exit-poll-ul de după alegerile parlamentare, cînd televiziunea fondată de Dan Voiculescu a condus. Sau, în 2015, în acoperirea media a catastrofei Colectiv.

22 martie 2016: Parlamentul validează noul Consiliu de Administrație al TVR. Începutul unei crize în timpul căreia Parlamentul a blocat cel puțin două propuneri de președinte-director general venite din partea Consiliului, a lui George Orbean și a Monicăi Ghiurco. Ulterior, PSD a impus o pe Irina Radu în fruntea TVR, nesocotind opțiunea CA pentru Ghiurco, fapt fără precedent în istoria recentă a TVR. Înglodată în datorii, TVR are o soartă incertă, care se va înrăutăți spre sfîrșitul anului.

22 august 2016: Kanal D lansează Bravo, ai stil, un show-concurs de modă care nu părea să aibă nimic remarcabil pentru început, dar este programat la ora 17, adică în ceea ce se numește access, care e o miză pentru televiziuni fiindcă crește rating-ul pentru cel mai important interval al zilei, prime-time-ul (19-23). În paralel, Ce spun românii a lui Cabral, difuzată la o oră asemănătoare, face performanțe foarte bune pe PRO TV, lucru care abolește supremația emisiunilor despre ceara din urechi, gen La Măruță.

12 septembrie 2016: Are loc cel mai așteptat eveniment în materie de divertisment al toamnei, lansarea la PRO TV a Supraviețuitorului, unul dintre formatele cele mai de succes de reality din lume. Show-ul realizează însă rating-uri mici, care vor determina PRO TV să îl mute la ora 22 de la ora 20,30, cea consacrată pentru marile formate în România. Supraviețuitorul va mînca bătaie de la mai multe formate de pe Antena 1, pînă atunci al doilea clasat, cum ar fi iUmor sau Chefi la cuțite, sfîrșind prin a fi bătut chiar de PRO TV, cu un film obscur din 2003 programat pe fostul tronson orar al emisiunii.

10 octombrie 2016: Liviu Dragnea depune un proiect de lege pentru eliminarea a 102 taxe, devenit celebru ulterior drept „Legea pomenilor electorale a lui Dragnea“. Printre altele, proiectul elimină taxa radio-TV, privînd TVR, de exemplu, de aproximativ 70 din cele 100 și ceva de milioane pe care le primește anual, lucru care ar distruge instituția care are și-așa datorii estimate la peste 150 de milioane de euro în vară. Cel mai probabil scenariu e că TVR nu își va pierde veniturile, dar va trece în subordinea Guvernului, care o va finanța. Guvernul e tot al PSD.

8 noiembrie 2016: Donald Trump cîștigă alegerile din SUA. Știrea se leagă în mod curios de piața media din România, fiindcă se dovedește că o parte din intoxicările pro-Trump care au avut mare succes pe Facebook sînt opera unui june programator din Oradea, pe nume Ovidiu Drobotă, autor și al site-ului de fonfleuri în română Expunere.com.

8 decembrie 2016: Initiative Media, autoarea unui raport anual care descrie piața de publicitate din România, își revizuiește în plus estimările pentru 2016, care va fi mai bogat cu 10% decît 2015, cu un total de 366 de milioane de euro cheltuieli pe toate segmentele media. Creșterea e determinată mai ales de banii cheltuiți pe TV, care vor fi 240 de milioane de euro, conform estimării. Internetul e în continuare în suferință, cu 64 de milioane de euro, cheltuieli, dar majoritatea spre Google și Facebook, și nu publisher-ii online români, în timp ce presa scrisă e doar o umbră a ce a fost, cu numai 14 milioane de euro, față de peste 80 în 2008, anul de vîrf dinaintea crizei.

9 decembrie 2016: România TV pune în circulație ceea ce pare a fi intoxicarea anului din România. E vorba de un așa-zis interviu cu un membru al grupării de hackeri Anonymous, care susține că Soros a avut un rol în incendiul de la Colectiv, în continuarea teoriei conspirației sorosiste care se aude de mai multe săptămîni pe același post. Interviul putea fi foarte ușor fabricat, fiindcă în spatele măștii lui Guy Fawkes a activiștilor Anonymous se poate ascunde oricine. România TV va lua de la CNA o amendă de 30.000 de lei, după ce va susține că a luat interviul de pe un site Anonymous, site pe care, evident, la data ședinței nu a putut să-l indice.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

The Oppidum propune cel mai mare buncăr pentru miliardari din lume FOTO Oppidum/Mega
Buncărele miliardarilor: cum încearcă elitele lumii să fenteze apocalipsa VIDEO
Cei mai bogați oameni din lume se izolează din ce în ce mai mult de pericolul schimbărilor climatice, al pandemiilor globale și al epuizării resurselor", scrie Douglas Mark Rushkoff, teoretician media.
regele charles jpg
Regele Charles nu va fi prezent summitul pentru schimbările climatice, după obiecția premierului Truss
Regele Charles al Marii Britanii nu va participa la summitul internaţional COP27 privind schimbările climatice care va avea loc luna viitoare în Egipt în ciuda angajamentului suveranului în ceea ce priveşte problemele de mediu, informează duminică DPA şi PA Media.
accident defileul jiului gj jpg
Un bolovan a căzut peste o mașină aflată în mers, în Defileul Jiului. Șoferul a murit
Un bolovan a căzut de pe versant peste parbrizul unei mașini aflate în trafic, pe Drumul Național 66, în zona Defileului Jiului, în localitatea Bumbești-Jiu, din județul Gorj, circulația fiind blocată.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.