Televizorul e de la Diavol!

Publicat în Dilema Veche nr. 185 din 27 Aug 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Pentru unii, televizorul e un agent al Necuratului. În filmul Natural Born Killers, Oliver Stone ne vorbeşte despre un criminal în serie, Mickey Knox, un individ posedat. Partenera lui, Mallory, deşi ucide şi ea cu sînge rece, nu e aşa de pervertită ca el şi observă, la un moment dat, că Mickey e în slujba Răului ("You are bad, bad, bad!..."). Altă dată, tot ea spune că ei doi sînt de fapt nişte îngeri - iar Oliver Stone îţi face cu ochiul ţie, spectatorului: sînt nişte îngeri căzuţi. Cine e de vină pentru ceea ce au ajuns cei doi, mai ales Mickey Knox? Mesajul lui Stone este fără echivoc: mass-media e cea vinovată, în special televiziunea. (În paranteză fie spus, pentru mesajul adăugat la scenariul scris de Quentin Tarantino, acesta din urmă a decis să-şi retragă numele de pe genericul filmului.) Dar nu trebuie să trecem Oceanul pentru a întîlni astfel de concepţii în privinţa televiziunii. Şi la noi există culte neoprotestante care cred că televizorul e unealta Diavolului şi le interzic credincioşilor chiar să aibă în casă aparatul propriu-zis (aceleaşi culte consideră că e un păcat să apelezi la medic atunci cînd eşti bolnav). În fine, mulţi dintre noi considerăm acestea nişte aberaţii şi, de pe poziţia noastră de majoritari, privim cu superioritate astfel de manifestări habotnice. Din fericire pentru noi şi pentru confortul nostru psihic, dăm destul de rar pe la biserică (e vorba, desigur, de biserica noastră, cea numită şi naţională) şi astfel rămînem la un contact destul de superficial cu ceea ce susţin preoţii noştri ortodocşi. Căci, pentru ei, televizorul este tot o unealtă a Răului (desigur, atunci cînd nu se folosesc de el pentru a deveni vedete de televiziune, aşa cum se întîmplă cu "Duhovnicul de la miezul nopţii" de pe TVR Cultural, pe care l-am putut vedea la un moment dat pieptănîndu-şi grijuliu barba înainte să intre în emisie). Unii te sfătuiesc să renunţi la televizor în timpul postului, alţii să-l scoţi definitiv din casă. Iată ce scrie Părintele Toma în Televizorul - o nouă cetate a Sodomei (text din care putem găsi extrase şi pe site-ul

, alături de predicile Părintelui Cleopa): "Televizorul alungă pentru totdeauna pe Dumnezeu din sufletul omului şi îl înlocuieşte cu toate pornirile drăceşti. Televizorul nu strecoară în mod pervers în om o singură patimă, ci toate patimile mari - sodomia, curvia, iubirea de aur şi de bani, setea de sînge, hula împotriva Duhului Sfînt, egoismul, setea de putere şi de slavă deşartă, precum şi pe cele mai mici (care de fapt nu sînt deloc mici): lenea, judecarea aproapelui, nepăsarea, curiozitatea nefolositoare şi bolnăvicioasă." Din aproape în aproape, Părintele Toma ajunge la punctul culminant: "Televizorul nu este un singur drac, ci iadul întreg. Cînd a apărut televizorul, marele stat major al iadului l-a primit ca pe cea mai plăcută surpriză din istorie. Nu se aştepta ca însuşi omul să-i procure invenţia cea mai potrivită spre a-i dezvolta şi finaliza toate intenţiile sale infernale". Concluzia este una singură: "Creştinul care îşi trăieşte cu seriozitate făgăduinţele botezului (ŤMă lepăd de Satana şi de toţi slujitorii lui şi de toate lucrurile lui şi de toată trufia lui şi mă împreunez cu Hristos») va elimina cu desăvîrşire din casa lui şi din viaţa lui acest lucru necreştinesc. Aşa cum spune un părinte de la Mănăstirea Frăsinei, Psaltirea şi Ceaslovul sînt televizorul creştinului". De curînd, în cadrul predicii de Sfînta Maria, ÎPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a înfierat din nou televiziunea. De data aceasta însă, înalta faţă bisericească a fost ceva mai nuanţat: "Televiziunea în sine nu e rea, dar este folosită rău". A spune că televiziunea în sine nu e rea şi a nu mai pune placa cu Diavolul reprezintă deja un mare pas înainte. Un pas care îi aduce pe clerici mai aproape de problemele cu care se confruntă omul din zilele noastre, o atitudine prin care Biserica îşi va proteja mult mai bine credincioşii de mizeriile de la televizor.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Extrădarea lui Cherecheș. Precedentul Fiat creat de Germania într-un caz similar, finalizat tragic
Un fost polițist de frontieră, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție și prins în Germania, la fel ca primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu a fost niciodată extrădat. Polițistul în vârstă de 48 de ani a murit în Germania, în urma unui accident.
image
Bărbat găsit mort într-o scorbură, în Neamţ. Sfârșitul victimei este învăluit în mister
Decesul unui bărbat este învăluit în mister, cadavrul acestuia fiind descoperit în scorbura unui copac dintr-o pădure care străjuie, alături de culmile Cozla şi Pietrica, municipiul Piatra Neamţ.
image
Viața extravagantă a Regelui Charles: I se calcă șireturile de la pantofi, iar un angajat are obligația să îi pună pastă de dinți pe periuța regală
Este deja un fapt cunoscut că Regele Charles are unele idiosincrazii cel puțin interesante. Iar în noua sa carte "Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival", autorul Omid Scobie dezvăluie și mai multe dintre cererile bizare ale lui Charles.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.