Ştiţi ce rataţi?

Publicat în Dilema Veche nr. 454 din 25-31 octombrie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Aşa cum scriam şi altă dată, televiziunile de la noi se întrec în a ne prezenta cît mai multe personaje din curtea miracolelor. Vedem varietăţi ale femeii cu barbă, ale mahalagioacei care-şi ridică în văzul lumii fustele sau ale piticului zglobiu – vedete, analişti sau politicieni. Oamenii serioşi nu au ce căuta în această ciorbă. Domină stridenţa, diformul, văicăreala, agresivitatea, totul într-un vacarm de nedescris.

Conform unei analize mediaTRUST România citate de paginademedia.ro, liderul politic cel mai prezent în septembrie la televiziunile noastre a fost Aurelian Pavelescu, care a perorat în studiouri peste 13 ore. Cine-l vede măcar pentru cîteva minute nu poate să nu observe că Aurelian Pavelescu este perfect pentru rolul de precupeaţă. Aceste 13 ore au fost împărţite aproape în mod egal între B1 TV, Realitatea TV, Digi 24 şi RTV (cu puţine minute şi la Antena 3). Pe locul 2 în acest top este Dan Diaconescu, cu 10 ore petrecute pe platouri, asta în situaţia în care monitorizarea nu a luat în calcul OTV. E adevărat, a fost povestea cu Oltchimul, dar asta nu face din Dan Diaconescu un personaj respectabil, nici măcar frecventabil. Dintre reprezentanţii partidelor, se detaşează în acest top Sorin Roşca Stănescu, informator de Securitate înainte de ’89, după ’89 combinator în afaceri dubioase, actualmente membru de vază al PNL. În luna septembrie, l-aţi putut vedea pe Sorin Roşca Stănescu de 18 ori, la Realitatea TV şi Antena 3, în calitate de analist informat şi imparţial. La fel de imparţial, ca românul, este şi Mugur Ciuvică, care cu siguranţă nu a mai plecat acasă din studiourile televiziunilor, ci a dormit acolo. El deţine recordul absolut: a apărut, într-o lună de 30 de zile, de 38 de ori.

Dacă te uiţi la televizor, ai putea crede că trăim în ţara lui Ciuvică, Roşca Stănescu, Pavelescu şi Dan Diaconescu. Ei fac şi desfac, ei dau note, ei ne arată calea de urmat. Aşa stînd lucrurile, e normal să nu-ţi mai vină deloc să deschizi televizorul. Weekendul trecut, Adevărul a publicat un material realizat de Laurenţiu Ungureanu şi Mihai Mincan, cu diferite voci ale oamenilor care au renunţat să-l mai deschidă.

„De aproximativ un an şi jumătate mi-am eliberat existenţa de televizor. «Nu mai privesc, nu mă priveşte.» După tot acest timp, nu pot să zic că îi simt lipsa absolut deloc... Se spune că atunci cînd nu mai ai un lucru poţi să îţi dai seama de adevărata lui valoare. Judecînd la rece, televizorul nu aducea nici o valoare în viaţa mea: o mare pierdere de timp cu emisiuni schizoide, ştiri manipulate politic, informaţii depreciate, promovare de nonvaloare şi non-talent, filme difuzate şi redifuzate de zeci şi sute de ori etc.“ spune actorul Bogdan Bucătaru.

„La orele lor de «maximă audienţă», eu beau cafea şi mănînc biscuiţi, spăl fuste de mătase, vorbesc cu soră-mea la telefon, topesc caşcaval peste ardei copţi, fac masaj, mă documentez despre mărimile cămăşilor masculine, le scriu prietenelor care îmi scriu şi, în general, încerc să-mi menţin sănătatea mintală. Ceea ce vă dorim şi dumneavoastră, pentru că nici nu ştiţi ce rataţi!“ spune jurnalista Liviana Rotaru.

„Oricum, sînt departe de a-i simţi lipsa. Mă întreb cum de aveam înainte (şi) timp să mă uit la televizor, deşi nu am fost niciodată o împătimită. Acum, seara mergem la cinema (noi sîntem cei doi spectatori de la Cinema Europa...), citim, ne vedem cu prietenii, alergăm în parc. Plus că am luat o deprindere nouă: cumpărăm ziare. Am renunţat la televizor, dar îmi place să ştiu tot ce se întîmplă. Bineînţeles că stăm mai mult pe net“ spune economista Andreea Bucătaru. Printre altele, ea mărturiseşte că i-a venit ideea să renunţe la televizor din Dilema veche.

Cu riscul ca această rubrică să nu mai intereseze pe nimeni, m-aş bucura dacă tot mai mulţi români i-ar urma exemplul. Televiziunile noastre merită cu prisosinţă asta. Iar noi între noi ne-am înţelege mult mai bine.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Regele Charles incoronare FOTO Profimedia jpg
„O risipă obscenă”. Britanicii, furioși după ce au aflat cât a costat încoronarea regelui Charles al III-lea
Încoronarea regelui Charles i-a costat contribuabilii britanici cel puțin 72 de milioane de lire sterline, potrivit datelor oficiale.
Platforma petroliera marina - gaze FOTO Shutterstock
Burduja: Neptun Deep nu este afectat de litigiul invocat de un Greenpeace
Ministrul Energiei a declarat că Neptun Deep nu este afectat de procesul câștigat de Greenpeace în instanță, care obligă două instituții să publice informațiile de ecotoxicitate ale proiectului.
varza murata 505587 webp
Ce trebuie să faci pentru a preveni apariția mucegaiului la varza murată. Ce trebuie să pui deasupra pentru a o ține scufundată în saramură
Varza murată este un preparat tradițional esențial în sezonul rece, însă procesul de fermentare poate aduce uneori neplăceri, cum ar fi apariția mucegaiului.
bunt erleuchtet chinas jpg
Țara unde se aud 302 limbi! Aici e și cea mai vorbită limbă din lume
Numărul de limbi vorbite, în China, este estimat a fi în jur de 300. Cea mai utilizată este limba mandarin, care este cea mai vorbită limbă nativă din lume. Populația chineză este de aproximativ 1,4 miliarde locuitori.
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (6) jpg
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
Pentru cei care au înțeles pericolul PSD și pericolul blatului PSD-AUR opțiunea nu poate fi decât una singură: Nicolae Ciucă. A vota pentru o persoană nepregătită, în condiții de război în ascensiune la graniță, sau pentru a evita ascensiunea unui extremist nu este o soluție.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Ciolacu, interviu pentru o publicație austriacă: „Forțele extremiste trebuie izolate”
Într-un interviu pentru o publicație din Austria, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre sprijinul continuu pentru Ucraina, izolarea extremiștilor și importanța unei coaliții stabile în fața crizelor economice și de securitate.
Vânt puternic FOTO Shutterstock
Cod roşu de vânt în judeţul Sibiu. Meteorologii au emis Cod portocaliu de viscol în judeţele Neamţ şi Vrancea
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare nowcasting Cod roşu de vânt puternic, valabilă în localităţi din judeţul Sibiu, în următoarele ore.
image png
De ce să nu uscați haine pe un calorifer. Explicațiile unui instalator
Pe măsură ce temperaturile scad, uscarea hainelor pe calorifer devine o practică frecventă, mai ales pentru cei care doresc să economisească timp și bani.
12642800 jpg
Trump a făcut o nouă nominalizare pentru funcția de procuror general după retragerea lui Gaetz. Cine este Pam Bondi
Preşedintele ales al SUA Donald Trump a anunţat joi o nouă nominalizare pentru funcția de procuror general, după retragerea lui Matt Gaetz. Este vorba de Pam Bondi, membru al echipei sale de apărare în timpul procesului său de destituire din 2020, relatează agențiile internaționale de presă și CNN.