Ştiţi ce rataţi?

Publicat în Dilema Veche nr. 454 din 25-31 octombrie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Aşa cum scriam şi altă dată, televiziunile de la noi se întrec în a ne prezenta cît mai multe personaje din curtea miracolelor. Vedem varietăţi ale femeii cu barbă, ale mahalagioacei care-şi ridică în văzul lumii fustele sau ale piticului zglobiu – vedete, analişti sau politicieni. Oamenii serioşi nu au ce căuta în această ciorbă. Domină stridenţa, diformul, văicăreala, agresivitatea, totul într-un vacarm de nedescris.

Conform unei analize mediaTRUST România citate de paginademedia.ro, liderul politic cel mai prezent în septembrie la televiziunile noastre a fost Aurelian Pavelescu, care a perorat în studiouri peste 13 ore. Cine-l vede măcar pentru cîteva minute nu poate să nu observe că Aurelian Pavelescu este perfect pentru rolul de precupeaţă. Aceste 13 ore au fost împărţite aproape în mod egal între B1 TV, Realitatea TV, Digi 24 şi RTV (cu puţine minute şi la Antena 3). Pe locul 2 în acest top este Dan Diaconescu, cu 10 ore petrecute pe platouri, asta în situaţia în care monitorizarea nu a luat în calcul OTV. E adevărat, a fost povestea cu Oltchimul, dar asta nu face din Dan Diaconescu un personaj respectabil, nici măcar frecventabil. Dintre reprezentanţii partidelor, se detaşează în acest top Sorin Roşca Stănescu, informator de Securitate înainte de ’89, după ’89 combinator în afaceri dubioase, actualmente membru de vază al PNL. În luna septembrie, l-aţi putut vedea pe Sorin Roşca Stănescu de 18 ori, la Realitatea TV şi Antena 3, în calitate de analist informat şi imparţial. La fel de imparţial, ca românul, este şi Mugur Ciuvică, care cu siguranţă nu a mai plecat acasă din studiourile televiziunilor, ci a dormit acolo. El deţine recordul absolut: a apărut, într-o lună de 30 de zile, de 38 de ori.

Dacă te uiţi la televizor, ai putea crede că trăim în ţara lui Ciuvică, Roşca Stănescu, Pavelescu şi Dan Diaconescu. Ei fac şi desfac, ei dau note, ei ne arată calea de urmat. Aşa stînd lucrurile, e normal să nu-ţi mai vină deloc să deschizi televizorul. Weekendul trecut, Adevărul a publicat un material realizat de Laurenţiu Ungureanu şi Mihai Mincan, cu diferite voci ale oamenilor care au renunţat să-l mai deschidă.

„De aproximativ un an şi jumătate mi-am eliberat existenţa de televizor. «Nu mai privesc, nu mă priveşte.» După tot acest timp, nu pot să zic că îi simt lipsa absolut deloc... Se spune că atunci cînd nu mai ai un lucru poţi să îţi dai seama de adevărata lui valoare. Judecînd la rece, televizorul nu aducea nici o valoare în viaţa mea: o mare pierdere de timp cu emisiuni schizoide, ştiri manipulate politic, informaţii depreciate, promovare de nonvaloare şi non-talent, filme difuzate şi redifuzate de zeci şi sute de ori etc.“ spune actorul Bogdan Bucătaru.

„La orele lor de «maximă audienţă», eu beau cafea şi mănînc biscuiţi, spăl fuste de mătase, vorbesc cu soră-mea la telefon, topesc caşcaval peste ardei copţi, fac masaj, mă documentez despre mărimile cămăşilor masculine, le scriu prietenelor care îmi scriu şi, în general, încerc să-mi menţin sănătatea mintală. Ceea ce vă dorim şi dumneavoastră, pentru că nici nu ştiţi ce rataţi!“ spune jurnalista Liviana Rotaru.

„Oricum, sînt departe de a-i simţi lipsa. Mă întreb cum de aveam înainte (şi) timp să mă uit la televizor, deşi nu am fost niciodată o împătimită. Acum, seara mergem la cinema (noi sîntem cei doi spectatori de la Cinema Europa...), citim, ne vedem cu prietenii, alergăm în parc. Plus că am luat o deprindere nouă: cumpărăm ziare. Am renunţat la televizor, dar îmi place să ştiu tot ce se întîmplă. Bineînţeles că stăm mai mult pe net“ spune economista Andreea Bucătaru. Printre altele, ea mărturiseşte că i-a venit ideea să renunţe la televizor din Dilema veche.

Cu riscul ca această rubrică să nu mai intereseze pe nimeni, m-aş bucura dacă tot mai mulţi români i-ar urma exemplul. Televiziunile noastre merită cu prisosinţă asta. Iar noi între noi ne-am înţelege mult mai bine.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.
Zizi și neantul jpeg
Spre prima zi de școală
În prima zi de școală, cîndva prin anii ’70, aveam părul foarte scurt. Arătam ca un băiețel trist. Nu numai că eram tunsă băiețește, ci și părul meu, pînă atunci plin de bucle, stătea turtit și parcă apăsat de o uriașă rocă.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Armînlu nu cheari! – despre călătoria mea în Albania (4) –
Doi oameni drăguți, deschiși, prietenoși, ca mai toți oamenii pe care i-am întîlnit în Albania și de care m-am simțit încă din primele momente legată afectiv. Acum mi-e dor de ei de parcă toți ar fi rudele mele.
p 19 WC jpg
Cacealmaua de la Airport Plaza
Sînt un român cu domiciliul în străinătate care, la ultimul lui sejur în România, a fost jefuit cu sălbăticie de compania de închiriat mașini.
p 20 WC jpg
Cei neștiuți care întîrzie
Despre katechon, cuvîntul misterios al Sfîntului Apostol Pavel din 2 Tesaloniceni 2, 6-7, s-a scris enorm.
640px Faculty of Theology (personification) 1 jpg
Spre o teologie laică (2)
Lumea nu era nici ea privită ca un stadiu trecător. Ea a devenit în şi de la sine, aşa cum atestă într-adevăr Scripturile, „foarte bună“ (Gen. 1: 31), dacă nu de-a dreptul sacră.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe stradă, o tanti cu o geantă de plastic pe umăr, colorată în nuanțe de albastru, pe care scrie: „În interior am armonie“. Ce să zic, bravo ție!
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vîrsta de mijloc, fără prospect
A jongla pe un pod de sfoară între ce cunoști și ce te așteaptă încă.
Zizi și neantul jpeg
Urși
Ursul respectiv intră și prin curțile oamenilor. Sare gardurile, fără probleme, și te trezești cu el la geam ori dormind pe gazon, sau devorîndu-ți mîncarea pentru pisici. Devine o realitate tragicomică a existenței tale, care nu pare a avea mari șanse de rezolvare.

Adevarul.ro

panouri fotovoltaice
Zeci de mii de panouri fotovoltaice stau nefolosite în depozitele din Europa. De ce nu sunt instalate
Zeci de mii de panouri fotovoltaice stau nefolosite în depozitele din Europa, tocmai când continentul se confruntă cu o criză energetică fără precedent.
Misiunea DART FOTO NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab
NASA a lovit intenţionat un asteroid, o premieră pentru omenire: „Pământenii pot dormi liniştiţi” VIDEO
Dimorphos are aproximativ 160 de metri în diametru şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru planeta noastră. Este de fapt satelitul unui asteroid mai mare în jurul căruia a efectuat o rotaţie completă.
Shaun Pinner FOTO Profimedia jpg
Rușii au torturat un prizonier britanic cu muzică pop: „Nu vreau să mai ascult niciodată ABBA”
În timpul captivității, prizonierul a fost obligat să asculte coloana sonoră a filmului Mamma Mia și i s-a dat să consume doar pâine veche și apă murdară.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.