SOV

Publicat în Dilema Veche nr. 377 din 5-11 mai 2011
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Eram în redacţia ziarului Cotidianul cînd, prin 2006, Doru Buşcu ne-a strîns pe toţi şi ne-a anunţat că i-au vîndut lui Sorin Ovidiu Vîntu o parte importantă din acţiunile trustului Caţavencu. Că trustul nu mai putea să reziste pe picioare proprii şi că avea nevoie de ajutorul unui om puternic financiar. Că nici el nu e prea fericit de această soluţie, dar asta e!... Ţin minte că, deşi pe vremea aceea nu era cunoscută decît o mică parte din personalitatea complexă, ca să zic aşa, a lui Vîntu, oamenii au rămas descumpăniţi la aflarea veştii. Cineva a întrebat: „Şi de-acum n-o să mai putem scrie despre FNI şi SOV?“. „Normal că puteţi – ne-a liniştit Buşcu –, am primit asigurări ferme că nu se va amesteca deloc în partea editorială.“ Desigur, textele clasice, bune de adormit copiii, un alt fel de-a spune „Dormiţi liniştiţi, FNI veghează!“. Vîntu nu s-a amestecat în partea editorială, numai că, întîmplător sau nu, jurnaliştii care nu-i împărtăşeau vederile politice au fost îndepărtaţi încet-încet. Apoi, la cîrma ziarului a fost adus Cornel Nistorescu, un om care se armoniza perfect cu partitura patronului. Apoi ediţia pe hîrtie a fost desfiinţată, iar jurnaliştii care mai rămăseseră – împrăştiaţi în bătaia vîntului.

Mi-am amintit de momentul din 2006 cînd am văzut la Realitatea TV ştirea că Sorin Ovidiu Vîntu i-a vîndut lui Elan Schwartzenberg 92% din acţiunile postului Realitatea TV. Îmi închipui ce derută o fi fost şi-n redacţia lor la aflarea veştii! Asta cu atît mai mult cu cît, cu siguranţă, ei nu au avut un Doru Buşcu care să-i anunţe oficial, ci au aflat ce li s-a pregătit de pe bloguri. De altfel, în mod ironic, materialul despre ei înşişi, dat pe post, cita ca sursă blogurile Inpolitics şi Pagina de media.

Sorin Ovidiu Vîntu e, în mod cert, unul dintre cele mai sulfuroase personaje ale scenei publice actuale. O vreme, după cum ştim, a deţinut Realitatea TV în secret şi l-a lăsat să iasă în faţă pe omul lui, sindicalistul Liviu Luca. În acea perioadă, Vîntu era un personaj controversat, artizanul marii escrocherii FNI, dar şi, în mod curios, un individ care voia să se afişeze ca iubitor al artelor. Vorbea reverenţios şi emfatic cu „domnul meu“, încerca să curteze intelectualii (financiar, desigur, că ăsta era argumentul lui forte) şi, la un anumit moment, i-a dat chiar un premiu de excelenţă, de 50.000 de euro, lui Alexandru Paleologu. Ehei, departe erau vremurile în care opinia publică avea să-l audă vorbind cu multe bip-uri, ca-n interceptările telefonice care au fost date publicităţii!
Apoi a dezvăluit că el e de fapt proprietarul Realităţii TV.

Apoi a ieşit pe post de cîteva ori şi, din ce spunea, reieşea foarte clar că independenţa acestei televiziuni este o himeră. Asta, în timp ce jurnaliştii care lucrau acolo făceau eforturi disperate să convingă publicul că sînt independenţi. În fine, după multe gafe, inclusiv de management, Vîntu i-a încredinţat lui Sebastian Ghiţă conducerea postului. Care, la cîteva luni de la înscăunare, s-a dovedit că a încercat să-l faulteze, în afaceri, pe Vîntu. De aici scandalul, care s-a lăsat cu lupte între bodyguarzi şi cu ameninţări cu moartea. În urma acestor ameninţări, Ghiţă sesizează Procuratura, iar Vîntu ajunge, în fine, să fie închis pentru 29 de zile. Înainte să intre în puşcărie, Vîntu declara că, desigur, e victima unei înscenări (deşi toată lumea l-a auzit cum ameninţa cu moartea) şi că „Băiatul ăsta, Ghiţă, nu-i decît o unealtă în mîinile serviciilor secrete ale lui Băsescu“ (deşi el însuşi a fost cel care l-a angajat ca manager, nu i l-a băgat nimeni pe gît).

SOV e un mare cacealmist. Uneori, cacealmaua sa capătă accente de-a dreptul comice – cum sînt acele sute (nu zeci!) de racheţi pe care zice că i-a ucis cu mîna lui. Dacă vînzarea Realităţii TV nu e şi ea o cacealma, iar Schwartzenberg nu e un fel de Liviu Luca, atunci jurnaliştii de acolo ar fi cazul să se bucure că au scăpat de un asemenea personaj, care nu a făcut decît rău acestui post.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.