Soarele şi pionierii

Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Nişte articole publicitare de pe Internet ne anunţă că, pe 23 februarie, a apărut o nouă televiziune. Ni se spune că respectiva televiziune face parte din „proiectul de comunicare România 2.0“ al lui Sebastian Lăzăroiu şi că se numeşte TVH 2.0. Nu înţelegi mare lucru despre acest nou post, dar afli că Lăzăroiu e directorul lui şi că, în plus, moderează un talk-show intitulat Restart România. De asemenea, eşti informat şi despre acel proiect de comunicare din care face parte televiziunea: „Proiect Romania 2.0 are, pe lîngă televiziune, radio, presă scrisă, un Institut de sondaje care va livra zilnic sondaje profesioniste. Proiectul va avea şi o platformă online care va încerca să integreze în spaţiul virtual celelalte componente. Proiectul va avea un centru de evenimente care poate organiza conferinţe şi dezbateri. De asemenea, Proiectul va avea o şcoală de tineri lideri politici. Sebastian Lăzăroiu este directorul Proiect Romania 2.0 şi coordonează o echipă de tineri împreună cu care a declarat că doreşte să «îmblînzească viitorul»“.

În faţa unor asemenea informaţii, nu poţi decît să rămîi cu gura căscată. Iată – îţi zici –, în timp ce noi ne pierdem vremea cu prostii, nişte oameni responsabili au grijă de viitorul acestei ţări şi de îmblînzirea lui. În plus, televiziune, presă scrisă, radio, un institut care va livra zilnic sondaje (!), conferinţe şi dezbateri, şcoală de tineri lideri politici!

Ce-o fi cu această chestie care se anunţă providenţială pentru soarta României? Păi să ne uităm la cine ni se spune că o conduce: Sebastian Lăzăroiu. Sociolog, mai întîi s-a ocupat de sondaje, apoi a devenit consilier prezidenţial, apoi ministru al Muncii în guvernul Boc. Dar nu cunoştinţele de sociologie sau rezultatele de la minister l-au făcut celebru. Sebastian Lăzăroiu a devenit o vedetă în urma declaraţiilor pe care le-a dat periodic în presă. Omul îşi lua un aer important şi rostea tot felul de profeţii împachetate în cimilituri. Cum jurnaliştii erau convinşi că Lăzăroiu e canalul prin care transmite mesaje însuşi Zeus de la Cotroceni, orice cuvinţel scos pe gură de oracol era întors pe toate părţile în lungi şi obositoare talk-show-uri. Oare ce a vrut să spună cu Albă-ca-Zăpada? Şi omul era chiar darnic în tot felul de ziceri. A povestit presei inclusiv despre tatuajul pe care-l are pe mînă. La un moment dat, de la o declaraţie zglobie care a stîrnit reacţii de indignare în rîndul societăţii civile i s-a şi tras, iar premierul Boc a fost nevoit să-l elibereze din funcţie. Cît despre povestea cu Albă-ca-Zăpada made by Sebastian Lăzăroiu, aceasta s-a dovedit a fi o cacealma – ca multe alte previziuni ale strategului. Aşa stînd lucrurile, te întrebi pe cine a păcălit să-i finanţeze un asemenea proiect măreţ, Romania 2.0? Cine să fie cel care, crezînd că va upgrada ţărişoara, s-a încrezut în vorbele lui Lăzăroiu?

Dacă ai căuta postul TVH 2.0, l-ai găsi în coada listei, acolo unde ai exilat acel canal despre care nu puteai spune nici măcar că e o televiziune proastă, pentru că nu exista ca televiziune – TVRM. Şi astfel aflăm şi cine e omul cu banii, cel care stă în spatele întregii poveşti. Este vorba, desigur, de Aurelian Bondrea, patronul fabricii de diplome pe bandă rulantă numită Universitatea „Spiru Haret“ şi a Televiziunii România de Mîine (care, iată, acum se numeşte TVH 2.0). Aurelian Bondrea, absolvent al unei alte fabrici de diplome, de data aceasta de activişti PCR – „Ştefan Gheorghiu“ – şi fost politruc în regimul ceauşist.

S-au întîlnit, deci, două personaje abile, care întruchipează trecutul ruşinos, prezentul profitabil şi viitorul de cacealma. Soarele şi pionierii şi-au dat mîna peste ţară. Cine e, atunci, cel păcălit? Desigur, cel care citeşte TVH 2.0 şi nu TV H2O. Adică nu-şi dă seama că e îmbătat, din nou, cu apă chioară.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.