Să vorbim corect cu oamenii de televiziune!

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

E adevărat, de fiecare dată cînd Consiliul Naţional al Audiovizualului publică rezultatele unei noi monitorizări realizate de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti“, scriu şi eu despre greşelile de limbă de la televiziunile noastre. Deşi un astfel de articol este previzibil pentru că abaterile sînt cam aceleaşi, mă încăpăţînez să le arăt cu degetul. Tocmai pentru că ele se repetă, mă repet şi eu. Pentru că – nu-i aşa? – repetiţia este mama învăţăturii.

Sînt lucruri banale, pe care cititorii Dilemei vechi nu au cum să nu le ştie, dar le pun iarăşi pe tapet pentru că mă gîndesc că vor mai fi existînd şi cîţiva rătăciţi pe-aici, cărora le-ar putea fi de folos. Poate nişte oameni de televiziune?... Am scris textul care urmează cu speranţa aceasta în suflet.

Conform monitorizării făcute de echipa de la Institutul de lingvistică, una dintre cele mai frecvente greşeli este folosirea formelor de imperfect „vroiam“/„vroiai“/„vroia“ etc. Inclusiv la TVR Cultural poţi auzi aşa ceva. De ce este greşit „vroiam“, stimate doamne şi stimaţi domni care lucraţi la televiziune? Pentru că nu există verbul „a vroi“. Există, în schimb, verbele „a vrea“ (cu imperfectul „vream“) şi „a voi“ (cu imperfectul „voiam“). Dacă nu sînteţi obişnuiţi cu „vream“ şi vi se pare ciudat, uitaţi de el! Folosiţi-l numai pe „voiam“! Deci: „voiam“, fără „r“. Hai, că se poate!

Apoi: Ce-i aşa de greu să pui un „pe“ înainte de „care“ la acuzativ? Căci nu, nu sînt corecte formulări de tipul „cea mai mare chestie care-am văzut-o“ (Antena 3) sau „o greşeală care-a făcut-o astăzi“ (B1 TV). Dacă şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, campionul incontestabil al lui „care“ fără „pe“, s-a mai dat pe brazdă, domniile voastre, care apăreţi în continuare la televizor, de ce nu vreţi să faceţi un mic efort?

„Pe“-ul care lipseşte din forma de acuzativ al lui „care“ se răzbună şi vă invadează vocabularul, onorabili oameni de televiziune! Şi, astfel, apare unde nu are ce căuta: „o formulare pe care am întîlnit-o pe mesajele de pe Internet“ (Antena 3), „o să ne certăm la nesfîrşit pe Nokia“ (B1 TV), „mult mai deschis pe acest subiect este...“ (PRO TV). Doamnelor şi domnilor jurnalişti de la TV, corect e „am întîlnit-o în mesajele de pe Internet“, „să ne certăm la nesfîrşit în legătură cu Nokia“, „mult mai deschis în legătură cu acest subiect este...“. Şi nu mai rîdeţi de Vanghelie, „pe persoană fizică“, pentru că, după cum vedem, se ia.

Altfel, remarcăm că domniile voastre vreţi să vă exprimaţi îngrijit şi, printre altele, aveţi oroare să nu faceţi vreo cacofonie. Un dezacord, acolo, mai treacă-meargă, dar o cacofonie!... Cineva v-a învăţat că, pentru a o evita, puteţi introduce un drăguţ şi nevinovat „şi“. „El, ca şi caracter, e un bărbat finuţ“, spuneţi şi vă consideraţi dumneavoastră înşivă nişte oameni finuţi. V-a plăcut atît de mult această ingenioasă soluţie, încît o folosiţi, cu generozitate, în orice situaţie: „Peştii sînt slăbuţi, ca şi zodie?“ (TVR 1), „este foarte aproape ca şi preţ“ (TVR 2), „Cît e pe kilometru, ca şi bani?“ (PRO TV), „Lucrul acesta nu poate fi introdus ca şi temă de dezbatere naţională“ (Antena 3) etc.

Tot din dorinţa de a vă exprima elegant, nu vă coborîţi să folosiţi vulgarele verbe „a mînca“ sau „a începe“. Ca să nu creadă lumea că sînteţi nişte oameni din topor, nu începeţi, ci debutaţi, nu beţi sau mîncaţi, ci serviţi. („Ei vor servi caviar şi somon“ – Realitatea TV; „Ziua debutează sub auspiciile a două aspecte astrologice extrem de importante? – TVR 1). Era clar că somonul şi caviarul nu pot fi decît servite, iar „auspiciile“ nu pot sta decît alături de cuvîntul „debutează“.

Şi, pentru că eşti aşa cum vorbeşti, nu uitaţi: cafeluţa se serveşte, la debutul zilei, cu degetul mic ridicat. Sau, dacă vreţi, ca şi ridicat.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.