Românul este peste tot!

Publicat în Dilema Veche nr. 414 din 19 - 25 ianuarie 2012
Românul este peste tot! jpeg

Mă întreb de ce mass-media românească merită atît de multă atenţie, de ce analiza tendinţelor ei poate răspunde mai bine decît orice raport, mai mult sau mai puţin ştiinţific, la eterna întrebare legată de starea naţiunii. Această dilemă se aplică tuturor popoarelor din lume (poate mai puţin celor din Africa Subsahariană) care, de bine, de rău, au intrat într-o altă eră comunicaţională, o altă etapă de interconectare atît la fluxurile informaţionale universale, cît şi la una de formare a unei coeziuni interne. Viteza transmiterii informaţiei nu putea să nu schimbe ceva din mersul omenirii. Acest impact fulgerător scoate la iveală fidel tarele şi reflexele popoarelor.

În general, mass-media românească este foarte puţin interesată de ceea ce se întîmplă în lume. Doar Uniunea Europeană mai captează din cînd în cînd interesul media pentru scurte perioade de timp, cînd mai are loc vreo criză financiară sau cînd un smintit se apucă să tragă cu arcul prin piaţă. Ştirile din lumea largă mai interesează doar dacă formează un cocktail de exotism şi senzaţional. Lucrurile se schimbă radical atunci cînd îşi face loc o mică prezenţă tricoloră. Una din bolile recurente care se menţine şi poate fi observată constant este apetenţa aşa-zişilor profesionişti români din domeniu pentru promovarea ştirilor cu subiectul generic ce isprăvi mai fac românii în Străinezia.

Personajele principale sînt românii priviţi ca prezenţe internaţionale, ubicuu-relevante atît din perspective negative, cît, mai ales, pozitive. Impresia mea este că mass-media românească dă lupte grele cu mass-media din Occident pentru a echilibra percepţia faţă de românii din exil, oferind cît mai multe ştiri pozitive. Însă aceste ştiri sînt livrate publicului român astfel încît nu cred că ele au vreun impact în ţările unde prezenţa românilor este cu adevărat importantă. Putem fi mîndri, avem o mass-media patrioată, nimic de spus, care apără interesele cetăţenilor români oriunde ar fi ei (nu ca neputincioasele autorităţi). Aflăm rapid, cu maximă promptitudine, ori de cîte ori are loc vreun accident pe autostrăzile din Ungaria sau Spania în care sînt implicaţi unul sau mai mulţi conaţionali, iar dacă sînt şi nefericite victime, aceasta devine prima ştire a jurnalului de la orele 18-19 sau 20 (după caz, pentru a nu discrimina), chiar dacă zeci de accidente auto similare au loc în fiecare zi în România, din motive identice.

Români printre neromâni

Ştefan Atîrgoviţoaiei uimeşte Italia: „În timp ce toată România ştie cine este Ştefan cel Mare, toată Italia ştie cine este Ştefan cel Mic care a dat pe spate întreaga Italie“ rosteşte sentenţios, grav şi plin de mîndrie patriotardă Măruţă, prezentîndu-l pe puştiul minune de 11 ani care a fost ulterior plimbat pe la toate televiziunile. Povestea lui Costel Busuioc din Spania este cunoscută, iar personajul a fost revitalizat mediatic de pumnul neaoş geto-dac primit recent în faţă. În România, în oraşul mitteleuropean Timişoara. Pentru că ar fi avut tupeul să ceară o chitanţă. Se observă disjuncţia între mîndria naţionalistă, cînd românul genial face ceva în Străinezia, şi dispreţul suveran cînd el are tupeul să se întoarcă în ţară şi să se comporte ca acolo. Mesajul e clar: „Bă, acilea-i ca la noi, nu ca la ei“.

O româncă a fermecat juriul şi publicul de la Vocea Germaniei. Aşteptăm cu nerăbdare ca un român să impresioneze la Vocea Bahreinului sau a Republicii Centrafricane. „Un biolog în vîrstă de 33 de ani din Alba Iulia, Mihai Nagy Muncuş, aflat într-o misiune de voluntariat în cadrul unui program de conservare a naturii derulat de Departamentul de Conservare (DOC) în Insula Raoul din Pacific (Noua Zeelandă), a fost dat dispărut în cursul zilei de luni, 2 ianuarie 2012.“ Ştia cineva din România despre existenţa şi activitatea tînărului pînă la tragicul eveniment? Evident că nu. Nici măcar faptul că există undeva pe pămînt o insulă cu numele de Raoul.

„Un cetăţean american de origine română a ajuns imaginea protestelor de pe Wall Street. Este vorba de Brandon Watts, un tînăr în vîrstă de 19 ani, care a fost bătut crunt de poliţişti, în timpul protestelor violente de la New York. Brandon a fost reţinut deoarece a încercat să rupă cordonul de poliţişti din jurul clădirii Bursei. A încăput însă pe mîna scutierilor, care au făcut uz de bastoane. Brandon Watts, în vîrstă de 19 ani, este cetăţean american, plecat de 11 ani din România.“ Un alt român get-beget, Brandon Watts. Tiptil, se retractează – e doar pe jumătate român.

„Cea mai bogată româncă din lume este nimeni alta decît soţia miliardarului american John Paulson, Jenny. Extrem de discretă, Jenny nu a intrat în Capital Top 300 cei mai bogaţi români pentru că, se pare, a renunţat la cetăţenia română atunci cînd a fost naturalizată în SUA.“ Culmea obrăzniciei, Jenny, remarcaţi neaoşul prenume oltenesc, nu a avut drept supremă ambiţie dominarea celebrului top al celebrei reviste, obligînd-o pe aceasta din urmă să facă cercetări suplimentare. Să scormonească cît îi e averea de mare....

Ruralism şi protocronism

Relevant pentru ignoranţa mass-media din România este faptul că nu dă două parale pe sentimentele celor care au plecat de mult timp din ţară, poate că sînt la a doua sau a treia generaţie de români stabiliţi în America; nimeni nu se întreabă dacă acei oameni mai simt ceva pentru România, dacă mai cunosc limba română, sînt acaparaţi de făbricuţele de lansat petarde, de mica industrie naţionalistă care înşfacă pe nepusă masă orice miroase a tricolor. Căci tricolorul vinde, lumea se uită siderată probabil la ecran, este acaparată de isprăvile alor noştri.

În subsidiar, se apelează la exploatarea sentimentului de empatie, conforma căruia nu dai doi bani pe nenorocirile celor străini, cu care nu ai nimic în comun, spre deosebire de norocirile sau nenorocirile conaţionalilor, chiar dacă în mod sigur nu-i cunoşti şi nu-i vei cunoaşte probabil niciodată personal. Atunci cînd astfel de evenimente fericite sau, mai degrabă, nefericite au loc în afara ţării, ele devin mult mai interesante pentru mass-media românească, dovedind o mentalitate de uliţă, de cămin cultural. Oare de ce? Pentru a uni naţia în jurul unor întîmplări? Pentru a plînge de milă unor conaţionali? Această tendinţă relevă mai degrabă substratul rural al poporului român. La ţară, consătenii nu dau nici o ceapă degerată pe ceea ce se întîmplă la Bucureşti, ca să nu mai menţionăm alte oraşe extraterestre precum Londra sau Paris. În schimb, sînt foarte interesaţi de cum o duc cei plecaţi din acelaşi sat – le merge bine sau rău? Se ştie că suprema realizare a celor din satele României o reprezintă fie întoarcerea cu limuzina în glodul natal, fie ridicarea unor impunătoare şi inutile bunkere, imposibil de întreţinut şi, uneori, chiar de finalizat, doar pentru a dovedi treapta escaladării sociale. Explicaţia ruralismului nostru se îmbină foarte bine cu o alta, a protocronismului bine inoculat societăţii româneşti în timpul regimului ceauşist. „Aceasta însemna deci protocronismul – în termenii propriilor săi apărători – cînd a apărut iniţial: o preocupare privind imaginea românilor şi relaţia valorilor româneşti cu restul lumii.“ (Katherine Verdery Compromis şi rezistenţă. Cultura română sub Ceauşescu) 

Avînd în vedere că mass-media românească nu este interesată de valori abstracte, ci doar de cele comerciale, urmărirea prezenţelor româneşti în lume tinde să se rezume doar la demascarea peripeţiilor conaţionalilor noştri într-o perpetuă căutare a timpului pierdut. 

Codruţ Constantinescu este scriitor şi istoric. Cea mai recentă carte publicată: În labirint sînt umbre şi lumini, Editura Vremea, 2011.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Cum va fi vremea de Florii și Paște 2025, foto Shutterstock jpg
Cum va fi vremea de 1 aprilie 2025. Anunțul meteorologilor: „Prima zi a lunii va aduce...”
Vremea va fi destul de capricioasă începând de la 1 aprilie 2025. Meteorologii spun că vor exista fluctuații de temperatură, cu perioade mai calde, dar și mai reci decat normalul acestei luni.
image png
Toți românii vor trebui să-și schimbe permisele de conducere în următorii ani. Vârsta pentru șofat va fi redusă la 17 ani
Permisele de conducere vor fi digitalizate în întreaga Uniune Europeană până în ianuarie 2033, a decis Comisia Europeană.
Virginia Giuffre spune că mai are câteva zile de trăit Foto Instagram jpg
Denunțătoarea prințului Andrew, accident teribil cu un autobuz școlar. „Mi-au dat patru zile de trăit... vreau să îmi văd copiii pentru ultima dată”
Virginia Giuffre, care a fost traficată sexual în adolescență de Jeffrey Epstein și care l-a acuzat pe prințul Andrew de agresiune sexuală, spune că i s-au dat de medici doar patru zile de trăit după un accident rutier.
shutterstock 1800822271 jpg
Conservatorii germani trag un semnal de alarmă privind rezervele de aur depozitate în SUA
Conservatorii germani vor să se asigure că rezervele de aur în valoare de peste 100 de miliarde de euro pe care Germania le păstrează în SUA sunt în siguranță, a relatat Bild.
1 aprilie, foto shutterstock jpg
Cum a apărut, de fapt, tradiția de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Care a fost una dintre cele mai mari farse din istorie
Ziua Păcălelilor, sărbătorită în fiecare an pe 1 aprilie, este o tradiție globală în care oamenii fac glume și păcăleli pentru a-i distra pe ceilalți. Dar de unde provine obiceiul farselor?
Elena Lasconi FOTO Mediafax
Răspunsul Elenei Lasconi despre o eventuală retragere de la şefia USR dacă nu câștigă prezidențialele
Elena Lasconi, preşedinta USR, a declarat luni, despre o retragere de la şefia USR, dacă pierde la alegerile, că nu ia în calcul acest lucru, pentru că o să intre în turul 2 şi o să câştige prezidenţialele.
Elon Musk FOTO Profimedia
Elon Musk, reacție vehementă după ce extremista Marine Le Pen a fost condamnată la închisoare: „Stânga radicală nu poate câştiga prin vot democratic”
Elon Musk critică decizia justiției franceze în cazul lui Marie Le Pen, acuzată de deturnare de fonduri, după ce a folosit banii Parlamentului European pentru a plăti salariile membrilor săi de partid din Franța.
Banner Dana Roba
b4 jpg
Primul bust de copil sculptat de Constantin Brâncuși, la Muzeul Național Brukenthal
Primul bust de copil sculptat de Constantin Brâncuși, la Muzeul Brukenthal