Reminiscențe. La TVR
Duminica trecută, la TVR 1, în a doua parte a Jurnalului de la ora 20,00 – o secţiune de reportaje. Mai întîi, mi se dă un reportaj absolut OK, făcut de Adelin Petrişor, despre situaţia dramatică a refugiaţilor din Libia. Jurnalism pur şi dur, care poate fi pus fără nici un complex lîngă orice alt material realizat de vreun post prestigios occidental într-o zonă fierbinte a planetei. Se termină reportajul lui Adelin Petrişor şi începe un altul, care-mi vorbeşte despre turismul românesc. Schimbare totală de paradigmă. Dacă înainte puteam să cred că urmăresc CNN, de data aceasta nu mai era nici un dubiu că mă uitam la TVR. Şi nu orice fel de TVR, ci unul din vremea lui Adrian Năstase, transformat, subtil, în oficina Guvernului. Subtil, pentru că oamenii nu mai dau de mult cu barda, ci lucrează finuţ. Ehei, apuse sînt vremurile în care Cornelius Roşianu ne vorbea despre persoana providenţială a lui Ion Iliescu sau despre bravii mineri veniţi să cureţe în sfîrşit Piaţa Universităţii de gunoaie!... Acum propagandiştii noştri s-au rafinat, operează elegant, ca nişte băieţi deştepţi ce sînt.
Dar să revenim la aşa-zisul reportaj de la TVR 1. La început am putut vedea mai mulţi proprietari de pensiuni care ne povesteau cum au accesat ei fonduri SAPARD, s-au mai şi împrumutat pe lîngă şi iată ce afacere înfloritoare şi-au construit! Totul asezonat cu imagini care ne arătau ce frumoasă patrie avem. Numai bună de vizitat, ca turist. Drept să spun, într-un prim moment, n-am înţeles deloc rostul unui asemenea material. Care era clou-ul jurnalistic? Eram cu atît mai nelămurit cu cît, mai înainte, tot în Jurnal, văzusem ceva despre situaţia jalnică în care au ajuns Băile Herculane, cîndva prima staţiune balneoclimaterică a ţării. Care să fie adevărata faţă a turismului românesc? Cea hîdă, în care ni se arată cum a fost distrusă în mod ruşinos o extraordinară resursă turistică, apreciată de pe vremea romanilor şi pe care alţii n-ar pregeta să o prezerve şi să o exploateze mai bine? Sau cea în care ne sînt prezentate poveşti de succes ale proprietarilor de pensiuni? Spre sfîrşitul „reportajului“, ni s-a dezvăluit şi rostul unui asemenea material. Mai întîi ne-a fost arătată celebra frunză, cu „Explore the Carpathian garden“, apoi a apărut Elena Udrea care ne-a povestit, competent şi cu frunza pe fundal, cum e treaba cu turismul. Că nu mai trebuie să mizăm pe Dracula sau pe Litoral, ci pe alte resurse. Şi, oricum, să privim în viitor. Aşa da! Ce ne trebuie nouă terme romane sau arhitectură austro-ungară, cum e în staţiunea aceea de tristă amintire, cînd putem împînzi patria de cabane din lemn făcute cu fonduri SAPARD? TVR 1 a evoluat foarte mult, fără îndoială. Este singurul post generalist ce dă în continuare filme valoroase (pe care, din păcate, nu le mai regăsim şi în grila TVR Cultural – canal confruntat cu o acută lipsă de fonduri). Are emisiuni care chiar fac cultură. La cele deja existente (Garantat 100%, Nocturne, Profesioniştii), s-au adăugat altele, cum ar fi 50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu, De ce-aş citi?, prezentată de Tudor Călin Zarojanu, sau Ca la carte, moderată de Cristian Tabără. În plus, o emisiune ca ÎnTrecerea anilor face şi un divertisment de calitate, lipsit de vulgarităţi, dar şi educaţie. Jurnalul de la TVR 1 este decent şi frecventabil tocmai pentru că nu e plin de accidente şi de crime, ca emisiunile de ştiri de la PRO TV sau Antena 1. (Aşa stînd lucrurile, am putea fi indulgenţi chiar şi cu secţiunea aceea din cadrul Jurnalului intitulată „Interviuri neconvenţionale“, care ne livrează însă interviuri cît se poate de convenţionale...)
Dar nu e păcat, pentru toate aceste lucruri bune, să te compromiţi cu materiale propagandistice? Apoi, cînd apelezi la astfel de practici de publicitate mascată, nu le dai apă la moară celor care solicită desfiinţarea taxei TV?