Reminiscențe. La TVR

Publicat în Dilema Veche nr. 372 din 31 martie - 6 aprilie 2011
Securiști radioși jpeg

Duminica trecută, la TVR 1, în a doua parte a Jurnalului de la ora 20,00 – o secţiune de reportaje. Mai întîi, mi se dă un reportaj absolut OK, făcut de Adelin Petrişor, despre situaţia dramatică a refugiaţilor din Libia. Jurnalism pur şi dur, care poate fi pus fără nici un complex lîngă orice alt material realizat de vreun post prestigios occidental într-o zonă fierbinte a planetei. Se termină reportajul lui Adelin Petrişor şi începe un altul, care-mi vorbeşte despre turismul românesc. Schimbare totală de paradigmă. Dacă înainte puteam să cred că urmăresc CNN, de data aceasta nu mai era nici un dubiu că mă uitam la TVR. Şi nu orice fel de TVR, ci unul din vremea lui Adrian Năstase, transformat, subtil, în oficina Guvernului. Subtil, pentru că oamenii nu mai dau de mult cu barda, ci lucrează finuţ. Ehei, apuse sînt vremurile în care Cornelius Roşianu ne vorbea despre persoana providenţială a lui Ion Iliescu sau despre bravii mineri veniţi să cureţe în sfîrşit Piaţa Universităţii de gunoaie!... Acum propagandiştii noştri s-au rafinat, operează elegant, ca nişte băieţi deştepţi ce sînt. 

Dar să revenim la aşa-zisul reportaj de la TVR 1. La început am putut vedea mai mulţi proprietari de pensiuni care ne povesteau cum au accesat ei fonduri SAPARD, s-au mai şi împrumutat pe lîngă şi iată ce afacere înfloritoare şi-au construit! Totul asezonat cu imagini care ne arătau ce frumoasă patrie avem. Numai bună de vizitat, ca turist. Drept să spun, într-un prim moment, n-am înţeles deloc rostul unui asemenea material. Care era clou-ul jurnalistic? Eram cu atît mai nelămurit cu cît, mai înainte, tot în Jurnal, văzusem ceva despre situaţia jalnică în care au ajuns Băile Herculane, cîndva prima staţiune balneoclimaterică a ţării. Care să fie adevărata faţă a turismului românesc? Cea hîdă, în care ni se arată cum a fost distrusă în mod ruşinos o extraordinară resursă turistică, apreciată de pe vremea romanilor şi pe care alţii n-ar pregeta să o prezerve şi să o exploateze mai bine? Sau cea în care ne sînt prezentate poveşti de succes ale proprietarilor de pensiuni? Spre sfîrşitul „reportajului“, ni s-a dezvăluit şi rostul unui asemenea material. Mai întîi ne-a fost arătată celebra frunză, cu „Explore the Carpathian garden“, apoi a apărut Elena Udrea care ne-a povestit, competent şi cu frunza pe fundal, cum e treaba cu turismul. Că nu mai trebuie să mizăm pe Dracula sau pe Litoral, ci pe alte resurse. Şi, oricum, să privim în viitor. Aşa da! Ce ne trebuie nouă terme romane sau arhitectură austro-ungară, cum e în staţiunea aceea de tristă amintire, cînd putem împînzi patria de cabane din lemn făcute cu fonduri SAPARD? TVR 1 a evoluat foarte mult, fără îndoială. Este singurul post generalist ce dă în continuare filme valoroase (pe care, din păcate, nu le mai regăsim şi în grila TVR Cultural – canal confruntat cu o acută lipsă de fonduri). Are emisiuni care chiar fac cultură. La cele deja existente (Garantat 100%, Nocturne, Profesioniştii), s-au adăugat altele, cum ar fi 50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu, De ce-aş citi?, prezentată de Tudor Călin Zarojanu, sau Ca la carte, moderată de Cristian Tabără. În plus, o emisiune ca ÎnTrecerea anilor face şi un divertisment de calitate, lipsit de vulgarităţi, dar şi educaţie. Jurnalul de la TVR 1 este decent şi frecventabil tocmai pentru că nu e plin de accidente şi de crime, ca emisiunile de ştiri de la PRO TV sau Antena 1. (Aşa stînd lucrurile, am putea fi indulgenţi chiar şi cu secţiunea aceea din cadrul Jurnalului intitulată „Interviuri neconvenţionale“, care ne livrează însă interviuri cît se poate de convenţionale...) 

Dar nu e păcat, pentru toate aceste lucruri bune, să te compromiţi cu materiale propagandistice? Apoi, cînd apelezi la astfel de practici de publicitate mascată, nu le dai apă la moară celor care solicită desfiinţarea taxei TV?

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
România, determinare, în loc de hăhăieli și fițe: explicația succesului cu Ucraina și demontarea unei idei ridicole
România s-a calificat, în premieră, la turneul final Billie Jean King Cup. Rezultatul se datorează cuplului Ana Bogdan – Jaqueline Cristian. Cele două au acceptat mereu convocarea și, inclusiv când au pierdut, au dat totul pe teren. Ceea ce nu se poate spune despre multe alte jucătoare.
image
Ursul care a ajuns la doi pași de București, căutat în continuare de jandarmi. De ce animalele sălbatice își părăsesc habitatul
Un pui de urs care a ajuns sâmbătă la doi pași de București era căutat aseară de jandarmi. Animalul sălbatic a fost văzut sâmbătă în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs, să nu se fotografieze cu el.
image
Coperta albumului „Cantafabule” al trupei Phoenix, reconstituită de autor. De ce a fost supusă cenzurii comuniste VIDEO
Primul dublu-album scos în România a aparținut trupei Phoenix și se numește „Cantafabule”. A fost scos în urmă cu 49 de ani, însă creația artiștilor pentru copertă nu a trecut de cenzura vremii.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.