Puţină gramatică

Publicat în Dilema Veche nr. 464 din 3-9 ianuarie 2013
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Din păcate, nimeni nu-şi mai aminteşte astăzi sau pare să nu-şi mai amintească de Alexandru Graur şi de extraordinarul lui demers de popularizare a normelor de vorbire şi de scriere ale limbii române. (Puţină gramatică e titlul unei cărţi a lui; dacă nu aţi citit-o, v-o recomand.) Graur avea o excelentă emisiune la radio care i-a învăţat pe mulţi să vorbească o limbă română corectă. Iar cărţile lui erau scrise într-un stil accesibil şi cu talent scriitoricesc, astfel încît le citeai cu plăcere.

Că lumea l-a uitat pe Alexandru Graur o dovedeşte şi invazia de greşeli şi de siluiri ale limbii române de care avem parte cam peste tot şi mai ales în spaţiul public, cel care oferă modelele. Acesta este motivul pentru care, de fiecare dată cînd Consiliul Naţional al Audiovizualului dă publicităţii rezultatele monitorizării realizate de Institutul de Lingvistică, mă încăpăţînez să scriu despre greşelile de limbă care se află astăzi la putere. Cu riscul de a fi pisălog şi didactic.

Aşa cum am spus-o şi altă dată, feriţi-vă de perfidul „şi“ din „ca şi“! Perfid, pentru că vă lasă impresia că vă scapă de o cacofonie („pe cine pregătiţi ca şi contracandidat“ – Realitatea TV; „ca şi concluzie“ – Antena 3; „sunteţi, ca şi companie, dispusă să plătiţi mai mult“ – PRO TV). În realitate, „ca şi“-ul nu rezolvă nimic, ba se constituie într-o cacofonie încă şi mai mare. În plus, are tendinţa să se extindă cu repeziciune, ca un ţesut canceros, şi către zonele sănătoase, unde nici măcar nu e vorba de vreo cacofonie: „cum este domnul Sima ca şi om?“ (Realitatea TV); „este interesantă ca şi argumentare“ (TVR 2); „Ca şi broker, cum era?“ (Digi 24). Din numărul mare de astfel de cazuri în care apare „şi“ parazitar, înregistrate de monitorizarea făcută de Institutul de Lingvistică, rezultă clar că acesta este unul dintre cele mai serioase pericole care ameninţă astăzi sănătatea limbii române.

O altă listă foarte mare, în această monitorizare, este cea cu pleonasme. „A rămîne“ înseamnă şi „a continua, a se menţine“, deci e un pleonasm să zici „vremea rămîne frumoasă în continuare“ (TVR 1). Tot aşa, nu e corect să spui „ancheta se desfăşoară în continuare“ (B1). „Posibil“ le include pe „poate“ sau pe „a putea“, deci nu trebuie spus niciodată „poate fi oricînd o posibilă ţintă“ (România TV) sau „toate întrebările posibile pe care le puteţi pune“ (OTV). „Drastic“ îl presupune pe „foarte“ („foarte aspru“, „foarte energic“), deci e incorectă formularea „măsuri de securitate foarte drastice“ (România TV). La fel, „teroare“ conţine ideea de „frică“ şi, oricît ai vrea să dramatizezi, nu e bine să le combini pe cele două: „vorbea domnul Sima şi despre teroarea fricii care l-a împins să plece din ţară“ (Realitatea TV). Inovaţia este nouă prin definiţie, aşa că trebuie să te fereşti de „noi inovaţii“ (Realitatea TV). „Propriu“ înseamnă „care aparţine în mod exclusiv cuiva“, deci nu e în regulă să zici „propriii noştri copii“ (Antena 1). „A survola“ este „a zbura deasupra“, aşadar e preferabil să te fereşti să spui „avionul care a survolat mult timp deasupra capitalei Ungariei“ (Antena 1). Acestea sînt doar cîteva exemple de pleonasme culese de cercetătorii Institutului de Lingvistică, de la televiziuni.

Altfel, în raportul respectiv sînt nenumărate alte abateri de limbă cu care din păcate ne-am obişnuit deja: „care“ în acuzativ fără prepoziţia „pe“; utilizarea greşită a lui „pe“ în locul altor prepoziţii („aprecierile pe justiţie“); „exemplu“, pronunţat „ecsemplu“, şi nu „egzemplu“; accentuări aberante, de tipul „butelie“ sau „prevederile“; formele verbale „vroia“, „să aibe“ sau „va apare“; dezacordurile dintre subiect şi predicat, ale adjectivelor, ale mărcii de genitiv „al“ sau ale numeralelor („doisprezece luni“); folosirea lui „a debuta“ în loc de „a începe“ sau a lui „a servi“ în loc de „a mînca“ şi multe, multe altele.
Săraca limba română!

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

tas
Kosovo și-a mai făcut rost de un dușman. O altă federație din Europa merge la TAS
Decizia UEFA privind meciul România-Kosovo afectează direct soarta Suediei în drumul său spre Campionatul Mondial din 2026.
lukașenko prigojin colaj fb jpeg
A ieșit la iveală o convorbire dintre Lukașenko și Prigojin, din timpul rebeliunii mercenarilor Wagner: „Dacă o ia razna și nu dă bani, facem rost”
În Rusia a fost publicată o conversație dintre Aleksandr Lukașenko, președintele autoproclamat al Belarusului și Evgheni Prigojin, fostul lider al grupării Wagner, din timpul rebeliunii structurii de mercenari ce a avut loc în iunie anul trecut.
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (16) jpg
„Rusia a declanșat deja Al Patrulea Război Mondial”. Generalul Ben Hodges: „Dacă SUA vor întoarce spatele la NATO, ar fi un câștig enorm pentru Putin”
Rusia a declanșat deja un Al Patrulea Război Mondial împotriva Occidentului și este sprijinită în acest demers de aliații săi din Iran, Coreea de Nord și China, susține generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa.
mihaela bilic instagram jpg
Mihaela Bilic susține fumatul. Ce efecte are, de fapt, fumatul unui pachet de țigări pe zi: „Eu am încercat de-a lungul vieții să mă apuc”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic, cunoscută pentru declarațiile sale care stârnesc adesea dezbateri, a făcut recent o afirmație surprinzătoare despre fumat.
Angela Merkel FOTO SHUTTERSTOCK
Fostul cancelar german Angela Merkel recunoaște că s-a împotrivit aderării Ucrainei la NATO în timpul mandatului său
Fostul cancelar german Angela Merkel a relatat în cartea sa că a încercat să încetinească apropierea Ucrainei de NATO în timpul mandatului ei.
test jpg
Testul de inteligență pentru minți sclipitoare! Mută un singur băț de chibrit pentru a găsi răspunsul corect
Este un test de inteligență care ne va pune mintea la încercare, iar în ciuda faptului că poate părea destul de simplu, doar foarte puțini oameni îl pot rezolva!
banner gabi badalau bianca dragusanu png
Bianca Drăgușanu l-a agresat pe Gabi Bădălău! Totul s-a petrecut într-un apartament din Pipera, iar poliția a intervenit
O seară tensionată s-a desfășurat în apartamentul unui bloc de lux din Șoseaua Pipera-Tunari, Voluntari, județul Ilfov. Potrivit informațiilor disponibile, un conflict violent între Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău a dus la intervenția de urgență a Poliției Ilfov.
brad piata constituției jpg
Bradul de Crăciun din Piața Constituției întrece orice așteptări. A fost nevoie de 8 tone de cetină
Cu nouă zile înainte de deschiderea anunțată a Târgului de Crăciun din Piața Constituției, despre care primarul general Nicușor Dan a spus că va fi cel mai mare și mai spectaculos
image png
Ciolacu, la semnarea acordului pentru F-35: Facem un pas important în consolidarea securităţii naționale
România face un pas important în consolidarea securităţii sale şi în întărirea parteneriatelor internaţionale, spune premierul Marcel Ciolacu, la semnarea acordului pentru achiziţia avioanelor F-35.