Politicienii români şi limba engleză

Publicat în Dilema Veche nr. 471 din 21-27 februarie 2013
România plagiatoare şi rădăcinile ei jpeg

De ce naiba vorbesc diplomaţii şi politicienii români engleza cu accent rusesc? Ultima prestaţie de acest tip îi aparţine lui Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, căutat de posturile străine de cînd cu problema imigranţilor români din 2014. Curios să văd cum stau lucrurile şi cu alţii, am investigat puţin problema pe YouTube.

Site-ul păstrează, desigur, cele mai penibile sau ilare apariţii de acest tip ale mai-marilor noştri. S-ar putea ca oameni ca Ion Iliescu sau Traian Băsescu să se fi descurcat în diferite momente binişor în limba străină, dar, adesea, cei care au încărcat pe YouTube spusele alor noştri au vrut să-i ridiculizeze. Cu această precauţie, să vedem ce-am găsit.

● Ion Iliescu: engleza de lemn

A fost ironizat adesea pentru modul cum vorbeşte engleza, dar nu e cel mai rău din toată colecţia, strictu senso. YouTube păstrează un dialog de la CNN, cu Hala Gorani, de pe la jumătatea deceniului trecut. E amuzant să vezi cum Iliescu traduce limba de lemn în engleză, cu inevitabilele vocale deschise şi r-uri marcate: „It is of course one of the problems of our society in all this process of the transformations of the reforms of the transition.“ Dacă vă întrebaţi ce-i vietatea asta, aflaţi că Hala Gorani îl întrebase despre corupţie. Se vede cum Iliescu încearcă să o îngroape în adjective şi tot felul de determinanţi, pe care îi aglomerează pînă la a spune nimic. George Orwell şi-ar fi dorit să poată analiza o asemenea mostră de retorică.

● Emil Constantinescu: corectitudinea de pe foi

Un discurs relativ recent, de la deschiderea Universităţii Babeş-Bolyai, arată că singura problemă mare a preşedintelui-geolog e accentul. Constantinescu citeşte de pe foi, e drept, şi nu pare sută la sută fluent, dar nu ai impresia aceea de soprană care cîntă o arie fără să priceapă cuvintele. Internetul e prea tînăr ca să păstreze eventualele interacţiuni în engleză ale ex-preşedintelui, de pe vremea cînd acesta era politician de prim-rang, dar – putem presupune – acestea au fost suportabile, dacă au existat.

● Traian Băsescu: nota 3

Poate cel mai bun orator din politica noastră, Traian Băsescu are, atunci cînd dă româna pe engleză, un discurs catastrofal, de repetent: „If we like to build first the solidarity allocating huge resources for solidarity, but don’t having a performant economy for sure, sooner or later the eşec (sic) of our policy is garanted (sic).“ Pe lîngă cele două furculitioane – „eşec“ şi „garanted“ – „don’t having“ în loc de „not having“ e şi el foarte rudimentar, şi ne putem gîndi la modul lăutăresc în care preşedintele în exerciţiu a învăţat engleza, atunci cînd „sooner or later“ aterizează în exprimare, luat de-a gata din vreun film.

● Emil Boc: engleza chiar n-are virgule

L-am găsit într-un montaj cu mai mulţi români vorbitori de engleză, fragmentar. Faptul că nu foloseşte puncte şi virgule îl ajută în limba de împrumut, unde, dacă nu e fluent, cel puţin e curgător. Asta mai ales dacă evită formulările birocratice cu care s-a sinucis retoric şi în română, începînd cu mandatul de prim-ministru. Din păcate, le foloseşte, ceea ce îl apropie oarecum de engleza de lemn a lui Iliescu.

● Crin Antonescu: language-ul ca language-ul, dar body language-ul...

Declaraţia de la întîlnirea cu FMI-ul, din vremea cînd era preşedinte interimar, e binecunoscută. Totuşi, spuneam şi atunci, Antonescu a avut nu atît o problemă de language, cît una de body language. Transcrise, frazele sună ceva mai bine decît la Iliescu sau Băsescu, deşi Antonescu aruncă o bombă cu un „don’t“ în loc de „doesn’t“: „This political crisis don’t influence – don’t influence the negociations with the IMF... because the government has a program, political program, has a vision, and the political crisis I hope in the end of this month is finished.“ La ezitări s-au adăugat excesul de gesticulaţie şi zîmbetele, care au făcut în intervenţia de atunci un hit pe Internet, nu în sensul favorabil prezidenţiabilului PNL.

● Mihai Răzvan Ungureanu: Oxbridge la Ierusalim

Îşi consolidează reputaţia de intelectual într-un discurs ţinut prin 2009 la Universitatea Ebraică din Ierusalim, unde vorbeşte – e drept, cu foi în faţă, dar pe care le consultă în loc să citească din ele. Accentul britanic, upper class, e destul de uşor decelabil. Ungureanu şuieră şi scuipă consoanele aşa cum trebuie făcut, chiar dacă a stat destul de puţin la Oxford. A avut, probabil, o preocupare pentru limbă care a depăşit stagiul de studiu de acolo.

● Mircea Geoană: East Coast la Bruxelles

O declaraţie pentru Partidul Socialiştilor Europeni e probabil cel mai bun fragment în engleză dintre cele analizate. Geoană e nu numai fluent, ci şi lejer – spre deosebire de grija cu care îşi concepea Ungureanu prestaţia –, iar în limba vorbită se poate simţi East Coast-ul american. Răutăcios vorbind, e şi un pic de colonelul Landa/doctorul Schultz al lui Cristoph Waltz în toată povestea, dar alături de Mircea Geoană te-ai simţi în siguranţă la o întrunire internaţională, cel puţin din punct de vedere al limbii.

● Ion Jinga: condescendenţă deplasată

Ambasadorul român la Londra – cu care am început discuţia – nu este cel mai prost vorbitor de engleză de pe listă. Are însă un accent (sin)ucigaş, iar cînd se vrea tranşant (expresii ca „falsă problemă“), Jinga devine ridicol, un fel de reprezentant vocal, nepoliticos şi excesiv de mîndru al unei ţări bananiere. Turneul pe care îl face în mediile britanice ar trebui temperat cu un telefon de la Bucureşti, de la MAE.

Lista de intervenţii în engleză ar putea continua, de pildă, cu un Sorin Ducaru, fost ambasador la Washington (vorbeşte cu accent, dar dezinvolt şi sigur), Dacian Cioloş (cam tot pe-acolo), Adina Vălean şi alţi politicieni oarecum de export, sau fotbalişti precum Chivu sau Dan Petrescu – mult mai buni, în sincroanele lor, decît preşedinţii.

În fine, nu am găsit nimic de Victor Ponta sau Adrian Năstase, lucru care ar putea fi interpretat ca un blam la adresa celor doi, dar e mai degrabă pe dos. Nu de alta, dar cu excepţii ca Geoană şi Ungureanu, politicienii români se împart în două categorii: cei care ştiu că nu ştiu engleză, şi cei care nu ştiu că nu ştiu engleză. În mediile diplomatice şi la ocazii oficiale, translatorul e oricînd de preferat exprimării proaste, din motive de posibile încurcături, dar şi de imagine. Iliescu şi Băsescu au încălcat această regulă şi s-au aruncat cu temeritate în capcanele englezei, cu un fel de superstiţie/exces de autostimă, dar mai ales, sperînd la aplauze în România. Ceea ce au obţinut a fost, însă, cînd intervenţia lor a fost remarcată, ridicolul extern.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.