Pauză de publicitate

Publicat în Dilema Veche nr. 391 din 11-17 august 2011
Securiști radioși jpeg

O ştiţi pe Barbara Blade. Este o aşa-zisă supereroină, un fel de Lara Croft cu pălărie de Indiana Jones şi cu nume de vînător de vampiri, din reclamele TV pentru Lady Speed Stick. În spotul care promovează varianta „Waterproof“ a produsului, apriga doamnă vrea să pună mîna pe nu ştiu ce comoară a piraţilor şi se luptă cu nişte indivizi fioroşi, pe o corabie. La un moment dat, unul dintre ei aruncă apa dintr-o găleată înspre ea şi – curios, pentru că ştim că apa e o armă redutabilă – eroina nu păţeşte nimic. Vocea din off ne spune: „Nimic n-o opreşte, nici măcar apa“. Wow! – îţi vine să exclami cu admiraţie – teribila Barbara Blade face faţă fără nici o problemă acelui ingredient malefic care pe noi, muritorii de rînd, ne chinuie zilnic sub duş!... 

Sărmanii publicitari! Să trebuiască să-şi îmbine elucubraţiile creative cu cerinţa de a prezenta proprietăţile produsului promovat – grea treabă! (Spotul care promovează varianta pentru bărbaţi, Mennen Speed Stick Waterproof, este, măcar, mai puţin aberant; singurul lucru care te lasă interzis acolo e că, după ce i-a salvat unei femei căţelul din mare, eroul se întreţine cu ea pe plajă stînd cu axila deasupra nasului nefericitei – oare acesta să fie preţul pe care trebuie să-l plătească pentru că i-a fost salvat animalul de companie?)

Gafe şi umor involuntar au nu numai reclamele realizate în străinătate, ci, desigur, şi cele făcute la noi. Se pare că publicitarii – de oriunde din lumea aceasta – conştientizează în mod acut pericolul pe care-l presupune o banală stropire cu apă. (Să facă ei parte din specia celebrei vrăjitoare pe care a răpus-o Dorothy din Kansas?) Într-un spot Actimel, neînfricatul campion de box Leonard Doroftei este pus să facă faţă unei adevărate provocări. Vine plin de voie bună de după un colţ al casei şi, pe nepregătite, nenorocirea se întîmplă: este stropit cu un furtun de udat grădina. Doroftei, dîrz, nu se lasă intimidat că doar a băut Actimel şi a devenit supraom! Schiţează o figură din box şi astfel învinge stropii malefici. Numai un campion ca el poate una ca asta!

Puţine reclame se bucură, totuşi, de umor involuntar; cele mai multe sînt doar stupide. Uneori, în această stupiditate a lor, transmit – tot involuntar – mesaje nefaste. Aşa cum e spotul care promovează reducerea la materialele de construcţii Lindab. Vedem un bărbat, pe care o voce feminină, din spatele aparatului de filmat, îl întreabă ca la interogatoriu: „Ia zi, mă, ce-ai făcut cu banii?“ El spune spăşit: „Dar ştii, iubita, acoperişul Lindab...“ Nu apucă să termine, că se şi trezeşte cu o palmă zdravănă. (Există, în cadrul campaniei, şi o variantă cu tigaia dată-n cap – pe care doar o auzim.) Şi vocea din off ne oferă explicaţia: „Toată lumea ştie de reducerea de pînă la 25% la acoperişul complet Lindab, chiar şi soţia ta“. Om fi noi glumeţi, dar, într-o ţară în care violenţa conjugală e înfloritoare, un astfel de spot nu mi se pare deloc în regulă. Şi chiar dacă nu am avea această problemă naţională, el tot un spot de prost-gust rămîne... 

Cu toate acestea, lucrurile se mişcă şi la noi. Nu pot decît să aplaud suspendarea ştiristului de la TVR 2, Lucian Pîrvoiu, în urma unor remarci incorecte făcute pe post („Ambasadorul Marii Britanii spunea că a descoperit în Ferentari spiritul olimpic. Să fim serioşi, spiritul olimpic la ce? La furat de portofele, la tras în venă?“). Sper ca acest exemplu să-i mai deştepte şi pe alţii.

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.