Ororile cotidiene
Acum cîţiva ani, într-o discuţie avută cu Ralu Filip, am abordat şi subiectul ştirilor cu orori, de tipul Ştirile de la ora 5. Deşi Ralu Filip, ca preşedinte al CNA, era pus pe fapte măreţe, cînd a venit vorba despre ce s-ar putea face pentru a stăvili pofta televiziunilor pentru accidentele de pe şoselele patriei sau pentru violurile şi hăcuirile din sate, omul a ridicat neputincios din umeri.
La sfîrşitul lunii trecute, citind blogul Pagina de media, mi-a atras atenţia un titlu: „Ştirile de la ora 17.00 nu mai au voie ziua. Interzis la crime, violuri şi mutilări“. Postul respectiv spunea că, în ziua de 28 iunie, Consiliul Naţional al Audiovizualului a votat o hotărîre care modifică Art. 17 din Codul Audiovizualului şi care stipulează că „posturile de televiziune nu mai au voie să difuzeze imagini de la locul tragediilor, atunci cînd e vorba de sinucideri, crime şi mutilări“ şi că „informaţiile despre aceste tragedii pot fi difuzate doar după ora 22,00“. Postul se încheia cu precizarea: „Hotărîrea va intra în vigoare după apariţia legii în Monitorul Oficial. Mîine Consiliul va trimite documentul la Monitorul Oficial“.
În sfîrşit, iată că scăpăm de orori – mi-am zis şi am început să aştept apariţia hotărîrii CNA în Monitorul Oficial. Cînd am văzut că trece destul timp şi nu mai apare, m-am apucat să fac săpături. Şi aşa am aflat că lucrurile stau puţin altfel: în ziua respectivă, la CNA a avut loc o „discuţie privind necesitatea unui act normativ în legătură cu reflectarea cazurilor de sinucidere în audiovizual“ (după cum e trecut şi-n procesul-verbal al şedinţei, publicat pe site-ul instituţiei) şi că, de fapt, decizia de modificare a Art. 17 din Codul Audiovizualului nu a fost trimisă nici pînă acum la Monitorul Oficial, pentru că mai sînt nişte proceduri de îndeplinit la CNA.
Oricum, Art. 17 din Codul Audiovizualului (intrat în vigoare în 24 februarie 2011) ar fi fost suficient pentru ca Ştirile de la ora 5 să nu mai arate cum aşa sînt şi-n ziua de astăzi: „În intervalul orar 6,00-22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decît producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.“ În plus, Art. 41 al aceluiaşi cod interzice difuzarea de: „a) imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia; b) imagini ale persoanei fără discernămînt sau decedate, fără acordul familiei; c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei.“
Lucrurile par clare. Cu toate acestea, ştirile de la noi abundă în descrieri de „omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale“, în imagini care arată traumatisme sau cadavre. E adevărat, acestea din urmă sînt blurate de ochii lumii, dar tot imagini cu cadavre sînt. Apoi, ceea ce numim generic Ştirile de la ora 5 reprezintă de fapt un mod de a face emisiuni informative care s-a generalizat – la orice oră din zi şi la orice post. Iau, la întîmplare, o astfel de emisiune informativă: Previziunile zilei de la Antena 3 (difuzată la ora 10). Într-o ediţie difuzată zilele trecute, prima ştire era despre un accident de la ieşirea din Braşov, unde au murit toate cele cinci pasagere ale unui autoturism (imaginile erau cu maşina de care trăgeau cei de la descarcerare şi cu cadavrele puse în nişte saci albi şi întinse pe carosabil); în a doua ştire, o reporteră ne povestea despre „concubinul găsit în casă cu ambele artere jugulare secţionate“ şi despre „concubina care a fugit goală pe geam“; în a treia ştire ni se dădeau detalii despre femeia de 44 de ani din Primăverii care şi-a omorît mama şi apoi s-a sinucis.
La toate acestea, CNA, în ciuda legislaţiei deja existente, continuă să ridice din umeri neputincios.