Ordonanţa pe furiş

Publicat în Dilema Veche nr. 460 din 6-12 decembrie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Pe la începutul lui noiembrie, apăreau nişte informaţii în presă că Guvernul ar avea un proiect de modificare a Legii Audiovizualului. Ştirea a stîrnit reacţii din partea agenţiilor de publicitate, iar proiectul a fost criticat de Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Comunicare, care vorbea despre „impact anticoncurenţial major“ sau despre „favorizarea monopolului radiodifuzorilor“. Apoi, la o solicitare a HotNews, biroul de presă al Guvernului a răspuns: „Referitor la solicitarea dumneavoastră precizăm că proiectul la care faceţi referire nu mai este de actualitate şi că vi-l vom trimite atunci cînd acesta va reintra în atenţia Guvernului“. Ceea ce nu s-a întîmplat, iar la sfîrşitul lui noiembrie Guvernul punea brusc pe tapet Ordonanţa de modificare a Legii Audiovizualului. Aceasta, fără să se ţină cont de Legea transparenţei publice, care spune că un document al unui act normativ trebuie făcut public cu zece zile înainte de aprobarea lui. Întrebat de acest lucru, purtătorul de cuvînt al Guvernului, Andrei Zaharescu, dădea din colţ în colţ. La rîndul lui, întrebat de ce nu a fost publicat proiectul pentru dezbatere publică, Victor Ponta răspundea: „Pentru că a fost prezentat în şedinţă de Guvern, s-au făcut observaţii şi, oricum, e bun, nu vă faceţi griji!“.

La o zi după ce Ponta dădea aceste declaraţii, Mihai Răzvan Ungureanu spunea că va cere Avocatului Poporului să se sesizeze şi să conteste ordonanţa la Curtea Constituţională. Liderul ARD a criticat ordonanţa pentru că „anulează Consiliul Naţional al Audiovizualului“, stipulînd că deciziile CNA nu intră în vigoare pînă nu se pronunţă instanţa judecătorească. Adică „peste o lună, două, un an, doi, trei“, „în aceste condiţii, CNA este anulat“, a observat Ungureanu. În plus, el a mai atras atenţia asupra unui lucru: faptul că ordonanţa elimină cota de piaţă de 30% înseamnă că „un trust poate să cumpere tot“. Cel avantajat de noua formă a legii este, conform liderului ARD, „trustul lui Dan Voiculescu“. „Deci rămîne o singură televiziune, la fel ca înainte de ’89. Aşteptăm să aibă program 24 din 24 de ore şi să aibă înjurături şi calomnii“, a tras concluzia Mihai Răzvan Ungureanu.

În prezent, textul ordonanţei nu a fost publicat în Monitorul Oficial – pentru că – după cum a declarat premierul, trebuie să-i fie dată forma finală de către „Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Finanţe, în urma deciziei de ieri din Guvern de a scoate toate referirile la CNA“. Ponta a mai spus: „Nu am înţeles de ce protestau membrii CNA. Recunosc sincer că nu am reuşit să înţeleg. Probabil că au citit pe surse şi au protestat pe surse pentru că în discuţia de ieri din şedinţa de Guvern a fost foarte clar – nu este nimic atît de urgent de modificat la CNA“.

Bun. Să înţelegem că prevederile referitoare la Consiliul Naţional al Audiovizualului au fost scoase din ordonanţă. Asta, dacă ar fi să-l credem pe cuvînt pe Victor Ponta, pentru că textul legii nu a fost făcut public. Să-l credem, chiar dacă Guvernul minţea cu două săptămîni în urmă, declarînd că ordonanţa „nu mai e de actualitate“. Pînă una-alta, nu putem decît să ne întrebăm care este resortul acestei lipse de transparenţă.

Cît despre „nu este nimic atît de urgent de modificat la CNA“, am spune că, dimpotrivă, ar cam fi. Desigur, nu e vorba de lucruri care să restrîngă puterile acestei instituţii în raport cu televiziunile, pentru că în jungla audiovizuală de la noi trebuie să existe un arbitru care să le aducă permanent aminte participanţilor, regulile jocului. Ar fi fost nevoie, în schimb, de prevederile care stipulau ca membrii CNA să se priceapă la domeniul pe care-l păstoresc (nu ca pînă acum, cînd au ajuns acolo tot felul de inşi care nu ştiu nici măcar cu ce se mănîncă presa). Şi ar mai fi nevoie de ceea ce promitea cîndva Răsvan Popescu: că în CNA nu vor mai fi trimişi oameni pe criterii politice. Chiar dacă, în vremuri aberante, normalitatea pare pură utopie, nu strică să ne mai gîndim din cînd în cînd la ea.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Legume tocate   pixabay jpg
Cel mai sănătos mod de a face detoxifiere după Paște. Alimentele esențiale pe care le recomandă nutriționiștii
Sărbătorile pascale sunt o perioadă de răsfăț pentru mulți. Dacă v-ați bucurat de prea multe bunătăți în acest an, este posibil să aveți nevoie de o detoxifiere, susțin nutriționiștii.
image jpeg
De ce le-a „părăsit” Tavi Clonda pe Gabi Cristea și pe cele două fetițe ale lor imediat dupa Paște?! Unde a plecat solistul?! „Îmi va fi foarte dor…”
Show-ul „Tempting Fortune România" va avea premiera pe 11 mai, de la 21:00, la Kanal D. Cine sunt primii șase concurenți?!
ploaie  foto   Shutterstock jpg
Vremea rece se întoarce. ANM anunță ploi și vijelii
După mai multe zile cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă, România se pregătește de o răcire semnificativă a vremii.
490363664 29722067844051338 6681727687617787149 n jpg
Podcastul lui Ionuț Vulpescu - invitat, pr. prof. Ion Buga (sezonul 5, episodul 11)
Ediția specială de Paște a podcastului Avangarda, cu Ionuț Vulpescu, aduce la microfon vocea Pr. Ion Buga, o mare bucurie pentru toți care i-au ascultat predicile, i-au citit cărțile, pentru cei care îl prețuiesc ca teolog sau îl iubesc ca duhovnic.
Papa Francisc (© Mazur/catholicnews.org.uk)
Ştim „câte divizii are Papa”, dar nu există un răspuns la întrebarea unde vor fi plasate de acum înainte
Papa Francisc a dorit să schimbe din temelii Biserica Catolică şi de fapt întreaga lume în care trăim. A fost ales în 2013 pentru a favoriza o regiune a lumii în care Biserica Catolică a regresat într-un ritm greu de crezut.
Papa Francisc în Piața Sfântul Petru decembrie 2024 FOTO Shutterstock jpg
Motivul pentru care guvernul israelian a șters o postare care transmitea condoleanţe pentru moartea Papei Francisc
Guvernul israelian a șters o postare de pe rețelele de socializare care transmitea condoleanţe pentru moartea Papei Francisc, fără a explica de ce.
Un autobuz avariat în urma unui atac rusesc asupra Marhanets, regiunea Dnipropetrovsk, Ucraina, la 23 aprilie 2025  (Guvernatorul Serhii LysakTelegram) jpeg
Cel puțin nouă morți și mai mulți răniți după ce o dronă rusească a lovit un autobuz în regiunea Dnipropetrovsk
Un atac rusesc cu drone asupra orașului Marhaneț din regiunea Dnipropetrovsk în dimineața zilei de 23 aprilie a ucis cel puțin nouă persoane și a rănit cel puțin 30, a informat guvernatorul Serhii Lisak.
Muzeul Jucăriilor Asociația Muzeul Jucăriilor din București   Facebook jpg
Muzeul Jucăriilor din București s-a închis. „Trebuie să găsim urgent un depozit pentru relocare”
Muzeul Jucăriilor s-a închis după ce Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), unde era găzduit, a cerut eliberarea spațiului înainte de sărbătorile de Paști.
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Putin înţelege că Rusia nu mai are resurse să continue războiul. Europa şi Ucraina trebuie să rămâne ferme pe poziţii
Moscova ar putea renunța la pretențiile sale asupra zonelor din patru regiuni ucrainene parțial ocupate care rămân sub controlul Kievului.