Normalizarea chirurgiei plastice

Publicat în Dilema Veche nr. 337 din 29 iulie - 4 august 2010
Normalizarea chirurgiei plastice jpeg

În The Beauty Myth, Naomi Wolf susţine că imaginile de frumuseţe sînt folosite împotriva femeilor. Mai exact, s-a creat un mit al frumuseţii, prin care femeile sînt ţinute sub control de către un sistem patriarhal. Wolf face dese analogii cu epoca victoriană, cînd medicii se lăudau că pot „vindeca“ sau chiar preveni bolile morale ale femeilor (masturbare, celibat, lesbianism etc.). În prezent, boala morală de care trebuie vindecate femeile este urîţenia. Deşi imaginea corpului, respectiv transformarea corpului prin intermediul chirurgiei plastice rămîn probleme care afectează preponderent femeile, în cei aproape 20 de ani care s-au scurs de la publicarea primei ediţii a The Beauty Myth, lucrurile s-au mai schimbat. Chirurgia plastică a devenit o opţiune luată în consideraţie de un număr din ce în ce mai mare de bărbaţi. 

Pentru frumuseţe, totul e permis 

Se poate vorbi fără nici o reţinere despre normalizarea chirurgiei plastice, iar rolul jucat de mass-media nu poate fi neglijat. Trăim într-o cultură vizuală, în care sîntem bombardaţi zilnic cu imagini care impun anumite standarde de frumuseţe, de cele mai multe ori foarte îndepărtate de realitate. Mai mult, prin cultul celebrităţilor şi prin emisiuni TV de tipul (Extreme) makeover, mesajul transmis este că, în încercarea de a atinge idealul de frumuseţe, totul este permis, nu există limite. La începutul acestui an, Heidi Montag, cunoscută datorită serialului MTV The Hills, a ţinut prima pagină a tabloidelor din SUA în urma numeroaselor intervenţii de chirurgie estetică pe care le-a suferit. Montag declara că presiunea exercitată de Hollywood a împins-o spre un număr atît de mare de intervenţii. Aceasta chiar recunoştea că a devenit obsedată de obţinerea unui corp perfect şi că e gata să facă orice pentru a deveni cea mai bună versiune a sa. Ştirea despre numeroasele intervenţii ale vedetei MTV nu este însă o ştire-şoc. Corpurile vedetelor sînt constant puse sub lupă şi supuse criticii; atît de mult încît operaţiile estetice au devenit o banalitate. Iar, încetul cu încetul, acestea devin o banalitate şi pentru indivizii care nu sînt implicaţi în aşa-numitele display jobs. Dacă o vedetă şi-a făcut o rinoplastie pentru că i s-a sugerat că doar aşa va obţine roluri mai bune, de ce nu ar face acelaşi lucru şi un om de afaceri care aspiră la un post de conducere pe Wall Street, un alt mediu în care aspectul fizic este important? 

Silicoanele ca terapie 

Noutatea din ultimii ani ar fi aceea că operaţiile estetice au devenit o opţiune a consumatorului obişnuit. Ele sînt acoperite de asigurările de sănătate (în Argentina), sau se oferă credite bancare în scopul efectuării acestor operaţii (în SUA). În Bodies, Susie Orbach mai aminteşte cazul Braziliei, unde guvernul oferă, din fonduri publice, implanturi mamare pentru tratarea lipsei de încredere în sine, această soluţie fiind considerată mai ieftină decît psihoterapia. În continuare, Orbach inventariază destinaţiile de vacanţă care includ şi posibilitatea efectuării unor operaţii estetice: Singapore, Thailanda, Ungaria sau Columbia. „Pe măsură ce aceste practici devin din ce în ce mai accesibile şi mai răspîndite, oamenii te vor întreba în curînd de ce nu ţi-ai remodelat corpul, ca şi cum acesta ar fi o bucătărie veche de care trebuie să-ţi fie ruşine“ – mai adaugă Orbach. 

O altă noutate ar fi că definiţia a ceea ce este operabil se extinde din ce în ce mai mult. Şi aici, mass-media are un rol considerabil. Bloggeriţele feministe au fost primele care au observat o nouă „tendinţă“ promovată în revistele pentru femei şi în ad-prints: axile invizibile! O analiză mai atentă a unor imagini ne permite să constatăm că, într-adevăr, axilele au fost adăugate pe deja lunga listă de părţi ale corpului feminin care nu sînt acceptabile şi care trebuie retuşate digital. Iar acum, că mass-media ne-a indicat încă un element care este în neregulă la corpurile noastre, probabil că nu va dura mult pînă cînd chirurgii esteticieni ne vor oferi şi soluţia. 

„O şansă unică în viaţă“ 

Normalizarea intervenţiilor chirurgicale cu scopul modificării corpului a fost facilitată şi de, sau mai ales de, televiziune prin emisiunile de tip makeover. Acest gen de format TV transmite mesajul că oricine poate avea şansa de a-şi modifica aspectul exterior cu ajutorul unor profesionişti, deci de a se bucura de acelaşi tratament de care se bucură vedetele. În ultimii ani însă, s-a trecut de la simple transformări în materie de vestimentaţie, de machiaj şi coafură la transformări extreme. Emisiunea Extreme Makeover, difuzată de postul american ABC, este prezentată ca fiind o şansă unică în viaţă, iar cei care sînt aleşi în urma castingului trebuie să se considere foarte norocoşi – emisiunea le va schimba viaţa! Cei care ajung să fie selectaţi pentru a li se oferi o transformare vor avea la dispoziţie o întreagă echipă de experţi: chirurgi esteticieni de top, dentişti, oftalmologi, stilişti, antrenori de fitness. Aici, spaţiul dintre fantezie şi aspiraţie la un corp perfect se topeşte. În mîinile chirurgilor esteticieni, corpul este sculptat şi transformat, iar noul corp care iese din clinica de chirurgie estetică vine să întărească standardele de frumuseţe şi poate chiar să impună standarde şi mai greu de atins de către restul indivizilor. 

Formatul de emisiune Extreme makeover a fost preluat şi în România, de către Pro TV, cu titlul Frumuseţe pe muchie de cuţit. Scenariul care stă la baza emisiunii e unul de basm, foarte simplu de altfel: eram un monstru, a venit zîna Pro TV şi m-a transformat, iar acum sînt frumos/oasă şi fericit/ă. Apoi, la finalul emisiunii, avem scena balului, la care îşi face apariţia noul corp – remodelat, perfecţionat şi de nerecunoscut pentru familie şi prieteni. Iar, într-o lume de fantezie, discuţiile despre riscurile şi inutilitatea numărului mare de intervenţii suferite de participanţi nu par să-şi aibă locul... 

Una dintre participantele la emisiunea Frumuseţe pe muchie de cuţit a apărut şi în dosarul despre frumuseţe din numărul de mai al revistei Tabu. Interesant la acest material este titlul folosit pentru a prezenta povestea: „Exerciţii de voinţă“. Din nou, mesajul transmis este acela că trebuie doar să ne dăm silinţa, să avem destulă voinţă pentru a atinge idealul de frumuseţe. Iar în încercarea de a atinge acest ideal nu există limite. Dacă nu ne ridicăm la standardele socio-culturale de frumuseţe, asta e doar pentru că nu am încercat îndeajuns. 

Susie Orbach ne aminteşte că, de fapt, transformarea corpului, într-o mai mică sau mai mare măsură, nu este ceva complet nou, deoarece transformarea corpului, marcarea lui, a făcut dintotdeauna parte din ritualurile unor culturi. Să fie modelarea corpului prin chirurgie estetică ritualul culturii noastre vizuale? Noutatea, continuă Orbach, o constituie faptul că transformarea corporală nu mai are legătură astăzi cu ritualul din mediul familial, ci cu răspunsul individului la dorinţa de a avea ceea ce este considerat un corp acceptabil. 

Anamaria Dobinciuc este absolventă a masteratului de Societate mediatică, Facultatea de Studii Europene, UBB Cluj.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Un ieșean s-a filmat răstignit pe cruce, tras de o mașină
S-a filmat răstignit pe cruce, tras de BMW. După momentul viral a ajuns în șanț: „Vreți să vedeți prostie”
Un ieșean a devenit viral pe rețelele sociale după ce s-a răstignit și s-a lăsat tras de un BMW. La câteva zile după ce a publicat videoclipul, a fost implicat într-un accident rutier grav, automobilul fiind parțial distrus.
9ab2f44a 4b16 4765 a0ed 8e7ec61c7cca (1) jpg
banner augustin viziru png
Candidați prezidențiale Crin Antonescu - Nicusor Dan și Elena Lasconi FOTO Mediafax
Lasconi, Antonescu și Dan, schimb dur de replici: „Mi-ar fi rușine să candidez” / „Nu e locul pentru telenovele”
Un moment tensionat a avut loc între Elena Lasconi, candidata din partea USR, și Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare, la dezbaterea electorală organizată de Digi24. Lasconi i-a mărturisit acestuia că i-ar fi fost rușine să candideze dacă era în locul lui.
Banner Mircea Radu
Mircea Radu a avut o relație cu o femeie măritată. Cum s-a simțit din postura de amant? „Continui s-o iubesc!”
Considerat unul dintre cei mai șarmanți bărbați din România, Mircea Radu a vorbit în trecut despre relațiile sale cu femeile. Chiar dacă în prezent are o familie minunată alături de Raluca și cei doi copii ai săi, acesta povestea într-un interviu vechi din anul 2013.
Uzinele „Autobuzul” din Bucureşti, în 1970 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 243/1970)
Nicolae Ceaușescu și distrugerea mijloacelor de transport în comun în perioada 1980 – 1989
În anul 1980, erau 11.601 autobuze în cele 187 de orașe motorizate ale țării, dar se putea constata că fiecare avea un consum ridicat de motorină și nu s-a mai permis achiziționarea de mașini noi.
Peste 130 000 de noi recruţi, înrolați în armata rusă jpeg
Mișcările militare rusești care au pus Europa pe jar: Kremlinul își extinde bazele. Avertismentul experților
În timp ce președintele Trump și mulți alți lideri mondiali sunt preocupați de războiul din Ucraina, unii europeni sunt din ce în ce mai alarmați de ceea ce armata rusă face mult mai discret de-a lungul altor porțiuni ale frontierei sale cu Europa.
1 PNG
Candidații la președinție condamnă anularea alegerilor: Traumă, fraudă, jocuri ale sistemului
În cadrul dezbaterii electorale de luni, organizată de Digi24 în Sala Unirii, de la Palatul Cotroceni, candidații Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi au fost întrebați ce părere au de anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024.
01 Nicusor Dan si Matei Paun foto Facebook LinkedIN jpg
Nicușor Dan clarifică relația cu Matei Păun: „Evident că îi răspund la telefon. Nu va ocupa nicio funcție”
Nicușor Dan, candidatul independent la alegerile prezidențiale, a declarat luni seară, la dezbaterea prezidențială, că omul de afaceri Matei Păun nu are niciun rol oficial în campania sa și nu va ocupa nicio funcție în eventualul său mandat prezidențial.