Mărgăritare tăioase

Publicat în Dilema Veche nr. 404 din 10-16 noiembrie 2011
Mărgăritare tăioase jpeg

În România benzile desenate nu formează a IX-a artă, ci o artă mai degrabă invizibilă. Trebuie să vîsleşti temeinic printre paginile.ro pentru a găsi şi la noi manifestări care în alte ţări sînt pe toate drumurile. În Franţa, spre exemplu, există şi un Oscar al benzilor desenate, numit Marele premiu al oraşului Angoulême, iar în Statele Unite acesta se numeşte premiul Reuben.

Rămînem un pic peste Atlantic pentru a urmări parcursul lui Stephan Pastis, un fost avocat care a ajuns un creator de benzi desenate de succes. Numai că la fel ca universul din benzile sale desenate, filmul acestui vis împlinit nu este plin de clişee hollywoodiene, ci conţine adevăruri tăioase şi un umor negru de calitate.

De la refuzuri la succes

După nouă ani în care a profesat ca avocat fără vreun ghes anume, Stephan şi-a redescoperit visul copilăriei de a desena benzi, nu ca pe o activitate nesemnificativă, ci ca pe un mod de viaţă. Aşa că a desenat cîteva zeci de benzi şi le-a trimis sindicatelor de creatori de benzi desenate care primesc mii de propuneri anual, dar nu acceptă spre susţinere decît două sau trei. Ideile lui au fost refuzate iniţial, dar a primit un mail de încurajare de la un editor, lucru care l-a făcut să meargă mai departe şi să studieze stilul de a construi glume al celei mai cunoscute benzi desenate din acel an – „Dilbert“, după care a propus din nou alte benzi desenate, editorilor. Răspunsul a fost afirmativ, de această dată, şi bucuria unui happy-end se întrevedea. Numai că răspunsul a fost remaniat pentru că s-a descoperit că nu există un public-ţintă pentru o bandă desenată care nu mizează pe accente edulcorate, ci vorbeşte cu lejeritate despre moarte şi nu consideră nici un subiect tabu. Pînă la urmă, seria a fost publicată pe site, unde a strîns cîteva mii de vizite zilnic. Ajutorul cel mai mare a venit însă din partea creatorului lui „Dilbert“, Scott Adams, care fusese impresionat de calitatea seriei şi a prezentat-o călduros publicului său. De atunci, seria lui Stephan Pastis apare zilnic în peste 500 de ziare din Statele Unite.

Rat, Pig, Zebra, Goat şi grupul de crocodili

„Pearls Before Swine“ („Mărgăritare înaintea porcilor“) se numeşte seria de benzi desenate a lui Stephan Pastis şi îi are ca eroi pe Rat – un coleric pesimist şi mizantrop, pe Pig – naiv, blînd şi nesigur pe el; Zebra, Goat şi un grup de crocodili prostuţi se adaugă galeriei încăpătoare de personaje ce prilejuiesc jocuri de cuvinte, invenţii verbale şi idei spumoase. Stephan Pastis este şi el un personaj al propriei serii, cu o ţigară în colţul gurii şi veşnic persiflat de propriile personaje, din cauza lipsei de talent la desen şi a abuzului de jocuri de cuvinte.

O altă temă abordată des este atacarea personajelor din alte benzi desenate, prin sublinierea ridicolului. Iar la acestea se adaugă şi frecventele călătorii ale personajelor dincolo de al patrulea perete sau vizitarea altor benzi desenate. Absolut orice poate fi folosit pentru o glumă reuşită şi totul se face în numele unui umor viu şi de calitate.

Dintre toate personajele, se distanţează prin popularitate grupul de crocodili ce vorbesc stîlcit engleza şi încearcă să înveţe de pe Discovery Channel cum îl pot prinde pe vecinul lor Zebra. Accentul pocit este motivul pentru care toate naţiile ce nu au engleza ca limbă maternă pot să se identifice cu ei.

Dacă seria de benzi desenate apare în ziare, Stephan Pastis face parte dintre cei care îmbrăţişează cu entuziasm tehnologiile actuale, aşa că poate fi găsit pe Twitter, Facebook sau pe blogul personal, unde nu-şi ascunde personalitatea extrovertită şi observaţiile pline de umor. Iar de acolo aflăm răspunsurile la mai toate întrebările care îi pot veni în minte unui admirator, începînd cu titlul benzii desenate ce vine de la un verset biblic („Să nu aruncaţi mărgaritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare“) şi oglindeşte bineînţeles relaţia dintre Rat – megalomanul atotştiutor, şi Pig – credulul simpatic. Iar unele dintre benzile desenate alese de autor au fost transformate în mici desene animate de către compania RingTales.

„Şi glumele, şi fericirea sînt foarte greu de găsit“ - interviu cu Stephan PASTIS -

Credeţi că ziarele vor înceta să mai existe şi cu ele va dispărea şi secţiunea de benzi desenate?

Ziarele nu vor dispărea prea curînd şi vor continua să apară într-o formă sau alta. Oamenii vor avea mereu nevoie de ştiri locale.

Care sînt cuvintele-cheie pe care le căutaţi cel mai des pe Google?

Cel mai probabil numele meu. Trist, dar adevărat.

Căutarea glumelor şi a lucrurilor comice de către creatorii de benzi desenate oglindeşte în vreun fel căutarea fericirii de către omenire în general?

Desigur, ambele sînt foarte greu de găsit.

Urmăriţi anumite webcomics?

Citesc Perry Bible Fellowship şi Cyanide & Happiness. Ambele sînt super. Aţi vorbit despre provocarea de a transforma benzile desenate în desene animate.

Vă gîndiţi să regizaţi un film de animaţie?

Sper să ajung să fac acest lucru într-o zi. Mi-ar plăcea foarte mult.

Ce actori aţi alege pentru o versiune animată a Pearls Before Swine?

Robin Williams în rolul crocodililor, Clint Eastwood să interpreteze pe Guard Duck şi Denis Leary pe Rat.

Cui o să mulţumiţi la primirea unui premiu Reuben? Lui Rat, Pig sau crocodililor?

Oh, nu ştiu dacă-l voi primi vreodată.

Pe blog se întîmplă de multe ori să daţi sfaturi celor care vor să aibă o bandă desenată de succes. Cîteva sfaturi şi pentru oamenii care nu au umor?

E destul de greu să înveţi pe cineva să aibă umor. Dacă umorul nu vine instinctiv, s-ar putea ca acest domeniu să nu i se potrivească celui care încearcă.

La fel ca Rat, Pig sau Goat, aveţi pe undeva pe calculator un roman început?

Tocmai am scris unul pentru un editor din Statele Unite. Va fi publicat de Candlewick Press peste un an.

Darby Conley, creatorul Get Fuzzy, e de părere că nu există mai mult de trei sau patru serii care să fie cu adevărat amuzante. Pe care le-aţi menţiona într-o asemenea listă?

„Far Side“, „Peanuts“, „Dilbert“ şi „Bloom County“.

Atacînd în Pearls Before Swine atît de mulţi confraţi, trăiţi cu frica unei zile în care unul va veni cu o călimară de cerneală să se răzbune?

Cred că ar arunca mai degrabă cu un cocktail după mine, dar da, trăiesc cu această frică.

Ce aţi cere unei clone care se pricepe să deseneze de minune? (una dintre glumele recurente din serie este aceea că Stephan Pastis nu se pricepe prea bine la desen)

I-aş cere să-mi deseneze scaune, mingi de fotbal şi biciclete, pentru că pe mine mă înnebunesc. 

P.S. Desenul ce ilustrează acest articol a fost ales de Stephan Pastis. 

Blog Stephan Pastis: http://stephanpastis.wordpress.com

Benzi desenate: http://www.gocomics.com/pearlsbeforeswine

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.