Mărgăritare tăioase
În România benzile desenate nu formează a IX-a artă, ci o artă mai degrabă invizibilă. Trebuie să vîsleşti temeinic printre paginile.ro pentru a găsi şi la noi manifestări care în alte ţări sînt pe toate drumurile. În Franţa, spre exemplu, există şi un Oscar al benzilor desenate, numit Marele premiu al oraşului Angoulême, iar în Statele Unite acesta se numeşte premiul Reuben.
Rămînem un pic peste Atlantic pentru a urmări parcursul lui Stephan Pastis, un fost avocat care a ajuns un creator de benzi desenate de succes. Numai că la fel ca universul din benzile sale desenate, filmul acestui vis împlinit nu este plin de clişee hollywoodiene, ci conţine adevăruri tăioase şi un umor negru de calitate.
De la refuzuri la succes
După nouă ani în care a profesat ca avocat fără vreun ghes anume, Stephan şi-a redescoperit visul copilăriei de a desena benzi, nu ca pe o activitate nesemnificativă, ci ca pe un mod de viaţă. Aşa că a desenat cîteva zeci de benzi şi le-a trimis sindicatelor de creatori de benzi desenate care primesc mii de propuneri anual, dar nu acceptă spre susţinere decît două sau trei. Ideile lui au fost refuzate iniţial, dar a primit un mail de încurajare de la un editor, lucru care l-a făcut să meargă mai departe şi să studieze stilul de a construi glume al celei mai cunoscute benzi desenate din acel an – „Dilbert“, după care a propus din nou alte benzi desenate, editorilor. Răspunsul a fost afirmativ, de această dată, şi bucuria unui happy-end se întrevedea. Numai că răspunsul a fost remaniat pentru că s-a descoperit că nu există un public-ţintă pentru o bandă desenată care nu mizează pe accente edulcorate, ci vorbeşte cu lejeritate despre moarte şi nu consideră nici un subiect tabu. Pînă la urmă, seria a fost publicată pe site, unde a strîns cîteva mii de vizite zilnic. Ajutorul cel mai mare a venit însă din partea creatorului lui „Dilbert“, Scott Adams, care fusese impresionat de calitatea seriei şi a prezentat-o călduros publicului său. De atunci, seria lui Stephan Pastis apare zilnic în peste 500 de ziare din Statele Unite.
Rat, Pig, Zebra, Goat şi grupul de crocodili
„Pearls Before Swine“ („Mărgăritare înaintea porcilor“) se numeşte seria de benzi desenate a lui Stephan Pastis şi îi are ca eroi pe Rat – un coleric pesimist şi mizantrop, pe Pig – naiv, blînd şi nesigur pe el; Zebra, Goat şi un grup de crocodili prostuţi se adaugă galeriei încăpătoare de personaje ce prilejuiesc jocuri de cuvinte, invenţii verbale şi idei spumoase. Stephan Pastis este şi el un personaj al propriei serii, cu o ţigară în colţul gurii şi veşnic persiflat de propriile personaje, din cauza lipsei de talent la desen şi a abuzului de jocuri de cuvinte.
O altă temă abordată des este atacarea personajelor din alte benzi desenate, prin sublinierea ridicolului. Iar la acestea se adaugă şi frecventele călătorii ale personajelor dincolo de al patrulea perete sau vizitarea altor benzi desenate. Absolut orice poate fi folosit pentru o glumă reuşită şi totul se face în numele unui umor viu şi de calitate.
Dintre toate personajele, se distanţează prin popularitate grupul de crocodili ce vorbesc stîlcit engleza şi încearcă să înveţe de pe Discovery Channel cum îl pot prinde pe vecinul lor Zebra. Accentul pocit este motivul pentru care toate naţiile ce nu au engleza ca limbă maternă pot să se identifice cu ei.
Dacă seria de benzi desenate apare în ziare, Stephan Pastis face parte dintre cei care îmbrăţişează cu entuziasm tehnologiile actuale, aşa că poate fi găsit pe Twitter, Facebook sau pe blogul personal, unde nu-şi ascunde personalitatea extrovertită şi observaţiile pline de umor. Iar de acolo aflăm răspunsurile la mai toate întrebările care îi pot veni în minte unui admirator, începînd cu titlul benzii desenate ce vine de la un verset biblic („Să nu aruncaţi mărgaritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare“) şi oglindeşte bineînţeles relaţia dintre Rat – megalomanul atotştiutor, şi Pig – credulul simpatic. Iar unele dintre benzile desenate alese de autor au fost transformate în mici desene animate de către compania RingTales.
„Şi glumele, şi fericirea sînt foarte greu de găsit“ - interviu cu Stephan PASTIS -
Credeţi că ziarele vor înceta să mai existe şi cu ele va dispărea şi secţiunea de benzi desenate?
Ziarele nu vor dispărea prea curînd şi vor continua să apară într-o formă sau alta. Oamenii vor avea mereu nevoie de ştiri locale.
Care sînt cuvintele-cheie pe care le căutaţi cel mai des pe Google?
Cel mai probabil numele meu. Trist, dar adevărat.
Căutarea glumelor şi a lucrurilor comice de către creatorii de benzi desenate oglindeşte în vreun fel căutarea fericirii de către omenire în general?
Desigur, ambele sînt foarte greu de găsit.
Urmăriţi anumite webcomics?
Citesc Perry Bible Fellowship şi Cyanide & Happiness. Ambele sînt super. Aţi vorbit despre provocarea de a transforma benzile desenate în desene animate.
Vă gîndiţi să regizaţi un film de animaţie?
Sper să ajung să fac acest lucru într-o zi. Mi-ar plăcea foarte mult.
Ce actori aţi alege pentru o versiune animată a Pearls Before Swine?
Robin Williams în rolul crocodililor, Clint Eastwood să interpreteze pe Guard Duck şi Denis Leary pe Rat.
Cui o să mulţumiţi la primirea unui premiu Reuben? Lui Rat, Pig sau crocodililor?
Oh, nu ştiu dacă-l voi primi vreodată.
Pe blog se întîmplă de multe ori să daţi sfaturi celor care vor să aibă o bandă desenată de succes. Cîteva sfaturi şi pentru oamenii care nu au umor?
E destul de greu să înveţi pe cineva să aibă umor. Dacă umorul nu vine instinctiv, s-ar putea ca acest domeniu să nu i se potrivească celui care încearcă.
La fel ca Rat, Pig sau Goat, aveţi pe undeva pe calculator un roman început?
Tocmai am scris unul pentru un editor din Statele Unite. Va fi publicat de Candlewick Press peste un an.
Darby Conley, creatorul Get Fuzzy, e de părere că nu există mai mult de trei sau patru serii care să fie cu adevărat amuzante. Pe care le-aţi menţiona într-o asemenea listă?
„Far Side“, „Peanuts“, „Dilbert“ şi „Bloom County“.
Atacînd în Pearls Before Swine atît de mulţi confraţi, trăiţi cu frica unei zile în care unul va veni cu o călimară de cerneală să se răzbune?
Cred că ar arunca mai degrabă cu un cocktail după mine, dar da, trăiesc cu această frică.
Ce aţi cere unei clone care se pricepe să deseneze de minune? (una dintre glumele recurente din serie este aceea că Stephan Pastis nu se pricepe prea bine la desen)
I-aş cere să-mi deseneze scaune, mingi de fotbal şi biciclete, pentru că pe mine mă înnebunesc.
P.S. Desenul ce ilustrează acest articol a fost ales de Stephan Pastis.
Blog Stephan Pastis: http://stephanpastis.wordpress.com
Benzi desenate: http://www.gocomics.com/pearlsbeforeswine