Manageri

Publicat în Dilema Veche nr. 376 din 28 aprilie - 4 mai 2011
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

În toamna anului trecut, două televiziuni importante şi-au schimbat managementul: la Realitatea TV a fost instalat un afacerist, Sebastian Ghiţă, iar la postul B1 a fost adus omul de bază al televiziunilor trustului Intact, Sorin Oancea. După aproape jumătate de an, deja se pot vedea roadele acestor schimbări.

La Realitatea, Sebastian Ghiţă a început prin a face presiuni asupra propriilor jurnalişti (cel mai flagrant fiind ce s-a întîmplat cu Oana Stancu şi Adrian Ursu), pentru ca, de vreo lună, să ajungă la păruială cu proprietarul trustului, Sorin Ovidiu Vîntu. Dincolo de accentele de comedie grotescă ale acestei ţigăneli între un „golan bătrîn“ şi „unul tînăr“ (după catalogarea lui Vîntu însuşi), cu îmbrînceli între bodyguarzi şi ameninţări în stil mafiot cu înhumări în dealurile Moldovei, am putut vedea încă o dată ce se află în culisele unui organism de presă care-şi clamează onorabilitatea. Iar ce se întîmplă acolo miroase de-ţi mută nasul. Îmi pare rău pentru jurnaliştii de la Realitatea care – unii dintre ei – încearcă fără îndoială să-şi facă treaba cu seriozitate, dar credibilitatea postului a fost grav afectată de giumbuşlucurile repetate ale patronului şi, mai nou, de hora cu strigături ale acestuia cu tînărul manager.

Cu totul altfel stau lucrurile la postul B1. Sorin Oancea e un adevărat profesionist – şi a dovedit asta din cum a ştiut să ridice Antenele. Pe de altă parte, faptul că aducerea lui la frîiele televiziunii B1 a fost o decizie inspirată e dovedit şi de evoluţia postului. În ultimele luni, calitatea programelor acestui canal a crescut considerabil. În plus, B1 s-a repoziţionat ca televiziune informativă. Este o mişcare benefică din punctul de vedere al telespectatorilor, pentru că într-adevăr era nevoie de o televiziune bună de ştiri. Asta mai ales că, după cum spuneam, Realitatea TV a devenit, în mod evident, un simplu paravan pentru tot felul de „golăneli“, iar Antena 3 are tinicheaua de coadă, ca post care serveşte interesele politice ale unui fost colaborator al Securităţii.

Am văzut cîteva dintre noile emisiuni ale B1 şi nu mi s-au părut deloc rele. E adevărat, la această televiziune sînt şi producţii la care nu-mi doresc să mă uit – dar asta e altă poveste. De exemplu, nu-mi mai pot spune nimic nou nici Robert Turcescu, nici Ion Cristoiu, aşa că nu văd de ce mi-aş pierde timpul să-i urmăresc. Turcescu ar putea să mă surprindă, totuşi, în continuare, dar din păcate pentru el nu într-un sens bun. Nu am văzut din emisiunea pe care-o face împreună cu Cristoiu decît fragmentul preluat de alte televiziuni, în care fostul moderator încruntat de la 100% se dădea în stambă dansînd alături de deputatul Edmond Tălmacean...

Dar să revenim la lucruri plăcute. Una dintre noile emisiuni ale postului B1 care merită aplauze este cea realizată de Sanda Nicola – Generaţia cu cheia de gît. Un titlu şi un concept care m-au cîştigat de la bun început, o realizatoare care pune întrebări de bun-simţ şi conduce foarte bine discuţia, nişte invitaţi faini, pe care mă bucur să-i văd la televizor – dirijorul Tiberiu Soare, actorul Paul Ipate, Zoltan Andras, solistul trupei Sarmalele Reci, sau actriţa Laura Vasiliu.

O altă emisiune excelentă intrată recent în grila B1 este X-Press, cu Vlad Petreanu. X-Press are stilistica Săptămînii de ştiri de la Antena 3 (pe care am lăudat-o de cîteva ori în cadrul acestei rubrici) şi ceva în plus – de data aceasta e şi cu invitaţi.

În fine, o altă nouă producţie pe care am apreciat-o este Razii de noapte, realizată de fostul cuplu de prezentatori de la Turul Franţei – Radu Naum şi Radu Banciu. Cei doi fac echipă bună nu numai pe teme sportive şi sînt chiar foarte potriviţi pentru o emisiune de tip Late Night: Radu Naum e inteligent şi întotdeauna cu replica la el, Radu Banciu e un raisonneur hîtru.

Iată, deci, că mai putem avea şi televiziune care să nu fie făcută din penibil, jocuri mafiote şi „golăneală“.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic