Jurnalism de excepţie la CNN-ul românesc

Publicat în Dilema Veche nr. 394 din 1-7 septembrie 2011
Jurnalism de excepţie la CNN ul românesc jpeg

O nuntă în care actorii principali sînt nişte indivizi de existenţa cărora nici nu ar trebui să ştim. Personaje primare şi jalnice, în ciuda mulţilor bani pe care-i au, cu alură de mafioţi şi învîrtindu-se într-o lume kitsch care-i caracterizează pe deplin. Presa are o mare slăbiciune pentru aceste personaje: le spune pe numele de alint (Gigi, Cristi etc.) şi ne dă zilnic informaţii despre ce au mai făcut sau ce au mai zis.

Realitatea TV s-a mobilizat, duminica trecută, cum a ştiut mai bine pentru ceea ce a numit „cea mai aşteptată nuntă“ (pentru această televiziune, cu siguranţă a fost cea mai aşteptată). A ţinut un elicopter în aer iar imaginile filmate de sus au fost difuzate încontinuu, pe tot ecranul sau într-o fereastră, a organizat serii de talk-show-uri, întrerupte doar de transmisiunile reporterilor de la faţa locului, şi a încheiat ziua cu preluarea în direct a unor participanţi la nuntă. La prima rundă de discuţii au comentat evenimentul tribunul Corneliu Vadim Tudor, regele Cioabă, politicianul Ecaterina Andronescu şi intelectualul fin Tudor Octavian (un cocteil de personaje numai bun să te facă să urmăreşti talk-show-ul cu sufletul la gură, ce mai!). La o a doua rundă de discuţii, i-am auzit pe Corina Drăgotescu, pe Sebastian Papaiani, pe Răzvan Theodorescu şi pe marele şi eternul analist & deontolog Bogdan Chirieac. Şi dă-i şi luptă, puicusorule, şi dezbate pe sec. Nu e vorba că nu li se oferise şi lor şampanie, ci că nu aveau despre ce discuta şi, prin urmare, băteau cîmpii, ca de obicei. Reportera de pe teren nu-i ajuta nici ea cu prea multe informaţii şi se plîngea că maşinile invitaţilor la nuntă aveau geamurile fumurii, iar ea nu putea să vadă nimic înăuntru. Ce păcat!... Dar nu-i ăsta motiv de supărare, pentru că, oricum, pînă la urmă cei de la Realitatea TV tot la cestiunile care-i ard ajung. Desigur, la Băsescu. Lume, lume! Află şi te miră: Băsescu a avut probleme la examenul medical de la intrarea în Şcoala de marină, pentru că nu vedea foarte bine. Şi, de aici, glume despre care-i ochiul care vede bine sau nu.

Situaţia a fost salvată de Dan Matei Agaton care, ca invitat la nuntă, a intrat în direct şi a putut să-i potolească doamnei Drăgotescu curiozitatea în legătură cu meniul. Era la începutul nunţii, iar Agaton a descris doar antreurile. Apoi, la ora 23, Realitatea TV a titrat „Exclusiv“ şi „Din culisele nunţii lui Borcea“ şi lumea întreagă a putut afla de la cuplul Ilie Năstase şi Brigitte Sfăt că invitaţii de la „fericitul eveniment“ au mîncat foie gras, homar şi icre de Manciuria. A urmat un material care a prezentat istoricul zilei şi al „petrecerii de liga campionilor din Otopeni“, cum ni s-a spus, pentru ca, în cele din urmă, cei de la Realitatea TV să ne comunice cu mîndrie: „Restaurantul din Otopeni a fost înconjurat ca o fortăreaţă, însă Realitatea TV a reuşit să filmeze în exclusivitate imagini de la nuntă“. Asta da realizare! Demnă, desigur, de o televiziune de ştiri.

Seara de duminică de la postul care se laudă că e CNN-ul românesc dă perfect măsura felului în care înţeleg să facă jurnalism cei de acolo. Ce responsabilitate, ce profesionalism, ce servire a interesului public? Facem jurnalism exact aşa cum sîntem noi. Adică numai buni pentru căminul cultural – locul unde de sărbători se organizează „discotecă“, vin băieţi în trening să joace fetele din sat şi se lasă cu cîte o bătaie cu ulucile rupte din gard. Un cămin cultural numit România.

Tot cei de la Realitatea TV organizează şi o Şcoală de televiziune în care promit că-i învaţă pe cei tineri tainele meseriei. Oare ce pot ei să-i înveţe pe alţii în acest domeniu?

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.