Internet alb-negru

Publicat în Dilema Veche nr. 386 din 7 - 13 iulie 2011
Internet alb negru jpeg

Înainte de Iran au fost persanii din cărţile de istorie, războaiele cu grecii, „Dariu al lui Istaspe“ şi apoi o pauză, pentru că filele manualelor noastre nu mai conţin nimic despre subiect. Manualele de geopolitică din Occident continuă însă cu războiul de zece ani cu Irak şi transformarea într-o republică islamică. Înfloreşte cu răutate şi fatwa împotriva lui Salman Rushdie, semn clar al unei radicalizări în cetatea persană reprezentată de Persepolis – filmul de animaţie care ne povesteşte totul cu candoarea vocii noastre intime, filmul surprinzînd suav transformările societăţii iraniene şi trăirile unei fetiţe într-o lume unde, din păcate, nu există decît alb şi negru. Şi pentru noi dispar culorile cînd ne gîndim la draga noastră dictatură cvadragenară şi la cum ar fi arătat ea astăzi dacă ne-am fi aflat tot în blocul comunist. Însă toate acestea nu sînt decît fragmente repede învelite de ceaţă şi uitate prin cine ştie ce cotlon al minţii. Pînă cînd vine un fir alb care să le înşire pe toate. Iar acest fir alb porneşte de la simpla realitate: ştim foarte puţine despre noi înşine şi despre cei care locuiesc în aceeaşi ţară cu noi. Străinii de printre noi sînt oglinzi atît de fascinante, încît nu ne pierdem timpul cu a-i întreba cum ne văd ei pe noi şi cum văd bucata noastră de sud-est al Europei, pardon, parte deplină din Europa, geografic vorbind. Iar străinul cu care am băut un pahar de vin cu scorţişoară acum ceva timp era „persan, nu iranian. Sînt foarte mîndru de ţara din care provin şi de istoria ei, chiar dacă îmi e ruşine de conducătorii ei actuali. Traiul la mine acasă e plin de constrîngeri şi de absurdităţi, dar sînt sigur că nu va mai dura mult. Lucrurile se vor schimba şi mă voi putea întoarce în ţară“. O conversaţie te obligă să pui cap la cap piesele ca să integrezi puzzle-ul în universul propriu. Chiar dacă Teheranul e la aceeaşi distanţă de Bucureşti ca Madridul, Iranul e extrem de mic în universul nostru mediatic. Avem mai multe ştiri despre Luxemburg decît despre Iran, care, dacă nu ar avea politicieni caraghioşi, ar fi şi mai în umbră. Mai ales că nouă ne place obscuritatea din cauza căreia ne plîngem atît de des, dar pe care o practicăm magistral cu alţii. Aşa că am vrut să aflu mai multe despre Iran prin noua cunoştinţă. Reflexul contemporan? O raită pe net ca să-l adaug ca prieten. Răspunsul lui amuzat: aici e uşor de făcut acest lucru, dar în Iran viteza Internetului nu depăşeşte viteza melcului, iar reţelele de socializare sînt interzise. Un Internet alb-negru am zice.   

Internauţii persani  

Iar povestea continuă: după ce au înfiinţat versiuni locale ale McDonald’s şi KFC, respectiv McMashallah şi SFC, minţile conducătoare iraniene au venit cu ideea de a crea şi un „Internet“ plin de culoare locală, fără nimic obscen, adică fără vreo urmă de influenţe occidentale. Cu numele de Iraniannet, acesta va fi operaţional în aproximativ un an şi jumătate şi de el vor putea profita 10 milioane de utilizatori. Totul cu ajutorul tehnologiei europene, care – lucru extrem de interesant – prin trustul finlandezo-german Nokia-Siemens a jucat un rol important în depistarea cyber-disidenţilor acum doi ani, furnizînd Republicii islamiste mijloacele pentru a bloca accesul la diverse site-uri, dar mai ales informaţii despre cetăţenii ce se opun regimului, prin spionarea activităţii lor online şi a interacţiunii de pe reţelele de socializare. Europa – apărătoare a libertăţii şi a valorilor umane doar pe vechiul continent, celelalte nu se pun la socoteală. Există şi veşti bune în schimb, îmi spune cu un zîmbet misterios persanul român. Reţeaua tradiţională de Internet va fi în continuare disponibilă (cu excepţia YouTube, Facebook şi a CNN bineînţeles), iar noutatea pe care o introduce acest proiect va fi fibra optică ce va creşte limita actuală de 128 Kbps. Chiar şi în aceste condiţii grele, iranienii, sau mai degrabă persanii, reuşesc să ajungă pînă la urmă la emisiunile sau conţinutul dorit recurgînd la subterfugii. Folosind proxy-uri, aceştia se pot conecta la orice doresc. Ceea ce ne dă o imagine plăcută despre Internet, care poate fi astfel ca o carte de colorat: fiecare îşi alege propriile reguli cromatice. Libertatea în cîteva clicuri, libertate ce apare prin strecurarea printre cortinele pline de măşti: pe Internet e uşor să fii anonim şi să te poţi elibera de orice constrîngere. Aş spune că Internetul este un teatru spumos prin care ajungem la orice dorim, inclusiv la coşmaruri de nedorit. Totul – la o aruncătură de deget. 

Aşadar, una dintre cele mai importante arme ale cenzurii iraniene a Internetului a fost limitarea vitezei de descărcare la 128 de Kbps, măsură impusă de guvern furnizorilor de Internet. Aceasta se adaugă altor surprize în ceea ce priveşte telecomunicarea. Semnalul telefoanelor nu e foarte puternic, se întîmplă destul de des ca o convorbire telefonică să fie pur şi simplu întreruptă, la fel cum se întîmplă şi cu conexiunea la Internet. În aceste condiţii, revolta iraniană de la ultimele alegeri, numită şi revoluţia de pe Internet sau Twitter, pare cu atît mai uimitoare. Mai ales după ce parcurgem lista de delicte ce pot fi comise pe Internet şi care sînt pedepsite cu ani grei de închisoare: orice site contrar moralei sociale este interzis (pornografie, prostituţie etc.), la fel ca orice site ce nu respectă valorile religioase sau sociale sau vreun site ostil guvernului sau vreun site care să permită eludarea sistemului de control guvernamental. Cu cît parcurg lunga listă, cu atît se lăţeşte lista de paranteze ce reprezintă zîmbetul prelungit al interlocutorului meu persan. Acasă la ei, nu stau să se gîndească la cîte legi încalcă atunci cînd se uită la emisiunea preferată sau cînd dau peste femei goale. În schimb, sînt extrem de conştienţi că riscă cîţiva ani de puşcărie pentru un lucru atît de banal ca navigarea pe Internet. Persanul îmi spune în schimb că nu există doar frică, ci şi multă inventivitate. Mi-a dat şi un exemplu elocvent: recentul film Cronicile unui Iran interzis de Manon Loizeau, o jurnalistă care a vrut să realizeze o peliculă într-o ţară interzisă jurnaliştilor. Sute de iranieni au contactat-o pe Facebook în urma unui reportaj ce vorbea despre alegerile măsluite şi despre o generaţie asuprită. În cîteva luni, i-au fost trimise aproape 400 de ore de filmuleţe. Manon Loizeau a mers mai departe şi a trimis minicamere de filmat în Iran pentru a surprinde pe ascuns realitatea din această ţara. Iar stick-urile USB au ajuns în Franţa ascunse în dresuri sau prin ciorapi pentru a alcătui filmul. „Am vrut să fac auzită o voce pe care nu o mai auzim. Am vrut să fac cunoscută represiunea despre care nu se mai aude nimic de doi ani. Am vrut să povestesc despre dovezi de curaj nemaipomenit.“ 

Iranul din exil 

Tot despre curaj a fost vorba şi în The Daily Show cu Jon Stewart, o emisiune satirică din Statele Unite, cu mult umor, ce colecţionează prostiile din domeniul mass-media şi al politicului de pe mapamond. În luna ianuarie a acestui an, Jon Stewart le-a luat un interviu lui Kambiz Hosseini şi lui Saman Arbabi. Aceşti doi iranieni expatriaţi în Statele Unite realizează o emisiune satirică difuzată şi online, intitulată Parazit. Spicuind din interviul lor: „Facebook-ul e bineînţeles interzis în Iran, iar calculatoarele sînt un lux. Iar în Iran toţi cei un sfert de milion de fani care au dat Like emisiunii pe Facebook îşi riscă libertatea“. Jon Stewart s-a înclinat pe bună dreptate în faţa celor doi care sînt vizaţi şi atacaţi frecvent de guvernul iranian. Dar, ca să-l parafrazăm pe Saman Arbabi: iranienii radicali îi alimentează pe iranienii care vor să fie liberi. Iar cum pentru a fi liber îţi trebuie mai multă creativitate decît pentru a cenzura, vor exista mereu cei care vor considera paginile în alb şi negru ca pagini de colorat. 

Florin Spătaru este filolog şi lucrează în marketing online.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

oana zavoranu colaj instagram jpg
Cine este singurul om care ar fi putut să o împiedice pe Oana Zăvoranu să devină soția lui Pepe: „Nici în vise nu aș fi avut relația”
Oana Zăvoranu a făcut dezvăluiri uimitoare despre trecutul său. Vedeta a mărturisit cine este singura persoană care ar fi putut să pună stop relației sale cu Pepe, astfel încât să nu ajungă la altar.
Ciprian Șerban, președintele Camerei Deputaților Foto Ciprian Șerban   Facebook jpg
„Timpul posturilor călduțe la stat s-a cam terminat”. Președintele Camerei Deputaților precizează cum se vor face cele 200 de concedieri
Ciprian Șerban, președintele Camerei Deputaților, a precizat că se are în vedere o reducere de peste 200 de posturi în cadrul instituției. Acesta nu se așteaptă ca angajații să primească vestea „cu brațele deschise”.
Simona Halep (EPA) jpg
Simona Halep, la mila organizatorilor de la Transylvania Open. Clujenii i-au întins o mână de ajutor
Simona Halep, 33 de ani, nu are clasament pentru a juca direct pe tabloul principal la turneul Transylvania Open, așa că a primit o mână de ajutor de la organizatori.
image png
Ce perioadă ai voie să circuli în România cu o mașină înmatriculată într-o altă țară
În 2025, legislația rutieră din România clarifică detaliat regulile de utilizare a vehiculelor înmatriculate în alte țări. Dacă deții un autoturism cu numere străine și intenționezi să circuli pe drumurile din România
Vladimir Putin FOTO Profimedia
Putin este tot mai îngrijorat pentru economia Rusiei, afectată de război, susțin mai multe surse
Președintele Vladimir Putin este din ce în ce mai îngrijorat de economia Rusiei aflată în regim de război, în contextul în care Donald Trump face presiuni pentru încheierea conflictului din Ucraina, au declarat mai multe surse pentru Reuters.
Steag curcubeu LGBT FOTO Shutterstock
Sute de cupluri de același sex din Thailanda s-au căsătorit. A intrat în vigoare legea care recunoaște egalitatea căsătoriilor
Sute de cupluri de același sex se căsătoresc joi în Thailanda, marcând un moment istoric, după ce țara a devenit prima din Asia de Sud-Est care a recunoscut egalitatea căsătoriilor.
Putin Trump APEC EPA EFE
De ce ultimatumul lui Trump l-ar putea ajuta pe Putin în loc să pună presiune asupra lui -Analiză
La prima vedere, ultimul mesaj al președintelui american Donald Trump către omologul său rus Vladimir Putin pare a fi o amenințare.
podul olt slatina   foto alina mitran (11) jpg
Se construiește un nou pod în România. Va lua locul unuia vechi de peste 90 de ani care nu a fost niciodată consolidat. Va face legătura între două județe
În sfârșit, după aproape un secol de așteptare, locuitorii județelor Suceava și Botoșani pot răsufla ușurați – se va construi un nou pod peste râul Siret.
zavoranca despre moartea mamei (3) jpg
De ce a murit, de fapt, Mărioara Zăvoranu: „Nu am avut cum să o omor eu” Cine este principalul vinovat
Oana Zăvoranu și mama ei nu au avut o relație tocmai bună, iar uneori scandalurile dintre cele două au fost intens mediatizate la TV. În 2015, atunci când Marioara a decedat, fiica ei a rămas cu mari regrete din cauza faptului că nu vorbea cu aceasta.