Hollywood, cenzura şi Internetul

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Hollywood, cenzura şi Internetul png

Pentru mulţi dintre internauţi, Google şi Facebook sînt la fel de importante, dacă nu chiar mai importante decît Internetul în sine. Ce-ar fi dacă aceste site-uri nu ar mai funcţiona într-o bună zi? Ne-am gîndi că probabil am întîrziat cu plata facturii către furnizorul de Internet. Dacă nu ar fi acesta motivul, am crede probabil că Internetul s-a oprit. Reprezentanţii diferiţilor giganţi din mediul online au aplicat această formă de protest împotriva unei iniţiative legislative din SUA ce vizează cenzurarea şi chiar suspendarea unor site-uri.

SOPA şi PIPA: SUA  se joacă de-a cenzura online

Internetul e pentru mulţi locul unde cel mai recent film, joc pe calculator sau serial american nu costă nimic pentru că poate fi descărcat rapid de pe site-urile de torente. Hollywood-ul luptă de foarte mult timp împotriva celor care difuzează materialele sale întregului glob, dar nu reuşeşte să facă mare lucru, în principal pentru că majoritatea site-urilor pe care nu le poate închide au serverele situate în afara SUA. În 2011, Senatul american a iniţiat două propuneri de lege care să-i oprească pe toţi cei văzuţi ca piraţi web, prin intermediul motoarelor de căutare Google şi Yahoo sau a procesatorilor de plăţi online ca PayPal. Cele două iniţiative poartă numele de „Stop Online Piracy Act“ (Legea pentru stoparea pirateriei online), pe scurt SOPA, şi „Protect Intellectual Property Act“ (Legea pentru protejarea proprietăţii intelectuale) sau PIPA.

Ce anume vor acestea să schimbe? Intenţia lor este de a stopa furtul materialelor ce se află sub copyright şi de a împiedica motoarele de căutare precum Google şi Yahoo (care e încă un motor de căutare important în SUA) să le permită utilizatorilor să găsească site-urile de unde aceştia pot descărca respectivele materiale furate. Printre altele, legile ar permite celor care deţin drepturile de difuzare, precum Warner Brothers, să poată bloca un site în totalitate, chiar dacă doar unul dintre utilizatorii săi e vinovat de piraterie. Hollywood-ul consideră deci că legea actuală care permite înlăturarea materialelor video de pe site-uri precum YouTube, în urma unor solicitări, nu e suficient de aspră (în 2011, YouTube a primit 5 milioane de solicitări pentru a şterge materiale video care nu respectau drepturile de autor).

Majoritatea celor care activează în mediul online sînt de acord cu înăsprirea legilor împotriva pirateriei online, dar vor să poată contribui la întocmirea legilor tocmai pentru a clarifica anumiţi termeni specifici şi a evita astfel interpretări laxe care să permită unor site-uri importante să fie pur şi simplu blocate integral chiar dacă respectă legile în vigoare.

Reacţii în lanţ

În luna decembrie, mai mulţi fondatori ai unor companii online, ca Twitter, Google sau YouTube, au adresat o scrisoare deschisă legislatorilor, avertizîndu-i în legătură cu pericolele legate de această formă de cenzură care ar apărea dacă asemenea legi ar fi ratificate, aducînd SUA în aceeaşi oală cu China sau Iran. A fost adus ca argument forte Primul Amendament al Constituţiei americane, care garantează dreptul la libera exprimare, şi s-a precizat că asemenea legi ar submina inovaţiile din mediul online. Iar mai apoi, în luna ianuarie, mai multe site-uri au făcut grevă: Google a fost unul dintre cele mai importante site-uri care a arborat dreptunghiul negru, asociat prin excelenţă cenzurii, dar nu a fost singurul. Wikipedia a fost puţin mai radicală şi a oprit accesul la site, prezentînd doar o pagină neagră şi informaţii despre SOPA/ PIPA. A putut fi accesibilă doar în versiunea mobilă. Revista IT Wired a fost destul de inventivă şi a aplicat vizual o formă de cenzură agresivă a conţinutului şi link-uri către petiţii online care cereau anularea celor două iniţiative legislative. Reddit, reţeaua de socializare, a aplicat aceleaşi măsuri ca Wikipedia, invitînd utilizatorii la lupta împotriva iniţiativelor. Mozilla, cunoscutul navigator web, a arborat şi el o pagină neagră şi a îndemnat la luptă împotriva cenzurării Internetului. Un alt site umoristic extrem de popular, Icanhascheezburger, a protestat prin prezenţa pe prima pagină a unui pop-up care anunţa lupta susţinută împotriva cenzurării Internetului.

Impactul politic a fost imediat, mai mulţi senatori retrăgîndu-şi susţinerea pentru aceste iniţiative şi marcînd astfel un moment important în istorie: companiile online s-au reunit într-un efort comun pentru a protesta şi a face lobby împotriva unor legi. Masele de tineri fără vreun interes pentru procesul politic au devenit pentru scurt timp foarte active şi au reuşit să „omoare“ aceste propuneri legislative – după cum se spune peste Ocean.

Jon Stewart de la The Daily Show a prezentat, în stilul specific, negocierile în privinţa legii: mai multe segmente video din dezbaterile Senatului american, cu senatori ce repetau că nu înţeleg prea bine ce presupun anumiţi termeni din lumea online şi că au nevoie de adolescenţii „specialişti“ ai Internetului: „bring the nerds!“. Cu alte cuvinte, oameni ce se autodeclarau depăşiţi, dar care vor să îngrădească Internetul. E prea liber se pare, şi aceasta constituie o problemă.

Între timp, UE adoptă  pe şestache ACTA

Efortul de a stopa cele două legi nu a aparţinut doar americanilor, pentru că în lumea Internetului şi a meme-urilor graniţele sînt mult mai puţin accentuate. Aşa că succesul a fost generat de întreaga comunitate a internauţilor, care s-a mobilizat şi a oprit iniţiativele legislative.Atunci a apărut ACTA, prescurtarea de la „Anti-Counterfeiting Trade Agreement“ (Tratatul Comercial Anti-Contrafacere). Discuţiile privind acest tratat se poartă încă din 2006. Acest proiect implică 39 de ţări în total, printre care SUA, Canada şi UE, cu intenţia de a proteja mai bine drepturile de autor. Îngrijorătoare pentru public trebuie să fie însă secretomania cu care a fost păstrat acest tratat adus la lumina zilei de Wikileaks. O copie a acestuia precizează intenţii tulburătoare: obligativitatea, pentru furnizorii de Internet, de a divulga identitatea unui abonat, plecînd de la adresa IP, oricărui organism care se ocupă de apărarea drepturilor de autor care ar cere acest lucru, fără a mai apela la justiţie pentru aceasta, sau dreptul vameşilor de a verifica hard-ul unui laptop sau orice alt dispozitiv de stocare a datelor şi de a le confisca dacă sînt descoperite materiale piratate.

Rămîne de văzut cum vor pune cetăţenii europeni presiune pe legislatorii care îi reprezintă şi dacă vor fi la fel de eficienţi precum americanii. În România există deja site-uri precum Apti.ro care îndeamnă orice internaut să protesteze prin contactarea parlamentarilor români şi a celor europeni. Stilul american de a face politică va fi interesant de observat, deşi cel mai probabil la noi va funcţiona sancţiunea prin mersul la vot, cu atît mai mult cu cît acest an este electoral, iar liderii unor partide au declarat că nu vor susţine aplicarea acestui tratat dacă vor fi aleşi. Poate cea mai elocventă imagine din mediul politic rămîne cea a parlamentarilor polonezi care au venit în plen cu măşti Guy Fawkes, simbol al luptei împotriva unui guvern autoritar, dar şi simbol al grupului Anonymous. Acest grup de hackeri fără o ierarhie anume şi care a fost interesat pînă recent de ţinte aleatorii a ajuns în atenţia tuturor, prin cyberatacurile lansate împotriva instituţiilor şi a companiilor care au luptat împotriva Wikileaks sau care se împotrivesc unei mai mari libertăţi în mediul digital.

Probabil că şi Europa va trimite pe tuşă această lege, dar e ciudat cum, în locul unei dezbateri publice, avem parte de hotărîri pregătite parcă în caverne locuite de personaje malefice hollywoodiene. Trebuie ştiut că în lumea digitală forţa nu aparţine legislatorilor, ci internauţilor, care pot folosi tastatura precum foloseau cavalerii jedi săbiile. Acest lucru a fost spus cu stîngăcie de Senatul american şi e spus sus şi tare de grupul Anonymous.

Florin Spătaru este filolog şi lucrează în marketing online.

Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!

Parteneri

familia care s a mutat din america in romania jpg
De ce a decis o familie din SUA să renunțe la tot pentru a se muta în România: „Nu m-am simțit niciodată ca și cum..”
Într-o lume tot mai globalizată, în care mulți români visează la o viață în Statele Unite – „țara tuturor posibilităților” –, o familie americană a ales să meargă împotriva curentului.
Achraf Hakimi (EPA) jpg
Un fotbalist mare de la PSG „rupe” tăcerea, după ce a fost acuzat de viol
Un jucător din Ligue I trece prin acuzații grele, de doi ani.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
TikTok se va închide în Statele Unite, de duminică, dacă va pierde procesul la Curtea Supremă
TikTok îşi va închide complet aplicaţia în SUA începând de duminică, dacă Curtea Supremă a Statelor Unite nu împiedică interzicerea acestei reţele de socializare pe teritoriul american
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ministrul Mediului anunță că predarea ambalajelor cu garanţie va fi mai simplă şi mai rapidă. „Sistemul a reușit performanțe de invidiat”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) „a intrat pe lista de obiceiuri bune ale românilor”. În luna decembrie au fost returnate peste 290 milioane de PET-uri, sticle și doze de aluminiu.
terapie intensiva jpeg
Secția ATI a Spitalului de Urgență Ploiești, blocată. Medicii protestează. Cum explică managerul situația
Zece medici chirurgi de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești protestează față de o decizie luată de conducere pe fondul blocajului existent în secția de terapie intensivă. Oamenii sunt nemulțumiți că trebuie să opereze doar cazurile grave și urgențele.
Horoscop zilnic 25 martie 2022 jpg
Horoscop joi, 16 ianuarie. Berbecii pun piciorul în prag, Racii nu se uită la bani, Fecioarele dau uitării trecutul, Vărsătorii primesc vești bune
Horoscop joi, 16 ianuarie. Descoperă previziunile pentru ziua de joi, 16 ianuarie. Lorina, astrologul Click!, a consultat astrele și știe ce le rezervă acestea celor 12 zodii în parte.
Novak Djokovic (EPA) jpg
Djoković, tur de forță la Australian Open: meci de trei ore și un nou record
Novak Djoković a ajuns în turul trei al competiției.
sofia vergara profimedia jpg
Sofía Vergara iubește din nou? Este vorba despre un bărbat celebru, dar mai tânăr decât ea
Sofía Vergara (52 de ani) iubește din nou? La un an de când a divorțat de Joe Manganiello (48 de ani), diva a stârnit zvonuri că este într-o relație cu un alt bărbat celebru. Actrița de origine columbiană, care se laudă cu o avere de 180 de milioane de dolari, a fost surprinsă zilele trecute luând p
iasi din drona png
Taxa neobișnuită pe care o plătesc locatarii unui bloc din Iași. Anual se adună o sumă uriașă
Statul la bloc vine cu diverse provocări, însă locuitorii unui complex rezidențial din Iași cu siguranță nu s-ar fi gândit că se vor lovi vreodată de o asemenea situație. Aceștia sunt nevoiți să plătească o taxă neobișnuită, de care poate că niciunul dintre noi nu am mai auzit până acum.