Hollywood, cenzura şi Internetul

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Hollywood, cenzura şi Internetul png

Pentru mulţi dintre internauţi, Google şi Facebook sînt la fel de importante, dacă nu chiar mai importante decît Internetul în sine. Ce-ar fi dacă aceste site-uri nu ar mai funcţiona într-o bună zi? Ne-am gîndi că probabil am întîrziat cu plata facturii către furnizorul de Internet. Dacă nu ar fi acesta motivul, am crede probabil că Internetul s-a oprit. Reprezentanţii diferiţilor giganţi din mediul online au aplicat această formă de protest împotriva unei iniţiative legislative din SUA ce vizează cenzurarea şi chiar suspendarea unor site-uri.

SOPA şi PIPA: SUA  se joacă de-a cenzura online

Internetul e pentru mulţi locul unde cel mai recent film, joc pe calculator sau serial american nu costă nimic pentru că poate fi descărcat rapid de pe site-urile de torente. Hollywood-ul luptă de foarte mult timp împotriva celor care difuzează materialele sale întregului glob, dar nu reuşeşte să facă mare lucru, în principal pentru că majoritatea site-urilor pe care nu le poate închide au serverele situate în afara SUA. În 2011, Senatul american a iniţiat două propuneri de lege care să-i oprească pe toţi cei văzuţi ca piraţi web, prin intermediul motoarelor de căutare Google şi Yahoo sau a procesatorilor de plăţi online ca PayPal. Cele două iniţiative poartă numele de „Stop Online Piracy Act“ (Legea pentru stoparea pirateriei online), pe scurt SOPA, şi „Protect Intellectual Property Act“ (Legea pentru protejarea proprietăţii intelectuale) sau PIPA.

Ce anume vor acestea să schimbe? Intenţia lor este de a stopa furtul materialelor ce se află sub copyright şi de a împiedica motoarele de căutare precum Google şi Yahoo (care e încă un motor de căutare important în SUA) să le permită utilizatorilor să găsească site-urile de unde aceştia pot descărca respectivele materiale furate. Printre altele, legile ar permite celor care deţin drepturile de difuzare, precum Warner Brothers, să poată bloca un site în totalitate, chiar dacă doar unul dintre utilizatorii săi e vinovat de piraterie. Hollywood-ul consideră deci că legea actuală care permite înlăturarea materialelor video de pe site-uri precum YouTube, în urma unor solicitări, nu e suficient de aspră (în 2011, YouTube a primit 5 milioane de solicitări pentru a şterge materiale video care nu respectau drepturile de autor).

Majoritatea celor care activează în mediul online sînt de acord cu înăsprirea legilor împotriva pirateriei online, dar vor să poată contribui la întocmirea legilor tocmai pentru a clarifica anumiţi termeni specifici şi a evita astfel interpretări laxe care să permită unor site-uri importante să fie pur şi simplu blocate integral chiar dacă respectă legile în vigoare.

Reacţii în lanţ

În luna decembrie, mai mulţi fondatori ai unor companii online, ca Twitter, Google sau YouTube, au adresat o scrisoare deschisă legislatorilor, avertizîndu-i în legătură cu pericolele legate de această formă de cenzură care ar apărea dacă asemenea legi ar fi ratificate, aducînd SUA în aceeaşi oală cu China sau Iran. A fost adus ca argument forte Primul Amendament al Constituţiei americane, care garantează dreptul la libera exprimare, şi s-a precizat că asemenea legi ar submina inovaţiile din mediul online. Iar mai apoi, în luna ianuarie, mai multe site-uri au făcut grevă: Google a fost unul dintre cele mai importante site-uri care a arborat dreptunghiul negru, asociat prin excelenţă cenzurii, dar nu a fost singurul. Wikipedia a fost puţin mai radicală şi a oprit accesul la site, prezentînd doar o pagină neagră şi informaţii despre SOPA/ PIPA. A putut fi accesibilă doar în versiunea mobilă. Revista IT Wired a fost destul de inventivă şi a aplicat vizual o formă de cenzură agresivă a conţinutului şi link-uri către petiţii online care cereau anularea celor două iniţiative legislative. Reddit, reţeaua de socializare, a aplicat aceleaşi măsuri ca Wikipedia, invitînd utilizatorii la lupta împotriva iniţiativelor. Mozilla, cunoscutul navigator web, a arborat şi el o pagină neagră şi a îndemnat la luptă împotriva cenzurării Internetului. Un alt site umoristic extrem de popular, Icanhascheezburger, a protestat prin prezenţa pe prima pagină a unui pop-up care anunţa lupta susţinută împotriva cenzurării Internetului.

Impactul politic a fost imediat, mai mulţi senatori retrăgîndu-şi susţinerea pentru aceste iniţiative şi marcînd astfel un moment important în istorie: companiile online s-au reunit într-un efort comun pentru a protesta şi a face lobby împotriva unor legi. Masele de tineri fără vreun interes pentru procesul politic au devenit pentru scurt timp foarte active şi au reuşit să „omoare“ aceste propuneri legislative – după cum se spune peste Ocean.

Jon Stewart de la The Daily Show a prezentat, în stilul specific, negocierile în privinţa legii: mai multe segmente video din dezbaterile Senatului american, cu senatori ce repetau că nu înţeleg prea bine ce presupun anumiţi termeni din lumea online şi că au nevoie de adolescenţii „specialişti“ ai Internetului: „bring the nerds!“. Cu alte cuvinte, oameni ce se autodeclarau depăşiţi, dar care vor să îngrădească Internetul. E prea liber se pare, şi aceasta constituie o problemă.

Între timp, UE adoptă  pe şestache ACTA

Efortul de a stopa cele două legi nu a aparţinut doar americanilor, pentru că în lumea Internetului şi a meme-urilor graniţele sînt mult mai puţin accentuate. Aşa că succesul a fost generat de întreaga comunitate a internauţilor, care s-a mobilizat şi a oprit iniţiativele legislative.Atunci a apărut ACTA, prescurtarea de la „Anti-Counterfeiting Trade Agreement“ (Tratatul Comercial Anti-Contrafacere). Discuţiile privind acest tratat se poartă încă din 2006. Acest proiect implică 39 de ţări în total, printre care SUA, Canada şi UE, cu intenţia de a proteja mai bine drepturile de autor. Îngrijorătoare pentru public trebuie să fie însă secretomania cu care a fost păstrat acest tratat adus la lumina zilei de Wikileaks. O copie a acestuia precizează intenţii tulburătoare: obligativitatea, pentru furnizorii de Internet, de a divulga identitatea unui abonat, plecînd de la adresa IP, oricărui organism care se ocupă de apărarea drepturilor de autor care ar cere acest lucru, fără a mai apela la justiţie pentru aceasta, sau dreptul vameşilor de a verifica hard-ul unui laptop sau orice alt dispozitiv de stocare a datelor şi de a le confisca dacă sînt descoperite materiale piratate.

Rămîne de văzut cum vor pune cetăţenii europeni presiune pe legislatorii care îi reprezintă şi dacă vor fi la fel de eficienţi precum americanii. În România există deja site-uri precum Apti.ro care îndeamnă orice internaut să protesteze prin contactarea parlamentarilor români şi a celor europeni. Stilul american de a face politică va fi interesant de observat, deşi cel mai probabil la noi va funcţiona sancţiunea prin mersul la vot, cu atît mai mult cu cît acest an este electoral, iar liderii unor partide au declarat că nu vor susţine aplicarea acestui tratat dacă vor fi aleşi. Poate cea mai elocventă imagine din mediul politic rămîne cea a parlamentarilor polonezi care au venit în plen cu măşti Guy Fawkes, simbol al luptei împotriva unui guvern autoritar, dar şi simbol al grupului Anonymous. Acest grup de hackeri fără o ierarhie anume şi care a fost interesat pînă recent de ţinte aleatorii a ajuns în atenţia tuturor, prin cyberatacurile lansate împotriva instituţiilor şi a companiilor care au luptat împotriva Wikileaks sau care se împotrivesc unei mai mari libertăţi în mediul digital.

Probabil că şi Europa va trimite pe tuşă această lege, dar e ciudat cum, în locul unei dezbateri publice, avem parte de hotărîri pregătite parcă în caverne locuite de personaje malefice hollywoodiene. Trebuie ştiut că în lumea digitală forţa nu aparţine legislatorilor, ci internauţilor, care pot folosi tastatura precum foloseau cavalerii jedi săbiile. Acest lucru a fost spus cu stîngăcie de Senatul american şi e spus sus şi tare de grupul Anonymous.

Florin Spătaru este filolog şi lucrează în marketing online.

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

Ruinele romane din Amman Iordania Foto Pegasus jpg
Iordania, cu doar 150 de euro dus-întors. „O mie și una de nopți” la preț de Bușteni. Ponturi de neratat pentru o vacanță de vis
Cu doar 150 de euro pentru zboruri și ponturi smart, doi români au trăit o vacanță de vis cu buget redus în Iordania. Află cum poți face și tu la fel!
Pensionari  Foto The Guardian jpg
Pensionarii băgăcioși, recrutați într-un oraș italian pentru a supraveghea lucrările publice
Primăria unui oraș din Italia a decis să valorifice timpul liber și curiozitatea pensionarilor, propunându-le să monitorizeze voluntar lucrările publice. Unii localnici în vârstă au acceptat oferta și au devenit, în mod oficial, „umarellii” orașului.
croissant Sursa pixabay com jpg
Topul alimentelor care nu potolesc foamea. Alternative sănătoase pentru a satisface pofta de mâncare
Experții în nutriție au realizat un top al alimentelor consumate frecvent, dar care nu pot alunga foamea. Deși au multe calorii și sunt bogate în zahăr și grăsimi, acestea nu sunt suficiente pentru a-i sătura pe oameni. În schimb, pot fi ușor înlocuite cu unele mai sănătoase.
Marcel Ciolacu, alături de Sorin Grindeanu și Daniel Băluță FOTO Mediafax
PSD, între ciocan și nicovală. Analist: „Partidul nu a trecut niciodată printr-o astfel de criză existențială”
Finalul celui mai așteptat scrutin - alegerile prezidențiale - plasează PSD într-una dintre cele mai complicate situații din ultimii ani: să asigure stabilitate la guvernare, așa cum promite din 2021 încoace, sau să se retragă pentru a încerca să se recupereze.
Vedere din orașul Kirkenes, Norvegia FOTO Shutterstock jpg
Încleștarea mocnită între marile puteri în Arctica. Cum se poziționează China, Rusia și Europa în cursa pentru resurse critice
Arctica devine rapid una dintre cele mai disputate zone ale lumii. China se confruntă cu o concurență acerbă din partea Rusiei, Europei, Indiei și SUA. Se poate spune că o cursă pentru resursele din Arctica a început, în timp ce în fundal tensiunile geopolitice sunt în creștere.
Nemo a  câștigat Eurovision pentru Elveţia cu The Code  Foto X ESC Discord
Putin și-a înființat propriul Eurovision. Concursul care a „inspirat” Gayropa
Propaganda rusă a inventat termenul „Gayropa” după Eurovision 2024 care a fost câștigat de un „homosexual din Elveția” și a considerat că aceasta constituie dovada definitivă a „degenerării Europei”. Anul acesta, Rușia și-a înființat propriul Eurovision, care va fi supravegheat atent de o comisie sp
Femei deţinute la Canalul Dunăre-Marea Neagră
25 mai: ziua când comuniștii au luat decizia de începere a lucrărilor la Canalul Dunăre - Marea Neagră
Pe 25 mai, conducerea Partidului Muncitoresc Român a luat decizia de începere a lucrărilor la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Tot pe 25 mai a început construirea Canalului Suez.
Ungaria, destinatii turistice  Sursa visithungary Facebook (15) jpg
Cele mai căutate destinații de vacanță în Ungaria, la câteva ore de România. „Perlele” turistice ale țării vecine
Deși nu are munți spectaculoși și nici ieșire la mare, iar limba maghiară poate da bătăi de cap turiștilor, Ungaria rămâne o alegere de vacanță accesibilă și tot mai populară în rândul românilor.
bursa locurilor de munca 23 mai 2025 slatina   foto alina mitran (7) jpg
Prăpastia între angajatori și șomeri se adâncește. „A fost bursa oamenilor 50+. Pe unii îi înțelegi că așteaptă pensia”
Într-un județ cu peste 8.000 de șomeri înregistrați oficial în evidența serviciului public de ocupare angajatorii spun că-și găsesc mai greu ca niciodată forță de muncă. „Cei mai mulți au venit cu bilețelul în mână, să spună că nu sunt interesați”.