Fete care sărută fete (şi băieţi care le privesc)

Publicat în Dilema Veche nr. 390 din 4-10 august 2011
Fete care sărută fete (şi băieţi care le privesc) jpeg

The L World (2004-2009) a fost singurul serial de ficţiune care şi-a propus să prezinte stilul de viaţă al unei comunităţi de lesbiene. (Dacă a reuşit sau nu e discutabil.) Însă cum trăiesc lesbienele în comunităţi hetero? E greu de spus. Cu excepţia cîtorva seriale (Glee, Pretty Little Liars, Grey’s Anatomy, Skins UK), personajele lesbiene sînt de obicei episodice. Sau de ce să introduci un nou personaj? E mai simplu să-i creezi unui personaj principal straight o nouă identitate sexuală la care poate renunţa oricînd.

În lipsa unui bărbat (non-abuziv)

Noul sezon Weeds, al şaptelea, ne-o prezintă pe Nancy Botwin la trei ani distanţă de unde am lăsat-o la sfîrşitul sezonului precedent, adică în închisoare. Nancy tocmai e anunţată că e eliberată condiţionat, iar despre viaţa ei în închisoare aflăm doar atît: a fost într-o relaţie lesbiană cu Olga, colega ei de celulă. Sărutul lor pasional de despărţire provoacă o reacţie puternică printre celelalte deţinute şi chiar empatie din partea gardianului („Poate o să vă revedeţi în curînd.“). Nancy însă are alte griji şi nu pare a fi afectată de despărţirea de Olga. Iar următorul episod sugerează deja că nu o vom vedea pe Nancy în alte relaţii lesbiene. După toate dificultăţile întîmpinate în noua sa postură de eliberată condiţionat, aceasta găseşte un moment de relaxare în prima sa ţigară cu marijuana şi în braţele lui Demetri, fratele Olgăi. Demetri devine noul său furnizor de iarbă după ce Nancy îi livrează o geantă cu arme, geantă la care a avut acces datorită Olgăi şi care făcea parte din planurile lor de viitor. Se pare însă că acel viitor comun era imaginat doar de Olga – nimic din acţiunile lui Nancy nu sugerează că Olga ar mai avea loc în viaţa ei după închisoare. Dar dacă Nancy n-a fost implicată emoţional în relaţia cu Olga, a fost această relaţie una de convenienţă, motivată pur şi simplu de lipsa unui bărbat, sau a fost o relaţie bazată pe interes, motivată de faptul că Olga avea ceva ce o putea ajuta să repornească afacerea cu iarbă? Deşi prima variantă e cît se poate de plauzibilă, a doua pare şi mai plauzibilă. În primul rînd, pentru că relaţiile lui Nancy au fost întotdeauna mai mult sau mai puţin ambigue din punct de vedere emoţional, bărbaţii din viaţa ei fiind din categoria celor care o puteau ajuta să înainteze în lumea drogurilor şi care îi puteau oferi protecţie. În al doilea rînd, pentru că în sezonul precedent Nancy a lăsat să se înţeleagă că sexualitatea ei poate fi flexibilă atunci cînd vine vorba de afaceri. Aflîndu-se la un moment dat în Seattle, Nancy a ajuns să cumpere haşiş, de la un cuplu de lesbiene, Fiona şi Linda. Neavînd destui bani, Nancy îi propune Lindei favoruri sexuale în schimbul mărfii, însă este refuzată.

Luînd în considerare şirul de relaţii eşuate şi modul în care acestea reflectă caracterul lui Nancy, am putea trece cu vederea faptul că relaţia dintre Nancy şi Olga nu e printre cele mai pozitive reprezentări media ale lesbianismului. Apoi, nu putem uita că, în privinţa reprezentărilor lesbiene, Weeds e printre cele mai progresiste seriale, avînd-o printre personajele recurente, de-a lungul a mai multe sezoane, pe Isabelle Hodes, cea mai tînără lesbiană de pe micul ecran.

True Blood: un alt serial de succes, un nou sezon, şi o altă relaţie lesbiană. La sfîrşitul sezonului trecut, Tara a plecat din Bon Temps, hotărîtă să lase în urmă supranaturalul şi trecutul său nefericit. După un an, Tara şi-a creat o nouă identitate în New Orleans, unde e cunoscută sub numele de Toni, e luptătoare, iar oponenta sa se dovedeşte a fi şi iubita sa. Abia în al cincilea episod Tara i se confesează lui Sookie şi îşi explică sentimentele pentru Naomi, care între timp a aflat că Tara a minţit în privinţa identităţii sale. Discuţia dintre cele două prietene ne dă motive să credem că relaţia dintre Tara şi Naomi nu e doar o fază şi că acest personaj va reveni pe parcursul serialului. Şi totuşi, noua identitate sexuală a Tarei ridică unele suspiciuni. Avînd în vedere cît de mult a avut de suferit din cauza bărbaţilor (Sam, Eggs şi, în final, vampirul Franklin care intenţiona să o transforme în soţia lui veşnică, împotriva voinţei sale), motivul pentru care acum Tara e într-o relaţie lesbiană ar părea să fie neîncrederea în bărbaţi, frica de o altă relaţie heterosexuală abuzivă. Un asemenea scenariu nu ar fi foarte departe de cazuri reale, deci verosimil, însă atît Alan Ball, creatorul serialului, cît şi scenaristul Alexander Woo insistă că nu acesta a fost motivul pentru care au decis să-i creeze Tarei o nouă identitate sexuală. Woo, citat de AfterEllen.com, crede că au fost destul de atenţi încît să nu sugereze că ceea ce a împins-o într-o relaţie cu o altă femeie ar fi fost cursul vieţii ei. Ei bine, nu au fost destul de atenţi. Dacă prima relaţie a Tarei după experienţa extrem de negativă cu vampirul Franklin e una lesbiană, scenariştii nu doar sugerează că noua relaţie e consecinţa acelei experienţe, ci o şi aruncă pe Tara (mai ales prin noua ei ocupaţie de luptătoare) în stereotipul lesbienei furioase care-i urăşte pe bărbaţi. Singura parte pozitivă a acestui mesaj confuz pe care-l transmit scenariştii True Blood e că în sfîrşit o vedem pe Tara într-o relaţie fericită.

Bisexualitate chic

Dacă Weeds şi True Blood stau destul de bine la capitolul reprezentări LGBT şi săruturile lesbiene ale lui Nancy, respectiv ale Tarei indică nişte relaţii de durată, şi nu doar nişte rătăciri sau experimentări, nu acelaşi lucru se poate spune despre alte seriale. Sărutul lesbian, de cele mai multe ori între un personaj principal straight şi un personaj episodic gay sau bi, a devenit obligatoriu pentru orice serial care se respectă. Fără nici un dubiu, orice episod cu un sărut lesbian va face audienţă. Dintre serialele difuzate la noi, asemenea episoade au fost în: Sex And The City, Desperate Housewives, House, Heroes, One Tree Hill, The O.C., Gossip Girl, The Simpsons. Printre cele mai celebre rămîne episodul din Friends, în care Rachel (Jennifer Aniston) împarte un sărut cu Melissa (Winona Ryder), iar dintre cele mai recente e de menţionat episodul din Community, în care Brita o sărută pe o fată despre care crede că e lesbiană, iar aceasta, la rîndul ei, crede că Brita e lesbiană, ambele fiind de fapt hetero.

Din păcate, episodul cu sărutul lesbian nu e nimic mai mult decît o strategie de marketing ieftină şi creează falsa impresie că cel puţin bisexualitatea, dacă nu lesbianismul, se bucură de o vizibilitate sporită. De fapt, bisexualitatea ca orientare are un grad de vizibilitate aproape de zero. În schimb, bisexualitatea e prezentată ca experiment, iar cînd e prezentată ca un experiment cool atunci intervin problemele. Desigur, tendinţa bisexualităţii chic nu e ceva nou, doar asistăm la un nou val post-Britney-Madonna, post-t.A.T.u. şi reîmprospătat puţin de Katy Perry, cu al ei „I Kissed A Girl“. Singura noutate ar fi dublul standard pe care l-a adus cu el acest nou val. Dacă în anii ’70, datorită glam-rock-ului şi unor staruri ca David Bowie, bisexualitatea chic era atît pentru fete, cît şi pentru băieţi, acum tendinţa e acceptabilă doar în cazul fetelor. Apoi, dacă ne uităm mai atent la fetele care sărută fete pe micul ecran, fie ele straight, gay sau bi, observăm că toate sînt feminine şi frumoase în mod convenţional, chiar şi cele dintr-un serial ca The L World, şi dintr-odată devine evident că aceste mostre de bisexualitate sînt destinate nu neapărat privirii lesbiene, ci privirii masculine. Acesta e de altfel şi motivul pentru care săruturile lesbiene din seriale nu duc la nimic mai mult – bărbaţii vor să vadă două femei sărutîndu-se, dar în acelaşi timp vor să ştie că se vor întoarce la ei. Acceptarea doar a acestui tip de manifestări lesbiene adresate privirii masculine e de fapt la fel de homofobă şi ignorantă ca reacţia celor care spun că reprezentările LGBT din media „promovează“ orientări sau identităţi sexuale, deci corup tineretul.

Cît despre efectele pe care tendinţa bisexualităţii chic le are în spaţiul real, acestea sînt destul de bizare: două fete straight sărutîndu-se într-un club – e acceptabil, dar două lesbiene ţinîndu-se de mînă într-un muzeu – nu e. (Ironia? Era vorba de expoziţia „Gertrude Stein“ din San Francisco.)

Anamaria Dobinciuc este absolventă a masteratului de Societate mediatică, Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.