Excese hollywoodiene

Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Excese hollywoodiene jpeg

Masculin feminin, un fapt precis: vocea lui Dumnezeu e vocea unui bărbat, pentru că doar vocea unui bărbat poate fi puternică, autoritară. Cel puţin asta pare a fi concluzia (discutabilă) la care ajung cei de la The New York Times cînd pun o întrebare foarte bună: de ce (aproape) toate trailerele pentru filme sînt narate de voci masculine? Întrebarea vine însă cam tîrziu, deoarece aşa cum bine se menţionează în articolul „Why Men Always Tell You To See Movies“, tendinţele în producţia de trailere se schimbă, iar în ultimii ani trailerele narate de acea voce omniscientă sînt din ce în ce mai rare. Aşadar, întrebarea care trebuie pusă acum nu e dacă vocea naratorului e destul de autoritară pentru a te convinge să mergi să vezi filmul, ci dacă un simplu trailer e de ajuns. În general, da. Uneori, un singur nume de pe afiş e de ajuns. Marile studiouri de film american nu sînt însă de acord. Nu. Dacă vrei ca un film să fie văzut de cît mai multă lume şi să ia notă mare la box-office, soluţia cea mai sigură e să bombardezi Internetul cu fiecare detaliu legat de producţie. Şi asta începînd cu secunda în care s-a decis realizarea filmului.

2012 este anul lansării pe marile ecrane a unor filme îndelung aşteptate, filme care au deja un public asigurat – nu datorită marketingului online excesiv, ci datorită faptului că aparţin unor francize care se bucură deja de cîte o armată de fani. The Hunger Games, The Dark Knight Rises, The Avengers, The Amazing Spider-Man ş.a. se luptă pentru atenţia internauţilor de ceea ce pare acum o veşnicie. Toate detaliile aruncate online au ca scop, pe de o parte, satisfacerea fanilor nerăbdători şi, pe de altă parte, atragerea unui public nou, abia familiar cu francizele respective. În al doilea caz, acest marketing excesiv produce două posibilităţi: potenţialul spectator fie dezvoltă o superputere care îi permite să ignore toate ştirile şi falsele ştiri despre film, neavînd nici cea mai mică intenţie de a-l vedea, fie capitulează şi, fără prea mult entuziasm, îi dă o şansă.

Studiu de caz: The Hunger Games

Dintre filmele enumerate mai sus, primul pe care vom avea ocazia să-l vedem este The Hunger Games, premiera fiind anunţată pentru 23 martie. Bazat pe populara trilogie scrisă de Suzanne Collins, filmul e un succes de box-office sigur, atît de sigur încît data lansării celui de-al doilea film din serie, Catching Fire, a fost deja stabilită pentru 22 noiembrie 2013.

Aşteptările în privinţa ecranizării sînt mari – cartea a fost primită foarte bine nu doar de fani, ci şi de critici, şi tot ceea ce ni s-a spus pînă acum despre film sună mai mult decît promiţător. Dar să recapitulăm. Ce ştim despre The Hunger Games? Dacă am citit cartea, ştim deja întreaga poveste şi, fiind vorba de o carte atît de iubită, e puţin probabil ca elemente narative să fie adăugate sau modificate. Sîntem undeva într-un viitor îndepărtat, în Panem. Katniss Everdeen – o adolescentă în vîrstă de 16 ani – e printre cei 24 de tineri aruncaţi într-un joc pe viaţă şi moarte, un reality show a cărui vizionare, în timp real, nu e opţională.

Încă din martie trecut, ştim că Jennifer Lawrence e Katniss, decizie de distribuţie care a ridicat cîteva sprîncene. Nu pentru că Lawrence nu ar fi capabilă să interpreteze rolul, ci din cauza culorii pielii ei. În carte, Katniss se autodescrie ca avînd pielea măslinie, astfel că decizia de a chema la audiţii doar actriţe albe a fost, în mod întemeiat, criticată de către bloguri feministe ca Bitch sau Jezebel. Se pare totuşi că producătorii au dat, parţial, ascultare criticilor. Prima dată cînd fanii au avut ocazia să o vadă pe Katniss, transformarea lui Lawrence era semnificativă, noul look al actriţei fiind foarte aproape de descrierea din carte a personajului. De asemenea, avem o idee despre interpretarea lui Jennifer Lawrence, dat fiind că rolul ei din Winter’s Bone (Debra Granik, 2010), filmul care i-a adus o nominalizare la premiile Oscar 2011 pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, are unele similarităţi cu cel din Hunger Games – atît Ree, cît şi Katniss sînt adolescente puternice, au fraţi mai mici în grijă şi sînt pregătite să se sacrifice pentru a-şi proteja familia.

În continuare, ştim întreaga distribuţie, actorii care s-au alăturat proiectului fiind anunţaţi, pe rînd, de-a lungul mai multor săptămîni. De aici încolo, materialele promoţionale au început să curgă: un prim teaser, posterul filmului, posterele personajelor, fotografii de pe platoul de filmare, fotografii care pun în evidenţă costumele, un prim trailer, iar mai recent un al doilea trailer. De asemenea, ştim ce formaţii vor fi pe coloana sonoră şi am ascultat deja contribuţia lui Taylor Swift, „Safe and Sound“.

Linda Holmes, autoarea blogului NPR Monkey See, se întreabă dacă nu cumva The Hunger Games va avea de pierdut din cauza promovării intensive. Într-adevăr, pericolul e ca filmul să nu se ridice la nivelul aşteptărilor create de propria maşinărie de promovare. Asta e valabil pentru orice film. Şi da, The Hunger Games e o poveste întunecată şi violentă, aşa cum îi stă bine unei distopii. Însă asta nu înseamnă că franciza nu oferă elemente care pot fi exploatate în mod pozitiv, avînd ca scop simplul amuzament al fanilor – „Capitol Colours“, colecţia de lacuri de unghii în 12 nuanţe inspirate de carte, costumele excentrice ale lui Effie Trinket, reţete inspirate de mîncărurile din carte, sau chiar nelipsitul (din romanele young adult) triunghi amoros, toate acestea pot constitui elemente care luminează lumea creată de Collins.

În acelaşi text, „Is The Hunger Games Building Too Much Buzz For Its Own Good?“, Linda Holmes mai observă că încă n-am văzut dacă există chimie între Lawrence şi Liam Hemsworth (Gale), respectiv Josh Hutcherson (Peeta), i.e. triunghiul. În ciuda a ceea ce sugerează autoarea, acest aspect funcţionează în favoarea filmului. E singurul element pe care nu-l pot releva materialele promoţionale, ceea ce înseamnă că în toată frenezia creată a rămas totuşi puţin loc pentru surprize.

Dacă ne uităm la istoria promovării filmului The Hunger Games, am putea trage concluzia că jurnaliştii online sînt nişte marionete manevrate de marile studiouri. Adevărul este însă că popularitatea multor site-uri de filme şi divertisment depinde de conţinutul enorm pe care îl generează zilnic. În plus, să nu uităm de temuta Nikki Finke, fondatoarea şi autoarea site-ului de ştiri din industria filmului Deadline (http://www.deadline.com), unde ştirile nu sînt dictate de marile studiouri. Mai recent, criticul de film David Denby, de la The New Yorker, nu a stat cuminte în liniile trasate de Sony şi a publicat o recenzie pentru The Girl With The Dragon Tatoo (David Fincher, 2011) înainte de data permisă de studioul de film. Marilor studiouri le place promovarea online – atîta timp cît maşinăria funcţionează după instrucţiunile lor şi nu există scurgeri.

Industria filmului a intrat într-o perioadă în care „the making of“ se consumă înaintea vizionării filmului. Poate că e prea tîrziu pentru a apăsa butonul rewind, astfel că tot ce pot face marile studiouri e să înveţe să dozeze campaniile de promovare şi să mai lase cîte ceva de consumat şi după terminarea filmului. În cazul unui film ca The Hunger Games, discuţia nu se va încheia prea curînd, pentru simplul fapt că mai urmează încă trei filme. În schimb, alte filme intens promovate – care însă nu beneficiază de o bază de fani fideli – pot ajunge foarte rapid pe lista recomandată de Linda Holmes, „This Had Oscar Buzz“ (http://thishadoscarbuzz.tumblr.com), unde filmele se duc să moară. 

Anamaria Dobinciuc este absolventă a masteratului de Societate mediatică, Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

rosii negre jpg
Puterea alimentelor negre: beneficii extraordinare din roșii, porumb, varză și altele toate negre
Alimentele negre naturale sunt mai numeroase decât s-ar putea crede. De la legume și fructe până la cereale și semințe, acestea se remarcă prin culoarea lor aparte, dată de antioxidanți puternici și alți compuși benefici.
album Vob Dylan png
Suma fabuloasă la care au fost vândute câteva ciorne îngălbenite ale hitului „Mr Tambourine Man”, scris de Bob Dylan
Două ciorne dactilografiate ale piesei lui Bob Dylan „Mr Tambourine Man" s-au vândut pentru mai bine de o jumătate de milion de dolari, în cadrul unei licitaţii organizate în Statele Unite.
theo zeciu si cesima webp
Ce au descoperit Theo Zeciu și iubita lui, Cesima, la Power Couple? „Eu nu știam despre ea că este atât de războinică”
Theo Zeciu, unul dintre influencerii preferați ai adolescenților, și iubita lui, Cristina Cesima, fac parte dintre concurenții de la Power Couple.
Călin Georgescu copil, împreună cu părinţii  Foto Facebook jpg
Răspunsul evaziv dat de Călin Georgescu după dezvăluirile că mama sa a făcut parte din Mişcarea Legionară. „Voi «grația» și păcatele acestor falși jurnaliști”
După ce istoricul Florian Bichir a citat documente potrivit cărora mama lui Călin Georgescu a fost membră a Mişcării Legionare şi mai multe voci i-au cerut să-şi clarifice poziţia în legătură cu mişcarea extremistă, acesta a postat un mesaj pe contul său de Facebook.
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
Ce spune ambasadorul României în SUA despre „amenințările delirante” făcute de Călin Georgescu, prins cu minciuna participării șa învestirea lui Trump
Ambasadorul României la Washington a comentat amenințările lui Călin Georgescu lansate după ce Andrei Muraru a afirmat că fostul candidat extremist nu a fost, de fapt, invitat la învestirea lui Donald Trump.
image png
Dragoș Pătraru, semnal de alarmă! De ce să nu mai mâncăm brânză topită din supermarket: „Ne afectează...”
Dragoș Pătraru, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști, vine din nou în atenția telespectatorilor cu noi informații despre un produs alimentar consumat de majoritatea românilor: brânza topită.
image png
Cât de „chitros” este Dani Oțil. Ce pățesc prietenii care îi calcă pragul restaurantului
Dani Oțil nu este doar un bun prezentator de televiziune, ci și un afacerist priceput. Bani grei îi intră în buzunare nu doar din proiectele TV pe care le desfășoară, ci și de la restaurantul luxos pe care îl deține în Capitală. Prietenii l-au dat de gol și așa am aflat că Dani nu este deloc mână la
Aeroport FOTO Azopan jpeg
Deturnarea avioanelor, actul de curaj făcut cu fața către Vest. Curajul nebun al românilor care au ajuns până în Austria la bordul unui avion pilotat de secund
Dorința de a ajunge într-o țară civilizată era, pentru mulți români, mai mare decât frica de a fi prinși, împușcați sau de a ajunge în închisoare. Cei mai curajoși au deturnat avioane.
ruben vardanian2 jpg
Azerbaidjanul aduce în fața justiției liderii separatiști armeni pentru crime de război
Azerbaidjanul a deschis vineri, 17 ianuarie, procese pentru crime de război împotriva separatiștilor armeni care au condus regiunea separatistă Nagorno-Karabah înainte ca aceasta să fie recucerită de Baku într-o ofensivă fulger în 2023.