Duşul periodic de limba română corectă

Publicat în Dilema Veche nr. 447 din 6-12 septembrie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Felicit Consiliul Naţional al Audiovizualului, ca de fiecare dată cînd dă publicităţii un nou raport al monitorizării privind calitatea limbii române la TV, realizat de cercetătorii Institutului de Lingvistică. Acest demers mi se pare mult mai important decît alte monitorizări iniţiate de Consiliu, referitoare la emisiunile de divertisment sau la durata publicităţii. Felul cum se vorbeşte la televizor are o foarte mare putere de exemplu pentru publicul larg. Iar cum vorbim – aşa şi sîntem.

Este bine să li se aducă aminte periodic oamenilor de televiziune că nu e corect „vroiam“, ci „voiam“ („vroiam să te întreb“ – TVR Cultural; „despre asta vroiam să vorbim“ – Realitatea TV; „dacă vroiai să te răcoreşti“ – Pro TV), că folosirea şi-ului parazitar după prepoziţia ca este mai deranjantă decît o cacofonie („pe sine, ca şi politician“ – Realitatea TV; „Ca şi turist?“ – Antena 1; „Unde-ţi doreşti să ajungi ca şi fotbalist?“ – Pro TV), că pe-ul e absolut necesar lîngă un care în acuzativ („măsurile care urmează să le ia“ – România TV; „mulţi pacienţi care-i aveţi“ – B1 TV; „un alt aspect care voiam să-l discutăm“ – TVR 1), că eşti un incult dacă pui un reflexiv pe lîngă verbele a conversa, a risca, a concura, a merita („Mădălin, eu mă risc…“ – Kanal D; „Vă conversaţi pe net“ – Pro TV; „Şi se merită cîştigul?“ – Kanal D), că nu te exprimi îngrijit dacă foloseşti a servi în loc de a mînca sau a debuta în loc de a începe, ci dimpotrivă („toţi cei o sută de copii au servit aceeaşi mîncare“ – Pro TV; „Cei de la Roxette nu pot servi bucatele tradiţionale fără a gusta şi din băutură“ – Kanal D; „procesul a debutat la ora 9,00“ – Pro TV), că nu e corect „servici“, ci „serviciu“ („Tînăra era îmbrăcată de servici“ – Realitatea TV), că libertin nu e acelaşi lucru cu liber („avînd o relaţie libertină, bazată mai mult pe prietenie“ – B1 TV), că atunci cînd vorbeşti despre stîrpirea căpuşelor trebuie să foloseşti dezinsecţie, nu deratizare („chiar dacă autorităţile deratizează spaţiile verzi“ – Prima TV), că pleonasmul te face de rîs („au readus-o din nou la viaţă“ – Pro TV; „Poate e posibil să apară şi grindina“ – Antena 3; „vremea se menţine în continuare caldă“ – TVR 1) etc.

Posturile campioane la greşeli au fost OTV şi Kanal D în luna mai, pentru ca în iunie cele două să fie devansate de Antena 3. Dacă la OTV te aştepţi ca limba vorbită să fie de aceeaşi calitate cu jurnalismul practicat, adică îndoielnică, la un post cu pretenţii, ca TVR Cultural, greşelile sînt cu atît mai grave. Unii vor spune că nu ne mai interesează TVR Cultural, pentru că oricum se va desfiinţa în curînd. E adevărat, dar Jurnalul cultural şi unele emisiuni vor trece la TVR 2, care va deveni, conform promisiunilor, noul canal cultural al televiziunii publice. Prin urmare, cei care vor continua să facă Jurnalul cultural nu ar fi rău să ştie că „vroiam să te întreb“ nu are ce căuta în vorbirea lor, că „exemplu“, „examen“ şi „exact“ nu se citesc cum se scriu, ci „egzemplu“, „egzamen“ şi „egzact“, că atunci cînd ai un subiect multiplu e indicat să faci şi acordul cu predicatul, deci nu e corect să spui „pe navă a fost amenajat un muzeu, un cinematograf şi un magazin“. De asemenea, Stejărel Olaru, moderatorul emisiunii Rezistenţa prin cultură (care cred că va fi păstrată şi trecută la TVR 2), nu ar fi rău să afle şi el că nu trebuie să spună niciodată „vroiam să vă dau“.

Din păcate, s-a ajuns să se vorbească foarte prost româneşte în ziua de astăzi. Asta denotă lipsă de respect faţă de tine însuşi şi – încă şi mai grav – lipsă de respect faţă de această ţară. Într-un mesaj postat recent pe Facebook, Crin Antonescu îl felicita pe ciclistul Carol-Eduard Novak, medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice de la Londra, scriind că „românii sînt mîndrii“ de el. Nu ar fi rău să le amintim periodic şi politicienilor că patriotismul pe care-l clamează nu face doi bani dacă-şi bat joc de limba română.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.