Duşul periodic de limba română corectă

Publicat în Dilema Veche nr. 447 din 6-12 septembrie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Felicit Consiliul Naţional al Audiovizualului, ca de fiecare dată cînd dă publicităţii un nou raport al monitorizării privind calitatea limbii române la TV, realizat de cercetătorii Institutului de Lingvistică. Acest demers mi se pare mult mai important decît alte monitorizări iniţiate de Consiliu, referitoare la emisiunile de divertisment sau la durata publicităţii. Felul cum se vorbeşte la televizor are o foarte mare putere de exemplu pentru publicul larg. Iar cum vorbim – aşa şi sîntem.

Este bine să li se aducă aminte periodic oamenilor de televiziune că nu e corect „vroiam“, ci „voiam“ („vroiam să te întreb“ – TVR Cultural; „despre asta vroiam să vorbim“ – Realitatea TV; „dacă vroiai să te răcoreşti“ – Pro TV), că folosirea şi-ului parazitar după prepoziţia ca este mai deranjantă decît o cacofonie („pe sine, ca şi politician“ – Realitatea TV; „Ca şi turist?“ – Antena 1; „Unde-ţi doreşti să ajungi ca şi fotbalist?“ – Pro TV), că pe-ul e absolut necesar lîngă un care în acuzativ („măsurile care urmează să le ia“ – România TV; „mulţi pacienţi care-i aveţi“ – B1 TV; „un alt aspect care voiam să-l discutăm“ – TVR 1), că eşti un incult dacă pui un reflexiv pe lîngă verbele a conversa, a risca, a concura, a merita („Mădălin, eu mă risc…“ – Kanal D; „Vă conversaţi pe net“ – Pro TV; „Şi se merită cîştigul?“ – Kanal D), că nu te exprimi îngrijit dacă foloseşti a servi în loc de a mînca sau a debuta în loc de a începe, ci dimpotrivă („toţi cei o sută de copii au servit aceeaşi mîncare“ – Pro TV; „Cei de la Roxette nu pot servi bucatele tradiţionale fără a gusta şi din băutură“ – Kanal D; „procesul a debutat la ora 9,00“ – Pro TV), că nu e corect „servici“, ci „serviciu“ („Tînăra era îmbrăcată de servici“ – Realitatea TV), că libertin nu e acelaşi lucru cu liber („avînd o relaţie libertină, bazată mai mult pe prietenie“ – B1 TV), că atunci cînd vorbeşti despre stîrpirea căpuşelor trebuie să foloseşti dezinsecţie, nu deratizare („chiar dacă autorităţile deratizează spaţiile verzi“ – Prima TV), că pleonasmul te face de rîs („au readus-o din nou la viaţă“ – Pro TV; „Poate e posibil să apară şi grindina“ – Antena 3; „vremea se menţine în continuare caldă“ – TVR 1) etc.

Posturile campioane la greşeli au fost OTV şi Kanal D în luna mai, pentru ca în iunie cele două să fie devansate de Antena 3. Dacă la OTV te aştepţi ca limba vorbită să fie de aceeaşi calitate cu jurnalismul practicat, adică îndoielnică, la un post cu pretenţii, ca TVR Cultural, greşelile sînt cu atît mai grave. Unii vor spune că nu ne mai interesează TVR Cultural, pentru că oricum se va desfiinţa în curînd. E adevărat, dar Jurnalul cultural şi unele emisiuni vor trece la TVR 2, care va deveni, conform promisiunilor, noul canal cultural al televiziunii publice. Prin urmare, cei care vor continua să facă Jurnalul cultural nu ar fi rău să ştie că „vroiam să te întreb“ nu are ce căuta în vorbirea lor, că „exemplu“, „examen“ şi „exact“ nu se citesc cum se scriu, ci „egzemplu“, „egzamen“ şi „egzact“, că atunci cînd ai un subiect multiplu e indicat să faci şi acordul cu predicatul, deci nu e corect să spui „pe navă a fost amenajat un muzeu, un cinematograf şi un magazin“. De asemenea, Stejărel Olaru, moderatorul emisiunii Rezistenţa prin cultură (care cred că va fi păstrată şi trecută la TVR 2), nu ar fi rău să afle şi el că nu trebuie să spună niciodată „vroiam să vă dau“.

Din păcate, s-a ajuns să se vorbească foarte prost româneşte în ziua de astăzi. Asta denotă lipsă de respect faţă de tine însuşi şi – încă şi mai grav – lipsă de respect faţă de această ţară. Într-un mesaj postat recent pe Facebook, Crin Antonescu îl felicita pe ciclistul Carol-Eduard Novak, medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice de la Londra, scriind că „românii sînt mîndrii“ de el. Nu ar fi rău să le amintim periodic şi politicienilor că patriotismul pe care-l clamează nu face doi bani dacă-şi bat joc de limba română.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

AA1u8LtL jpg
Noi dezvăluiri privind atacul israelian asupra Iranului. Ar fi fost vizată o instalație secretă a programului nuclear
Atacul israelian asupra Iranului, la sfârșitul lunii octombrie, a distrus o instalație activă de cercetare a armelor nucleare care era secretă, potrivit a trei oficiali americani, un fost, respectiv un actual oficial israelian, relatează Axios.
Elena Lasconi Congresul USR FOTO USR (3) jpeg
Portret de candidat. Elena Lasconi, jurnalista devenită primar care se vrea prima femeie președinte
Elena Lasconi, primar al Câmpulungului și lider USR, candidat principal la funcția de președinte al țării, a stârnit controverse din cauza pozițiilor sale contradictorii și a unor neclarități legate de studiile universitare.
lunetist rus foto unsplash jpg
„Pericolul pândește, dar la București nici nu se discută”. Avertismentul unui expert de la Oxford pentru România
Politicienii români nu au anvergură și viziune, iar politica externă a României e lipsită de consistență, avertizează politologul Corneliu Bjola. Vestea proastă e, spune Bjola, că traversăm o perioadă de turbulențe, comparabilă cu cea din 1945 și 1989, iar pericolele sunt reale.
Depresie jpg
Planta medicinală care elimină simptomele menopauzei și combate depresia
Odată cu interesul, din ce în ce mai mare, pentru tratamentele naturiste, sunătoarea (Hypericum perforatum) a devenit un aliat de încredere pentru femeile care trec prin provocările menopauzei și pentru cei afectați de depresie.
Donald Trump alegeri 2024  Foto GettyImages 2182894077 (1) jpg
„Aproape ca și cum l-ar fi numit pe Putin însuși”. Nemulțumiri după numirile lui Trump. Analist: „testul suprem este loialitatea față de el”
La mai bine de o săptămână de la alegerea lui Trump, propunerile sale de consilieri și de miniștri provoacă dezbateri intense. Experta în securitate Iulia Joja analizează strategia președintelui republican și face o comparație cu specialiștii de care Trump s-a înconjurat în primul mandat.
iasi oras romania jpg
Orașul din România cu 40.000 de locuitori care a prins viață cu ajutorul fondurilor europene: „S-a transformat sub ochii mei”
Un oraș din România cu doar 40.000 de locuitori a prins viață cu ajutorul fondurilor europene. Alex Prunean, reporter al știrilor Observator, care s-a născut aici, a mărturisit că nu s-a gândit niciodată să plece, mai ales că se dezvoltă într-un ritm alert și s-a schimbat enorm de mult de la Revoluț
Donald Trump Vladimir Putin Foto profimedia 0378354003 jpg
Ce se ascunde în spatele celui mai recent discurs al lui Putin. EU vs Disinfo: „E clar că își dorește cu adevărat un telefon de la Trump”
Portalul Comisiei Europene care combate dezinformarea – EU vs Disinfo – a analizat cel mai important discurs public al lui Vladimir Putin, după victoria lui Donald Trump. În spatele unei atitudini nonșalante, e clar că Putin își dorește cu adevărat un apel de la Trump, arată sursa citată.
Sharm el Sheikh - Egipt - Moscheea Al Sahaba Foto Adevărul - credit Nader Nabhan
Românii tot mai atrași de destinații exotice în sezonul rece. Vacanțe de lux mai ieftine decât Revelionul în România
Conform operatorilor internaționali de turism, cererea pentru vacanțele în destinațiile calde crește pe măsură ce temperaturile din Europa scad. Românii, care în mod obișnuit preferă să se refugieze la „gura sobei” în sezonul rece, nu fac excepție de la această tendință, iar statisticile confirmă.
Ziua Mondială a Baclavalei se sărbătorește în fiecare an pe 17 noiembrie Colaj TGA
Ziua Mondială a Baclavalei. Desertul ridicat la rang imperial de Suleiman Magnificul. Secretele rețetei perfecte
Baclavaua, cel mai faimos simbol dulce al Turciei, ascunde o istorie fascinantă ce se întinde pe secole și rădăcini mai puțin cunoscute. Am descoperit pentru tine povestea sa captivantă, împreună cu secretele care stau la baza rețetei perfecte, transmise din generație în generație de artizanii turci