Dincolo de lamentații și de festivisme

Publicat în Dilema Veche nr. 381 din 2 - 8 iunie 2011
Securiști radioși jpeg

Oamenii de televiziune de la noi, cînd vor să facă în sfîrşit lucruri consistente, serioase, iau în braţe lamentaţia. Şi, cu această lamentaţie în braţe, ne povestesc cît de rău am ajuns s-o ducem, cum suferim profund la capitolele şcoală, stradă şi spital (şi multe altele pe lîngă acestea), cum rapiţa-i moft şi cum se duce dracului giudeţul. Este vorba, pe scurt, de interpretarea în buclă a celebrului şlagăr „ca la noi la nimenea!“. Avem cu toţii voluptatea lamentării, aşa că nu poţi decît să mergi la sigur cu un astfel de repertoriu. 

De ce văicăreala a ajuns să fie considerată singura atitudine valabilă cînd e să vorbim de ţărişoară şi de traiul nostru pe-aici? E simplu: am trăit o perioadă de 50 de ani în care propaganda comunistă ne spunea încontinuu că la noi e minunat, că oamenii sînt fericiţi şi că fac planul cincinal în cel mult patru ani şi jumătate. Ne-a ieşit pe nas festivismul ăsta şi ne-am bucurat că după ’90 am putut să arătăm cu degetul toate bubele noastre şi să fim cioranieni. Eu, drept să spun, m-am cam săturat de lamentaţiile pe tema „ca la noi la nimenea!“. E ceva care şi-a pierdut de mult din fronda sau din aura intelectuală pe care-o avea cîndva şi a ajuns un simplu clişeu. Lucrurile nu merg strălucit în ţara asta, e-adevărat, dar cu siguranţă nu ne aflăm în vreo bolgie a infernului şi s-or mai găsi şi lucruri pozitive pe-aici. Noi înşine nu stăm tot timpul disperaţi, deprimaţi şi plînşi, ci trăim pur şi simplu şi ne bucurăm de viaţă.  

În timp ce noi ne declarăm în cor exasperaţi de România şi de ghinionul de a ne fi născut aici, există unii străini care se simt atraşi de ţara noastră. Ce ziceţi de o americancă de origine coreeană care se declară îndrăgostită de România de 20 de ani, de o englezoiacă preocupată, în trecut, de monumentele pe care le dărîma Ceauşescu şi, astăzi, de frumuseţile Transilvaniei, de un cunoscut înalt funcţionar european care declară că i-ar plăcea să se stabilească în Maramureş? I-am văzut pe toţi aceştia în primul episod al seriei de documentare Culoarele puterii, realizate de Irina Păcurariu şi difuzată la TVR 1.  

Urmăresc de mult ce face Irina Păcurariu şi pot să spun că niciodată nu m-a dezamăgit. E un om de televiziune serios, cum rar găseşti pe la noi, care s-a ţinut întotdeauna departe de şuşe şi care a refuzat căile bătătorite. De data aceasta, a articulat inteligent un excelent proiect: cum se vede România din perspectiva unor străini importanţi, care au avut de-a face cu ea. Aşa am putut s-o vedem, de exemplu, pe Jessica Douglas-Home, cea care înainte de ’89 îşi risca libertatea să aducă intelectualilor români cărţi de filozofie şi publicaţii de specialitate din străinătate şi care era suspectată de Securitate că ar fi spioană, iar în dosarele secrete era numită „o doamnă foarte periculoasă“. Tot aşa, am putut s-o vedem pe Anneli Ute Gabanyi, şi ea acuzată că ar fi colaborat cu „agenturile germane“, pe care poliţia politică ceauşistă o numea „Mata Hary“. Sau pe femeia de afaceri Chang Oh, cea care se declară îndrăgostită de România şi care unuia dintre copiii ei i-a dat numele Camil, de la Camil Petrescu. 

Ştiţi cum se justifică oamenii de televiziune pentru faptul că invită în studiouri mereu şi mereu aceleaşi personaje: ba că sînt foarte puţini comentatori care să vorbească bine în faţa camerelor de luat vederi, ba că nu toţi „dau bine pe sticlă“, ba că ninge, ba că plouă. Documentarul Culoarele puterii a adus pe micul ecran nişte persoane extraordinare, care aveau şi farmec personal, aveau şi ceva consistent de spus şi făcuseră şi ceva important în viaţă. Iată că se poate! 

Şi, în plus, iată că se poate ca realitatea să fie prezentată la televizor şi altfel decît numai în negru sau numai în alb. De ceva vreme, s-a inventat televiziunea color, care-ţi permite să arăţi inclusiv nuanţele acestei lumi.

Puteţi urmări pe site-ul adevarul.ro ediţia de săptămîna aceasta a emisiunii Cultube, realizată de Cezar Paul-Bădescu.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.