Despre otevizare
Sîmbăta trecută, la emisiunea Km 0 de la Digi 24, Crin Antonescu i-a reproşat moderatoarei Elena Vijulie că „otevizează“. Aceasta îl întrebase despre disensiunile şi excluderile din PNL (cazul Andrei Chiliman şi celelalte). Desigur, nu se găsea nici un ingredient otevistic în întrebarea moderatoarei: era o chestiune de interes public şi, în plus, formulată foarte civilizat. Nostim este că acuzaţia de otevizare a ajuns în gura politicienilor – iată – un fel de pavăză cu ajutorul căreia încearcă să evite întrebările incomode. Altfel, dacă „interesele partidului o cer“, nu se dau în lături să se bălăcească în populismele cele mai ieftine, în mahalagisme şi în manipulări. Iar posturile cu adevărat otevizate sînt chiar iubite de ei, pentru că ştiu să le facă de minune jocurile.
Şi-a şi găsit Crin Antonescu pe cine să acuze de otevizare! Digi 24 este, de departe, cel mai serios, cel mai quality post comercial de ştiri de la noi. În timp ce toate celelalte televiziuni „analizau“, în zilele de după moartea lui Sergiu Nicolaescu, problema copilului din flori, a sicriului închis sau a fumului nesatisfăcător care a ieşit pe coşul crematoriului, pe Digi 24 se dezbătea chestiunea bugetului. Desigur, telespectatorii erau strînşi buluc pe posturile care disecau mortul, pe nimeni nu interesa la ora aceea bugetul. Asta, deşi funerariile lui Nicolaescu nu ne afectează viaţa de zi cu zi, pe cînd bugetul, da. Înainte ca Antonescu să rostească acuza de otevizare, am văzut la Digi 24 un excelent interviu, de aproape o oră, cu Mircea Cărtărescu. Ce televiziune de ştiri de la noi mai e dispusă să aloce un asemenea timp valorii şi discuţiilor despre literatură, cînd există atîtea cestiuni arzătoare la ordinea zilei, enunţate de toţi ignarii şi agramaţii României?
Crin Antonescu, în schimb, nu are nici o problemă cu RTV, post pe care-l frecventează chiar cu bucurie. Cum altfel, cînd merge, de fapt, la el acasă, în fieful USL? (Patronul acestui post, Sebastian Ghiţă, devenit parlamentar PSD, a fost pus pe un loc eligibil şi ca urmare a serviciilor electorale asidue pe care RTV i le-a adus lui Victor Ponta.) Apropo de otevizare, RTV a întrecut în tabloidizare şi cacealma chiar şi televiziunea lui Dan Diaconescu. Acesta nu a avut tupeul să-i inventeze lui Sergiu Nicolaescu un fiu din flori, cum au făcut cei de la RTV. Iar astăzi Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor nu mai sînt obişnuiţii casei la OTV (postul lui Dan Diaconescu era într-o vreme singurul care-l mai primea în studiouri pe Vadim), ci la RTV.
Ştiţi care a fost televiziunea de ştiri cu cea mai mare audienţă în zilele imediat următoare morţii regizorului român? Aţi ghicit: RTV. Asta spune multe despre publicul nostru. Pe de altă parte, asta spune că, dacă încalci toate normele profesionale şi de bun-simţ, ba mai mult, dacă încalci chiar şi legea, ai numai de cîştigat în România.
Desigur, Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a sesizat, pentru că televiziunile chiar au sărit calul în cazul morţii lui Sergiu Nicolaescu, dar şi-a dovedit încă o dată neputinţa. Cea mai mare amendă a primit-o RTV – 100.000 de lei. Vi se pare mult? Pentru noi, oamenii de rînd, da, dar pentru o televiziune e un mizilic. 100.000 de lei înseamnă vreo 22.000 de euro. Este salariul pe o lună al unui şef de la RTV, recompensa pentru ca el să producă dejecţii. (Pentru o sumă bunicică, oamenii care altfel par serioşi sînt gata oricînd să-şi dea poalele în cap; sobrul Cătălin Striblea sau profesionista Corina Drăgotescu sînt dispuşi, dacă le bagi teancul de bancnote în bikini, să-ţi evolueze şi cu un mic striptease la bară.) Putem deci considera că, luna aceasta, RTV a plătit un şef în plus, dar astfel a investit într-o afacere care i-a adus un profit excelent. Aşa stînd lucrurile, de ce n-ar mai repeta manevra? De ce să nu ne otevizăm cu spor, cînd în România toţi şi toate ne încurajează să facem asta?