Despre otevizare

Publicat în Dilema Veche nr. 466 din 17-23 ianuarie 2013
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Sîmbăta trecută, la emisiunea Km 0 de la Digi 24, Crin Antonescu i-a reproşat moderatoarei Elena Vijulie că „otevizează“. Aceasta îl întrebase despre disensiunile şi excluderile din PNL (cazul Andrei Chiliman şi celelalte). Desigur, nu se găsea nici un ingredient otevistic în întrebarea moderatoarei: era o chestiune de interes public şi, în plus, formulată foarte civilizat. Nostim este că acuzaţia de otevizare a ajuns în gura politicienilor – iată – un fel de pavăză cu ajutorul căreia încearcă să evite întrebările incomode. Altfel, dacă „interesele partidului o cer“, nu se dau în lături să se bălăcească în populismele cele mai ieftine, în mahalagisme şi în manipulări. Iar posturile cu adevărat otevizate sînt chiar iubite de ei, pentru că ştiu să le facă de minune jocurile.

Şi-a şi găsit Crin Antonescu pe cine să acuze de otevizare! Digi 24 este, de departe, cel mai serios, cel mai quality post comercial de ştiri de la noi. În timp ce toate celelalte televiziuni „analizau“, în zilele de după moartea lui Sergiu Nicolaescu, problema copilului din flori, a sicriului închis sau a fumului nesatisfăcător care a ieşit pe coşul crematoriului, pe Digi 24 se dezbătea chestiunea bugetului. Desigur, telespectatorii erau strînşi buluc pe posturile care disecau mortul, pe nimeni nu interesa la ora aceea bugetul. Asta, deşi funerariile lui Nicolaescu nu ne afectează viaţa de zi cu zi, pe cînd bugetul, da. Înainte ca Antonescu să rostească acuza de otevizare, am văzut la Digi 24 un excelent interviu, de aproape o oră, cu Mircea Cărtărescu. Ce televiziune de ştiri de la noi mai e dispusă să aloce un asemenea timp valorii şi discuţiilor despre literatură, cînd există atîtea cestiuni arzătoare la ordinea zilei, enunţate de toţi ignarii şi agramaţii României?

Crin Antonescu, în schimb, nu are nici o problemă cu RTV, post pe care-l frecventează chiar cu bucurie. Cum altfel, cînd merge, de fapt, la el acasă, în fieful USL? (Patronul acestui post, Sebastian Ghiţă, devenit parlamentar PSD, a fost pus pe un loc eligibil şi ca urmare a serviciilor electorale asidue pe care RTV i le-a adus lui Victor Ponta.) Apropo de otevizare, RTV a întrecut în tabloidizare şi cacealma chiar şi televiziunea lui Dan Diaconescu. Acesta nu a avut tupeul să-i inventeze lui Sergiu Nicolaescu un fiu din flori, cum au făcut cei de la RTV. Iar astăzi Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor nu mai sînt obişnuiţii casei la OTV (postul lui Dan Diaconescu era într-o vreme singurul care-l mai primea în studiouri pe Vadim), ci la RTV.

Ştiţi care a fost televiziunea de ştiri cu cea mai mare audienţă în zilele imediat următoare morţii regizorului român? Aţi ghicit: RTV. Asta spune multe despre publicul nostru. Pe de altă parte, asta spune că, dacă încalci toate normele profesionale şi de bun-simţ, ba mai mult, dacă încalci chiar şi legea, ai numai de cîştigat în România.

Desigur, Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a sesizat, pentru că televiziunile chiar au sărit calul în cazul morţii lui Sergiu Nicolaescu, dar şi-a dovedit încă o dată neputinţa. Cea mai mare amendă a primit-o RTV – 100.000 de lei. Vi se pare mult? Pentru noi, oamenii de rînd, da, dar pentru o televiziune e un mizilic. 100.000 de lei înseamnă vreo 22.000 de euro. Este salariul pe o lună al unui şef de la RTV, recompensa pentru ca el să producă dejecţii. (Pentru o sumă bunicică, oamenii care altfel par serioşi sînt gata oricînd să-şi dea poalele în cap; sobrul Cătălin Striblea sau profesionista Corina Drăgotescu sînt dispuşi, dacă le bagi teancul de bancnote în bikini, să-ţi evolueze şi cu un mic striptease la bară.) Putem deci considera că, luna aceasta, RTV a plătit un şef în plus, dar astfel a investit într-o afacere care i-a adus un profit excelent. Aşa stînd lucrurile, de ce n-ar mai repeta manevra? De ce să nu ne otevizăm cu spor, cînd în România toţi şi toate ne încurajează să facem asta?

Zizi și neantul jpeg
Kitul de supraviețuire și exteriorul
Orice acțiune astăzi simplă era tratată, pe atunci, ca o operațiune de comando.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
Vioara lui Ingres
Un hobby este considerat a fi o extensie a personalității noastre dincolo de granițele profesionale și un indicator al faptului că avem pasiuni.
P 20 Sfintii Petru si Pavel WC jpg
Întoarcerea din cer. Conversiunea privirii
Proximitatea mundană a transcendenței este taina aflată în inima creștinismului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Charles de Foucauld
Accidentul – ca, de altfel, și minunea – a avut loc în biserica de lîngă școala de cavalerie unde învățase Charles de Foucauld.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Mama Natură l-a răsplătit cum se cuvine pentru profunda lui înțelegere.”
Zizi și neantul jpeg
Evadări în absolut
Intrînd în mare și înaintînd în ea, atît cît îți permiteau puterile, sfidai direct determinările.
956 08 Foto LNiculae jpg
Note şi fotografii (3)
Alte sunete vagi compun însăși tăcerea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Capătul drumului – cum recuperăm anii ’90?
Tramvaiul 21 are o cu totul altă personalitate decît troleul 66 sau autobuzul 135.
p 19 WC jpg
Natura-n bucate
Sînt aceste panacee care promit viață lungă și sănătoasă reale sau doar o găselniță a industriei alimentare?
p 20 WC jpg
Apocalipsa la îndemînă
În orice religie, extremismul secretă o ideologie a „comunităţii aleşilor” eschatologici în luptă cu restul „decăzut” al umanităţii.
Theodor Pallady jpeg
Franciscanul de pe Bega
„Prologul” pelbartian e savuros ca un poem avangardist.
1226px Jesus walking on water  Daniel of Uranc, 1433 jpg
Aventura a doi frați ambițioși
A filozofa despre ambiție fără a ne reconsidera reperele riscă, pe lîngă prețiozitate sau cinism, să ne limiteze pur și simplu la gustul obsesiv de a parveni speculativ, intelectual, moral.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Muștele femele au mai mulți neuroni decît masculii, acesta este rezultatul unui studiu recent care a observat creierul larvelor cu o tehnică inedită.
Zizi și neantul jpeg
La piscină
Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai „fancy”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Corpul
Pe la 15 ani, deja îmi pierdusem toată încrederea în mine.
p 19 Johann Sebastian Bach WC jpg
Muzica lacrimilor. Bach
Muzica nu „reprezintă“ drama christică și nu îi caută o semnificație anume: ea se naște din cutremurarea care cuprinde lumea în momentul suferinței divine și o sădește adînc în sufletul ascultătorului.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Două comentarii la Geneză
Nu puțini s-au întrebat, de-a lungul secolelor, de ce ultimele trei cărți ale „Confesiunilor” lui Augustin sînt, de fapt, o exegeză la primele versete ale „Genezei”.
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
„Cînd viața se întîmplă, puiul e tot pui.“
Window through a window in Röe gård café 2 jpg
Decît un termopan, șefu’
După două ore de spart la daltă de jur împrejur, o opinteală finală a extras tocul ferestrei din perete, cu pervaz cu tot.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
O să fie bine! – recensămînt 2022 –
O să ajung eu în Albania, iar ei or să fie tot la coadă, încremeniți în așteptare.
E cool să postești jpeg
Viața fără Facebook
Cura de dezintoxicare de Facebook i-a făcut pe subiecții studiului mai toleranți față de ideile politice ale taberei adverse.
p 20 jpg jpg
La ceasul fără umbre al amiezii
Pentru viaţa spirituală, pentru căutarea şi întîlnirea cu Cel nelocalizabil, locul mai are importanţă?
Theodor Pallady jpeg
Pe terasă, cu Epictet
Greu de spus dacă stoicismul e la modă pentru că se poartă textele aspiraționale sau pentru că timpul nostru face loc unui anume neo-păgînism.

Adevarul.ro

image
Vacanţe de coşmar pentru zeci de mii de turişti blocaţi într-o staţiune. O familie susţine că trebuie să dea 26.000 de dolari pentru o săptămână de cazare
Vacanţele în oraşul turistic Sanya de pe insula tropicală Hainan din China au devenit un coşmar în acest weekend pentru zeci de mii de turişti care au rămas blocaţi acolo brusc, după ce autorităţile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
Bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei şi avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de către o comisie de specialitate de acum 18 ani, legislaţia fiind una extrem de permisivă.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Argeş suferă de schizofrenie. Psihiatrul său: „Avea relaţii strict cu familia“
Viorel L., bărbatul de 53 de ani din comuna argeşeană Bascov care şi-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie şi urma un tratament medical. Bărbatul nu avea un loc de muncă şi stătea în majoritatea timpului în curtea casei, fiind o persoană izolată.

HIstoria.ro

image
Pacea de la București (10 august 1913): „Ne-am jucat de-a Congresul de la Viena”
O sursă interesantă despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezintă însemnările celor două personalități ale Partidului Conservator – Titu Maiorescu și Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.