Death by online

Publicat în Dilema Veche nr. 322 din 15-21 aprilie 2010
Death by online jpeg

(o tragere autorizată cu ochiul într-un studiu privind perspectivele mediului online în România, prin prisma jurnaliştilor şi a managerilor de presă)

Ce legătură este între presa scrisă şi balama? Organică, vă spun. Balamaua este simbolul şi temeiul modelului de viitor al presei scrise, aşa cum mi s-a demonstrat, pe termen lung, la o reuniune a editorilor de ziare din lumea-ntreagă. Teoria e simplă: în pofida progreselor tehnologice uimitoare din ultimii 2000 de ani, balamaua nu a dispărut. Ea continuă să fie piesa de rezistenţă în materie de uşi, în pofida uşilor glisante, rotative, pneumatice (cele care fac „fsssss“ în Star Trek), electronice şi a iminentei teleportări. Pentru că balamaua, în arhetipia ei, oferă avantaje care ţin de confortul nostru psihic. O balama rotitoare ne permite să ne anunţăm intrarea (cioc-cioc), ne „deschide“ spaţiul dinainte, ca un vistavoi şi – deloc de neglijat – ne permite să plecăm dramatic, trîntind uşa în urma noastră. Încercaţi să plecaţi cu ţîfnă dintr-o încăpere, aşteptînd trei secunde pînă senzorul vă simte şi dezlipeşte uşile glisante care se mişcă înceeeeet... Moartea pasiunii!

Tot astfel, presa scrisă, tiparul, cerneala, hîrtia nu vor putea dispărea, zic pasionaţii, pentru că oferă o experienţă fizică pe care nici un al tip de mass-media nu-l oferă: interacţiunea cu obiectul lecturii, complexul senzorial tuşeu – miros de cerneală – fîşîit de hîrtie – întinsul braţelor cît îi broadsheet-ul de lat. Mai spun fidelii print-ului că nici o nouă platformă tehnologică de comunicare în masă nu a omorît-o pe cea anterioară. Radioul nu a ucis ziarul. Televiziunea nu a ucis radioul. Publicaţiile online nu vor ucide nici ele, la rîndul lor, nici una din platformele anterioare, chiar dacă îşi vor lua partea leului din publicul consumator de presă.

Oricît de înfocaţi, partizanii mediilor tradiţionale nu pot însă nega avîntul cotropitor al nematerialului online. Rezultatele studiului privind percepţia comunităţii jurnalistice asupra mediului online, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, Clubul Român de Presă şi Asociaţia Patronală a Editorilor Locali sînt grăitoare în acest sens: 95% dintre respondenţi consideră că nu există viitor în mass-media în absenţa dezvoltării unei operaţiuni online, indiferent de tipul de platformă „tradiţională“ (presă scrisă, radio sau televiziune). Go online or die pare a fi cuvîntul de ordine al majorităţii covîrşitoare a respondenţilor.

Situaţia „din teren“ ne înfăţişează însă un alt peisaj, mai apropiat de Go online or die. Trecerea în online a devenit un eufemism pentru moartea ziarelor, şi anul trecut, cu criza lui economică, ne-a adus cîteva exemple grăitoare. Prezenţe venerabile (ca vîrstă, dacă nu şi ca ţinută jurnalistică) în presa română precum, Cotidianul şi Ziua, titluri lansate relativ recent, cu aplomb şi cu speranţa că „piaţa duce“ – precum Gardianul şi Business Standard – şi-au încetat deopotrivă apariţia pe hîrtie, restrîngîndu-se la variantele online. Decizia acţionarului (acelaşi în toate cele patru ziare, transparent sau nu) este desprinderea de zona de print şi concentrarea pe audiovizual şi online. În vara lui 2009, Publimedia International, compania de publishing a grupului de presă MediaPro, a sistat apariţia ediţiilor tipărite ale celor patru ziare locale ale sale. Acelaşi proces l-au suportat şi alte publicaţii locale.

Nepregătirea pentru noul mediu


Aceste migrări spre online ar putea să semnaleze o înfloritoare epocă digitală. Ar putea, dacă nu sînt privite în amănuntele lor. Nici în cazul publicaţiilor aparţinînd sau apropiate de trustul Realitatea-Caţavencu, nici în cel al Publimedia şi cu atît mai puţin în cazul publicaţiilor locale independente trecerea la versiunile online nu a fost pregătită. Personalul – editorial şi managerial – nu a fost şcolit pentru a stăpîni bine noul mediu şi pentru a se mişca, dezinvolt şi cu pretenţii de profitabilitate, în interiorul lui. Strategii de promovare a produselor online în paralel cu cele tipărite nu s-au făcut, după ştiinţa mea. Staff-ul editorial a fost redus la minimum numeric şi de competenţă (un om care ia ştiri de pe agenţii şi poze de pe net). Anunţul public – către acel public a cărui servire este menirea oricărui mediu de informare, teoretic – s-a făcut chiar şi de pe o zi pe alta. Ca şi cum cetăţeanul care timp de 10-15 ani şi-a cumpărat sacerdotal ziarul de la chioşc va încrunta un pic din sprînceană cînd îi va spune vînzătorul că s-a gătat de tot ziarul şi va da buzna pe Internet, la citit ediţiile online.

Migrarea spre mediul online, în varianta românească, ne vorbeşte despre cît de derizoriu pare acesta în ochii managerului de presă. Versiunile online au fost percepute ca trucuri pentru a menţine o prezenţă oarecare pe piaţă, pentru a ţine brandul (cît de cît) viu, pentru a se chema că mai ai ceva presă. „Ecranul“ este tratat ca o vitrină, ca o fantomă a paginii scrise – nu ca un mediu de sine stătător, cu posibilităţi de dezvoltare.

În studiul citat acum în avanpremieră (şi care va fi dat publicităţii pe 3 mai, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei), atît jurnaliştii cît şi managerii de presă consideră însă, într-o proporţie covîrşitoare (peste 80%), că dezvoltarea de produse online cere abilităţi diferite la nivel managerial şi editorial. Cu toate acestea, peste 70% dintre managerii chestionaţi nu au întreprins nici o măsură de pregătire profesională în acest sens. În mod paradoxal, un procentaj chiar un pic mai mare declară că au implementat măsuri pentru dezvoltarea de produse online asociate platformelor de mass-media „tradiţionale“. Cu alte cuvinte, dezvoltarea online este o fatalitate mediatică, sîntem gata să ne afişăm pe Internet – dar sincer, nici nu prea ştim cum.

Aceste răspunsuri paradoxale dau, de fapt, măsura unei confuzii serioase asupra naturii afacerii de media în mediul online. Din datele acestei cercetări se desprinde portretul-robot al unui manager de presă care nu vede în mediul online o zonă de dezvoltare, de multiplicare de servicii, de extindere spre noi grupuri de public pînă acum neabordate. Ediţiile online pe care le păstoreşte sînt, în genere, „oglindiri“ ale conţinutului de pe platformele „tradiţionale“ sau vitrine de PR pentru promovarea vedetelor. El are intuiţia unui mediu diferit, care cere abilităţi noi, dar nu şi înţelegerea acestuia, cunoaşterea mecanismelor lui de funcţionare. Îi lipseşte interesul de a investi în explorarea mediului acestuia. Mai mult, acestui tip de manager îi lipsesc simpatia şi respectul pentru consumatorul de Internet, care este doar un aiurit, un snob, un transfug de pe însoritele plaiuri ale presei scrise-radioului-televiziunii.

Extinzîndu-şi, mai mult de silă, afacerea online, acest tip de manageraş român vede deja, cu ochii minţii, brazii şi păltinaşii pregătindu-se pentru nuntirea presei cu Internetul şi căderea corespunzătoare a stelelor.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Megastructura uriașă pentru care Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur. Este unicat în România și funcționează și astăzi
La granița de nord a României se află una dintre cele mai impresionante mega-structuri a epocii comuniste. Barajul de la Stânca-Costești este un colos de beton care a costat câteva tone de aur și este al treilea ca mărime din Europa. Acum este un adevărat paradis natural.
image
EXCLUSIV. Elena Lasconi: „Dacă voi fi președintele României, voi fi un președinte pentru popor, din popor și nu din colivie”
Candidată la președinția USR și văzută ca potențial candidat la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi a vorbit într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre relația cu Dominic Fritz, despre cum s-a decis să candideze la președinția USR și dacă e România pregătită să aibă o femeie-președinte.
image
Ce este sistemul Patriot. Plusurile și minusurile armamentului american cu preț exorbitant
Patriot este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană disponibile, capabil să intercepteze atât rachete cât și aeronave avansate. Principala provocare a sistemului este costul uriaș - o baterie Patriot nouă ajunge la 1 miliard de euro.

HIstoria.ro

image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Cum a fost păcălit Hitler: Fortitude
Nicio operațiune militară din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel extrem de ridicat de securitate operațională, implicând ample și complexe acțiuni de înșelare militară și inducere în eroare a inamicului (incluzând aici manipularea, intoxicarea).
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: