De ce să nu fie desființată Televiziunea Română

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

„Zis-a Domnul: «De se vor găsi în cetatea Sodomei cincizeci de drepţi, voi cruţa pentru ei toată cetatea şi tot locul acela».“ Aşa începe celebrul tîrg cu Avraam, unde numărul de drepţi în funcţie de care să se decidă soarta oraşului este scăzut pînă la zece.

Înainte să fie rasă Televiziunea Română de pe faţa pămîntului, să ne punem întrebarea dacă nu sînt şi ceva drepţi pe-acolo. De data aceasta, numărul poate fi negociat crescător, pornindu-se de la cincizeci şi ajungîndu-se la sute. Aduceam vorba şi săptămîna trecută despre aceştia, despre oamenii care fac lucruri bune în TVR. Şi adăugam: „Sau cel puţin au făcut, pînă cînd au depus armele, în faţa valurilor de gunoi care au venit peste ei“.

Am cunoscut mulţi oameni din Televiziunea Română care-şi fac treaba cum trebuie. Care sînt profesionişti, responsabili şi şi-au propus să realizeze ceva care să conteze. Unora li s-au pus beţe în roate de către cei care funcţionează după vechiul model de muncă la stat: „timpul trece, leafa merge“. Agitaţia lor le deranja liniştea de la serviciu. Dacă cei care manevrau respectivele beţe erau şi şefi, şi deci acţiunea lor avea sorţi de izbîndă, oamenii noştri erau nevoiţi să se „cuminţească“. După cîteva tratamente de genul acesta, se resemnau şi se puneau pe aşteptat vremuri mai bune. Dar acestea sînt cazurile nefericite. Sînt şi destui care au fost lăsaţi să-şi facă treaba. Şi au făcut-o chiar foarte bine.

După cum ştim, mai întîi a fost Traian Băsescu, care, la o conferinţă de presă, a spus: „Televiziunea Română trebuie desfiinţată şi reînfiinţată pe alte baze“. Apoi tema a fost preluată de către presă. În primul rînd, de către canalul aservit preşedintelui, B1 TV, care aborda problema chiar în seara respectivă. În emisiunea lui Robert Turcescu, pe burtieră stătea scris: „TVR, o ruşine naţională“.

Apoi a venit salutara reacţie a lui Moise Guran, din 13 iunie. În emisiunea lui de la TVR 2, Ora de business, Guran îi chema pe cei din TVR să-şi apere instituţia: „Stimaţi colegi de la TVR, ieşiţi la bătaie şi apăraţi-vă instituţia, dacă vreţi să mai aveţi una“. A început prin a face asta chiar el, care nu e practic angajat al TVR, ci un contractor al ei, şi care, după cum spunea, a renunţat la Antena 3, unde era plătit mai bine, pentru că în televiziunea publică este liber să-şi facă meseria după cum îi dictează conştiinţa. „Să se pună pe masă toate contractele care s-au încheiat de-a lungul vremurilor între Antena 1 şi TVR. Să se afle cine-a plătit, ce-a plătit, pentru ce are TVR datorii“ – spunea Moise Guran în emisiunea sa. A reluat subiectul televiziunii publice în interviul pe care i l-a acordat lui Alexandru Vărzaru, în revista Kamikaze: „Oamenii din TVR sînt în momentul de faţă ca nişte miei într-un ţarc, care aşteaptă să fie tăiaţi şi trăiesc cu speranţa că, după ce sînt tăiaţi alţii, or să rămînă ei. Şi aşa timoraţi au fost la fiecare schimbare politică. Lumea aşteaptă o Ordonanţă care să salveze TVR-ul. Şi asta e modalitatea prin care politicul ţine TVR-ul în obedienţă, acordîndu-i din cînd în cînd bani, fără să-i acorde şansa de a deveni performant.“

Reacţia outsider-ului Moise Guran a fost ca un duş rece pentru mulţi angajaţi ai TVR. Au încetat să mai fie nişte miei într-un ţarc şi au ieşit să-şi apere instituţia. Gabriel Giurgiu, care de altfel n-a fost niciodată un mieluşel, a făcut-o pe un ton răspicat în emisiunea Europa mea, unde a dat cîteva exemple de lucruri bune din TVR pe care nu le întîlneşti la alte televiziuni: emisiunile adresate agricultorilor, minorităţilor naţionale sau persoanelor cu handicap, cele educative şi culturale, jurnalele de ştiri care vorbesc o limbă română corectă şi se ţin departe de jurnalismul tabloid etc. Nu avea cum s-o spună Gabriel Giurgiu, dar inclusiv Europa mea poate fi inclusă în această enumerare.

Se pare că vor mai ieşi şi alţii să-şi apere instituţia. Şi bine fac! Numai că asta e doar lupta cu exteriorul. Mai e nevoie însă şi de una dusă în interior.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

FOTO Ramona Florea / Facebook
Adolescentul de 17 ani, dat dispărut în Capitală, a fost găsit după 4 zile. Afecțiunea de care suferă tânărul
Adolescentul de 17 ani diagnosticat cu tulburare din spectru autist, dat dispărut după ce ultima dată fusese văzut în zona Universitate, din Bucureşti, a fost găsit după 4 zile.
Ion Țiriac și invitații cu puștile pregătite pentru vânătoare  jpeg
Pe cine a invitat Ion Țiriac la tradiționala vânătoare de mistreți. Milionarii prezenți anul acesta pe domeniul de la Balc
Traditiționala vânătoare de mistreti organizată pe domeniul lui Ion Țiriac de la Balc, în Bihor, a fost reluată anul acesta. A avut loc o singură zi de vânătoare și au fost împușcate 30 de animale, potrivit publicației Bihoreanul.
diabet jpg
Un semn precoce prin care se poate depista diabetului. Rezultatul unei cerecetări recente
Oamenii de știință britanici au descoperit un semn precoce privind diabetul care ne are legătură cu nivelul zahărului din sânge.
Banner Carmen Harra
Carmen Harra, premoniții cutremurătoare despre alegerile prezidențiale și soarta României: „Anul 2025 decalează totul pentru 2026”
Carmen Harra, cunoscută pentru afirmațiile sale controversate și premonițiile despre evenimente importante, a lansat recent un set de declarații surprinzătoare pe TikTok, care oferă o perspectivă inedită asupra alegerilor prezidențiale din România și a contextului global al anului 2025.
Elon Musk la un miting de campanie al lui Donald Trump FOTO EPA-EFE
Cum îl „acoperă” viitoarea administrație SUA pe Elon Musk. Tesla ar putea scăpa de cerința de raportare a accidentelor
Echipa de tranziție a lui Trump dorește ca noua administrație să renunțe la cerința de raportare a accidentelor auto, contestată de Tesla, o măsură care ar putea slăbi capacitatea guvernului de a investiga și reglementa siguranța vehiculelor cu tehnologii de conducere automată.
danemarca euro 2024 ehf webp
profimedia 0946536202 jpg
Assad a mințit armata că ajutorul rus e pe drum. Mărturii despre încercările disperate ale fostului dictator sirian de a se salva
Liderul sirian Bashar al-Assad nu a informat pe nimeni despre planurile sale de a ieşi din Siria, în timp ce regimul său se prăbuşea. Consilieri, oficiali, chiar şi rude nu au ştiut nimic sau au fost induși în eroare. Șefii armatei au fost minţiţi că ajutorul din partea ruşilor e pe drum.
Halep facebook jpg
panouri solare risc hackeri jpg
Pericolul ascuns al panourilor solare inteligente: o vulnerabilitate care îngrozește Europa
Instalarea accelerată a panourilor fotovoltaice inteligente pe acoperișurile din Europa vine cu riscuri neașteptate. Un consultant în securitate cibernetică din Grecia a demonstrat cum vulnerabilitățile acestor dispozitive pot fi exploatate pentru a destabiliza întreaga rețea