De ce să nu fie desființată Televiziunea Română

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

„Zis-a Domnul: «De se vor găsi în cetatea Sodomei cincizeci de drepţi, voi cruţa pentru ei toată cetatea şi tot locul acela».“ Aşa începe celebrul tîrg cu Avraam, unde numărul de drepţi în funcţie de care să se decidă soarta oraşului este scăzut pînă la zece.

Înainte să fie rasă Televiziunea Română de pe faţa pămîntului, să ne punem întrebarea dacă nu sînt şi ceva drepţi pe-acolo. De data aceasta, numărul poate fi negociat crescător, pornindu-se de la cincizeci şi ajungîndu-se la sute. Aduceam vorba şi săptămîna trecută despre aceştia, despre oamenii care fac lucruri bune în TVR. Şi adăugam: „Sau cel puţin au făcut, pînă cînd au depus armele, în faţa valurilor de gunoi care au venit peste ei“.

Am cunoscut mulţi oameni din Televiziunea Română care-şi fac treaba cum trebuie. Care sînt profesionişti, responsabili şi şi-au propus să realizeze ceva care să conteze. Unora li s-au pus beţe în roate de către cei care funcţionează după vechiul model de muncă la stat: „timpul trece, leafa merge“. Agitaţia lor le deranja liniştea de la serviciu. Dacă cei care manevrau respectivele beţe erau şi şefi, şi deci acţiunea lor avea sorţi de izbîndă, oamenii noştri erau nevoiţi să se „cuminţească“. După cîteva tratamente de genul acesta, se resemnau şi se puneau pe aşteptat vremuri mai bune. Dar acestea sînt cazurile nefericite. Sînt şi destui care au fost lăsaţi să-şi facă treaba. Şi au făcut-o chiar foarte bine.

După cum ştim, mai întîi a fost Traian Băsescu, care, la o conferinţă de presă, a spus: „Televiziunea Română trebuie desfiinţată şi reînfiinţată pe alte baze“. Apoi tema a fost preluată de către presă. În primul rînd, de către canalul aservit preşedintelui, B1 TV, care aborda problema chiar în seara respectivă. În emisiunea lui Robert Turcescu, pe burtieră stătea scris: „TVR, o ruşine naţională“.

Apoi a venit salutara reacţie a lui Moise Guran, din 13 iunie. În emisiunea lui de la TVR 2, Ora de business, Guran îi chema pe cei din TVR să-şi apere instituţia: „Stimaţi colegi de la TVR, ieşiţi la bătaie şi apăraţi-vă instituţia, dacă vreţi să mai aveţi una“. A început prin a face asta chiar el, care nu e practic angajat al TVR, ci un contractor al ei, şi care, după cum spunea, a renunţat la Antena 3, unde era plătit mai bine, pentru că în televiziunea publică este liber să-şi facă meseria după cum îi dictează conştiinţa. „Să se pună pe masă toate contractele care s-au încheiat de-a lungul vremurilor între Antena 1 şi TVR. Să se afle cine-a plătit, ce-a plătit, pentru ce are TVR datorii“ – spunea Moise Guran în emisiunea sa. A reluat subiectul televiziunii publice în interviul pe care i l-a acordat lui Alexandru Vărzaru, în revista Kamikaze: „Oamenii din TVR sînt în momentul de faţă ca nişte miei într-un ţarc, care aşteaptă să fie tăiaţi şi trăiesc cu speranţa că, după ce sînt tăiaţi alţii, or să rămînă ei. Şi aşa timoraţi au fost la fiecare schimbare politică. Lumea aşteaptă o Ordonanţă care să salveze TVR-ul. Şi asta e modalitatea prin care politicul ţine TVR-ul în obedienţă, acordîndu-i din cînd în cînd bani, fără să-i acorde şansa de a deveni performant.“

Reacţia outsider-ului Moise Guran a fost ca un duş rece pentru mulţi angajaţi ai TVR. Au încetat să mai fie nişte miei într-un ţarc şi au ieşit să-şi apere instituţia. Gabriel Giurgiu, care de altfel n-a fost niciodată un mieluşel, a făcut-o pe un ton răspicat în emisiunea Europa mea, unde a dat cîteva exemple de lucruri bune din TVR pe care nu le întîlneşti la alte televiziuni: emisiunile adresate agricultorilor, minorităţilor naţionale sau persoanelor cu handicap, cele educative şi culturale, jurnalele de ştiri care vorbesc o limbă română corectă şi se ţin departe de jurnalismul tabloid etc. Nu avea cum s-o spună Gabriel Giurgiu, dar inclusiv Europa mea poate fi inclusă în această enumerare.

Se pare că vor mai ieşi şi alţii să-şi apere instituţia. Şi bine fac! Numai că asta e doar lupta cu exteriorul. Mai e nevoie însă şi de una dusă în interior.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești