Cui îi foloseşte?

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Brâncuşi şi păsările de pradă cu tricolor jpeg

Mai întîi au fost lupte în surdină, apoi război pe faţă. Sebastian Ghiţă contra lui Sorin Ovidiu Vântu. Apoi Sebastian Ghiţă contra lui Elan Schwartzenberg. Atacuri şi replici, bălăcăreli în public şi lovituri sub centură. Ghiţă începe să-şi recruteze armata de angajaţi, pregătindu-se pentru lovitura de stat. Oamenii lui preiau posturile-cheie şi apoi redacţia Realităţii TV din Casa Presei. Lucrurile nu durează mult pentru că vine şi răspunsul lui Elan Schwartzenberg. Acesta apasă pe butonul potrivit şi face ca emisia să se realizeze din ograda lui. Surpriză în tabăra separatiştilor, urmată de confuzie, de agitaţie şi de gesturi patetice ca la Revoluţie. Corina Drăgotescu, generăleasă în tabăra lui Sebastian Ghiţă, îi anunţă pe cei de faţă că trăiesc un moment istoric. Este o zi de octombrie pe care Drăgotescu o crede demnă de a fi reţinută în marea carte a istoriei neamului sau măcar a presei româneşti. S-a născut o nouă televiziune de ştiri.

A new star is born – am înţeles, dar cine mai are nevoie de aşa ceva? Cui îi trebuie încă o televiziune de ştiri, care să repete de nu ştiu cîte ori pe zi aceleaşi informaţii răsuflate, să macine la nesfîrşit aceleaşi vorbe prin studiouri, alături de aceiaşi invitaţi, să producă aceleaşi Breaking News-uri din te miri ce? Primul răspuns care-ţi vine e: Patronului său, căruia să-i servească interesele mai mult sau mai puţin oculte, într-un an electoral. Dar să acordăm prezumţia de nevinovăţie şi să pornim de la ideea că e o televiziune gîndită să servească publicul şi să aducă în sfîrşit o abordare corectă a ceea ce numim jurnalism informativ.

Mult timp, nu am avut televiziunea lui Sebastian Ghiţă în grila de programe oferită de operatorul meu de cablu. Citeam prin presă despre ea că mai întîi s-a numit RTV, că în noiembrie a început să emită legal, că, nefiind preluată de toţi cabliştii, a avut mult timp o audienţă cu foarte puţin peste zero, că şi-a schimbat numele în România TV, că, în fine, la începutul lui ianuarie a reuşit să depăşească, pe anumite tronsoane, Realitatea TV. Pe scurt, lucruri anoste care-i interesează cu adevărat numai pe cei care lucrează la respectivul post şi pe patronul lor.

De curînd însă, am mai dat o scanare a grilei de programe şi aşa am descoperit că mi-au băgat şi mie România TV. Ocazie cu care am realizat că e doar o clonă a Realităţii TV. (Cum ar putea să fie altfel, cînd oamenii sînt aceiaşi?) Uneori pare că se distanţează de plutonul celorlalte posturi de ştiri, dar e doar o iluzie pentru că atunci nu face decît să joace la cacealma.

De exemplu, accidentul lui Mircea Lucescu. Toate televiziunile de ştiri au făcut Breaking News şi dădeau cam acelaşi lucru – întorceau pe toate părţile puţinele informaţii pe care le aveau în primele momente. România TV, în schimb, părea că stă mai bine. Acolo, prezentatoarea din studio descria în detaliu accidentul, cum o şoferiţă imprudentă a vrut să facă la stînga fără să se asigure, cum a acroşat-o tramvaiul, cum, în urma impactului, a lovit maşina lui Lucescu şi încă un alt autoturism etc. Şi eram îndemnaţi să stăm pe-aproape că, dintr-un moment în altul, România TV va transmite imagini în exclusivitate cu teribilul accident. Pînă la urmă, am aflat că nu era Mercedes, ci bicicletă şi că nu i s-a dat, ci i s-a luat. Adică „şoferiţa imprudentă“ era însuşi Mircea Lucescu. Cît despre „imaginile în exclusivitate“ de la locul accidentului – ele au putut fi văzute mai întîi la Realitatea TV şi apoi la Antena 3. În timpul acesta, la România TV, în lipsa imaginilor, încă se mai croşetau scenarii cu şoferiţe imprudente.

Postul lui Sebastian Ghiţă şi-a luat revanşa peste vreo două zile, cînd a scris cu mîndrie pe ecran „Exclusiv“, în timp ce un reprezentant al spitalului dădea informaţii despre starea lui Mircea Lucescu. Vedeai şi microfoanele celorlalte posturi, dar acesta era, fără îndoială, un detaliu nesemnificativ.

În final, revin cu întrebarea: Cui îi foloseşte canalul România TV?

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Violenta domestica FOTO Shutterstock
O femeie este ucisă la fiecare zece minute pe glob. Ce alte date alarmante arată ultimul raport al ONU
Cel puțin 85.000 de femei şi fete au fost ucise intenționat în 2023, majoritatea de către rude, potrivit ONU, scrie AFP.
 Cristian Tudor Popescu FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda
CTP spune că Inteligența Artificială a învins Inteligența Umană în alegerile prezidențiale. Ce se poate schimba
Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că în turul II surprinzătorul Călin Georgescu va trebui să dea piept cu viața reală.
aderare euro bce frankfurt foto 123RF
BCE: Politica monetară nu ar trebui să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu ar trebui să rămână restrictivă prea mult, în caz contrar ritmul de creştere a preţurilor ar putea coborî sub nivelul ţintă, a declarat economistul șef al instituției.
image png
Un avion de marfă s-a prăbușit peste o casă, în apropiere de aeroportul din Vilnius. O persoană și-a pierdut viața în această tragedie
Luni dimineața, un incident aviatic dramatic a șocat capitala Lituaniei, Vilnius, când un avion de marfă operat de DHL s-a prăbușit în apropierea aeroportului internațional al orașului.
IMG 20180907 103944 jpg
Alcatraz, cum a devenit cea mai temută închisoare simbol al activismul nativilor americani
Călătoriile în istorie vă invită să descoperiți un loc emblematic, adesea surprins de presă și de cinematografie ca un loc al infernului – Insula Alcatraz, situl istoric din Golful San Francisco, care a servit cândva drept una dintre cele mai infame închisori federale din Statele Unite.
cinci morti inundatii tara galilor png
Regatul Unit, puternic lovit de furtuna Bert. Cinci persoane și-au pierdut viața
Cinci persoane au murit după ce Regatul Unit a fost lovit de puternica furtună Bert. Sute de case au fost inundate și s-au înregistrat rafale de vânt, ploi şi ninsori puternice. Țara Galilor este cea mai afectată zonă, autoritățile au emis aproximativ 100 de alerte de inundaţii.
Cristela și Călin Georgescu jpg
Cine este și cu ce se ocupă soția candidatului independent Călin Georgescu. Este pasionată de medicina holistică
Candidatul independent Călin Georgescu este revelația turului I al alegerilor prezidențiale din România 2024. Iar soția sa, Cristela, este cea mai mare susținătoare a sa.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
Momentul cînd a început prăbușirea lui Ceaușescu a fost Congresul al XIV-lea și nu 15 decembrie 1989
Momentul cînd a început prăbușirea regimului a fost Congresul al XIV-lea și nu 15 decembrie 1989, ziua diversiunii Tokes Laszlo de la Timișoara.
calin georgescu jpg
Cele mai căutate cuvinte pe DEX după victoria lui Călin Georgescu: „legionar”, „suveranitate”, „antisemitism”, „rusofil”
După ce acesta a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, platforma DEX Oline a publicat topul celor mai căutate cuvinte în urma primului tur al alegerilor prezidențiale, iar primele sunt „legionar”, „suveranitate” şi „antisemitism”.